Ποιο είναι το «πνευματικό ζώο» που αντιστοιχεί στο ζώδιο σας σύμφωνα με την Ινδιάνικη αστρολογία

Ποιο είναι το «πνευματικό ζώο» που αντιστοιχεί στο ζώδιο σας σύμφωνα με την Ινδιάνικη αστρολογία

Ποιο είναι το «πνευματικό ζώο» που αντιστοιχεί στο ζώδιο σας σύμφωνα με την Ινδιάνικη αστρολογία

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία των ιθαγενών της Αμερικής υπάρχουν κάποια «πνευματικά ζώα» (spirit animals) που αποδίδονται στα ζώδια και ο συμβολισμός τους συνδέει τον πνευματικό κόσμο με το ζωικό βασίλειο. Γνωρίστε λοιπόν από πού προέρχονται αυτά τα τοτέμ και τι σημαίνουν, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τα βαθύτερα νοήματά τους.

Η Ινδιάνικη παράδοση και η δυτική αστρολογία

Στα μέσα του 20ου αιώνα, ένας άνδρας ονόματι Vincent LaDuke, πιο γνωστός με τη φυλετική του επωνυμία ως «Αρκούδα του Ήλιου», ξεκίνησε να προσπαθεί να ενώσει πολλές από τις ετερόκλητες παραδόσεις των ιθαγενών φυλών της Αμερικής, σε ένα είδος «πανινδιάνικου» συστήματος πεποιθήσεων.

Μία από τις κεντρικές πτυχές ήταν γνωστή ως «θεραπευτικός τροχός» (The Medicine Wheel), που συνδύαζε ουσιαστικά ορισμένες έννοιες από τον δυτικό ζωδιακό κύκλο με σύμβολα, ιδέες και αναφορές από διάφορους πολιτισμούς των ιθαγενών της Αμερικής. Το έργο του για την «Αστρολογία των ιθαγενών της Αμερικής» δεν έγινε ευπρόσδεκτο από όλους και προκάλεσε διαμάχες σε ορισμένες κοινότητες. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση ενισχύει όσα μπορούμε να μάθουμε από τον δυτικό ζωδιακό κύκλο, δίνοντάς μας βαθύτερες γνώσεις για το σύμπαν, τον σκοπό μας και τη σύνδεσή μας με τον πνευματικό κόσμο μέσω του ζωικού βασιλείου, χάρη στην προσθήκη ιδεών από τη φιλοσοφία των ιθαγενών της Αμερικής.

Έτσι, το έτος χωρίζεται σε τέσσερα «πνεύματα», τα οποία συμπίπτουν με τις τέσσερις εποχές, και διαιρείται σε 12 φεγγάρια ή μήνες -όπως στο δυτικό ημερολόγιο- με όμορφες Ινδιάνικες ονομασίες. Σε καθένα από τα 12 δυτικά ζώδια αποδόθηκε ένα ζώδιο των ιθαγενών Αμερικανών, τα χαρακτηριστικά του οποίου αποδίδονται στα άτομα που εκπροσωπούν το κάθε ζώδιο. Σύμφωνα με μεγάλο μέρος της παράδοσης των ιθαγενών της Αμερικής, αυτά τα πνεύματα και η σημασία τους τονίζουν τη θέση μας στη φύση και την αρμονία μας με όλα τα ζώα με τα οποία στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε τον κόσμο, παρά την κυριαρχία μας πάνω τους.

ΚΡΙΟΣ

Πνευματικό ζώο: Κόκκινο γεράκι

Ενέργεια: Δυναμική, στραμμένη προς το μέλλον

Κατεύθυνση: Ανατολική

Στοιχείο: Φωτιά

Πέτρα δύναμης: Οπάλιο

Τα Γεράκια είναι ισχυρές και ηγετικές προσωπικότητες. Όπως το γεράκι, έχουν οξεία και καθαρή όραση και γνωρίζουν ακριβώς πού πάνε, κάτι που τους βοηθά να παίρνουν γρήγορες αλλά σοφές αποφάσεις. Είναι έντονοι χαρακτήρες και δεν διστάζουν ποτέ να κάνουν το σωστό όταν χρειάζεται. Ταυτόχρονα όμως, λόγω της αυτοπεποίθησης και της ορμής τους, μπορεί κατά καιρούς να είναι αυταρχικοί, αγέρωχοι ή αλαζονικοί, κάτι που συμβαίνει κυρίως λόγω της απαιτητικής προσωπικότητάς τους. Το Γεράκι βρίσκεται στα ανατολικά στον θεραπευτικό τροχό ακριβώς απέναντι από το Κοράκι, ένα πλάσμα που μπορεί να του διδάξει τόσα πολλά ώστε να αμβλύνει την αιχμηρή πλευρά του.

ΤΑΥΡΟΣ

Πνευματικό ζώο: Κάστορας

Ενέργεια: Αισθησιακή, αισθητική

Κατεύθυνση: Ανατολική

Στοιχείο: Γη

Πέτρα δύναμης: Ίασπις

Όσοι εκπροσωπούν το ζώδιο του Κάστορα είναι υπομονετικοί και εργατικοί. Ξέρουν πώς να κάνουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και στη συνέχεια θα επιμείνουν σε αυτό μέχρι να το φέρουν εις πέρας. Είναι πολυμήχανοι και δυναμικοί χαρακτήρες που δεν σταματούν μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους. Οι Κάστορες μπορούν να παρακινούνται από υλικά αγαθά και μπορεί επίσης να είναι πολύ κτητικοί ακόμη και ζηλιάρηδες στις φιλίες και στον έρωτα. Ταυτόχρονα όμως είναι εξαιρετικά πιστοί και θα κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτούς που φροντίζουν. Νιώθουν την ανάγκη να χτίσουν έναν κόσμο γύρω τους που να είναι ασφαλείς, έναν κόσμο χωρίς ανατροπές. Ο Κάστορας μπορεί να μάθει πολλά από τον φυσικό του σύντροφο που είναι το Φίδι, το οποίο διαρκώς αλλάζει το δέρμα του και βρίσκεται απέναντί του, δυτικά στον θεραπευτικό τροχό.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Πνευματικό ζώο: Ελάφι

Ενέργεια: Προσεκτική, επιφυλακτική

Κατεύθυνση: Ανατολική

Στοιχείο: Αέρας

Πέτρα δύναμης: Αχάτης

Τα Ελάφια είναι έξυπνα, πάντα σε εγρήγορση και διαθέτουν την ευφυΐα να αντιδρούν άμεσα και γρήγορα όταν απαιτείται. Είναι συγκρατημένοι τύποι και συχνά μπορεί να είναι αρκετά συνεσταλμένοι, αλλά είναι επίσης υπέροχοι ομιλητές. Αυτή η λεπτή πλευρά της προσωπικότητάς τους τούς κάνει συμπαθείς χαρακτήρες. Είναι καλοί στο να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και βοηθούν στην επίλυση διαφορών. Ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιότροποι κατά καιρούς, να αλλάζουν γρήγορα γνώμη και, βαθιά μέσα τους, συχνά νιώθουν αναστατωμένοι ή αβέβαιοι. Απέναντι, στη δυτική πλευρά του θεραπευτικού τροχού, η Κουκουβάγια έχει πολλά μαθήματα ζωής να τους προσφέρει αν είναι πρόθυμοι να τα δεχτούν.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Πνευματικό ζώο: Δρυοκολάπτης

Ενέργεια: Σπιτική, περιποιητική

Κατεύθυνση: Νότια

Στοιχείο: Νερό

Πέτρα δύναμης: Ροζ χαλαζίας

Οι Δρυοκολάπτες συνδέονται με ισχυρά ένστικτα δημιουργίας «φωλιάς» και αγαπούν την οικογένεια τους πάνω απ’ όλα. Είναι το είδος των ανθρώπων που θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να προσφέρουν ό,τι ζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που γεννιούνται κάτω από αυτό το ζώδιο είναι η υπομονή και η επιμονή, ακριβώς όπως ένας δρυοκολάπτης που ραμφίζει με προσήλωση ένα δέντρο. Ωστόσο, η αφοσίωση στις οικογένειές τους μπορεί να γίνει πνιγηρή και μπορεί να κάνει τα εφηβικά (τα επαναστατικά) χρόνια των παιδιών τους δύσκολα. Ο Δρυοκολάπτης μπορεί να αποκτήσει εξαιρετικές γνώσεις για τη ζωή στον έξω κόσμο από τη Χήνα του χιονιού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στον βορρά.

ΛΕΩΝ

Πνευματικό ζώο: Σολωμός

Ενέργεια: Ισχυρή, επιθυμητή

Κατεύθυνση: Νότια και νοτιοδυτική

Στοιχείο: Φωτιά και νερό

Πέτρα δύναμης: Καρνεόλιο

Ανάμεσα στα πιο εξέχοντα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εκπροσωπούν το ζώδιο του Σολωμού είναι η αίσθηση του σκοπού και η αποφασιστική, αλλά και ενθουσιώδης επιδίωξη των μακροπρόθεσμων στόχων τους. Μόλις βάλουν το μυαλό και την καρδιά τους σε κάτι, θα αφοσιωθούν σε αυτό για όσο καιρό χρειαστεί. Ωστόσο, αυτή η μοναχική επιδίωξη μπορεί να τους κάνει να φαίνονται εγωιστές και εμμονικοί, κάτι που μπορεί να τους κάνει αντιδημοφιλείς με άτομα που δεν τους καταλαβαίνουν. Η ενέργεια της Ενυδρίδας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στον βορρά, εξουδετερώνει το φλογερό πάθος των ιδιοτήτων του Σολωμού, αποκαλύπτοντας τις δυνάμεις της λογικής και της αποστασιοποίησης. Όταν η ενέργεια του Σολωμού κινδυνεύει να καεί, οι ιδιότητες της Ενυδρίδας μπορούν να κινητοποιήσουν μέσα του τις δυνάμεις της ψυχρής λογικής.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Πνευματικό ζώο: Καφέ Αρκούδα

Ενέργεια: Προγραμματισμός, αυστηρότητα

Κατεύθυνση: Δυτική

Στοιχείο: Νερό και γη

Πέτρα δύναμης: Τοπάζι

Οι Αρκούδες θεωρούνται σκεπτόμενοι άνθρωποι, διότι είναι στοχαστές που τους αρέσει να επεξεργάζονται σύνθετα προβλήματα. Αυτό τους κάνει σπουδαίους στο να δίνουν συμβουλές, αλλά ίσως χρειαστεί να τους δώσετε χρόνο για να εξετάσουν το όποιο θέμα και να είναι σίγουροι για τις απαντήσεις τους. Είναι πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τους άλλους, αλλά συχνά βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί επίσης να είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τρόπους και συνήθειες, διότι εκτιμούν τον προσωπικό τους χώρο και μερικές φορές μπορεί να φαίνονται «δυσκίνητοι» αλλά και δύστροποι. Αυτές οι πιο κοινωνικές ιδιότητες που τους λείπουν, μπορούν να τις διδαχθούν από το απέναντι τοτέμ, του Λύκου.

ΖΥΓΟΣ

Πνευματικό ζώο: Κοράκι

Ενέργεια: Ισορροπημένη, δίκαιη

Κατεύθυνση: Δυτική

Στοιχείο: Αέρας

Πέτρα δύναμης: Αζουρίτης

Τα Κοράκια θεωρούνται σοφά και στοχαστικά και όπως οι Αρκούδες δίνουν και αυτοί πολύ καλές συμβουλές. Μπορούν επίσης να είναι διπλωματικοί και είναι καλοί άνθρωποι και πάντα πρόθυμοι για να βοηθήσουν στην επίλυση μίας διαφοράς. Συχνά υποκινούνται από την αγάπη για τον υλικό πλούτο και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η επιχειρηματική τους οξυδέρκεια μερικές φορές αναιρείται από μια αναποφασιστικότητα την κρίσιμη στιγμή. Είναι παθιασμένοι με τα σχέδιά τους, αλλά αυτό μπορεί να μετατραπεί κάποιες φορές σε υπερβολική απαίτηση από τους άλλους. Όμως, όταν σφάλλουν, είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν συγγνώμη γιατί είναι δίκαιοι. Το Γεράκι, που κατοικεί στα ανατολικά του τροχού, μπορεί να διδάξει στο Κοράκι το πώς να αγαπά τον εαυτό του, αφού πολλές φορές η τάση του να ευχαριστεί τους πάντες γίνεται ασφυκτικός κόμπος στον λαιμό του.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Πνευματικό ζώο: Φίδι

Ενέργεια: Αφοσιωμένη, ερωτική

Κατεύθυνση: Βορειοδυτική

Στοιχείο: Νερό

Μέταλλο δύναμης: Χαλκός

Τα Φίδια είναι γνωστά ως μυστικοπαθή, οπότε αν είστε φίλοι με έναν εκπρόσωπο του ζωδίου του Φιδιού μπορεί να μην γνωρίζετε πάντα την πλήρη ιστορία. Όμως, μπορούν επίσης να κρατήσουν ένα δικό σας μυστικό, επομένως είναι ιδανικοί για να τους εμπιστευτείτε όταν χρειάζεται να μιλήσετε. Τα Φίδια συνδέονται με τον κόσμο των πνευμάτων και διαθέτουν ορισμένες θεραπευτικές δυνάμεις. Πολλοί επαγγελματίες γιατροί, σαμάνοι, αλλά και θεραπευτές γεννιούνται κάτω από αυτό το ζώδιο. Φροντίστε όμως να μην αδικήσετε ένα Φίδι, γιατί ο θυμός του μπορεί να είναι τρομερός. Η πρόκληση των Φιδιών είναι να προσπαθήσουν να μην προσελκύουν την κρίση που απαιτεί το ολοκαύτωμα που αρέσκονται να δημιουργούν, αλλά αντίθετα να αγωνιστούν για κάποια μορφή σταθερότητας. Η ενέργεια του Κάστορα, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά στον θεραπευτικό τροχό, μπορεί να διδάξει στην προσωπικότητα του Φιδιού πάρα πολλά για τη φύση και τα οφέλη της σταθερότητας και της δομής.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Πνευματικό ζώο: Κουκουβάγια

Ενέργεια: Πνευματικότητα, αναζήτηση

Κατεύθυνση: Βορειοδυτική

Στοιχείο: Φωτιά

Πέτρα δύναμης: Οψιδιανός

Οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το ζώδιο της Κουκουβάγιας είναι από τους πιο σοφούς και είναι ανήσυχοι αναζητητές της γνώσης και της αλήθειας. Μπορεί να είναι αινιγματικοί και δύσκολοι στο να διερευνηθούν ως χαρακτήρες, αλλά είναι εξαιρετικά διορατικοί και έχουν το χάρισμα να ξεπερνούν τη σύγχυση και να βλέπουν τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι Κουκουβάγιες είναι απίθανο να υπομείνουν ευγενικά τους ανόητους, ούτε να ωραιοποιήσουν καταστάσεις, και αν ζητήσετε τη γνώμη τους μην εκπλαγείτε όταν η απάντηση είναι πιο άμεση και αντικειμενική από ό,τι περιμένατε. Ωστόσο, το ζώδιο αυτό έχει πολλά μαθήματα να μάθει σε αυτή τη ζωή, γιατί αυτά τα τόσο ανοιχτόμυαλα άτομα μπορούν να παραβλέψουν σημαντικές λεπτομέρειες και να χάσουν εντελώς την ουσία. Για το λόγο αυτό μπορούν να μάθουν πολλά από το τοτέμ του Ελαφιού, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά του θεραπευτικού τροχού.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Πνευματικό ζώο: Λευκοχήνα του χιονιού

Ενέργεια: Ανθεκτική, σκληροτράχηλη

Κατεύθυνση: Βόρεια

Στοιχείο: Γη

Πέτρα δύναμης: Χαλαζίας

Ο χαρακτήρας των ανθρώπων που γεννιούνται σε αυτό το ζώδιο είναι φιλόδοξος και γι’ αυτό θα κυνηγήσουν τους στόχους τους με υπομονή και αποφασιστικότητα μέχρι να πετύχουν τα όνειρά τους. Έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους και το ίδιο περιμένουν από τους άλλους, με αποτέλεσμα να είναι από τους πλέον σκληρά εργαζόμενους, δύσκολους, αλλά και απαιτητικούς ανθρώπους. Μια αρνητική πλευρά της προσωπικότητάς τους είναι ότι μπορεί να απογοητεύονται όταν τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα τους και να μελαγχολούν ή να αποθαρρύνονται όταν δεν μπορούν να κάνουν τα πράγματα όπως τα έχουν φανταστεί. Μπορεί εύκολα να επίσης να αποκοπούν εντελώς από το συναίσθημα τους. Για αυτόν τον λόγο, αυτά τα άτομα μπορεί να διδαχθούν πολλά από το τοτέμ του Δρυοκολάπτη.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Πνευματικό ζώο: Ενυδρίδα

Ενέργεια: Ευφυής, επικοινωνιακή

Κατεύθυνση: Βόρεια και βορειοανατολική

Στοιχείο: Νερό

Πέτρα δύναμης: Τυρκουάζ

Οι Ενυδρίδες είναι ανεξάρτητες και αντισυμβατικές προσωπικότητες και τους αρέσει να κάνουν τα πράγματα με τον τρόπο τους. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις μεθόδους τους, αλλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους μπορεί να σας εκπλήξουν. Είναι ζωντανοί, φιλικοί και κοινωνικοί άνθρωποι. Ωστόσο, η ατομικότητά τους και οι απρόβλεπτοι τρόποι τους μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν εύκολα με εκείνους που εκπροσωπούν πιο συντηρητικά ζώδια. Μερικά άτομα που γεννιούνται με αυτό το τοτέμ, μπορεί να δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στην κοινωνία και γι’ αυτόν τον λόγο η εκδηλωτική φύση της προσωπικότητας του Σολωμού, που βρίσκεται στα νότια του θεραπευτικού τροχού, μπορεί να διδάξει πολλά στην Ενυδρίδα.

ΙΧΘΥΕΣ

Πνευματικό ζώο: Λύκος

Ενέργεια: Κρυφή, μυστηριώδης

Κατεύθυνση: Βορειοανατολική

Στοιχείο: Νερό

Πέτρα δύναμης: Νεφρίτης

Οι εκπρόσωποι του ζώδιου του Λύκου είναι αφοσιωμένοι στην οικογένεια και τους φίλους και θα κάνουν τα πάντα για αυτούς που είναι κοντά τους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι μοναχικοί και όσοι εκπροσωπούν αυτό το ζώδιο χρειάζονται χώρο και χρόνο να απομονώνονται περιστασιακά. Συχνά προτιμούν να ακολουθούν παρά να ηγούνται, και συνήθως είναι συγκρατημένοι, κάτι που τους κάνει να φαίνονται απόμακροι και μερικές φορές μυστηριώδεις. Ωστόσο, είναι από τους πιο πιστούς φίλους που μπορεί να έχει κάποιος, αρκεί να τους συμπεριφέρονται με αγάπη και σεβασμό. Όπως και το τοτέμ τους, μπορεί να καταστραφούν εάν τελειώσει μια μακροχρόνια σχέση. Οι εκπρόσωποι του Λύκου, που βρίσκονται στον βορρά στον θεραπευτικό τροχό, μπορούν να μάθουν τόσα πολλά από το τοτέμ της Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι, δηλαδή στο νότο. Αν και πολλές φορές αυτά τα άτομα μπορεί να βιώσουν κάποια δεινά χάνοντας τον εαυτό τους στους άλλους, μπορούν να ξαναβρούν το νόημα ανακαλύπτοντας τον πνευματικό τους εαυτό.

 

Πηγή: «Αστρολογία των ιθαγενών της Αμερικής»