Το γλυκό του Ζυγού: Στρούντελ με μήλο και σάλτσα αλμυρής καραμέλας

Το γλυκό του Ζυγού: Στρούντελ με μήλο και σάλτσα αλμυρής καραμέλας

Ένα ελαφρύ, πολύ αρωματικό και νόστιμο γλυκό που αγαπάει ο αέρινος Ζυγός. Έχει νότες φθινοπώρου, ενώ η σάλτσα αλμυρής καραμέλας προσθέτει τσαχπινιά, μεταμορφώνοντας αυτό το κλασικό και πολύ δημοφιλές αυστριακό γλυκό. Ο συνδυασμός του γλυκού με την επίγευση του αλατιού ταιριάζει πολύ στον Ζυγό που του αρέσουν οι λίγο πιο ψαγμένες γεύσεις, ενώ ένα από τα αγαπημένα του υλικά, το μήλο, είναι ο πρωταγωνιστής της συνταγής.

Υλικά για 15-18 μικρά στρούντελ

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκά)
  • 3 μέτρια πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 4 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 8 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα
  • 120 γρ. μαύρες σταφίδες
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 ml κονιάκ ή λικέρ Καλβαντός

Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας

  • 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. αλατισμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. αλάτι Μεσολογγίου

Εκτέλεση: 50 λεπτά

Ανακατεύουμε τα μήλα μαζί με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μείγμα των μήλων μαζί με 2 κ.σ. βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο, γύρω στα 7-8 λεπτά. Ρίχνουμε το κονιάκ (ή το λικέρ), σκεπάζουμε με καπάκι και τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς τα να κρυώσουν καλά.

Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το κόβουμε σε 3 κάθετες λωρίδες (από τη μακρόστενη πλευρά του). Βάζουμε στη μέση της λωρίδας 2 κ.σ. από τη γέμιση με τα μήλα. Διπλώνουμε το φύλλο από τη στενή μεριά να καλύπτει τη γέμιση, κατόπιν διπλώνουμε λίγο και τα δύο πλαϊνά και συνεχίζουμε να το τυλίγουμε σε ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε τα ρολά μήλου σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα γυρίζουμε και μετά στους 180°C για άλλα 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να λιώσει όλη. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και την κρέμα γάλακτος. Σε αυτό το στάδιο, η καραμέλα θα φουσκώσει και πρέπει να τη χτυπάμε συνέχεια μέχρι να ενσωματωθεί όλη η κρέμα και να γίνει λεία, για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 10 μέρες, κλεισμένη αεροστεγώς σε βαζάκι.

 

* Περισσότερα για τα γλυκά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: Η Γεύση των Ζωδίων, της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Πηγή: https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/