Αυτά είναι τα 5 βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή σου σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ

Αυτά είναι τα 5 βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή σου σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ

Αυτά είναι τα 5 βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή σου σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ

Ο Καρλ Γιούνγκ μελέτησε σε βάθος τον άνθρωπο: την προσωπικότητα, την ταυτότητα, τι κινητοποιεί και τι κάνει τον άνθρωπο λειτουργικό και χαρούμενο.

Να λοιπόν ποια χαρακτηριστικά εντόπισε ο Καρλ Γιούνγκ για μια ευτυχισμένη ζωή, σχεδόν 200 χρόνια πριν, που όμως ισχύουν ακόμα:

  1. Φρόντισε την ψυχική και σωματική σου υγεία

Σήμερα ξέρουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουμε στο σώμα μας, όχι από ματαιοδοξία, αλλά για να έχουμε καλή υγεία: σωστή διατροφή, διατήρηση κανονικού βάρους, άσκηση και κίνηση, 7-8 ώρες καλής ποιότητας βραδινό ύπνο, χαλάρωση και ηρεμία είναι όλα βασικά. Ειδικά η άσκηση έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο γιατί κάνει καλό στο σώμα, αλλά επειδή προάγει την έκλυση των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, που δίνουν ευεξία και ευχάριστη διάθεση με διάρκεια. Και όταν κανείς αισθάνεται καλά, τείνει να φροντίζει τον εαυτό του περισσότερο και έτσι δημιουργείται μια καλή κατάσταση με ανοδική πορεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Κοινωνικές Σχέσεις με αγάπη και «ζεστασιά»

Οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη, συναισθηματικό δέσιμο, κοινωνικές επαφές και γερές, ζεστές φιλίες για να νιώθουν όμορφα και να είναι όχι μόνο ψυχικά υγιείς, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, και σωματικά υγιείς. Βάλτε λοιπόν χρόνο και ενέργεια να καλλιεργήσετε τις κοινωνικές σας σχέσεις: τις σχέσεις με την πατρική σας οικογένεια, τον γάμο, τους φίλους, τα παιδιά, τους συγγενείς, τους συναδέλφους σας, τους γείτονες σας. Μην αφήσετε ούτε μία μέρα να περάσει χωρίς να μιλήσετε θετικά με κάποιον, χωρίς να έχετε μερικές ευχάριστες κοινωνικές στιγμές, χωρίς ένα ζεστό χαμόγελο. Όσες υποχρεώσεις και αν έχετε, διαθέστε λίγο χρόνο για να συνδεθείτε με τα άτομα που αγαπάτε και τα νοιάζεστε.

  1. Μάθε να αναγνωρίζεις την ομορφιά γύρω σου

«Μα πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, όταν κανείς έχει τόσα προβλήματα;» είναι η αντίδραση των περισσότερων. Η απάντηση είναι ότι «επειδή ακριβώς υπάρχουν τόσα προβλήματα, είναι σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του να παρατηρεί τα μικρά καλά και όμορφα που υπάρχουν στη ζωή και την καθημερινότητά του, χωρίς να περιμένει πρώτα να λυθούν όλα τα προβλήματα». Φυσικά ακόμα και αν λυθούν τα προβλήματα που έχεις σήμερα, είναι πολύ πιθανό ότι θα δημιουργηθούν κάποια άλλα, στο μέλλον. Έτσι, αντί να περιμένεις την «κατάλληλη στιγμή» να είσαι ευτυχισμένη-ος, διάλεξε να βρίσκεις μικρές στιγμές ευτυχίας στην καθημερινότητά σου. Αυτό μπορείς να το πετύχεις όταν παρατηρείς την ομορφιά που υπάρχει γύρω σου. Κάνε μια βόλτα στη γειτονιά σου και παρατήρησε κάτι όμορφο που υπάρχει: ανθισμένα δέντρα, μία ωραία πόρτα, το αγαπημένο σου κατάστημα… Παρατήρησε τον ουρανό, το ηλιοβασίλεμα, τις ωραίες στιγμές που περνάς με μία φίλη σου, την αγκαλιά με το παιδί σου…

  1. Μάθε να ζεις με ευχαρίστηση την καθημερινότητά σου (εδώ συμπεριλαμβάνεται και η εργασία σου)

Σου αρέσει η ζωή σου; Περνάς καλά τη μέρα σου, ακόμα και αν είναι Δευτέρα; Ή μήπως είσαι από τους ανθρώπους που περιμένουν να έρθει η Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο, το καλοκαίρι, κοκ., για να είσαι ευτυχισμένη-ος; Αν όμως μεταθέτεις την ευτυχία σου για το μέλλον, τότε δεν ευχαριστιέσαι την καθημερινότητά σου και άρα δεν έχεις και πολλούς λόγους για να νιώθεις όμορφα εδώ και τώρα. Κάνε λοιπόν αυτά που έχεις να κάνεις με χαμόγελο. Δες τη σημασία τους, ακόμα και αν είναι μικρά και ταπεινά πράγματα -τίποτα δεν είναι ασήμαντο. Κόψε μια ντομάτα και μην το κάνεις μηχανικά, απόλαυσε το άρωμά της, το χρώμα της, τη δροσιά της. Να θυμάσαι ότι στη δουλειά σου κάνεις κάτι που από μόνο του ή σε συνδυασμό με κάτι άλλο επηρεάζει θετικά τη ζωή άλλων. Αν δε σου αρέσει η εργασία σου, αντί να γκρινιάζεις και να λες αυτό το πράγμα διαρκώς, σκέψου τι καλό έχει -ακόμα και το πολύ απλό ότι σου δίνει έναν μισθό. Και βέβαια δεν είναι ανάγκη να περιμένεις το Σαββατοκύριακο για να περάσεις καλά! Βάλε μικρές χαρές και απολαύσεις στην καθημερινότητά σου!

  1. Να πιστεύεις σε κάτι

Όταν πιστεύεις σε κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από εσένα είναι ένας τρόπος για να βρεις το μονοπάτι της ευτυχίας. Η πίστη και η εκκλησία είναι μία σημαντική πηγή ψυχικής ηρεμίας και ευτυχίας για πολλούς ανθρώπους. Για άλλους το να πιστεύουν σε μία ανώτερη δύναμη ή το να έχουν έναν μεγάλο σκοπό για το καλό της ανθρωπότητας, ένα όραμα στο οποίο να πιστεύουν, είναι επίσης σημαντικό. Όταν κανείς έχει την αίσθηση του «ανώτερου» στη ζωή του και της δίνει ένα βαθύτερο νόημα τότε βρίσκει και ευτυχία.

 

Δύσκολα; Όχι και τόσο! Απλώς χρειάζεται να δουλέψει κανείς με τον εαυτό του και να εφαρμόζει αυτά τα πράγματα σε καθημερινή βάση για να βρει ευτυχία και χαρά στη ζωή του!

 

* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Πηγή: https://varvogli.gr