MasterChef και Ζώδια

MasterChef και Ζώδια

MasterChef και Ζώδια

Βάζουμε τα 12 ζώδια στην κουζίνα του MasterChef και βλέπουμε ποιοι τα πηγαίνουν καλύτερα.

Ποιοι θα τα πήγαιναν καλύτερα στο τεστ δημιουργικότητας; Ποιοι αποκωδικοποιούν πιο εύκολα το mystery box; Σε ποιους ταιριάζει πιο πολύ η ομαδική διαδικασία μαγειρέματος και ποιοι θα ποντάρουν περισσότερο στα «βάσανα» της ζωής και λιγότερο στο καλομαγειρεμένο πιάτο; Υπάρχουν κάποια ζώδια που η κουζίνα είναι το «φυσικό» περιβάλλον τους;

Αλήθεια όμως, τι κάνει κάποιον έναν καλό μάγειρα; Είναι η αγάπη για το φαγητό, είναι η γνώση των τεχνικών και των υλικών, η φαντασία και η δημιουργικότητα; Όπως φαίνεται είναι όλα αυτά κι ακόμη παραπάνω. Η μαγειρική είναι τέχνη και για να τη μάθει κάποιος καλά δεν φτάνει μόνο το ταλέντο, η επιθυμία να μάθει, το ένστικτο, αλλά και η προθυμία να πειραματιστεί, να πάρει ρίσκο. Η μαγειρική είναι ταλέντο, αλλά ταλέντο που καλλιεργείται. Στο παιχνίδι του MasterChef όμως είναι και στρατηγική, αλλά και προσαρμοστικότητα, ομαδικό πνεύμα. Ας δούμε τους 12 εκπροσώπους του ζωδιακού πώς θα τα πήγαιναν στην κουζίνα του MasterChef.

Ο Κριός στην κουζίνα του MasterChef

Θα τρέξουν, θα ιδρώσουν πάνω από πρωτεΐνες που σιγοψήνονται, θα δοκιμάσουν κάθε παρασκευή τους, διότι ούτως ή άλλως τους αρέσει το τσιμπολόγημα, θα πετάξουν κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαίρια κάτω, θα κοπούν ή θα καούν από τη βιασύνη τους για να βγάλουν το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί είναι Κριοί και τη θέλουν την πρωτιά και τη θετική έκπληξη στα μάτια του κριτή που δοκιμάζει το πιάτο τους. Βέβαια, μετά θα χρειαστεί ένας στρατός για να καθαρίσει τους πάγκους και ένας διασώστης με τα απαραίτητα υλικά για να γιατρέψει τις πληγές. Τον στόχο όμως της φαντασίας και της πρωτοτυπίας θα τον έχουν επιτύχει. Οι πλούσιες γεύσεις και μυρωδιές, τα καρυκεύματα, οι καυτερές γεύσεις, οτιδήποτε θυμίζει καπνιστά και μπάρμπεκιου και η Ασιατική κουζίνα τους ταιριάζουν απόλυτα.

Ο Ταύρος στην κουζίνα του MasterChef

Μπορεί να μην έχουν αχαλίνωτη φαντασία στο να κάνουν μίξεις και να προτιμούν τις πιο δοκιμασμένες συνταγές με λίγο πείραγμα, όμως είναι πρωταγωνιστές στην κουζίνα από κάθε άποψη και είναι σίγουρα το φυσικό τους περιβάλλον. Τα πιάτα τους συνήθως είναι λιτά, αλλά υπέροχα και ιδιαίτερα φροντισμένα, αφού θα προσέξουν κάθε λεπτομέρεια και κυρίως δεν πρόκειται ποτέ να βρεις έστω μια δαχτυλιά στο πιάτο. Μετά τη μαγειρική ο πάγκος τους θα θυμίζει χειρουργείο, όχι μόνο θα είναι όλα σε τάξη και στην εντέλεια, κυρίως θα είναι όλα καθαρά και απολυμασμένα. Μολονότι είναι δεινοί μάγειρες, το ζώδιο έχει παράδοση ιδιαίτερα στη Ζαχαροπλαστική. Καθόλου τυχαία ο Στέλιος Παρλιάρος είναι Ταύρος. Τους αρέσουν οι αυθεντικές γεύσεις, αγαπούν την Ελληνική και την Ιταλική κουζίνα και έχουν μια σταθερότητα στην πρόοδο τους.

Οι Δίδυμοι στην κουζίνα του MasterChef

Στους Διδύμους αρέσει η μαγειρική, αλλά όχι αυτή που τους παίρνει 3 ώρες μόνο για να διαβάσουν τη συνταγή. Οι εικοσάλεπτες συνταγές είναι το καλύτερο τους, γιατί είναι πάντα λίγο βιαστικοί και βαριούνται και πολύ εύκολα. Όταν πρέπει να κάνουν κάτι πολύπλοκο και σύνθετο θα χάσουν το ενδιαφέρον τους γρήγορα, ενώ γενικά δεν έχουν και μεγάλη σταθερότητα σε αυτό που φτιάχνουν. Επειδή δεν είναι λεπτολόγοι να προσέχουν με τα γραμμάρια, ενδεχομένως να μην θυμούνται πώς έφτιαξαν ακριβώς τη συνταγή αν δεν την έχουν σημειώσει κάπου. Λειτουργούν με τα υλικά περισσότερο… με το μάτι παρά με τη ζυγαριά. Παρόλα αυτά είναι «μανούλες» στο να απλοποιούν τα πράγματα και να φτιάχνουν ένα τέλειο γεύμα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Τους αρέσουν οι crispy γεύσεις, οι ξηροί καρποί, οι έθνικ κουζίνες και οτιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί στο χέρι και γρήγορα! Διάσημος Δίδυμος σεφ είναι ο Jamie Oliver. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του με τα «γρήγορα» γεύματα!

Ο Καρκίνος στην κουζίνα του MasterChef

Θεωρούνται δεινοί μάγειρες και μάλιστα η μαγειρική αποτελεί για εκείνους επαγγελματική διέξοδο. Η κουζίνα είναι το φυσικό τους περιβάλλον και πάντα θα ψάξουν για τα πιο φινετσάτα υλικά, θα έχουν άπειρες σημειώσεις και συνταγές μέσα στα βιβλία μαγειρικής που χρησιμοποιούν και θα εστιάσουν στη νοστιμιά του πιάτου πρώτα παρά στο food styling. Οι Καρκίνοι ξέρουν ότι η προσφορά φαγητού στους άλλους δεν είναι κάτι που καλύπτει μόνο την πείνα. Είναι προσφορά αγάπης, γι’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρχίσουν να μαγειρεύουν από νωρίς για να ικανοποιήσουν τους γευστικούς κάλυκες των αγαπημένων τους. Κάθε συνταγή γι’ αυτούς είναι συνδεδεμένη με μια ανάμνηση, κάθε πιάτο θα κρύβει πίσω του μια ιστορία. Οι Καρκίνοι μαγειρεύουν με συναίσθημα κι ακόμη κι η πιο… ακραία συνταγή τους θα θυμίζει την αγάπη που προσφέρει η μάνα στο παιδί της μέσα από το φαγητό που μαγειρεύει για εκείνο. Αγαπούν ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οτιδήποτε θυμίζει την παιδική τους ηλικία και τους αρέσουν να πειράζουν τις παραδοσιακές γεύσεις.

Ο Λέων στην κουζίνα του MasterChef

Ο Βασιλιάς της ζούγκλας είναι βασιλιάς και στην κουζίνα του MasterChef! Ξέρει τι θέλει, ξέρει πότε το θέλει και ο σκοπός είναι πάντα να εντυπωσιάσει με τις δημιουργίες του. Αν φημίζεται εξάλλου για κάτι το ζώδιο του Λέοντα, αυτό είναι η δημιουργικότητα, οπότε μάλλον σε αυτό το τεστ θα τα πάει περίφημα. Ξέρει ότι ο δρόμος για την καρδιά του κριτή περνάει σίγουρα πρώτα από το στομάχι του και θα βάλει τα δυνατά του να ξεχωρίσει και να κερδίσει τη συμπάθεια και το χειροκρότημα. Είναι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού του εκτός των άλλων και θέλει τα πιάτα του να αποτελούν θέμα συζήτησης όχι μόνο από τους κριτές, αλλά και από τους συμπαίκτες του. Δεν έχει ιδιαίτερα ομαδικό πνεύμα παρά μόνο όταν είναι αρχηγός. Εκεί μπορεί να φανεί και ιδιαίτερα γενναιόδωρος απέναντι στους άλλους. Από την αρχή θα φτιάξει τη δική του… αυλή με τους εκλεκτούς ακολούθους του, τους οποίους θα στηρίζει μέχρι τέλους.

Η Παρθένος στην κουζίνα του MasterChef

Η Παρθένος θα εστιάσει περισσότερο στην τεχνική, στη λεπτομέρεια και στην καθαριότητα, παρά τόσο πολύ στην ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητα του πιάτου. Αυτό που θέλουν είναι να έχουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, σωστά μαχαίρια και ό,τι πιο καινούριο έχει βγάλει η τεχνολογία τροφίμων για να πειραματιστούν. Εννοείται θα ακολουθήσουν κατά γράμμα τη συνταγή κι έτσι αν φτάσουν πολλές φορές σε διαδικασία αποχώρησης που στηρίζεται πάνω στην αντιγραφή πιάτου, δύσκολα θα αποτύχουν. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως τίμιο και συνεπές, μολονότι μπορεί να μην είναι το άκρον άωτο της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Μαγειρεύουν οτιδήποτε, αλλά είναι σημαντικό για εκείνους το φαγητό, εκτός από νόστιμο, να είναι και υγιεινό!

Ο Ζυγός στην κουζίνα του MasterChef

Δυο πράγματα μπορεί να είναι ένας Ζυγός στην κουζίνα του MasterChef, ο απόλυτος νικητής ή ο απόλυτα αποτυχημένος, δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Οι Ζυγοί είναι εξαιρετικά επικοινωνιακοί, θα διατηρήσουν ισορροπίες και με τους συμπαίκτες τους, που συνήθως εύκολα θα κερδίσουν τη συμπάθεια τους, αλλά δεν παύει να είναι παίκτες ψυχολογίας! Αν είναι θυμωμένοι, εκνευρισμένοι, αγχωμένοι, τα πιάτα τους δεν θα βγουν όπως τα θέλουν, κάτι που θα τους εκνευρίσει ακόμη περισσότερο. Οι Ζυγοί είναι οι μάστερ της διακόσμησης του πιάτου. Θα χρησιμοποιήσουν από μια σειρά καρυκευμάτων μέχρι βρώσιμων λουλουδιών, για να δώσουν στο τελικό αποτέλεσμα μια ευφάνταστη εικόνα. Τους ενδιαφέρει τόσο η νοστιμιά όσο και το αισθητικό αποτέλεσμα. Στις συνταγές έχουν μια ικανότητα να προσαρμόζουν τους πειραματισμούς που θέλουν να κάνουν. Ένας ακόμη λόγος που οι Ζυγοί τα καταφέρνουν σαν μάγειρες είναι ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αν δοκιμάσουν ξανά μια συνταγή θα τη βγάλουν 10 φορές καλύτερη! Διάσημη Ζυγός μαγείρισσα στην Ελλάδα είναι η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Ο Σκορπιός στην κουζίνα του MasterChef

Όταν μαγειρεύει ο Σκορπιός οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να φύγουν από την κουζίνα και να μην σκεφτούν να ταράξουν τη στοχοπροσήλωση του, διότι θα το μετανιώσουν ακαριαία με κάτι που μπορεί να τους έρθει στο κεφάλι ή με κάποια… γαλλικά. Ο Γκόρντον Ράμσει είναι ένας τυπικός Σκορπιός, που αν έχετε δει τα παιχνίδια μαγειρικής στα οποία πρωταγωνιστεί θα καταλάβετε τι εννοώ. Βέβαια, οι Σκορπιοί έχουν και βιτριολικό χιούμορ όπως ο δικός μας MasterChef Λεωνίδας Κουτσόπουλος, που έχει δώσει άλλη πνοή στο πρότζεκτ του MasterChef. Όπως σε όλα τους οι Σκορπιοί έτσι και στην κουζίνα βάζουν πρώτα πάθος και συναίσθημα και μετά τεχνικές και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γνωρίζει ένας καλός σεφ. Οι προσωπικές τους προτιμήσεις θα είναι εμφανείς και στα πιάτα τους, που συνήθως είναι πικάντικα, καυτερά ή έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Τους αρέσουν οι λιπαρές τροφές και είναι ατρόμητοι, καθώς δεν θα διστάσουν να κάνουν σωτέ ένα ζωντανό καβούρι ή αστακό βουτώντας το στο βούτυρο!

Ο Τοξότης στην κουζίνα του MasterChef

Δεν φημίζονται για τη μαγειρική τους δεινότητα, εκτός αν έχουν κάποιον ωροσκόπο που να τους σπρώχνει στην κουζίνα… βλέπε Καρκίνο, Ζυγό, Σκορπιό, Ταύρο. Είναι σίγουρα ο πιο ομαδικός από όλους τους παίκτες, καθώς του αρέσει η παρέα και να μοιράζεται τις ευθύνες με τους συμπαίκτες του. Θριαμβεύει συνήθως στις ομαδικές δοκιμασίες και με το χιούμορ και τις πλάκες του συνήθως αποτελεί καλή παρέα για τους συμπαίκτες του, μέχρι βέβαια να μην τους αφήνει να συγκεντρωθούν κι εκεί τα πράγματα να γυρίσουν μπούμερανγκ. Τους αρέσει να έχουν ένα πλάνο στο μυαλό τους, τα απαραίτητα εργαλεία και έχουν στάνταρ κάποιες συνταγές που έχουν δοκιμάσει στα ταξίδια που έχουν κάνει. Μετά από κάθε μαγειρικό τους πειραματισμό θα χρειαστεί όλη η παραγωγή του παιχνιδιού για να καθαρίσει το πεδίο της μάχης. Τους αρέσουν οι έθνικ κουζίνες και απολαμβάνουν τους πειραματισμούς και τις μίξεις υλικών, καθώς διαθέτουν αν μη τι άλλο φαντασία.

Ο Αιγόκερως στην κουζίνα του MasterChef

Η μαγειρική, εκτός των άλλων, βοηθά τους αυστηρούς και ιδιαίτερα «επαγγελματίες» φιλόδοξους Αιγόκερους να χαλαρώσουν λίγο και λειτουργεί σχεδόν ψυχοθεραπευτικά για εκείνους. Απολαμβάνουν να κάνουν ακόμη και τη λάντζα στην κουζίνα, από το να κόψουν το κρεμμύδι με τον τρόπο που θέλουν μέχρι να πλύνουν εκείνοι τα λαχανικά κι αυτό φυσικά γιατί θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι φτιάχνουν. Δεν τους κουράζει ούτε η πολύωρη ορθοστασία, ούτε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα της συνταγής. Αυτό που τους ενδιαφέρει πάντα είναι να καταφέρουν τον στόχο. Να καταφέρουν να βγουν νικητές και εν πολλοίς με ψυχραιμία και σκληρή δουλειά τα καταφέρνουν, αποφεύγοντας τις «φιλίες» μέσα στο παιχνίδι. Συνήθως προτιμούν την παραδοσιακή κουζίνα της οποιαδήποτε χώρας εκπροσωπούν και τα αποτελέσματα τους θέλουν να είναι συνώνυμα του τέλειου και στην γεύση και στην εμφάνιση. Ο δικός μας Μάστερ σεφ Πάνος Ιωαννίδης είναι Αιγόκερως, όπως Αιγόκερως είναι και ο νικητής του πρώτου MasterChef της νέας έκδοσης που προβάλλεται στο «Star» Λάμπρος Βακιάρος.

Ο Υδροχόος στην κουζίνα του MasterChef

Η πρωτοτυπία, η φαντασία, όταν συνδυάζεται με ταλέντο στην εκτέλεση της συνταγής, μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν Υδροχόο υποψήφιο. Στους Υδροχόους αρέσουν οι ιδιαίτερες και εξεζητημένες συνταγές και οι fusion κουζίνες. Σε ό,τι κι αν φτιάχνουν βάζουν το δικό τους προσωπικό στίγμα και είναι και εξαιρετικοί σαν «ομαδικοί παίκτες». Τους αρέσει να μαγειρεύουν με τους άλλους, αλλά στην ώρα των ευθυνών… εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα όταν θα έρθει η ώρα να «καρφώσουν» έναν συμπαίκτη τους. Όμως θα το κάνουν αντικειμενικά και σίγουρα δίκαια. Το πρόβλημα τους είναι ότι μερικές φορές «κολλάνε» γιατί έχουν στο μυαλό τους χιλιάδες διαφορετικά πράγματα και δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα ακολουθήσουν.

Οι Ιχθύες στην κουζίνα του MasterChef

Η μαγειρική για τους Ιχθύς είναι ιεροτελεστία. Δεν είναι απλώς να βάλουν τα υλικά στην κατσαρόλα και να φτιάξουν ένα φαγητό. Όλα θα παιχτούν πρώτα στο μυαλό τους και τη φαντασία τους. Η καλύτερη συνταγή είναι αυτή που τους οδήγησε η διαίσθηση και το ένστικτο τους κι όχι κάποια που ήταν γραμμένη σε ένα βιβλίο. Τη στιγμή που θα δουν τα υλικά που θα τους δοθούν θα αυτοσχεδιάσουν και θα σκεφτούν πολύ έξω «από το κουτί». Θα πειραματιστούν με νέες γεύσεις και μολονότι είναι ψάρια… αγαπούν να τρώνε και να μαγειρεύουν ψάρια και θαλασσινά. Διάσημοι Ιχθύες MasterChefs στην Ελλάδα είναι ο πρώτος νικητής του παιχνιδιού όταν προβαλλόταν στο «Mega» ο Άκης Πετρετζίκης, αλλά και ο αγαπημένος κριτής του MasterChef Σωτήρης Κοντιζάς.