10 Πράγματα που πρέπει να κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν άγχος

10 Πράγματα που πρέπει να κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν άγχος

10 Πράγματα που πρέπει να κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν άγχος

Έχετε άγχος και ζορίζεστε καθημερινά. Σας καταλαβαίνω απολύτως. Δεν είναι εύκολο. Θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας μερικές τεχνικές που τα ερευνητικά δεδομένα και η εμπειρία των ασθενών μου δείχνουν ότι λειτουργούν.

  1. Το πρωί όταν ξυπνήσετε και σας έρθει στο μυαλό η λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε, πείτε στον εαυτό σας «Στοπ!». Φανταστείτε ένα μεγάλο κόκκινο σήμα στοπ. Πάρτε μερικές αργές, βαθιές ανάσες.
  2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μία θετική επιβεβαίωση. Πείτε στον εαυτό σας «διαλέγω ηρεμία και χαρά». Επαναλάβετε αυτή τη φράση μέσα στη μέρα.
  3. Κάντε στο μυαλό σας μια λίστα με τα ευχάριστα πράγματα της ημέρας. Δεν είναι ανάγκη να έχετε κάτι συγκεκριμένο και μεγάλο. Κάθε τι μικρό και όμορφο μετράει! Με αυτό τον τρόπο κουρδίζετε το μυαλό σας να ψάξει να βρει όμορφα πράγματα μέσα στη μέρα σας.
  4. Βάλτε έναν μικρό στόχο με νόημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Σήμερα διαλέγω να χαμογελάω συχνά.
  5. Δώστε στον εαυτό σας τη χαρά του γέλιου. Γραφτείτε σε κάποια σελίδα με ανέκδοτα ή γελοιογραφίες και επιτρέψτε στο μυαλό σας να χαλαρώσει με κάποιο αστείο. Ακόμα και με ένα χαζό αστείο!
  6. Εξασκήστε την αίσθηση της ευγνωμοσύνης. Ξεκινώντας τη μέρα σας, εντοπίστε κάτι μικρό για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη. Μπορεί να είναι ο αρωματικός καφές σας, τα λουλούδια που άνθισαν στη γλάστρα, μία καλή φίλη, κοκ. Αυτό θα δώσει στο μυαλό σας κάτι θετικό για να ξεκινήσει η μέρα σας.
  7. Επιλέξτε να κάνετε ένα πράγμα τη φορά. Μην μπείτε στο παιχνίδι να κάνετε όσο πιο πολλά πράγματα μπορείτε ταυτόχρονα. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες, αυτό προκαλεί άγχος και δεν είναι αποτελεσματικό. Κάντε ένα πράγμα σωστά και συγχαρείτε τον εαυτό σας.
  8. Κρατήστε ημερολόγιο με αυτά που σας απασχολούν και σας αγχώνουν. Γράφοντας τα, θα καθαρίσει το μυαλό σας. Επίσης, βλέποντας τις σκέψεις σας στο χαρτί αποστασιοποιείστε από αυτές και τις αντιμετωπίζετε πιο αντικειμενικά και ψύχραιμα.
  9. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να τακτοποιήσετε τον χώρο σας. Έρευνες δείχνουν ότι κρατώντας καθαρό και οργανωμένο τον προσωπικό μας χώρο, την επιφάνεια του γραφείου, τον χώρο όπου εργαζόμαστε ή περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δημιουργούμε μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης μέσα μας και γύρω μας.
  10. Βάλτε κίνηση στη ζωή σας. Αν δε μπορείτε ή δε θέλετε να αθληθείτε, κάντε μια βόλτα έξω. Περπατήστε με γρήγορο βήμα και ενεργοποιήστε το σύστημα του εγκεφάλου που εκκρίνει τις ορμόνες της χαράς.

 

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

 

Πηγή: https://varvogli.gr