Οι Συμπαντικοί νόμοι και η σημασία τους

Οι Συμπαντικοί νόμοι και η σημασία τους

Οι Συμπαντικοί νόμοι και η σημασία τους

Όταν ο συγγραφέας Paulo Coelho έγραψε για πρώτη φορά στον «Αλχημιστή» ότι «όταν επιθυμείς κάτι το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις», βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο συλλογικό ασυνείδητο των ανθρώπων και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η φράση αυτή αναφέρεται σε έναν από τους πιο γνωστούς συμπαντικούς νόμους, τον νόμο της έλξης. Βιβλία, αλλά και ταινίες, όπως «Το Μυστικό», αναφέρονται σε αυτό τον νόμο που μπορεί να γίνει το κλειδί για να ξεκλειδώσει κάποιος αλήθειες, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στον δρόμο για τη γνώση, την ευτυχία και την πληρότητα.

Οι συμπαντικοί νόμοι περιγράφουν τις θεμελιώδεις αρχές του ορατού και του αόρατου κόσμου, όπως έχουν περιγράφει σε κείμενα εσωτερικής φιλοσοφικής παράδοσης, των οποίων τη γνώση κατείχαν οι μεγαλύτεροι αρχαίοι πολιτισμοί. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική, χάνεται και εμφανίζεται μέσα στον χρόνο μέσα από πολέμους, διαφορετικούς πολιτισμούς και καταστροφές. Ιερά κείμενα και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με αυτή τη γνώση, απαντώνται στην Κίνα, στο Θιβέτ, στην Ινδία, στον Αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και οδηγούν πίσω στον Ελληνικό και Αιγυπτιακό πολιτισμό. Το κυμβάλειον είναι από τα πιο γνωστά φιλοσοφικά κείμενα, το οποίο τοποθετεί αυτή τη γνώση να προέρχεται από τον Τρισμέγιστο Ερμή.

Ερμής ο Τρισμέγιστος

Ο Ερμής, για τους Αρχαίους Έλληνες, ήταν ο διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Θεούς και ανθρώπους και προστάτης θεός του λόγου της επικοινωνίας και της γνώσης. Η ανώτερη αυτή  γνώση δεν ήταν για όλους, έπρεπε η δύναμη της να προστατευτεί από τους αμύητους, άλλωστε από εκεί προήλθε το επίθετo «ερμητικός», το οποίο σημαίνει σφραγισμένος, κλειστός.

Ο Ερμής για τους αρχαίους Αιγυπτίους ταυτιζόταν με τον Θεό Θωτ. Ήταν και εκείνος προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και εμπνευστής της αλχημείας και της αστρολογίας. Είχε την επωνυμία «Τρισμέγιστος», διότι νίκησε τρεις φορές τον θάνατο και μετενσαρκώθηκε.

Σμαραγδένιες επιγραφές

Οι Αιγύπτιοι ιερείς κρατούσαν αυτή του τη γνώση μυστική στα ιερατεία και λέγεται ότι υπήρχαν στην κατοχή τους χαραγμένες στήλες γνωστές και ως σμαραγδένιες επιγραφές. Σύμφωνα με τον Ιάμβλιχο, ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας επισκέφτηκαν και είδαν αυτές τις επιγραφές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Αίγυπτο. Ως άνθρωποι του πνεύματος και μύστες, είχαν το προνόμιο να τους ξεναγήσουν και να τους ερμηνεύσουν τις επιγραφές οι Αιγύπτιοι ιερείς.

Ο Διογένης ο Λαέρτιος αποδίδει μία ηλικία περίπου 49.000 πριν από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου στις διδαχές του Θωτ και στα ιερά αρχεία των Αιγυπτίων. Η ιστορία του Θωτ χάνεται στον χρόνο και φτάνει κατά τις αφηγήσεις των ιερέων ως τον καταποντισμό της Ατλαντίδας.

Κάθε μήνα από αυτή τη στήλη θα παρουσιάζουμε έναν από αυτούς τους νόμους και θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τη σημασία τους. Στους δώδεκα συμπαντικούς νόμους εμπεριέχονται οι επτά ερμητικές αρχές.

Συμπαντικός νόμος 1

Το παν είναι ο λόγος. Το σύμπαν είναι νους. Η ρίζα του σύμπαντος είναι νοητική.

Αυτή η αρχή δηλώνει ότι το σύμπαν είναι σαν μία νοητική προβολή. Για οτιδήποτε υπάρχει, έχει προηγηθεί μία σκέψη, μία πρόθεση. Έχει δηλαδή δημιουργηθεί συνειδητά από κάποια νοημοσύνη. Το ίδιο το σύμπαν είναι μία νοητική κατάσταση.

Εάν αναρωτηθούμε το πώς οι σκέψεις μας κινούν το σώμα μας, ίσως πάρουμε μία ιδέα για το πώς λειτουργεί σε ένα επίπεδο αυτή η αρχή. Ένα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι κάνοντας τις σωστές σκέψεις ακολουθούν και οι σωστές δράσεις.

Ο λόγος είναι η λογική, είναι και η επικοινωνία

Αυτή η αρχή μας δείχνει ότι το σύμπαν είναι ένας ζωντανός νους που οι νευρώνες του είναι συνδεδεμένοι και επικοινωνούν με οτιδήποτε υπάρχει. Άρα τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους, όπως ένας ζωντανός οργανισμός. Εάν μπορέσουμε να αντιληφθούμε αυτή τη συνοχή, ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε τον διαχωρισμό απέναντι σε ό,τι θεωρούμε αντίπαλο ή εχθρικό και να δούμε τα πράγματα με ένα άλλο πρίσμα. Αυτό που μας περιγράφει είναι ότι είμαστε κομμάτια μιας ενότητας. Εάν οι σκέψεις μας διαμορφώνουν την πραγματικότητα μας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο κινητικό ή στο συναισθηματικό επίπεδο, μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό; Ίσως αξίζει να το προσπαθήσουμε για να διαμορφώσουμε και την ποιότητα της ζωής με το να φανταστούμε ό,τι καλύτερο και να αφήσουμε τον υπόλοιπο οργανισμό να υλοποιήσει την επιθυμία μας. Ίσως θα πρέπει να αντιληφθούμε το πως αλληλοσυνδέονται όλα μεταξύ τους, χωρίς ίσως τίποτα να είναι τυχαίο. Με το να νιώθουμε συνδεδεμένοι, με το νιώθουμε εμπιστοσύνη και να φερόμαστε με καλοσύνη στο υπόλοιπο που μας περιβάλλει, ίσως μπορούμε να πλησιάσουμε αυτή την ανώτερη νοητική κατάσταση.