Συμπαντικοί νόμοι: Ο νόμος της αντιστοιχίας

Συμπαντικοί νόμοι: Ο νόμος της αντιστοιχίας

Συμπαντικοί νόμοι: Ο νόμος της αντιστοιχίας

Όπως και οι υπόλοιποι συμπαντικοί νόμοι, έτσι και ο νόμος της αντιστοιχίας λειτουργεί σαν πυξίδα και σαν οδηγός για μία φιλοσοφική προσέγγιση, που στόχος της είναι να προσφέρει στον άνθρωπο τα εργαλεία για να αποκτήσει μια πιο ήρεμη, ενεργή και καλύτερη ζωή.

Πρόκειται για τον δεύτερο στη σειρά των συμπαντικών νόμων, τους οποίους αναλύουμε κάθε μήνα, και ο συγκεκριμένος ορίζεται από τις εξής φράσεις: «Όπως επάνω, έτσι και κάτω. Όπως μέσα, έτσι και έξω».

Στον νόμο της αντιστοιχίας φαίνεται πως για ό,τι υφίσταται και συμβαίνει, υπάρχει μία αντιστοιχία σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος. Πράγματι, όσα συμβαίνουν στα μικρότερα κομμάτια της ύλης προσομοιάζουν με όσα συμβαίνουν στα μεγαλύτερα ουράνια σώματα. Το άτομο μοιάζει με το ηλιακό μας σύστημα.

Η αστρολογία βασίζεται στην επιρροή που ασκούν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στη γη. Ακόμα όμως και οι δύσπιστοι της αστρολογίας δεν μπορούν να αρνηθούν πως η Σελήνη επηρεάζει τα νερά και τα ρεύματα της γης, τον καιρό, τα φυτά και τον κύκλο γονιμότητας ανθρώπων και ζώων.

Η φράση «όπως επάνω, έτσι και κάτω» υπαινίσσεται και αντιστοιχίες ανάμεσα στον ανώτερο και κατώτερο κόσμο, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί με τον πιο πρακτικό, αλλά και με τον πιο ιδεαλιστικό τρόπο. Ο πρώτος νόμος, που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ, ανέφερε ότι το σύμπαν είναι νοητικό. Εάν προσθέσουμε τον νόμο της αντιστοιχίας, προκύπτει μία ανταπόκριση της γης (ανθρώπινο) και του ουρανού (ανώτερο).

Συμβαίνει για εμάς, όχι σε εμάς

Ίσως το κλειδί για να αντιληφθεί κάποιος αυτή τη σχέση, είναι ότι είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι πνευματικά με τον ανώτερο εαυτό μας από όσο ίσως πιστεύουμε. Οποιαδήποτε πράξη και δρόμο κι αν επιλέξουμε, η σύνδεση αυτή προσπαθεί να μας κάνει να κατανοήσουμε το σωστό και το λάθος. Όταν η ενέργεια μας υπό τη μορφή σκέψεων ή πράξεων δεν είναι ισάξια της ανώτερης αυτής δόνησης, απορρίπτεται και επιστρέφεται σε εμάς για να την επεξεργαστούμε μέχρι να φανούμε αντάξιοι της. Ο ανώτερος εαυτός είναι σαν να μας λέει «δοκίμασε ξανά μέχρι να τα καταφέρεις». Ίσως είναι αυτός ο λόγος που τα μαθήματα στη ζωή μας επαναλαμβάνονται μέχρι να τα κατανοήσουμε.

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έλεγαν ότι κάποιος πρέπει να βλέπει τα προβλήματα σαν ευκαιρίες και εκείνους που σε δυσκολεύουν σαν δάσκαλους, καθώς αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στη γνώση και τη σοφία. Όσο πιο γρήγορα μάθουμε αυτά τα μαθήματα δίχως να αντιστεκόμαστε, τόσο λιγότερο θα υποφέρουμε.

«Όπως μέσα, έτσι και έξω»

Όταν αισθανόμαστε όμορφα ο κόσμος γύρω μας μοιάζει ειδυλλιακός. Αν υπάρχει μία δυσαρμονία μέσα μας, μία αρνητική εμπειρία που μας σημάδεψε, αυτό αντανακλάται στον εξωτερικό κόσμο. Εκτός του ότι τον αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία, ο τραυματισμένος εαυτός καθρεφτίζει υπό τη μορφή εμπειριών ακριβώς αυτό που μας φοβίζει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στο υποσυνείδητό μας που πρέπει να θεραπεύσουμε. Πρέπει τότε να αναρωτηθούμε αν λειτουργούμε με τον ανώτερο ή τον κατώτερο εαυτό μας. Εάν δίνουμε βάση στις αξίες μας και αν υποστηρίζουμε και αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Όταν αλλάζουμε τον αρνητισμό και τον αντικαθιστούμε με σωστές θετικές σκέψεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις, είναι η στιγμή που επιτρέπουμε τη σύνδεση με το πνευματικό και το ανώτερο.

Έχουμε περισσότερη δύναμη από όσο πιστεύουμε

Αντί να θεωρήσουμε ότι είμαστε έρμαια της μοίρας, ο νόμος αυτός μας δείχνει ότι έχουμε το κλειδί να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας, θεραπεύοντας τις πληγές ή τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και παίρνοντας ενεργά μέρος στη διαμόρφωση της. Με το νόμο της αντιστοιχίας, κάνοντας έστω και κάποια μικρά, ακόμα και φαινομενικά άσχετα βήματα προς την κατεύθυνση που θέλουμε, μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος νιώθει ότι δεν τον εκτιμούν αρκετά, μπορεί να επιβραβεύει τον εαυτό του κάθε φορά που καταφέρνει κάτι, ίσως με το να αγοράσει κάτι που του αρέσει. Επίσης, μπορεί να αρχίσει να θέτει όρια και να μην είναι τόσο προσιτός σε αυτούς που δεν τον εκτιμούν. Το σύμπαν θα λάβει το μήνυμα ότι εκτιμά ο ίδιος τον εαυτό του και θα τον ανταμείψει αναλόγως. Καθώς όλα τα πράγματα που βλέπουμε είναι απλά απόηχοι αυτών που συμβαίνουν μέσα μας, θεραπεύοντας τον εαυτό μας και άλλους που αντιμετωπίζουν το δικό τους πρόβλημα, κάνουμε ένα βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο.