Το γλυκό του Αιγόκερου: Αρωματικό γαλακτομπούρεκο με μαστίχα και τζίντζερ

Το γλυκό του Αιγόκερου: Αρωματικό γαλακτομπούρεκο με μαστίχα και τζίντζερ

Το γλυκό του Αιγόκερου: Αρωματικό γαλακτομπούρεκο με μαστίχα και τζίντζερ

Οι οργανωτικοί και φιλόδοξοι Αιγόκεροι, αγαπούν την παράδοση και τους αρέσουν οι κλασικές μεν, αλλά λίγο πειραγμένες και εξεζητημένες γεύσεις. Αιγόκερως και ο ίδιος, ο αγαπημένος σεφ Λάμπρος Βακιάρος προτείνει το «αρωματικό γαλακτομπούρεκο με μαστίχα και τζίντζερ» ως ιδανικό γλυκό για τους εκπρόσωπους του ζωδίου του.

Το γλυκό του Αιγόκερου: Αρωματικό γαλακτομπούρεκο με μαστίχα και τζίντζερ

Υλικά για ένα ταψί

Για το φύλλο

  • 1 πακέτο πολίτικο φύλλο
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (λιωμένο)

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 2 στικ κανέλας
  • 3 εκ. τζίντζερ (σε φέτες)
  • 3 φλούδες λεμονιού

Για την κρέμα

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1200 γρ. γάλα
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 40 λεπτά

Για το σιρόπι

Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε για 5 – 6 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα και αφήνοντας το κάθε φύλλο να προεξέχει μία από τη μία και μία από την άλλη πλευρά (εναλλάξ).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 – 165 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Για την κρέμα και το ψήσιμο

Σε ένα γουδί ή στο μούλτι, προσθέτουμε 1 κ.σ. (15 γρ.) ζάχαρη (από τη ζάχαρη της κρέμας) και τη μαστίχα και τρίβουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια σκόνη.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το γάλα και φτάνουμε τη θερμοκρασία λίγο πριν τον βρασμό (λίγο πριν δούμε μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη μαστίχα (που έχουμε διαλύσει) και τα αυγά και ομογενοποιούμε με έναν αυγοδάρτη.

Με μια κουτάλα προσθέτουμε -με πολύ σταθερή και ελεγχόμενη ροή, ανακατεύοντας πολύ έντονα- το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά, πολύ προσεκτικά για να μην κόψουν τα αυγά.

Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 5 – 6 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.

Αμέσως αδειάζουμε την καυτή κρέμα στο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει τα μισά φύλλα προηγουμένως. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (έτσι ώστε να μην μας δυσκολέψουν) και τα στρώνουμε, βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα και από πάνω. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο επιφανειακά σε 10 – 12 κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε για 60 – 75 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά, για να διατηρήσουμε την τραγανότητα του φύλλου.

Αφήνουμε όλο το σιρόπι να απορροφηθεί.

Καλή σας όρεξη!

 

Για περισσότερες συνταγές από τον Λάμπρο Βακιάρο επισκεφτείτε τη δική του ιστοσελίδα:

https://www.lambrosvakiaros.com/