Το γλυκό του Ζυγού: Στρούντελ με μήλο και σάλτσα αλμυρής καραμέλας

Ένα ελαφρύ, πολύ αρωματικό και νόστιμο γλυκό που αγαπάει ο αέρινος Ζυγός. Έχει νότες φθινοπώρου, ενώ η σάλτσα αλμυρής καραμέλας προσθέτει τσαχπινιά, μεταμορφώνοντας αυτό το κλασικό και πολύ δημοφιλές αυστριακό γλυκό. Ο συνδυασμός του γλυκού με την επίγευση του αλατιού ταιριάζει πολύ στον Ζυγό που του αρέσουν οι λίγο πιο ψαγμένες γεύσεις, ενώ ένα από τα αγαπημένα του υλικά, το μήλο, είναι ο πρωταγωνιστής της συνταγής.

Υλικά για 15-18 μικρά στρούντελ

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκά)
  • 3 μέτρια πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 4 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 8 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα
  • 120 γρ. μαύρες σταφίδες
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 ml κονιάκ ή λικέρ Καλβαντός

Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας

  • 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. αλατισμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. αλάτι Μεσολογγίου

Εκτέλεση: 50 λεπτά

Ανακατεύουμε τα μήλα μαζί με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μείγμα των μήλων μαζί με 2 κ.σ. βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο, γύρω στα 7-8 λεπτά. Ρίχνουμε το κονιάκ (ή το λικέρ), σκεπάζουμε με καπάκι και τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς τα να κρυώσουν καλά.

Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το κόβουμε σε 3 κάθετες λωρίδες (από τη μακρόστενη πλευρά του). Βάζουμε στη μέση της λωρίδας 2 κ.σ. από τη γέμιση με τα μήλα. Διπλώνουμε το φύλλο από τη στενή μεριά να καλύπτει τη γέμιση, κατόπιν διπλώνουμε λίγο και τα δύο πλαϊνά και συνεχίζουμε να το τυλίγουμε σε ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε τα ρολά μήλου σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα γυρίζουμε και μετά στους 180°C για άλλα 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να λιώσει όλη. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και την κρέμα γάλακτος. Σε αυτό το στάδιο, η καραμέλα θα φουσκώσει και πρέπει να τη χτυπάμε συνέχεια μέχρι να ενσωματωθεί όλη η κρέμα και να γίνει λεία, για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 10 μέρες, κλεισμένη αεροστεγώς σε βαζάκι.

 

* Περισσότερα για τα γλυκά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: Η Γεύση των Ζωδίων, της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Πηγή: https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/

Χρησιμοποιούμε cookies για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς χρησιμοποιείται ο διαδικτυακός μας τόπος και να προσφέρουμε καλύτερη πλοήγηση.
Μπορείτε να δείτε την σελίδα Πολιτική Cookies για περισσότερες πληροφορίες. Για να αποδεχθείτε τα Cookies πατήστε το κουμπί 'Αποδοχή Cookies'.

Ρυθμίσεις Cookies

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ποια Cookies θα παραμείνουν ενεργά. Κάντε κλικ στο κουμπί "Αποθήκευση Επιλογών" για να αποθηκευθεί η επιλογή σας.

ΛειτουργικότηταςΤα cookies αυτά είναι αναγκαία για να μπορεί ο διαδικτυακός τόπος να λειτουργεί σωστά. Η πιο συνηθισμένη λειτουργία τους μπορεί να είναι η σύνδεσή σας σε λογαριασμό, σε μια συνδρομητική υπηρεσία ή στην συμπλήρωση μίας φόρμας.

AnalyticsΗ Google μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό μας τόπο, προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενο της και την εμπειρία των χρηστών / επισκεπτών.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.