Το γλυκό της Παρθένου: Κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλα

Το γλυκό της Παρθένου: Κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλα

Το γλυκό της Παρθένου: Κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλα

Η Παρθένος είναι το ζώδιο της υγείας και οι εκπρόσωποι του σπάνια δεν φροντίζουν την υγεία, τη διατροφή και τη φυσική τους κατάσταση. Όταν επιλέγουν να μαγειρέψουν ή να απολαύσουν ένα γεύμα, ακόμη κι έναν γλυκό πειρασμό, θα αναλογιστούν και τη θρεπτικότητα, τις θερμίδες και το κατά πόσο είναι υγιεινό. Είναι αυτοί που θα έχουν τα περισσότερα κουζινικά εργαλεία, δοσομετρητές, κλπ., στο νοικοκυριό τους και θα προτιμήσουν να αγοράσουν τις πρώτες ύλες από ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ή έστω με τη λιγότερη χημική επιβάρυνση και επεξεργασία. Οτιδήποτε είναι «ελαφρύ» και μπορούν εύκολα να το καταναλώσουν θα βρίσκεται στην τσάντα τους. Η σχολαστικότητα τους και η τελειομανία τους εκτείνεται και στο… πιάτο τους, που δεν πρέπει απλά να είναι νόστιμο, αλλά και υγιεινό, θρεπτικό και φυσικά ωραία σερβιρισμένο. Η υγιεινή και η καθαριότητα είναι προτεραιότητα μαζί με τη λιτή αισθητική. Γενικά, δεν είναι πολύ ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν νέες κουζίνες και χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν κάτι καινούριο. Συνήθως προσέχουν πολύ τη φυσική τους κατάσταση και κάποιες φορές μπορεί να γίνουν εμμονικοί με τη διατροφή τους. Όταν δεν δίνουν σημασία σε αυτό που καταναλώνουν, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά σε άλλους τομείς της ζωής τους. Το πεπτικό τους σύστημα, αυτό που κυβερνά δηλαδή και το ζώδιο της Παρθένου, είναι ευαίσθητο και γίνεται ακόμη πιο ευάλωτο από το άγχος που είναι το σήμα κατατεθέν του ζωδίου. Το τσάι από θεραπευτικά βότανα, πάντα φυσικά με την έγκριση του διατροφολόγου τους, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η βρώμη, τα ολικής αλέσεως δημητριακά, τα αβγά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα και το μέλι, είναι συνήθως τα υλικά που επιλέγουν να μαγειρέψουν.

Για τους εκλεκτικούς και υγιεινιστές Παρθένους, ο αγαπημένος μας MasterChef Λάμπρος Βακιάρος προτείνει ένα υπέροχο και απόλυτα υγιεινό γλυκό: Κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλα.

ΥΛΙΚA ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για το κέικ

  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. γάλα
  • 3 αυγά + 2 ασπράδια
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. χυμό λεμόνι
  • 3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. μύρτιλα (blueberries) κατεψυγμένα ή φρέσκα

Για το γλάσο (προαιρετικά)

  • 50 γρ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 65 λεπτά

Κόβουμε στο μούλτι τη βρώμη (σε 2 δόσεις) μέχρι να γίνει αλεύρι για τουλάχιστον 2΄. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει και αυτή σκόνη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για να πετύχει η συνταγή και να φουσκώσει το κέικ. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με την ίδια ποσότητα σε μέλι και να προσθέσουμε έξτρα 50-60 γρ. αλεύρι βρώμης. Δεν χρησιμοποιούμε έτοιμο αλεύρι βρώμης, διότι το κέικ δεν θα πετύχει και θα θρυμματίζεται.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμόνι και το ξύσμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.

Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Προσθέτουμε το μισό μείγμα του κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μύρτιλα (κατευθείαν από την κατάψυξη) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Για να μην μας «κάτσουν» στον πάτο τα μύρτιλα, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι βρώμης.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι τη στιγμή που να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Προαιρετικά για το γλάσο, αναμειγνύουμε τα υλικά και τα απλώνουμε από πάνω. Αν θέλουμε το γλάσο λίγο πιο πηχτό, προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη άχνη.

Καλή σας απόλαυση!

 

Για περισσότερες συνταγές από τον Λάμπρο Βακιάρο επισκεφτείτε τη δική του ιστοσελίδα:

https://www.lambrosvakiaros.com