Τα 3 εξελικτικά στάδια του Υδροχόου: Ο Υδροχόος, ο Αετός και ο Άγγελος

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Υδροχόου: Ο Υδροχόος, ο Αετός και ο Άγγελος

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Υδροχόου: Ο Υδροχόος, ο Αετός και ο Άγγελος

Κάθε ζώδιο έχει τρία εξελικτικά στάδια. Το πρώτο αντιπροσωπεύεται από το ίδιο το ζώδιο, αλλά υπάρχουν και άλλα δυο λιγότερο γνωστά. Για το ζώδιο του Υδροχόου τα τρία αυτά στάδια είναι ο Υδροχόος, ο Αετός και ο Άγγελος. Κάθε ένα από αυτά συμβολίζει μια διαφορετική φάση ζωής και διαφορετικά μαθήματα, που διαφοροποιούνται και εμπλουτίζονται όσο διευρύνονται οι εμπειρίες, το πνεύμα και η αντίληψη του.

Οι μύθοι

Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί συνδέουν τον αστερισμό του Υδροχόου με μια συγκεκριμένη εποχή, την εποχή των έντονων βροχοπτώσεων που είναι διαφορετική για κάθε λαό. Οι αστρονόμοι που για πρώτη φορά απεικόνισαν τον αστερισμό του Υδροχόου σαν έναν άντρα που χύνει νερό από έναν κρατήρα, πιστεύεται ότι ήταν Μεσοποτάμιοι και Αιγύπτιοι. Οι αρχαίοι Έλληνες συνέδεαν τον αστερισμό του Υδροχόου με τον Δευκαλίωνα, τους Κεκροπίδες, τον Αρισταίο και τον Γανυμήδη.

Το ζώδιο του Υδροχόου συνδέεται με τα ανθρώπινα ιδεώδη, τη συλλογικότητα, την επαναστατικότητα, τη μετάδοση των ανώτερων ιδεών και των επιστημών. Έτσι ο Υδροχόος παύει να είναι μόνο ο βροχοποιός, ο νεροκουβαλητής, που κάνει γόνιμη τη γη, και πλέον μεταφέρει ιδέες και γνώσεις, κάνοντας γόνιμο το μυαλό, δηλαδή φέρνει το ιερό πυρ του πνεύματος στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό σε ένα συμβολικό και αλληγορικό επίπεδο ταυτίζεται με τον μύθο του Προμηθέα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας ήταν ένας Τιτάνας ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση και τον εκπολιτισμό του ανθρώπου. Ήταν γιος του Ιαπετού και της κόρης του Ωκεανού, Ασίας. Αδέρφια του ήταν ο Άτλαντας και ο Μενοίτιος. Νυμφεύθηκε την Κελαινώ και απέκτησε τρεις γιούς τον Δευκαλίωνα (η Ελληνική εκδοχή του Νώε), τον Λύκο και τον Χειμαιρέα. Όταν ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στους Τιτάνες και στους Ολύμπιους θεούς για την εξουσία, συμμάχησε με τους Ολύμπιους και έγινε υποστηρικτής του Δία, παρά το γεγονός ότι ανήκε στους Τιτάνες. Ο Προμηθέας ήταν διττή φύση, είχε πάντα δίπλα του ως βοηθό του τον αδερφό του Επιμηθέα, που δεν είχε τη δική του εξυπνάδα. Το όνομα του πρώτου σημαίνει αυτός που σκέφτεται εκ των προτέρων, και του αδερφού του, αυτός που σκέφτεται εκ των υστέρων. Όπως περιγράφεται στον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνα, οι θεοί κατασκεύασαν στα έγκατα της γης από φωτιά και χώμα διάφορα θνητά όντα. Όταν τα έφεραν στην επιφάνεια, ανέθεσαν στα δύο αδέρφια να τα προικίσουν με ικανότητες επιβίωσης. Όμως ο Επιμηθέας άφησε τον άνθρωπο τελευταίο, με αποτέλεσμα να μην του έχουν μείνει παρά αδύναμα νύχια και ελάχιστο τρίχωμα για να τον θωρακίσει, αφήνοντας τον σχεδόν γυμνό και απροστάτευτο στα στοιχεία της φύσης και στα άλλα είδη. Έτσι, ο Προμηθέας που ένιωσε κάπως υπεύθυνος, αψήφησε τους θεούς κλέβοντας τη φωτιά από το άρμα του Ήλιου, (ή κατά άλλους τον Ήφαιστο), προσφέροντας την στην ανθρωπότητα, ώστε να δημιουργήσει πολιτισμό. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται ευεργέτης, αλλά και ο εμπνευστής των ανθρώπινων τεχνών και επιστημών, διότι τους δίδαξε επίσης αρχιτεκτονική, ιατρική, γεωργία, μαθηματικά, αστρονομία, μεταλλουργία και ναυσιπλοΐα.

Πολλές φορές είχε παρακούσει τις εντολές του Διός που δεν επιθυμούσε να δοθεί βοήθεια στο ανθρώπινο είδος. Ο Δίας καταδίκασε για την ανυπακοή του τον Προμηθέα σε αιώνια δεσμά. Ο Ήφαιστος τον έδεσε με αλυσίδες σε έναν βράχο στην κορυφή του Καυκάσου και ένας αετός έτρωγε το συκώτι του κάθε μέρα (στην αρχαία Ελλάδα, το συκώτι θεωρούνταν η έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων), ενώ αυτό, λόγω της θεϊκής του αθανασίας, ξαναμεγάλωνε κάθε νύχτα. Μαζί με τον Προμηθέα, ο Δίας τιμώρησε και τους ανθρώπους στέλνοντας την Πανδώρα που ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία είχε πολλά χαρίσματα, αλλά έφερε μαζί της κι ένα κουτί γεμάτο καταστροφές. Ο Προμηθέας ελευθερώθηκε τελικά από τον Ηρακλή. Ο Δίας κατά βάθος χάρηκε, αλλά επειδή έπρεπε να κρατήσει τον λόγο του υπέδειξε στον Προμηθέα να κατασκευάσει από την αλυσίδα του ένα δαχτυλίδι που να έχει επάνω ένα κομμάτι απ’ τον βράχο, έτσι ώστε με κάποιον τρόπο να μην αποχωριστεί τα δεσμά του, φορώντας το πάντα.

Ο Υδροχόος (αλτρουισμός, επανάσταση)

Το ζώδιο του Υδροχόου έχει κάτι απ’ τον αλτρουισμό του Προμηθέα, ο οποίος προσφέρει στην ανθρωπότητα χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα. Αυτό το ζώδιο πιστεύει βαθιά πως η γνώση οδηγεί στην επιλογή, κάτι που είναι πάντα προτιμότερο από την τυφλή υπακοή. Μέσα του δεν υπάρχει ανοχή ούτε για προκαταλήψεις ούτε για επιβολή εξουσίας από κανέναν. Για τον Υδροχόο, ο άνθρωπος έχει τη λογική και τη γνώση για να είναι ο ίδιος κριτής των πράξεων του. Ένας Υδροχόος αντιμετωπίζει με ιδεαλισμό τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την ελευθερία, αλλά χωρίς να είναι πρόθυμος πάντα να υποχωρήσει έστω και λίγο, να ελιχθεί, να εφαρμόσει τις πεποιθήσεις του, ή ακόμη και να τις προσαρμόσει στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή. Κάποιες φορές απουσιάζει η ελαστικότητα και άλλες η πρακτικότητα στο να εφαρμόσει και να δώσει σάρκα και οστά στις ιδέες του. Δεν πρέπει να ξεχνάει ότι είναι ένας άνθρωπος, όπως και όλοι οι άλλοι γύρω του, με ελλείψεις, ευαισθησίες, αδυναμίες και ελαττώματα, αλλά πολλοί εκπρόσωποι αυτού του ζωδίου αρνούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους έτσι. Είναι συχνά το ίδιο ανυποχώρητοι στο να ακολουθήσουν συμβουλές, τρόπο ζωής ή κάποιους κανόνες. Γι’ αυτό, παρότι μπορεί να είναι έξυπνοι και να έχουν ιδανικά, συχνά παρασύρονται από κάποιες πεποιθήσεις και χάνουν έτσι κάτι από τη συναισθηματική ωρίμανση. Και κάπως έτσι σηκώνοντας τη δική τους σημαία, οδεύουν προς το δεύτερο εξελικτικό τους στάδιο.

Ο Αετός (εσωτερική αναζήτηση)

Ο Προμηθέας και ο αδελφός του Επιμηθέας συμβολίζουν τον διχασμό της φύσης του Υδροχόου. Η βαθύτερη υπόσταση του Υδροχόου αποζητά δομή, συντήρηση και παράδοση (Κρόνος), αλλά φτάνει στο σημείο να επαναστατήσει (Ουρανός) απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό με την ανάγκη του να κάνει τη διαφορά, δημιουργώντας έναν εσωτερικό διχασμό στην προσωπικότητά του, τον οποίο όσο δεν μπορεί τον γεφυρώσει τόσο περισσότερο υποφέρει. Η αμαρτία του Προμηθέα ήταν η αμφισβήτηση της γενιάς του (Τιτάνες) και της εξουσίας του Διός, δηλαδή η ανατροπή της τάξης. Με το να προσφέρει τη φωτιά στους ανθρώπους βιώνει ακόμα μια εσωτερική σύγκρουση, καθώς από τη μια γνωρίζει ότι πράττει το ηθικό απέναντι στην ανθρωπότητα, από την άλλη όμως προδίδει το είδος του, τους θεούς.

Οι Υδροχόοι στο δεύτερο εξελικτικό στάδιο βιώνουν παρόμοιες εσωτερικές συγκρούσεις. Από τη μια υπάρχει η ροπή τους προς την αντικειμενικότητα και την ίση αντιμετώπιση όλων, και από την άλλη η ανάγκη τους να ανήκουν και εκείνοι κάπου και να δείξουν αφοσίωση στους ανθρώπους τους. Καθώς πηγαίνουν από το ένα ιδανικό στο άλλο αποζητώντας την ελευθερία, αλλά και μη μπορώντας παράλληλα να ελευθερωθούν πραγματικά, καταλήγουν να αποστασιοποιούνται. Αισθάνονται πως είναι μόνοι και πως κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει. Οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι σαν τον Αετό που τους κατατρώει τα σωθικά και η ελευθερία μετατρέπεται στα δεσμά που τους αλυσοδένουν στο βραχώδες τοπίο του μαρτυρίου τους. Για τους Υδροχόους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μοιραστούν την ευάλωτη πλευρά τους και τα συναισθήματα τους, μία τέτοια στάση ζωής, εκτός από τον αυτοπεριορισμό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους γύρω τους. Όμως κάποια στιγμή αυτό το μαρτύριο πρέπει να τελειώσει και αυτό θα γίνει όταν αυτό το ζώδιο αντιμετωπίσει τον εαυτό του, τον αποδεχτεί και τον λυτρώσει.

Άγγελος (ανώτερος οδηγός)

Οι Άγγελοι θεωρούνται τα φωτισμένα όντα που γίνονται διάμεσοι ανάμεσα στις ανώτερες θεϊκές δυνάμεις και στα ανθρώπινα όντα, φέρνοντας φώτιση και μηνύματα για να βοηθήσουν και να σκορπίσουν φως στο σκοτάδι. Το να φτάσει ο κόσμος σε ένα επίπεδο όπου όλοι μπορούν να είναι περισσότερο ευτυχισμένοι, ασφαλείς και απαλλαγμένοι από βάσανα, εξαρτάται από την ενότητα της συνείδησης, ανώτερης και κατώτερης. Αυτή σπάει τα δεσμά της απόστασης, χαλαρώνει τις αντιστάσεις και φέρνει τη λύτρωση. Το να νοιάζεται κάποιος και να προσφέρει βοήθεια βάζοντας στην άκρη τον εαυτό του, δεν είναι μια πράξη διαχωρισμού, αλλά ενότητας. Μόνο όταν οι πληγές εκτεθούν, το «εμείς» θα αναλάβει να θεραπεύσει το «εγώ». Έχοντας αντιληφθεί αυτό, έχουν κατακτήσει και την εσωτερική γαλήνη. Οι Υδροχόοι τότε ανοίγονται, μαλακώνουν και καταλαβαίνουν πώς να επιτύχουν μια συνθήκη ειρήνης με την αλήθεια και τον εαυτό τους, αλλά και με όσα πιστεύουν και επιθυμούν οι άλλοι.

Όταν το ζώδιο του Υδροχόου κατανοήσει ότι κατέχει αυτήν την ανώτερη ιδιότητα στο κύτταρο του, μπορεί να αποδεχτεί τη φύση του και να αγκαλιάσει τον ρόλο του ως πνευματικού οδηγού. Τότε γίνεται ένας θεραπευτής, ένας ειρηνικός μαχητής της δικαιοσύνης, κάποιος που με την εσωτερική του δύναμη βοηθάει και φροντίζει για το καλό όλων.