Ένα φιλί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! 14 απίστευτα οφέλη του φιλιού για την υγεία

Ένα φιλί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! 14 απίστευτα οφέλη του φιλιού για την υγεία

Ένα φιλί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! 14 απίστευτα οφέλη του φιλιού για την υγεία

Τι πιο όμορφο πράγμα από το να ξεκινά κανείς την ημέρα του με ένα γλυκό φιλί! Τα φιλιά δεν είναι απλώς καλά να τα παίρνουμε και να τα δίνουμε, αλλά μας κάνουν και καλό στην υγεία!

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, μπορεί να διεισδύσουν στους βλεννογόνους αδένες στο στόμα και έτσι η σωματική χημική αυτή ουσία να περάσει από τον άντρα στη γυναίκα, όταν αυτοί φιλιούνται με βαθύ φιλί. Με αυτόν τον τρόπο εντείνεται χημικά η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας, ώστε να ακολουθήσει η ερωτική πράξη, σύμφωνα με την Andréa Demirjian, συγγραφέα του βιβλίου «Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life’s Sweetest Pleasures».

Ξέρατε ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερα από 20.000 λεπτά από τη ζωή του να φιλιέται; Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN παρουσιάστηκαν τα 14 οφέλη του φιλιού για την υγεία.

 1. Μειώνει το στρες

Με τα φιλιά μειώνεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη και αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (φυσική ορμόνη του οργανισμού που συνδέεται με το συναίσθημα της χαράς και της ευεξίας). Το φίλημα μειώνει το άγχος και έχει παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό.

 1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Με τα φιλιά διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες, κάτι το οποίο βοηθά στο να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.

 1. Μειώνει την κακή χοληστερόλη (χοληστερίνη)

Όπως αναφέραμε, το φιλί μειώνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης στον οργανισμό, έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος και γίνεται πιο γρήγορος ο καρδιακός ρυθμός, με αποτέλεσμα τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης (χοληστερίνης).

 1. Μειώνει τον πόνο

Κουρασμένοι, με πονοκέφαλο και πόνο στη μέση μετά από μια δύσκολη μέρα; Πάρτε δυο φιλιά από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και αφήστε στην άκρη τα παυσίπονα! Με τα φιλιά εκκρίνονται ενδορφίνες ή αλλιώς ενδογενείς μορφίνες του οργανισμού, που καταπολεμούν τον πόνο σαν την μορφίνη, χωρίς παρενέργειες! Αλλά και η ίδια λειτουργία της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, ιδιαίτερα στον πονοκέφαλο και τους πόνους της περιόδου.

 1. Βελτιώνει τη διάθεση αυξάνοντας τις ορμόνες της χαράς και της ευεξίας

Τα φιλιά κάνουν τον εγκέφαλο να εκκρίνει ένα ελιξίριο φυσικών χημικών -τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη, την ωκυτοκίνη- που σχετίζονται με το συναίσθημα της χαράς και της ευεξίας και που επίσης βοηθάνε στο να δεθούν συναισθηματικά δύο άνθρωποι. Η ωκυτοκίνη ονομάζεται και «ορμόνη της αγάπης», επειδή έχει βρεθεί ότι όσο υψηλότερο το επίπεδό της στον οργανισμό, τόσο περισσότερη ικανότητα να αγαπήσει, να δεθεί συναισθηματικά και να παραμείνει πιστό στη σχέση του το άτομο αυτό. Ξέρατε ότι το φιλί ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τις περιοχές που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αλλά και τον εθισμό;

 1. Βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ζευγάρια που αφιέρωσαν 6 εβδομάδες στο να φιλιούνται και τήρησαν αυτή την προτεραιότητα του φιλήματος, είχαν μειωμένα επίπεδα στρες, χοληστερόλης και καλύτερη ποιότητα σχέσης. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια, λοιπόν!

 1. Προλαμβάνει τα… σφραγίσματα στα δόντια

Ναι, σωστά διαβάσατε! Όταν φιλιέστε, αυξάνεται η παραγωγή σιέλου στο στόμα σας και αυτό βοηθάει στο να ξεπλυθεί η παραπανίσια οδοντική πλάκα που συμβάλει στο να χαλάσουν τα δόντια. Βέβαια αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή αν κάποιος έχει κακή στοματική υγιεινή τα βακτήρια από το στόμα του θα πάνε στο στόμα του ατόμου στο οποίο δίνει το φιλί και έτσι μπορεί να του καταστρέψει τα δόντια. Ευτυχώς όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι πλένουν τα δόντια τους πριν φιληθούν! Αυτό ισχύει και για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που φιλάνε τα παιδιά τους: αν δεν έχουν πλύνει καλά τα δόντια τους, μπορεί τα βακτήρια από το στόμα τους να χαλάσουν τα δόντια του παιδιού τους και έτσι να χρειαστούν σφράγισμα.

 1. Καίει θερμίδες

Και όμως, ένα παθιασμένο φιλί σας βοηθάει να κάψετε 8-16 θερμίδες. Πάντως, δε σας συνιστώ να κόψετε το γυμναστήριο!

 1. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που παίρνουν ένα παθιασμένο φιλί πριν φύγουν για τη δουλειά τους κερδίζουν περισσότερα χρήματα! Αυτό, λένε οι ερευνητές, δείχνει ότι το φιλί -και πιθανότατα η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή- κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, τονώνει την αυτοπεποίθησή τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους.

 1. Τονώνει τους μυς του προσώπου και μειώνει τις ρυτίδες

Για να φιληθούμε δραστηριοποιούνται 34 μυς του προσώπου και 112 μυς που σχετίζονται με τη στάση του σώματος! Έτσι, ένα παθιασμένο φιλί σας βοηθάει να σφίξετε τους μυς στο λαιμό και γύρω από το στόμα, με αποτέλεσμα να πετύχετε ένα πιο «σφιχτό» πρόσωπο!

 1. Συμβάλλει στη μακροβιότητα

Έχει βρεθεί ότι τα ζευγάρια που φιλιούνται σε καθημερινή βάση ζούνε 5 χρόνια περισσότερο σε σχέση με τα ζευγάρια που δε φιλιούνται τακτικά.

 1. Δείχνει πόσο συμβατοί είστε με τον/τη σύντροφό σας

Το φιλί αποτελεί ένα μέτρο που δείχνει πόσο πολύ σας τραβάει ερωτικά ένα άτομο. Όλοι οι άνθρωποι θυμούνται το πρώτο τους ερωτικό φιλί! Πολλές σχέσεις δεν έχουν προχωρήσει επειδή το πρώτο φιλί ήταν καταστροφικό! Οι γυναίκες μάλιστα κρίνουν ερωτικά τον άντρα από το πώς φιλάει και θεωρούν ότι το φιλί είναι σημαντική ένδειξη αν η σχέση τους πάει καλά.

 1. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φίλημα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (εκτός βέβαια και αν σας φιλήσει κάποιος που είναι άρρωστος!). Η ανταλλαγή σάλιου, που γίνεται μέσω του φιλιού, είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταλλάξετε με κάποιον… μικρόβια! Έτσι, γίνεται μια διαδικασία φυσικού εμβολιασμού, αφού ο οργανισμός σας θα αναπτύξει αντισώματα εναντίον των συγκεκριμένων μικροβίων και έτσι θα θωρακιστείτε και δε θα αρρωσταίνετε!

 1. Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις

Το φιλί μειώνει τα αντισώματα IgE στο αίμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα (π.χ., φτέρνισμα, δακρυσμένα μάτια). Έτσι, το φίλημα μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν αλλεργίες, οι οποίες σχετίζονται με τη μύτη και το δέρμα.

Πώς έγινε η εξέλιξη του φιλιού;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το φιλί εξελίχτηκε, προκειμένου να δραστηριοποιήσει τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το ένστικτο για σεξ και αναπαραγωγή, για ερωτική αγάπη και συναισθηματικό δέσιμο, ώστε οι άνθρωποι να ψάξουν να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο για να κάνουν τα παιδιά τους μαζί, να τα μεγαλώσουν συνεργατικά και να έχουν την υποστήριξή του μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν λιγάκι και να είναι αυτόνομα.

Τα χείλη είναι γεμάτα από αισθητήριους νευρώνες που δραστηριοποιούνται όταν τα ακουμπάνε τα χείλη κάποιου άλλου. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην έκκριση μιας ορμόνης που σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο.

Μπορεί να υπάρχει και άλλος λόγος που εξελίχθηκε το φιλί: σε μερικά πολιτισμικά πλαίσια δεν υπάρχει φίλημα ως προκαταρκτικό για το σεξ. Έτσι, είναι πιθανό το φιλί να ξεκίνησε από τη μητέρα στο παιδί και όχι ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού. Τα παλιά χρόνια η επαφή μητέρας-παιδιού στόμα με στόμα είχε μια τεράστια εξελικτική χρησιμότητα (πριν τις κρέμες και τα αλεσμένα φαγητά!): η μητέρα μασούσε το φαγητό και το έδινε στο μικρό παιδί -που είχε σταματήσει να θηλάζει αλλά δε μπορούσε ακόμα να μασήσει-. Με αυτό τον τρόπο το παιδί έπαιρνε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά, ενώ παράλληλα ενισχυόταν η διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, με αυτή τη διαδικασία της «μασημένης τροφής» από τη μητέρα στο παιδί, απαραίτητες βιταμίνες όπως η B-12 μπορούσαν να απορροφηθούν πιο εύκολα. Τέλος, με αυτό τον τρόπο αναπτυσσόταν δυνατός συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα σε μητέρα και παιδί. Η ελληνική γλώσσα έχει διατηρήσει στην έκφραση «σου δίνω μασημένη τροφή» την παραπάνω χρήσιμη διαδικασία!

Αποκωδικοποιώντας τη σημασία του φιλιού

Φιλί στο μάγουλο: δείχνει στοργή, υποστήριξη, εγγύτητα, άσχετα με το αν υπάρχει φυσική έλξη.

Φιλί στα χείλη: δείχνει πάθος, έρωτα, σεξουαλική έλξη, ενδεχομένως σημαίνει «σε θέλω», «σε αγαπώ», «θέλω να είμαστε ζευγάρι». Αν όμως το φιλί στα χείλη είναι γρήγορο και πεταχτό, αυτό είναι πιθανότερο ότι σημαίνει «είμαστε φίλοι». Γι’ αυτό και το σημαντικό για να κατανοήσει κάποιος τη σημασία του φιλιού, είναι η έντασή του.

Φιλί στη βάση του λαιμού: δείχνει οικειότητα, στενή σχέση, αλλά και ερωτική διάθεση από τη μεριά αυτού που δίνει τέτοιο φιλί. Το φιλί αυτό δείχνει ότι το άτομο που το δίνει επιθυμεί να κατακτήσει τον άλλον.

Φιλί στο αυτί: φανερώνει έντονο ερωτικό πάθος, σεξουαλική πρόθεση και δύναμη. Το φιλί αυτό είναι γεμάτο ενέργεια, είναι σκανταλιάρικο και παιχνιδιάρικο, αλλά δε θα πρέπει να ερμηνεύεται απαραιτήτως ως ένδειξη αγάπης και σταθερότητας σε μια σχέση.

Φιλί στα χέρια: είτε σε γυναίκα είτε σε άνδρα, είναι ένδειξη θαυμασμού προς τον αποδέκτη του φιλιού, ένδειξη τρυφερότητας, εμπιστοσύνης, αλλά και επιθυμία για αγάπη.

Φιλί μαζί με αγκαλιά: αποτελεί έκφραση έντονης στοργής, δοσίματος στον άλλον. Τα δύο άτομα που φιλιούνται επιθυμούν να αφεθούν ερωτικά ο ένας στον άλλον και να «δεθούν» συναισθηματικά.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας, να αγαπάτε την κάθε μέρα σας, να αγαπάτε τη ζωή σας!

 

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

 

Πηγή: https://varvogli.gr