Οι γεύσεις των ζωδίων της Γης

Οι γεύσεις των ζωδίων της Γης

Τα βότανα και τα μπαχαρικά, δίνουν άλλη διάσταση στη ζωή μας και στις περιπέτειες στην κουζίνα μας! Είναι ο θησαυρός της φύσης και εκτός από χρήσιμο «εργαλείο» στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών, σωματικών και ψυχικών, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα αρώματα τους και τα γευστικά «παιγνίδια» που προκαλούν, είναι ένας πολύ αρωματικός τρόπος για να προσθέσετε μοναδική γεύση, όχι μόνο στα πιάτα σας, αλλά στην ίδια σας τη ζωή! Και ναι, τα ζώδια έχουν κι αυτά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους στο μοσχοβολιστό σύμπαν των βοτάνων και των μπαχαρικών.

Τα τέσσερα στοιχεία

Η αστρολογία, από την αρχαία εποχή βασιζόταν στους κανόνες που θέσπισε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Εμπεδοκλής για τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης: ο αέρας, η φωτιά, η γη και το νερό αποτελούσαν τον πυρήνα του κάθε ζωδίου. Με τη βοήθεια των τεσσάρων αυτών στοιχείων μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τους τρόπους, με τους οποίους τα ζώδια επεξεργάζονται τα ερεθίσματα γύρω τους και πώς αντιλαμβάνονται τη γεύση και τις μυρωδιές. Ποια βότανα και μπαχαρικά αντιστοιχούν στο κάθε ζώδιο της Γης;

Τα ζώδια της Γης

Η γη συμβολίζει τη στέρεη, τρισδιάστατη πραγματικότητα, τη μονιμότητα, τη δύναμη και τη σταθερότητα. Ταυτίζεται με τη γονιμότητα, την καρποφορία και τον υλικό κόσμο. H γη είναι η σταθερή, αργή και ασφαλής έκφραση της ύλης, απαραίτητη για να ζήσουμε και να εκτιμήσουμε όσα αγαθά έχουμε. Ξέρει να υποστηρίζει και να συντηρεί την ανθρώπινη φύση και αποτελεί τη βάση, το υπόβαθρο και την αφετηρία για όλες τις πράξεις και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, για να επιβιώσουμε. Τα 3 ζώδια της γης είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως.

Ταύρος

Ο πρακτικός, σταθερός Ταύρος χρειάζεται ένα βότανο όπως η ρίγανη, που παραδοσιακά συνδέεται με την αφθονία, για να νιώσει ασφαλής. Αγαπάει την χαρακτηριστική της μυρωδιά, που του θυμίζει παραδοσιακά φαγητά, όπως το κλασικό κοτόπουλο στο φούρνο ή τα καφεδάκια. Ο παπαρουνόσπορος, που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, είναι ιδανικός για γλυκά, πίτες, αλλά και το αγαπημένο του θρεπτικό ψωμί, που το απολαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Παρθένος

Η ευαίσθητη και λεπτολόγος Παρθένος, λατρεύει την υπέροχη μυρωδιά της λεβάντας, που την χαλαρώνει και την ηρεμεί. Μπορεί να την πιει σε ένα αρωματικό τσάι μαζί με άλλα βότανα, αλλά και να την απολαύσει σε μικρή ποσότητα σε ένα κέικ ή σε κουλουράκια, στα οποία θα δώσει άλλη διάσταση. O πολύ γνωστός γλυκάνισος, με την ιδιαίτερή του μυρωδιά, είναι το ιδανικό μπαχαρικό για την Παρθένο και πάει με όλα τα υγιεινά γλυκά, που τόσο της αρέσουν.

Αιγόκερως

Ο συντηρητικός και παραδοσιακός Αιγόκερως, θα ξυπνήσει από το έντονο άρωμα του βασιλικού, που θα του θυμίσει καλοκαίρια στο νησί και κλασικές σάλτσες με ντομάτα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν στη συγκέντρωση και στην ανακούφιση από το κρυολόγημα, ενώ το πιπέρι και ειδικά το εξωτικό ροζ πιπέρι με την ανάλαφρη γεύση, ταιριάζει πολύ με τα πλούσια πιάτα που λατρεύει ο Αιγόκερως, όπως το ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος ή οι πένες με σολομό και βότκα.

 

* Περισσότερα για τα βότανα και τα μπαχαρικά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: Η Γεύση των Ζωδίων, της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/