Tι συμβολίζουν οι 12 οίκοι στην αστρολογία

Tι συμβολίζουν οι 12 οίκοι στην αστρολογία

Tι συμβολίζουν οι 12 οίκοι στην αστρολογία

O γενέθλιος χάρτης απεικονίζει έναν κύκλο ο οποίος εμπεριέχει τον ζωδιακό χωρισμένο σε 12 νοητά κομμάτια, δηλαδή τους οίκους. Αυτοί οι 12 οίκοι συμβολίζουν 12 διαφορετικούς τομείς της ζωής μας ή αλλιώς 12 σφαίρες εμπειρίας. Τη στιγμή της γέννησης μας οι πλανήτες βρίσκονται σε συγκεκριμένα ζώδια και οίκους, ανάλογα με την κίνηση τους στον ουρανό. Τα ζώδια, αλλά και οι πλανήτες που μπορεί να υπάρχουν στον κάθε οίκο παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ρίχνουν φως σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη μας και προσδίδουν κάποια χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ζώδια και οι πλανήτες περιγράφουν «τι συμβαίνει» και αντίστοιχα «με ποιόν τρόπο» λειτουργούμε, ενώ οι οίκοι απαντούν στο ερώτημα «σε ποια σφαίρα ζωής συμβαίνει το καθετί;».

Ο 1ος οίκος ξεκινάει από τη γραμμή του ορίζοντα που ανατέλλει τη στιγμή της γέννησης μας (Ωροσκόπος) και συνεχίζει με άλλους 11 οίκους με φορά αντίστροφη από αυτή του ρολογιού, μέχρι να επιστρέψουμε στο αρχικό σημείο. Οι γωνιακοί οίκοι (1ος, 4ος, 7ος, 10ος) και οι ακμές τους, δηλαδή τα σημεία εκκίνησης τους, έχουν μεγάλη σημασία και ό,τι συμβαίνει εκεί αποκτά τεράστια δυναμική.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι συμβολίζει ο κάθε οίκος.

1ος οίκος (Ωροσκόπος)

Ο 1ος οίκος αποτελεί την έναρξη του αστρολογικού χάρτη και συνδέεται με την εκκίνηση και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το άμεσο περιβάλλον μας. Μας δίνει στοιχεία τόσο για την εξωτερική μας εμφάνιση όσο και για την πρώτη εντύπωση που αφήνουμε στους γύρω μας, καθώς και τι είναι αυτό που παρατηρούν οι άλλοι σε εμάς όταν μας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Επιπλέον, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινάμε κάτι νέο στη ζωή μας και ποιες είναι οι προσδοκίες μας ή οι ανασφάλειες μας όταν αναλαμβάνουμε δράση ή όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες. Ξεκινάμε δυναμικά και με αυτοπεποίθηση ή πιο διστακτικά; Καταστρώνουμε ολόκληρο πλάνο δράσης πριν ξεκινήσουμε κάτι νέο ή είμαστε πιο αυθόρμητοι; Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς οίκους του χάρτη μας, μιας και συμβάλλει στη διαδικασία διαμόρφωσης της ταυτότητας μας και ό,τι συμβαίνει σε αυτόν τον οίκο έχει άμεση επίδραση και δυναμική.

2ος οίκος

Ο 2ος οίκος μας δείχνει τι θέλουμε να αποκτήσουμε και να κατέχουμε, προκειμένου να αισθανόμαστε ασφάλεια. Γι’ αυτό και συνδέεται άμεσα με το χρήμα, τον υλικό κόσμο και τη σχέση που έχουμε με αυτόν. Πώς αποκτούμε χρήματα; Πώς τα ξοδεύουμε και για ποιους λόγους; Περιγράφει επίσης τα ταλέντα, τις έμφυτες ικανότητες και τις κλίσεις που έχουμε, τις οποίες εάν αξιοποιήσουμε θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε την αίσθηση αυτοεκτίμησης. Μέσα από τον 2ο οίκο κατανοούμε τι έχει αξία για εμάς, αλλά αντιλαμβανόμαστε και την προσωπική μας αξία ως άτομα, ανεξάρτητα από το χρήμα και τα υλικά αποκτήματα. Επομένως, η αίσθηση της σιγουριάς και της σταθερότητας συνδέονται άμεσα με αυτό τον οίκο, όπως και ο βαθμός της αυτοπεποίθησης μας.

3ος οίκος

Ο 3ος οίκος συνδέεται με τη σκέψη και την επικοινωνία, επομένως περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, εξωτερικεύουμε τη σκέψη μας και τις ιδέες μας και ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Επίσης, μας δίνει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε γνώση και αντιλαμβανόμαστε τα ερεθίσματα γύρω μας. Ο γραπτός και ο προφορικός λόγος, η διαδικασία της μάθησης, η μνήμη και η εκλογίκευση, αποτελούν λειτουργίες που περιγράφονται από αυτόν τον οίκο. Δείχνει επίσης και τη στάση μας απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα γύρω μας, αλλά και σε τι από όσα συμβαίνουν θα επιλέξουμε να εστιάσουμε. Ο 3ος οίκος αντιπροσωπεύει επίσης τη σχέση μας με τους συγγενείς μας, τα αδέρφια, τους γείτονες μας και όσους συναντάμε στο άμεσο περιβάλλον μας. Επιπλέον, μας δείχνει κοντινά ταξίδια, μετακινήσεις εντός των συνόρων της χώρας που ζούμε, αλλά και το είδος των εμπειριών που συλλέγουμε από αυτά.

4ος οίκος (Ναδίρ)

Ο 4ος οίκος είναι το χαμηλότερο σημείο στον χάρτη μας και είναι εξίσου σημαντικός με τον ωροσκόπο. Αντιπροσωπεύει τις ρίζες μας, το παρελθόν μας και δίνει στοιχεία για την επιρροή της οικογένειας, καθώς και την ατμόσφαιρα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σπίτι μας ως παιδιά. Τα βιώματα που είχαμε στην παιδική μας ηλικία αποτελούν την ψυχολογική μας κληρονομιά, η οποία περιγράφεται από αυτό τον οίκο, και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας. Ο 4ος οίκος μας δείχνει την επιρροή που είχε επάνω μας ένας από τους δύο γονείς μας (συνήθως ο πατέρας) και βάζει στο παιχνίδι τον κόσμο των συναισθημάτων. Πρόκειται για έναν οίκο που σχετίζεται με την ιδιωτικότητα και μας δείχνει πώς συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε μόνοι με τον εαυτό μας και όταν αποσυρόμαστε από τον κόσμο. Μας βάζει ουσιαστικά σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης και μας δείχνει τι είναι αυτό που έχουμε ανάγκη για να αισθανθούμε συναισθηματική ασφάλεια. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να τελειώσουμε καταστάσεις στη ζωή μας, περιγράφεται από αυτό τον οίκο. Ο 4ος οίκος περιγράφει τα πρώτα, αλλά και τα τελευταία χρόνια της ζωής μας.

5ος οίκος

Ο 5ος οίκος συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο εξωτερικεύουμε τη δημιουργικότητα μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη χαρά, τη διασκέδαση και το φλερτ στη ζωή μας. Αυτός ο οίκος μας δίνει στοιχεία για την ερωτική μας ζωή και συγκεκριμένα μας δείχνει τον τρόπο που ερωτευόμαστε, τι άτομα μας έλκουν και πώς επιλέγουμε να εκφράσουμε τον έρωτα και την έξαψη στο αντικείμενο του πόθου μας. Ο 5ος οίκος συνδέεται άμεσα με το Εγώ και το αίσθημα της αυτοέκφρασης και δείχνει την ανάγκη μας να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί. Τα χόμπι μας, οι δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, αλλά και η καλλιτεχνική μας έκφραση περιγράφονται από αυτό τον οίκο. Επίσης, μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μας με τα παιδιά και τις προσδοκίες που έχουμε από αυτά. Είναι ακόμη ο οίκος της χαράς, της διασκέδασης, των χόμπι και των σπορ.

6ος οίκος

Ο 6ος οίκος συμβολίζει την προσπάθεια μας να γίνουμε καλύτεροι μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Συνδέεται με την ανάγκη μας να προσφέρουμε σε πρακτικό επίπεδο και να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και στους γύρω μας. Η ρουτίνα, το ωράριο και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την εργασία και τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, περιγράφονται από αυτό τον οίκο. Μπορούμε να δούμε στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που θέλουμε να υπάρχουν στον χώρο της εργασίας μας, καθώς και τις σχέσεις που επιθυμούμε να έχουμε με τους συναδέλφους μας. Μέσα από τον 6ο οίκο μπορούμε να μάθουμε πόση σημασία δίνουμε στη λεπτομέρεια, πόσο συνεπείς είμαστε απέναντι στις υποχρεώσεις μας, αλλά και πόσο εύκολα μπορούμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες γύρω μας. Το σώμα και το πνεύμα ενώνονται σε αυτό τον οίκο, επομένως μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας και να μας δείξει ποιοι μπορεί να είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών.

7ος οίκος (Δύση)

Ο 7ος είναι ο οίκος που βάζει στο παιχνίδι τους άλλους και έτσι από το Εγώ περνάμε στο Εμείς. Μας περιγράφει λοιπόν το είδους του συντρόφου που μας έλκει και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας μαγνητίζουν στον άλλον. Είναι ο οίκος που μας δείχνει πώς μοιραζόμαστε, πώς συνεργαζόμαστε και κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις για τους άλλους. Εδώ φαίνονται οι σχέσεις στις οποίες υπάρχει κάποιο είδος δέσμευσης, είτε συναισθηματικά είτε νομικά, και γι’ αυτό οι γάμοι, οι συνεργασίες και οι σημαντικές σχέσεις ζωής φανερώνονται σε αυτό το σημείο του χάρτη. Μας δείχνει επίσης ποια χαρακτηριστικά προβάλλουμε στον σύντροφο μας, δηλαδή ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που εμείς οι ίδιοι καταπιέζουμε, αλλά τα διαθέτει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας, γεγονός που μας κάνει να τον… αντιπαθούμε, μιας και εμείς δεν έχουμε βρει τον τρόπο να τα εκφράσουμε ανοιχτά. Ο οίκος αυτός συνδέεται και με τους φανερούς εχθρούς, καθώς και με τα δικαστήρια, μιας και είναι ο πρώτος οίκος που οι αυτόνομες πράξεις μας συναντούν την αντίδραση της κοινωνίας.

8ος οίκος

Ο 8ος οίκος συμβολίζει τα χρήματα και τις αξίες των άλλων και μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μέσα στους γάμους και τις συνεργασίες μας. Οι ασφάλειες, τα δάνεια, τα κληρονομικά ζητήματα, οι επενδύσεις και το πώς αντιδρούμε σε αυτά τα ζητήματα φανερώνονται μέσα σε αυτό τον οίκο. Ο 8ος οίκος όμως έχει και μια πιο βαθιά προέκταση, καθώς σχετίζεται με τις πιο σκοτεινές μας πλευρές οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια σε περιόδους κρίσεων, απώλειας και πόνου. Μας δίνει πληροφορίες για τις βαθιά συναισθηματικές σχέσεις και μας δείχνει τι ακριβώς μας συμβαίνει όταν παραδινόμαστε στον άλλον και όταν χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Το σεξ, ως τρόπος ένωσης με τον άλλον, συμβολίζεται από αυτό τον οίκο και γι’ αυτό μπορούμε να δούμε πώς βιώνουμε τη σεξουαλική εμπειρία και τι μας έλκει σεξουαλικά. Οι φυσικοί, αλλά και οι ψυχολογικοί θάνατοι που θα βιώσουμε κατά τη διάρκεια της ζωή μας και οι οποίοι θα μας οδηγήσουν στην ψυχική αναγέννηση και την ανανέωση, συνδέονται άμεσα με τον 8ο οίκο.

9ος οίκος

Ο 9ος οίκος συμβολίζει τη σχέση μας με φιλοσοφικά ζητήματα, με την ανώτερη εκπαίδευση και με την ανάγκη μας να αναζητήσουμε το νόημα και την αλήθεια στην πορεία της ζωής μας. Μας δείχνει τη σχέση που έχουμε αναπτύξει με τους νόμους της κοινωνίας, καθώς και τους ηθικούς μας κώδικες, τα πιστεύω και τα υψηλά ιδανικά που έχουμε ως άνθρωποι. Περιγράφει επίσης τη σχέση μας με το θείο και τα θρησκευτικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η πνευματική δραστηριότητα και η ανάγκη μας να επεκταθούμε και να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς φαίνονται σε αυτό το σημείο του χάρτη μας. Γι’ αυτό άλλωστε και τα μακρινά ταξίδια, η σχέση μας με τις ξένες γλώσσες και οι ανώτατες σπουδές συνδέονται άμεσα με τον 9ο οίκο. Συμβολίζει επίσης τη σχέση μας με τη διδασκαλία, την πολιτική, τη δημοσίευση συγγραμμάτων και γενικώς τη διασπορά γνώσης και ιδεών.

10ος οίκος (Μεσουράνημα)

Ο 10ος οίκος ή αλλιώς το Μεσουράνημα είναι το υψηλότερο σημείο του χάρτη μας και εδώ φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο επιθυμούμε να αφήσουμε το σημάδι μας στην κοινωνία και πώς επιθυμούμε να μας βλέπουν οι άλλοι. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας, καθώς και τη δημόσια εικόνα που προβάλλουμε. Εδώ φαίνονται οι επαγγελματικές μας ικανότητες και οι επιτυχίες που μπορεί να έχουμε, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο. Ο 10ος οίκος μας περιγράφει τη σχέση με έναν γονέα (συνήθως τη μητέρα) και επίσης μας δείχνει ποια είναι η σχέση μας με τους ανωτέρους και την εξουσία, αλλά και ποιες συνθήκες επικρατούν στην επαγγελματική σφαίρα της ζωής μας. Εδώ φαίνεται επίσης το κοινωνικό στάτους και η ανάγκη μας να αποκτήσουμε φήμη και αναγνώριση.

11ος οίκος

Από τον 11ο οίκο μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κοινωνικοποιηθούμε και να ενταχθούμε σε ομάδες και παρέες. Είναι ο οίκος της φιλίας και των κοινωνικών μας επαφών, επομένως μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το είδος των φίλων που θέλουμε, αλλά και τη δική μας στάση απέναντι σε αυτούς. Σε αυτό το σημείο του χάρτη φαίνονται οι πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες μας και ο ρόλος μας μέσα σε συλλόγους, οργανισμούς και κινήματα. Μερικά από τα ερωτήματα που συνδέονται με τον 11ο οίκο είναι τα εξής: Ποια είναι τα σχέδια, οι στόχοι και τα μελλοντικά όνειρα μας; Ποιες αλλαγές θα θέλαμε να γίνουν στην κοινωνία; Θα βοηθήσουμε να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας και με ποιόν τρόπο; Mας ενδιαφέρουν οι καινούργιες ιδέες και τάσεις ή όχι; Σε αυτό τον οίκο με λίγα λόγια αποκαλύπτεται η συμμετοχή μας στα κοινά, καθώς και το πόσο ιδεαλιστές είμαστε.

12ος οίκος

Ο τελευταίος οίκος του χάρτη είναι ίσως ο πιο δυσνόητος μιας και συνδέεται με πλευρές μας που είναι κρυμμένες στο ασυνείδητο. Σε αυτό τον οίκο συναντάμε την ανάγκη μας να ενωθούμε με κάτι ανώτερο από εμάς και να καταλύσουμε τα όρια του Εγώ μας. Ο 12ος οίκος μας δείχνει τον βαθμό στον οποίο είμαστε συμπονετικοί απέναντι στον πόνο και τις αδυναμίες των γύρω μας, καθώς και τη συναισθηματική βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε όσους το έχουν ανάγκη. Σε αυτό το σημείο του χάρτη συναντάμε επίσης φόβους, ανασφάλειες, απωθημένα, εξαρτήσεις και σύγχυση και μπορούμε να κατανοήσουμε σε τι βαθμό επηρεάζουν τη ζωή μας όλα αυτά και πώς τα διαχειριζόμαστε. Μυστικά που μας κρύβουν, παρασκήνιο και κρυφοί εχθροί που μπορεί να έχουμε φαίνονται επίσης από αυτό τον οίκο, καθώς και η σχέση που θα έχουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας με φυλακές, νοσοκομεία και ιδρύματα.