Τα 3 εξελικτικά στάδια του Λέοντα: Ο Λέων, ο Πολεμιστής και ο Βασιλιάς

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Λέοντα: Ο Λέων, ο Πολεμιστής και ο Βασιλιάς

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Λέοντα: Ο Λέων, ο Πολεμιστής και ο Βασιλιάς

Τα ζώδια μάς βοηθούν να αντιληφθούμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας καθώς μεταμορφωνόμαστε κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής. Κανείς δε μένει στάσιμος, κάποια στιγμή θα έρθει η αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσης ή ακόμα και της αφύπνισης, η κατανόηση και η γνώση μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολη τη μετάβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι κάθε ζώδιο έχει στην πραγματικότητα 3 στάδια εξέλιξης και συνειδητότητας. Για τους Λέοντες τα στάδια αυτά είναι: ο Λέων, ο Πολεμιστής και ο Βασιλιάς.

Ο Λέοντας (αυτοπεποίθηση)

Το σύμβολο του ζωδίου είναι το λιοντάρι, ο βασιλιάς του ζωικού βασιλείου. Ο κυβερνήτης του βρίσκεται στο ίδιο το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και δεν είναι άλλος από το ζωοδότη Ήλιο. Εποχή του είναι το καλοκαίρι, το σημείο που η επίδραση του ηλίου κορυφώνεται, η θερμοκρασία ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα και η θέρμη του ωριμάζει τους καρπούς φέρνοντας αφθονία. Ο Βασιλιάς αντιπροσωπεύει την αρσενική αρχή, την κυριαρχία, την προσωρινή εγκόσμια δύναμη, τον ανώτατο άρχοντα, και εξισώνεται με τον Δημιουργό Θεό και τον Ήλιο. Οι Λέοντες είναι προικισμένοι με έναν βασιλικό αέρα. Είναι γεννημένοι για να κυριαρχούν στο περιβάλλον τους και βαδίζουν στη ζωή με περηφάνια και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Είναι απίστευτα δυνατοί και παθιασμένοι με τα πράγματα που αγαπούν. Αυτός είναι ο λόγος που τα τρία εξελικτικά στάδια έχουν να κάνουν με αυτή τη βασιλική ιδιότητα.

Η έμπνευση έρχεται από τον πιο φημισμένο βασιλιά πολεμιστή στη συλλογική συνείδηση, τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν υπάρχει άλλος σαν τον Μέγα Αλέξανδρο. Είναι ένας από τους πιο ξακουστούς ηγέτες-πολεμιστές της ιστορίας και ένας θρύλος σχεδόν μυθικής υπόστασης. Ανήκει στην κορυφαία κατηγορία των ατόμων που άλλαξαν την ιστορία του πολιτισμού και διαμόρφωσαν τον σημερινό κόσμο όπως τον ξέρουμε. Τα συστατικά που δημιούργησαν μια τέτοια τεράστια φυσιογνωμία ήταν η βασιλική γενιά του πατέρα του, η πνευματικότητα από την πλευρά της μητέρας του, το δικό του άστρο, η συμβολή του Διός (γενιά Ηρακλειδών), η καλύτερη εκπαίδευση που τα χρήματα μπορούσαν να εξασφαλίσουν, (με τον μεγάλο φιλόσοφο – επιστήμονα Αριστοτέλη να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στους διακεκριμένους παιδαγωγούς και εκπαιδευτές του) και η φιλοδοξία που του ενέπνευσε η Ιλιάδα και η δόξα του Αχιλλέα. Σε πολύ νεαρή ηλικία ο Αλέξανδρος βίωσε τη δολοφονία του πατέρα του, είχε να αντιμετωπίσει επίδοξους διεκδικητές του θρόνου, εξεγέρσεις και μόνιμους εχθρούς από μακρινές χώρες. Είτε από άμυνα και αγανάκτηση είτε για νέες κατακτήσεις, προσπαθώντας να αποδείξει την αξία του πέρασε στην αντεπίθεση και στο δεύτερο αντιπροσωπευτικό εξελικτικό στάδιο.

Ο Πολεμιστής (μάχες για υπεράσπιση και κατάκτηση)

«H ευγενική καταγωγή αναφέρεται στην αριστεία της γενιάς, είναι όμως γενναίο να παραμείνει κάποιος αληθινός στη φύση του, αλλά να μην εκφυλιστεί από αυτήν, όπως συχνά συμβαίνει με τους ευγενείς, καθώς είναι πολλοί που δεν έχουν αξία» – Αριστοτέλης.

Με αυτά τα λόγια του δασκάλου του ριζωμένα στη ψυχή του, ο Αλέξανδρος έπρεπε να αποδείξει την αξία του. Σαν όλους τους μεγάλους ηγέτες ήξερε από πού προερχόταν και πού πήγαινε. Και είχε ένα όραμα με αξίες να τον εμπνέει. Οι πολεμιστές είναι ψυχές με προσανατολισμό στη δράση. Όμως ενώ οι πολεμιστές έλκονται από τη δράση στην πρώτη γραμμή, οι ηγέτες επιβλέπουν και διευθύνουν ολόκληρη την επιχείρηση δίνοντας κατεύθυνση. Ο νεαρός βασιλιάς δημιούργησε ένα σύστημα ηγεσίας, διοίκησης, ανάθεσης, επικοινωνίας και τακτικής που παραμένει αξεπέραστο μέχρι σήμερα και που αποτελεί παράδειγμα στις πολεμικές επιχειρήσεις. Μόνο με 50.000 στρατιώτες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αντιμετώπισε ορδές αντιπάλων σε ασταμάτητες μάχες που ακολουθούσαν η μία την άλλη. Έτσι οδήγησε τους συνασπισμένους Έλληνες στην εκστρατεία κατά της  πανίσχυρης περσικής αυτοκρατορίας. Πολέμησε ατελείωτες μάχες στην πρώτη γραμμή, ιδρύοντας μια αυτοκρατορία που έφτανε μέχρι την Ινδία. Ο Αλέξανδρος έδωσε το παράδειγμα της αριστείας με την ηγεσία του. Οδήγησε τα στρατεύματά του κυριολεκτικά από το μέτωπο, ήξερε πώς να ενθαρρύνει τον στρατό του, σχεδόν έναν προς έναν. Όταν οι στρατιώτες του πεινούσαν ή διψούσαν, πεινούσε και διψούσε μαζί τους. Όταν τα άλογά τους σκοτώνονταν και έπρεπε να περπατήσουν, έκανε το ίδιο. Αυτή η στάση άλλαξε μόνο όταν υπέκυψε στην πολυτέλεια της Περσικής χλιδής. Οι στρατιώτες του τότε εξοργίστηκαν με τη συμπεριφορά του και οι εκστρατείες τελικά σταμάτησαν ενώ οι πολεμιστές ήταν στα πρόθυρα ανταρσίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης,  οι Λέοντες θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τι τους κάνει να αισθάνονται περήφανοι και θα προσπαθήσουν να αποδείξουν  την αξία τους στους άλλους. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, αλλά πόση αξία αντιλαμβάνονται οι ίδιοι στον εαυτό τους θα αρχίσουν να εξελίσσονται. Ενώ θα υπάρξουν διδάγματα σχετικά με την υπομονή και τη ματαιοδοξία, αυτό το στάδιο θα τους μάθει να αναζητούν αυτό που έχει περισσότερη αξία στην καρδιά και στο πνεύμα τους. Αυτή η εσωτερική λάμψη δεν ξεθωριάζει και κανείς  ποτέ δεν μπορεί να τους τη στερήσει.

Ο Βασιλιάς (ηγέτης, γενναῖος ἀνήρ)

Οι βασιλικές ψυχές γεννιούνται ηγέτες και οι άλλοι θα τείνουν να αναζητούν αυτόματα σε αυτές καθοδήγηση και κατεύθυνση. Τολμούν να αναλάβουν τη διοίκηση και την τελική ευθύνη. Έχουν ταλέντο στη στρατηγική και έχουν ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Στη θετική τους έκφραση οι ηγετικές μορφές εκφράζουν τον υψηλό εαυτό και μπορούν να επιτύχουν ενότητα προσπάθειας και συνέργεια, ενδυναμώνοντας τους άλλους να επιτύχουν σπουδαία πράγματα. Δίνουν δύναμη, αντί να τη στερούν. Στην αρνητική έκφραση, κυριαρχεί το Εγώ, και τότε υπάρχει ροπή προς την τυραννία, χρησιμοποιώντας απλώς τους ανθρώπους με εγωιστικούς σκοπούς. Οι γεννημένοι στον Λέοντα βλέπουν τους συνεργάτες, τους φίλους και την οικογένεια ως το βασίλειο τους. Ένας καλοπροαίρετος ηγεμόνας γνωρίζει ότι η θέση του στο θρόνο θα είναι ασφαλής αν οι λαοί του φροντίζονται και ευημερούν. Το ταλέντο του Λέοντα για λήψη αποφάσεων που οδηγούν στην επιτυχία και την πρόοδο τον κάνει πολύτιμο για οποιοδήποτε ρόλο κληθεί να υπηρετήσει. Διότι σαν αληθινός άρχοντας έχει συμβιωτική σχέση με το βασίλειο του και στην ουσία είναι στην υπηρεσία του λαού. Χρειάζεται γενναιότητα, αγάπη και γενναιοδωρία ψυχής για να αναλάβει κάποιος μια τέτοια τεράστια ευθύνη. Ένας ηγεμόνας μπορεί να νιώσει μοναχικά στην κορυφή μόνο όταν δεν αντιλαμβάνεται ότι τον στηρίζει και τον ψηλώνει η αγάπη του κόσμου. Χωρίς όλη αυτή την υποστήριξη άλλων ανθρώπων, χωρίς τη βοήθεια, τη συμπαράσταση, την προσπάθεια, τις γνώσεις, την αυτοθυσία, τη στήριξη των άλλων, κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ίσως  κάποιοι όταν φτάνουν στο απόγειο της δόξας ζαλίζονται από το ύψος και χάνουν την προοπτική τους, αναπτύσσοντας το σύνδρομο του Θεού. Οι άνθρωποι όμως υπόκεινται στους νόμους της φθοράς. Μόνο το πνεύμα μέσα τους είναι θεϊκό. Το πνεύμα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού. Όσοι καταφέρουν να το πλησιάσουν και να το ανασύρουν μπορεί να αγγίξουν το μεγαλείο, τη δόξα, την τιμή και την αθανασία.

Οι Λέοντες στο στάδιο αυτό έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι αληθινοί άρχοντες δεν χρειάζεται να απαιτούν τη δύναμη, αλλά καταφέρνουν να την έχουν όταν εκφράζουν με σωφροσύνη τα καλύτερα χαρίσματα που ήδη υπάρχουν μέσα τους. Δέχονται τις ενστάσεις ή την κριτική και τα βλέπουν ως ευκαιρίες να βελτιωθούν. Αντιλαμβάνονται ότι ένας ηγέτης δεν χρειάζεται να είναι τέλειος ή αψεγάδιαστος, γιατί το μεγαλείο του έγκειται στη βαθιά αίσθηση της προσφοράς, της αγάπης και της κατανόησης για όλους τους ανθρώπους.