Πώς να διαχειριστείς το άγχος και τον φόβο για τον κορωνοϊό

Πώς να διαχειριστείς το άγχος και τον φόβο για τον κορωνοϊό

Πώς να διαχειριστείς το άγχος και τον φόβο για τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί αβεβαιότητα και φόβο και τα συναισθήματα αυτά μας αρρωσταίνουν – κυριολεκτικά. Όταν η πραγματικότητα μας στρεσάρει και μας αγχώνει, τότε στον οργανισμό εκκρίνονται οι ορμόνες του στρες. Το στρες υπάρχει για να χτυπήσει το «κουδούνι κινδύνου» στον οργανισμό, για να μας κινητοποιήσει να κάνουμε κάτι. Όταν όμως έχουμε στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, δημιουργείται φλεγμονή. Η φλεγμονή συνδέεται με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα δεν μας προφυλάσσει από ιούς και ασθένειες. Έτσι, μέσα από μία βιολογική διαδικασία το στρες εξασθενεί τον οργανισμό και τον κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε το στρες μας, όχι μόνο σχετικά με τον κορωνοϊό, αλλά με οτιδήποτε μας πιέζει και μας αγχώνει, προστατεύουμε τον οργανισμό μας και διατηρούμε τη ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η αβεβαιότητα των ημερών και το ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς θα συμβεί είναι μέρος της ζωής – υπάρχουν όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Τώρα όμως απέναντι σε μία άγνωστη πανδημία και με πληροφόρηση ανά πάσα στιγμή από όλα τα μέρη του κόσμου, το άγχος, η αβεβαιότητα και ο φόβος μας περικυκλώνουν. Ο φόβος των ανθρώπων σήμερα είναι «μήπως αρρωστήσω κι εγώ» και «πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα;».

Φυσικά το στρες αυτό προστίθεται σε όλους τους υπόλοιπους στρεσογόνους παράγοντες που υπάρχουν στη ζωή του καθενός μας – εργασία, οικογένεια, οικονομικά, οτιδήποτε. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τη ζωή τους, τον κόσμο γύρω τους και αισθάνονται ακόμα μεγαλύτερο στρες και άγχος.

Πώς να διαχειριστείς το άγχος και τον φόβο

Η αβεβαιότητα που υπάρχει εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονωϊού είναι μία ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε τις αρχές της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης για να μειώσουμε το συλλογικό μας άγχος:

  1. Να ακούς τις πληροφορίες που δίνουν οι ειδικοί, όχι οι άσχετοι.
  2. Να αποδεχτείς τα νούμερα και τη γνώση που έχουν οι ειδικοί και να μην ακούς αυτά που σε βολεύουν και προέρχονται από πηγές που μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες.
  3. Μάθε τι χρειάζεται να κάνεις άμεσα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου από τον κορωνοϊό.
  4. Κάνε ένα πλάνο δράσης και εφάρμοσέ το.
  5. Αποδέξου την πραγματικότητα των ημερών και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου.
  6. Αποδέξου ότι δεν υπάρχει «τέλεια» λύση, αλλά ότι υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις εσύ.
  7. Προχώρησε και επικεντρώσου σε όσα μπορείς να κάνεις και έχεις τον έλεγχο – τη στάση ζωής που έχεις, το πώς σκέφτεσαι, το τι κάνεις στο σπίτι, την οικογένεια, την εργασία σου, το πώς φροντίζεις την υγεία σου.

 

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο, όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

 

Πηγή: https://varvogli.gr/