Ο Χείρωνας στους οίκους: Πώς και πού εκδηλώνεται το τραύμα στη ζωή μας!

Ο Χείρωνας στους οίκους

Ο Χείρωνας στους οίκους: Πώς και πού εκδηλώνεται το τραύμα στη ζωή μας!

Ο Χείρωνας ανακαλύφθηκε το 1977 και μολονότι δεν εντάσσεται στους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, ο συμβολισμός του για τους περισσότερους αστρολόγους παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Χείρωνας είναι ο «πληγωμένος θεραπευτής» της ελληνικής μυθολογίας και της αστρολογίας. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη θέση του στον προσωπικό μας αστρολογικό χάρτη, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις βαθύτερες πληγές μας. Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Χείρωνας μας δείχνει πώς εκφράζεται η φύση του τραύματος και ο οίκος σε ποιον τομέα εκφράζεται το τραύμα. Ο οίκος που βρίσκεται ο Χείρωνας μας δείχνει σε ποιους τομείς της ζωής μας εκδηλώνουμε μια υπερευαισθησία στις σχέσεις μας με τους άλλους, νιώθουμε απόρριψη ή ποια σημεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μας προσπαθούμε να κρύψουμε από ανασφάλεια ότι δεν θα μας αποδεχτούν οι άλλοι, ότι θα μας απορρίψουν ή δεν θα μας αγαπήσουν. Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας ή προβλήματος και κολλημάτων στα θέματα του οίκου που βρίσκεται γενέθλια ο Χείρωνας ή μια αίσθηση ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά και γι’ αυτό δεν σημειώνουμε πρόοδο. Οι οίκοι δείχνουν ακόμη πού δημιουργήθηκε πρωταρχικά το τραύμα και πώς το κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή. Ο σκοπός είναι να το εντοπίσουμε και φυσικά να προσπαθήσουμε να το θεραπεύσουμε κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να μάθουμε να ζούμε μαζί του, χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες στη ζωή μας. Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε τόσο το ζώδιο όσο και τον οίκο που βρίσκεται ο Χείρωνας στο ωροσκόπιο σας για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα.

Για να βρείτε σε ποιο ζώδιο βρίσκεται ο γενέθλιος Χείρωνας στον αστρολογικό σας χάρτη πατήστε εδώ και μετά διαβάστε την ερμηνεία του στο άρθρο εδώ.

Για να βρείτε σε ποιον οίκο έχετε τον γενέθλιο Χείρωνα πατήστε εδώ και μετά διαβάστε την ερμηνεία του παρακάτω.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 1ο ΟΙΚΟ

Ο Χείρωνας στον πρώτο οίκο, δηλαδή στον ωροσκόπο, είναι ίσως ο πιο ορατός Χείρωνας. Με κάποιο τρόπο τα τραύματα γίνονται ορατά στους άλλους, είτε στον τρόπο που παρουσιάζεται το άτομο προς τα έξω είτε σε σχέση με την εμφάνιση ή ακόμη και τα θέματα υγείας. Το τραύμα μπορεί να εμφανιστεί είτε συναισθηματικά, είτε πνευματικά, είτε σωματικά. Κάποιες φορές το άτομο νιώθει ανεπαρκές σε σχέση με την προσωπικότητα του ή ακόμη και με το σώμα του. Ή μπορεί να μεγεθύνει στο μυαλό του το πρόβλημα μιας ατέλειας που μπορεί να έχει ως φυσικό χαρακτηριστικό, π.χ. να νομίζει ότι έχει υπερβολικά μεγάλα αυτιά, μύτη ή ότι δεν έχει τις τέλειες σωματικές αναλογίες και να θεωρεί ότι αυτή του η ατέλεια είναι η αιτία που οι άλλοι το απορρίπτουν. Συνήθως το τραύμα έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία του ατόμου. Εκεί, που θα έπρεπε να έχει μια ισχυρή και συγκροτημένη προσωπικότητα εκφράζοντας τις επιθυμίες του, υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Ίσως κάποιες απόπειρες αυτοέκφρασης ή πρωτοβουλίας όταν ήταν παιδί να απορρίφθηκαν από το περιβάλλον που μεγάλωνε ή ακόμη να μην είχε μια διαθέσιμη «αγκαλιά» όταν το επιζητούσε. Μπορεί να ήταν παραμελημένο ή να αισθανόταν παραγκωνισμένο στο οικογενειακό του περιβάλλον. Μαθαίνει να επιβιώνει ικανοποιώντας τους άλλους κι όχι τον εαυτό του κι έτσι με κάποιο τρόπο συντηρεί την «ανυπαρξία», στην οποία μπορεί να είχε καταδικαστεί από κούνια. Πολλές φορές η ταύτιση με τον πληγωμένο θεραπευτή είναι ιδιαίτερα ορατή, καθώς το άτομο αναλαμβάνει το «ρόλο» του θεραπευτή απέναντι στην οικογένεια και τους φίλους του και μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση να κάνει καριέρα ως θεραπευτής (γιατρός, νοσοκόμος, ψυχολόγος κλπ.). Είναι ένα παιδικό τραύμα που είναι πάντα εμφανές στο «παιδί» που μπορεί να μεγαλώνει, αλλά παραμένει εκεί βαθιά μέσα του μεγαλώνοντας μαζί του αν δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Κάποιες φορές μαθαίνει στην πορεία της ζωής του να το κρύβει ή να το επικαλύπτει, αλλά δεν το εξαφανίζει. Όσο πιο στενή είναι η σύνοδος με τον ωροσκόπο τόσο τα συναισθήματα ανεπάρκειας είναι πιο ορατά. Σε ακραίες περιπτώσεις το άτομο νιώθει εξόριστο από την οικογένεια, την κοινωνία και απομονωμένο εξαιτίας της διαφορετικότητας του. Όμως αυτό που θα το βοηθήσει στη ζωή του είναι να αποδεχτεί αυτή τη «διαφορετικότητα», χωρίς φόβο ότι δεν θα το αγαπήσουν οι άλλοι. Γιατί σε αυτή τη ζωή έχει έρθει για να μάθει να αγαπάει τον εαυτό του κυρίως, με κάθε τρόπο.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 2ο ΟΙΚΟ

Αν ο Χείρωνας βρίσκεται στον 2ο οίκο στο γενέθλιο ωροσκόπιο φαίνεται ότι το τραύμα σχετίζεται με το αίσθημα της ασφάλειας του ατόμου. Με κάποιο τρόπο στη ζωή του μπορεί να ένιωσε έλλειψη ασφάλειας στο σπίτι του ή μπορεί να βίωσε κάτι που απειλούσε και την ίδια του την υπόσταση. Φυσικά το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Χείρωνας, θα μπορούσε να δείξει τον τρόπο με τον οποίο προήλθε το τραύμα. Ένας Χείρωνας στους Ιχθύς, για παράδειγμα, μπορεί να υποδηλώνει ένα γονιό που είχε εξαρτήσεις (πχ. αλκοόλ), που λείπει από το σπίτι ή που έχει δικά του ψυχολογικά θέματα. Πολλές φορές τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και εξαιτίας μιας ασταθούς οικονομικής κατάστασης ή μιας οικονομικής καταστροφής. Οι ανασφάλειες μπορεί να είναι συναισθηματικής φύσης ή και οικονομικής φύσης. Το άτομο νιώθει αβοήθητο και απροστάτευτο μέσα του κυρίως. Πολλές φορές μπορεί να μην βίωσε τρυφερότητα και να μην ένιωσε ότι αξίζει να αγαπηθεί. Έτσι μεγαλώνει με χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθοντας ανίκανο να αξιολογήσει σωστά τον εαυτό του και απόλυτα ανασφαλές, τόσο στις σχέσεις όσο και στις αξίες του. Επειδή ο δεύτερος οίκος είναι ένας ιδιαίτερα «υλιστικός» οίκος, το άτομο με τον Χείρωνα εκεί μπορεί να αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στα υλικά αγαθά, τα αποκτήματα, τα σύμβολα του στάτους, το χρήμα, και την ακίνητη περιουσία. Έτσι το μότο του μπορεί να είναι «έχω, άρα υπάρχω»! Με αυτό τον τρόπο η ζωή του είναι ένας αγώνας να μαζέψει υλικά αποκτήματα, αλλά όσα κι αν καταφέρει να αποκτήσει η εσωτερική ανασφάλεια και δυσαρέσκεια δεν φεύγει, παραμένει εκεί. Επειδή το σώμα μας είναι η υλική μας έκφραση μπορεί το άτομο με τον Χείρωνα στον 2ο οίκο να προσπαθεί να ελέγξει με ένα σχεδόν νευρωτικό τρόπο τη φυσική του κατάσταση. Πολλές φορές το άτομο καταλήγει στην αντίπερα όχθη. Δηλαδή αρχίζει να αναπτύσσει τακτικές αυτοκαταστροφής, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θέματα υγείας και φυσικής κατάστασης. Ακόμη και στις σχέσεις τους αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν είτε το μοτίβο της κτητικότητας και του ελέγχου, φοβούμενοι μην χάσουν το αντικείμενο του πόθου τους ή δείχνουν μια εντελώς αποστασιοποιημένη στάση, ώστε να μην δεθούν συναισθηματικά και στην πορεία πληγωθούν αν δεν πάει καλά η σχέση. Περισσότερο απ’ όλα αυτή η θέση, για να ξεπεραστούν τα τραύματα, απαιτεί το άτομο να μάθει να εκτιμά την αξία του και να μην μεταφράζει το οικονομικό του στάτους ως αυταξία.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 3ο ΟΙΚΟ

Ο Χείρωνας στον 3ο οίκο δείχνει τραυματικές καταστάσεις και δυσκολίες σε θέματα που αφορούν στην επικοινωνία, στην έκφραση του λόγου προφορικά και γραπτά. Το άτομο με αυτή τη θέση είναι πιθανόν να έχει δυσκολία να εκφραστεί ή να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του ή νιώθει ότι δεν «ακούγεται» η φωνή του. Συνήθως παρατηρούνται δυο διαφορετικές προσεγγίσεις με τη συγκεκριμένη θέση του Χείρωνα. Είτε το άτομο έχει μια τετράγωνη λογική, εμπιστεύεται μόνο το μυαλό και τις σκέψεις του έχοντας πλήρη αποστασιοποίηση από το συναίσθημα του ή εκφράζεται μόνο με το ένστικτο και το συναίσθημα χωρίς καμία λογική προσέγγιση. Μερικές φορές μπορεί να πηγαίνει από τη μια συμπεριφορά στην άλλη, από την απόλυτη λογική στην απόλυτα συναισθηματική προσέγγιση. Κάποιες φορές αυτή η θέση συνδέεται και με μαθησιακές δυσκολίες, όπως είναι η δυσλεξία ή η ελλειμματική προσοχή και η υπερκινητικότητα. Έτσι μπορεί το τραύμα να γεννιέται ακόμη και στην περίοδο της προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Αυτή η θέση μπορεί να δείχνει ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης που μπορεί να είναι και πρωτοποριακός, αλλά αντί το άτομο να χαίρεται που έχει ένα αντισυμβατικό και διαφορετικό τρόπο σκέψης, τις περισσότερες φορές φοβάται ότι αυτές οι διαφορές από τους άλλους θα το απομονώσουν. Πολλές φορές μάλιστα, υπό τον φόβο μήπως κρίνουν αυστηρά τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις του, τις κρύβει από τους άλλους. Ίσως στο οικογενειακό περιβάλλον οι γονείς απέφευγαν να συζητούν μπροστά του θέματα ταμπού πχ. για τον θάνατο, το σεξ, από φόβο να μην το επηρεάσουν ψυχολογικά ή απέφευγαν να συζητούν για τα συναισθήματα τους. Έτσι, μπορεί «τεχνικά» το άτομο να εκφράζεται σωστά, με έξυπνο τρόπο και ευχέρεια λόγου, αλλά αυτό που λέει να είναι αποκομμένο είτε από το συναίσθημα του ή να μην δείχνει επαφή με το περιβάλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις ο Χείρωνας στον 3ο  οίκο συνδέεται με κάποια τραυματική εμπειρία από κάποιο στενό συγγενή (πχ. αδέλφια) ή κάποιο άτομο στη γειτονιά της παιδικής του ηλικίας. Για να βοηθηθεί το άτομο με τον Χείρωνα στον 3ο οίκο πρέπει να μάθει να λέει την αλήθεια του χωρίς φόβο, να εκτιμά και να υπερασπίζεται τις απόψεις και τις θέσεις του και να μην φοβάται να τις εκφράσει, αλλά πέρα από κάθε τι άλλο να σταματήσει να αυτολογοκρίνεται και να κρίνει αυστηρά τον ίδιο του τον εαυτό.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 4ο ΟΙΚΟ

Μολονότι στους αστρολογικούς κύκλους δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο αν ο 4ος οίκος κυβερνά τον πατέρα και ο 10ος την μητέρα ή το αντίστροφο, για λόγους ευκολίας θα θεωρήσουμε τους δυο οίκους αυτούς γενικότερα οίκους που συνδέονται με την εμπειρία της οικογένειας ανεξάρτητα από το φύλο του γονέα. Με τον Χείρωνα στον 4ο οίκο το τραύμα φαίνεται να γεννιέται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή από άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περίοδο της ανάπτυξης του ατόμου στην παιδική του ηλικία. Με κάποιο τρόπο το σπίτι απέτυχε να είναι το ασφαλές λιμάνι που χρειάζεται το άτομο για να νιώθει πληρότητα και ασφάλεια μέσα του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο ένας γονιός να ήταν απών, είτε γιατί πέθανε, είτε γιατί χώρισαν οι γονείς, είτε γιατί και παρών που ήταν ουσιαστικά να ήταν απόμακρος συναισθηματικά, ψυχικά ή πνευματικά. Το αποτέλεσμα στα σενάρια αυτά είναι το άτομο να παλεύει στην πραγματικότητα να νιώσει ότι «ανήκει» κάπου. Κι όποτε κάτι ανακινεί τα οικογενειακά θέματα (συνήθως οι ερωτικές σχέσεις είναι αυτές που ανακινούν τέτοια τραύματα) να νιώθει έντονη απελπισία ή απόλυτη μοναξιά. Πολλές φορές αυτή η θέση δείχνει είτε εξαρτητικές αγχώδεις σχέσεις είτε αποφυγή σχέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τραύμα όπως αυτό που βίωσε σε παιδική ηλικία. Έτσι στην προσωπική του ζωή, ακόμη κι αν είναι σε μια δύσκολη ή κακοποιητική σχέση το άτομο δύσκολα την αποχωρίζεται. Ίσως ακόμη να είναι δύσκολο το άτομο να βάζει όρια. Επειδή είναι μια πολύ «ευαίσθητη» θέση, το άτομο αυτό μπορεί να έχει ένα φυσικό ταλέντο να «πιάνει» τα τραύματα των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και ένας εξαιρετικός θεραπευτής των άλλων. Προσφέροντας θεραπεία στους άλλους θεραπεύεται ο ίδιος. Όμως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει μήπως έλκει άτομα, τα οποία δεν θέλουν να θεραπεύσουν τα τραύματα τους στην πραγματικότητα απλώς να κολλήσουν πάνω του και να το απομυζήσουν. Πολλές γυναίκες με αυτή τη θέση βιώνουν ένα δικό τους σύνδρομο Ηλέκτρας, αιώνια ερωτευμένες με μια πατρική φιγούρα στη ζωή τους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ερωτεύονται άντρες που έχουν ήδη κάποια σχέση ή είναι παντρεμένοι ή στην πραγματικότητα δεν θα γίνουν ποτέ δικοί τους. Το αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει σε ένα άντρα με τη μητέρα του, το γνωστό Οιδιπόδειο. Αυτό που πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι με τον Χείρωνα σε αυτή τη θέση, είναι ότι κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γονιό που δεν είχαν ή είχαν… και μόνο οι ίδιοι μπορεί να γίνουν γονείς του εαυτού τους και να του δώσουν την ανάλογη αγάπη και αξία.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 5ο ΟΙΚΟ

Η θέση του Χείρωνα στον 5ο οίκο εξαρτάται πολύ από το ζώδιο που βρίσκεται ο γενέθλιος Χείρωνας στο ωροσκόπιο σας. Το τραύμα που γεννιέται μέσα στο 5ο  σπίτι έχει να κάνει με το «παιδί» που κρύβουμε όλοι μέσα μας, την αυτοέκφραση, τη δημιουργικότητα, τη σεξουαλικότητα, τον έρωτα. Με κάποιο τρόπο το άτομο με αυτή τη θέση μπορεί να κρύβει ή να φοβάται να εκθέσει τα ταλέντα του, διότι φοβάται την έλλειψη αποδοχής από τους άλλους. Φοβάται την απόρριψη στον έρωτα, φοβάται να χαρεί, να διασκεδάσει, να παίξει, να είναι ο εαυτός του. Μονίμως είναι σαν να κρίνει αυστηρά τον εαυτό του και να μην του επιτρέπει να χαλαρώσει ποτέ. Ίσως στην παιδική του ηλικία να αντιμετώπισε απόρριψη όταν προσπαθούσε να εκφράσει τη δημιουργικότητα του. Ή μπορεί κάποιο από τα χόμπι ή αυτά που έκανε, να μην έβρισκε αποδοχή από το οικογενειακό του περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να ήθελε να κάνει ένα τατουάζ γιατί κάτι συμβόλιζε για εκείνο στην εφηβεία του ή να ντύνεται με ένα διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι συνομήλικοι του κι αυτό να ήταν κατακριτέο από την οικογένεια. Ή μπορεί να μεγάλωσε σε ένα αυστηρό περιβάλλον που το παιχνίδι, τα σπορ, η ανεμελιά, να θεωρούνταν χάσιμο χρόνου. Αυτό στην πορεία γίνεται ένα τραύμα που ακολουθεί το άτομο και στην μετέπειτα ζωή του. Μπορεί να φοβάται να δείξει το δημιουργικό του έργο, το ταλέντο του, αν δεν βεβαιωθεί πρώτα ότι δεν θα το κοροϊδέψουν ή δεν θα το αποδεχτούν θερμά. Έτσι, αναπτύσσει ένα ενοχικό σχεδόν σύνδρομο, συνδυαστικά με τον φόβο απόρριψης που λειτουργεί περιοριστικά ως προς την έκφραση του. Ή μπορεί οι γονείς να επέβαλλαν στο παιδί μια δραστηριότητα που θεωρούσαν εκείνοι ως διασκέδαση και το παιδί να καταπίεζε τις δικές του επιθυμίες προκειμένου να μην εναντιωθεί στις επιθυμίες των γονιών του. Μια απόρριψη σε ένα φλερτ στην εφηβική ηλικία, μπορεί ακόμη να άφησε έντονα το χάραγμα της στην καρδιά του ατόμου. Πολλές φορές η θέση του Χείρωνα σχετίζεται και με δυσκολίες στην απόκτηση απογόνων και συνήθως οι λόγοι είναι βαθιά ψυχολογικοί. Είναι σαν να υπάρχει μια διασύνδεση με την παιδική ηλικία του ατόμου κι ειδικά στην περίπτωση μιας γυναίκας -που μπορεί να μην ένιωθε ασφάλεια, προστασία και φροντίδα σε μικρή ηλικία- μπορεί το υποσυνείδητο της να λέει ότι δεν είναι ασφαλές να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Με λίγη δουλειά σε ψυχολογικό επίπεδο συνήθως το πρόβλημα ξεπερνιέται. Σε αυτή τη ζωή για να ξεπεραστεί το τραύμα χρειάζεται να μάθετε να εκτιμάτε περισσότερο το ταλέντο και την έκφραση σας και να μην σας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων πρωτίστως. Μάθετε να απολαμβάνετε το χόμπι, το σπορ που σας αρέσει, να ακούτε τη μουσική που θέλετε, χωρίς να νιώθετε ότι κάποιος σας κρίνει. Απελευθερωθείτε και θυμηθείτε ότι αυτοί που σας κρίνουν απλά είναι ανασφαλείς οι ίδιοι. Μάθετε να μην φοβάστε να εκφράσετε τον εαυτό σας με όποιο τρόπο θέλετε.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 6ο ΟΙΚΟ

Ο Χείρωνας στον 6ο οίκο υποδηλώνει ένα τραύμα που μπορεί να σχετίζεται με ένα πρόβλημα υγείας, είτε του ατόμου κατά την παιδική του ηλικία είτε κάποιου μέλους στην οικογένεια που ενδεχομένως έπρεπε να φροντίζει. Ίσως εξαιτίας αυτής της ασθένειας (ειδικά αν ήταν κάποιος γονιός) έπρεπε να φορτωθεί ευθύνες δυσανάλογες για τους παιδικούς του ώμους. Κάποιες φορές μπορεί να δείχνει ότι εξαιτίας της πολλής δουλειάς των γονιών να στερούνταν την παρουσία τους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Συνήθως τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το άτομο στην πορεία της ζωής του, έχουν να κάνουν πολύ με την έννοια της υπευθυνότητας, το εργασιακό του περιβάλλον και τα θέματα της υγείας. Ίσως από μικρή ηλικία αναγκάστηκε, αντί να χαίρεται την ανεμελιά της νιότης του, να πρέπει να δουλεύει, ίσως ακολουθούσε τους γονείς στην οικογενειακή δουλειά ή σε κάποια άλλη δουλειά, προκειμένου να συνεισφέρει στα έξοδα της οικογένειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτά ένα πνιγηρό αίσθημα ευθύνης και στη μεγαλύτερη ηλικία του και να φοβάται να χάσει τον έλεγχο στην καθημερινότητα, χωρίς να χαλαρώνει σχεδόν ποτέ. Αντιθέτως, φορτώνει τον εαυτό του με ευθύνες ακόμη και των άλλων στη δουλειά του βρίσκοντας ένα σωρό αφορμές (δεν ξέρουν οι άλλοι όπως εγώ να κάνουν τη δουλειά, ή εγώ το κάνω πιο εύκολα, γρηγορότερα, καλύτερα). Έτσι ο φόβος μην χαθεί ο έλεγχος αρχίζει να σωματοποιείται πολλές φορές και η ψυχική ή σωματική υγεία να πάσχει. Από την άλλη, μπορεί να υπάρχει μια τελειομανία σε τέτοιο βαθμό που το άτομο να αρνείται να κάνει κάτι από φόβο ότι δεν θα γίνει τέλεια. Δεν αγαπά τις εκπλήξεις, θέλει όλα στο περιβάλλον του να είναι σε μια τάξη όπως την έχει στο μυαλό του και χαίρεται όταν δεν υπάρχουν απρόβλεπτα στην καθημερινότητα του. Πολλές φορές, ειδικά αν μεγάλωσε με κάποια ευαισθησία στην υγεία, μπορεί να αποκτήσει εμμονές τέλειας διατροφής και άσκησης και να καταφεύγει σε ένα αυστηρό lifestyle, ακολουθώντας π.χ. μια διατροφή vegan ή keto ή οποιαδήποτε άλλη του επιτρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη φυσική του κατάσταση. Ή στην αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να βοηθά άλλους να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης και το ίδιο το άτομο να παραλείπει τις δικές του. Η θέση αυτή του Χείρωνα πολλές φορές δείχνει ένα άτομο, το οποίο επιλέγει να κάνει καριέρα στους χώρους της υγείας βοηθώντας τους άλλους. Κάποιες φορές ίσως και εις βάρος της δικής του ζωής. Το τραύμα θεραπεύεται όταν το άτομο κατανοήσει ότι δεν πρέπει να κρίνει αυστηρά τον εαυτό του, όταν εγκαταλείψει την ουτοπία της τελειότητας και μάθει ότι υπάρχουν δίπλα του κι άλλοι άνθρωποι που μπορεί να μοιραστεί τις ευθύνες και τα βάρη του. Η ζωή του δεν θα είναι ένας αγώνας για τελειότητα, διότι ούτως ή άλλως είναι τέλειος και μοναδικός όπως είναι.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 7ο ΟΙΚΟ

Ο Χείρωνας στον 7ο οίκο μπορεί να δείχνει ένα περιβάλλον με δυσαρμονία ανάμεσα στους γονείς του ατόμου ή στους ανθρώπους που μπορεί να το μεγάλωσαν. Έτσι ξεκινά τη ζωή του έχοντας μια αρκετά προβληματική εικόνα των σχέσεων με το άλλο φύλο, που μέχρι να ωριμάσει και να δουλέψει περισσότερο πάνω σε αυτό τον τομέα είτε το εμποδίζει να κάνει σχέση ή ακόμη αισθάνεται ότι δεν αξίζει μια καλή σχέση, κάνοντας κακές επιλογές. Πολλές φορές προσπαθεί με τις επιλογές του να αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην οικογένεια του. Αν λοιπόν το άτομο στην παιδική ή νεανική του ηλικία μπορεί να βίωσε ένα διαζύγιο ή καβγάδες και ένταση μέσα στο σπίτι του, η εικόνα που έχει για τον γάμο ή τις σχέσεις μπορεί να αποτελεί τη δική του πληγή. Ίσως μάλιστα δυσκολεύεται να πάρει την απόφαση ενός γάμου ή της δημιουργίας οικογένειας, διότι υπάρχει ο ενδόμυχος φόβος ότι θα ξαναβιώσει πάλι την ίδια δυσαρμονία που βίωσε τότε. Ή μπορεί να φοβάται ότι κάτι θα γίνει και θα καταστραφεί η σχέση του. Έτσι, μπορεί να μπαίνει στη σχέση με έλλειψη εμπιστοσύνης και καχυποψία ή βιώνει τη σχέση κάπως απόμακρα και ψυχρά, σαν να έχει τελειώσει ήδη στο μυαλό του για να μην πληγωθεί στο μέλλον αν συμβεί κάτι. Το αποτέλεσμα είναι ο σύντροφος του να νιώθει παραμελημένος, να διαισθάνεται αυτή την απόσταση και μπορεί όντως να αποχωρήσει από τη σχέση ή τον γάμο. Έτσι επιβεβαιώνει τις φοβίες του ατόμου, μολονότι αυτό που έδρασε εξαρχής ήταν στην πραγματικότητα το υποσυνείδητο του, που υπονόμευσε τη σχέση από την πρώτη στιγμή. Άλλη μια εκδήλωση της θέσης του Χείρωνα στον 7ο οίκο είναι να έλκει στη ζωή του άτομα που μπορεί να έχουν μια πολύ ισχυρή ένδειξη του Χείρωνα, που κουβαλούν οι ίδιοι ένα προσωπικό τραύμα ή μια αθεράπευτη πληγή, είτε εμφανίζεται σε ψυχολογικό, πνευματικό ή σωματικό επίπεδο. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή να μην εγκλωβιστεί το άτομο σε μια σχέση άνιση ή τοξική που το καταδικάζει σε μιζέρια. Η ανάγκη του ατόμου να αγαπηθεί, να συντροφεύεται, είναι τόσο έντονη που πολλές φορές μπορεί να ωραιοποιεί τα πράγματα προκειμένου να μην βλέπει την αλήθεια μιας σχέσης. Πολλές φορές, επίσης, ο φόβος της απόρριψης ή της μοναξιάς το οδηγεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των άλλων εις βάρος των δικών του αναγκών. Όταν όμως σε μια ερωτική ή φιλική σχέση το άτομο κάνει κάτι για τον άλλο για να μην τον χάσει κι όχι επειδή θέλει, τότε δημιουργεί στην πραγματικότητα λάθος βάση για τη σχέση, που με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει εκεί που φοβάται. Το τραύμα θεραπεύεται όταν το άτομο νιώθει ότι δεν χρειάζεται να προσφέρει κάτι για να το αγαπήσουν οι άλλοι. Όταν αναπτύσσει τη δική του στιβαρή προσωπικότητα, που απλώς είναι θελκτική για τους άλλους γι’ αυτό που είναι.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 8ο ΟΙΚΟ

Η θέση του Χείρωνα στον 8ο οίκο δείχνει ένα τραύμα, το οποίο γεννιέται μέσα από τις βαθιές συναισθηματικές σχέσεις με τους άλλους ή δείχνει κάποιο τραύμα που σχετίζεται με μια απώλεια ή ακόμη και μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία. Και μολονότι είναι μια δύσκολη θέση, από την άλλη θεωρείται η καλύτερη θέση αν κάποιος θέλει να γίνει θεραπευτής, ψυχολόγος, ψυχίατρος ή χειρουργός. Μπορεί το άτομο στην παιδική ή νεανική του ηλικία να βίωσε την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή και ενός αγαπημένου κατοικίδιου, που άφησε βαθιά τα σημάδια του στην ψυχή του ατόμου. Αυτή η πρώιμη επαφή με τη μεγαλύτερη αλήθεια της ζωής μας, που είναι η φθορά και ο θάνατος, είναι αλήθεια πως σε μια τρυφερή ηλικία αποτυπώνεται πιο βαθιά και παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη μας, αν δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο. Αν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε το άτομο αποκτά μια τεράστια δύναμη γνωρίζοντας ότι είναι κάτι αναπόφευκτο στη θνητή υπόσταση μας και το βοηθά να ξεπεράσει τις φοβίες του. Αν πάλι δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε μπορεί να αναπτύξει αρκετές φοβίες, οι οποίες φυσικά βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της υπέρτατης φοβίας αυτής του θανάτου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτές οι φοβίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη ζωή του κάνοντας την απαραίτητη ψυχολογική δουλειά. Μάλιστα, το άτομο μπορεί να είναι πολύτιμο για τους άλλους, διότι ξέρει πώς να τους καθοδηγήσει στα μονοπάτια του υποσυνειδήτου και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τους δικούς του φόβους. Είναι η θέση του «σαμάνου», του ατόμου που μπορεί να κατέχει μαγικές σχεδόν θεραπευτικές ιδιότητες στα χέρια του. Όταν γνωρίζεις και έχεις αντιμετωπίσει τον «πόνο», μπορείς να τον αναγνωρίσεις και στους άλλους και να τους βοηθήσεις να τον ξεπεράσουν ή να μάθουν να ζουν με αυτόν χωρίς αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους. Με αυτή τη θέση μπορεί να υπάρχει κι ένας φόβος εγκατάλειψης στην ερωτική ζωή του ατόμου κι αυτό μπορεί να το κάνει πολλές φορές ιδιαίτερα κτητικό στις σχέσεις του ή να αναπτύσσει εμμονές. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχει να κάνει το άτομο, αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο στη συμπεριφορά του, είναι να ψάξει για βοήθεια με κάποιον ειδικό. Τραύματα επίσης που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα του μπορεί να εντοπιστούν σε αυτή τη θέση. Τα τραύματα μπορεί να προκύψουν κι από μια ξαφνική μεταστροφή στα οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση, τα τραύματα ξεπερνιούνται με αρκετή δουλειά σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και με αυτό που ο Χείρωνας ξέρει να κάνει καλύτερα. Να θεραπεύει τους άλλους κι έτσι μέσα από αυτό το κανάλι να θεραπεύει και τον εαυτό του. Είπαμε, σε αυτή τη θέση βρίσκεται ο πιο δυνατός θεραπευτής από όλους. Χρησιμοποιήστε αυτή την ασύλληπτη δύναμη για να διαμορφώσετε τις καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό σας στο τώρα. Σταματήστε να αναμασάτε το παρελθόν, ζήστε το τώρα και προσπαθήστε να νιώσετε μέσα σας ασφάλεια και δύναμη.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 9ο ΟΙΚΟ

Η θέση του Χείρωνα στον 9ο οίκο δείχνει ίσως ότι το άτομο μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να υπήρχαν συγκεκριμένες πολιτικές, ιδεολογικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, που με κάποιον τρόπο του επιβλήθηκαν στην παιδική του ηλικία δημιουργώντας μια αλλοίωση στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, κάνοντας το να χάνει πολλές φορές την πίστη του στους ανθρώπους, στη ζωή ή και την αισιοδοξία του. Μπορεί να μεγάλωσε με την αντίληψη ότι ο κόσμος είναι εχθρικός και έπρεπε να είναι μόνιμα καχύποπτο απέναντι στους άλλους ή ότι αν έκανε το α, β, γ, που παρέκκλινε από την «ηθική» της οικογένειας του, θα το τιμωρούσε ο «Θεός» και αυτό να του δημιούργησε φοβίες. Ή από την άλλη πλευρά, μπορεί να το απομόνωνε αν είχε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και άλλες πεποιθήσεις. Έτσι, μπορεί να βίωνε τεράστια αίσθηση μοναξιάς στη ζωή του καθώς μεγάλωνε κι ένα ασαφές πνευματικό οικοδόμημα που θα μπορούσε να στηριχθεί. Ή ακόμη να είχε την αίσθηση ότι τίποτε δεν πάει καλά στη ζωή του και τίποτε δεν πρόκειται να του έρθει ευνοϊκά, βουλιάζοντας μέσα στην εντύπωση μιας άτυχης ζωής. Από την άλλη, ίσως είχε για τον εαυτό του «μεγάλες ιδέες» και προσδοκίες, που πάντα όμως υπήρχε ή υπάρχει κάποιος παράγοντας και συνήθως εξωτερικός, που του απαγορεύει να τις υλοποιήσει ή να πάει παρακάτω. Ενδεχομένως, σε κάποια στιγμή στη ζωή του να αμφισβήτησε την όποια πίστη ή ιδεολογία αν δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του. Μπορεί για παράδειγμα να ζήτησε από τον Θεό κάτι και επειδή δεν ήρθε αυτό που ζήτησε να ένιωσε απογοήτευση και να αμφισβήτησε την ύπαρξη του Θεού και να εγκατέλειψε την προσπάθεια του να πιστέψει σε κάτι ανώτερο. Ακόμη, μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες με τους οικείους του σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του. Έτσι, προκειμένου να μην φτάνει σε ρήξεις να οδηγήθηκε αρχικά σε σπουδές, που μολονότι δεν το ενέπνεαν το έκαναν να νιώθει αποδεκτό στο σπίτι του και να ψάχτηκε αργότερα με κάτι άλλο. Κάποιοι με αυτή τη θέση νιώθουν ένα τεράστιο ανικανοποίητο μη βρίσκοντας ακριβώς την κατεύθυνση τους σε επίπεδο σπουδών ή και επαγγελματικής αποκατάστασης. Το πιο σημαντικό για το άτομο με αυτή τη θέση του Χείρωνα, είναι να μπορέσει να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στις δικές του πραγματικά αντιλήψεις και πεποιθήσεις και σε αυτές που μπορεί να του κληροδοτήθηκαν από το σπίτι του. Αν από το σπίτι μας, μας μαθαίνουν όταν είμαστε μικρά παιδιά ότι η ζωή μας είναι μόνο δύσκολη… θα είναι δύσκολη και στην πραγματικότητα, αφού θα επικεντρωνόμαστε εμείς οι ίδιοι μόνο σε ό,τι είναι δύσκολο πραγματικά. Πολλές φορές αυτή η θέση του Χείρωνα δείχνει τραύματα σε σχέση με μετανάστευση. Μπορεί οι γονείς ή οι πρόγονοι του ατόμου να βρέθηκαν σε μια ξένη χώρα με άλλο πολιτισμικό πλαίσιο ή να πίστευαν σε μια θρησκεία που δεν ήταν η επίσημη του κράτους στο οποίο αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ο Χείρωνας στον 9ο οίκο δείχνει ότι στην πραγματικότητα το τραύμα είναι το «ανικανοποίητο» του ατόμου. Ενθουσιάζεται με κάτι καινούριο, είναι πρόθυμο να αφοσιωθεί σε κάτι που πιστεύει ότι θα του ξεκαθαρίσει την οπτική του και θα του φανερώσει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, για να ξαναγυρίσει πάλι πίσω στην εσωτερική του ανησυχία που τίποτε δεν φαίνεται να την ικανοποιεί. Το άτομο θεραπεύει το τραύμα όταν οι προσδοκίες του αφορούν μόνο τον εαυτό του και όταν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάτι πίσω από αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, που ενώνει όλους μας με το σύμπαν.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 10ο ΟΙΚΟ

Ακόμη ένας γωνιακός Χείρωνας (γωνιακές στην αστρολογία λέμε τις θέσεις των πλανητών στον 1ο, 4ο, 7ο και 10ο οίκο), που αφορά τραύματα που γεννιούνται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε είναι υπαίτιοι οι γονείς είτε όχι. Η στάση μας απέναντι στον «κόσμο», τις φιγούρες εξουσίας, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη σχέση μας με τη μητέρα. Οι δικές της ανεκπλήρωτες ή ασυνείδητες φιλοδοξίες, μπορεί να επηρέασαν το άτομο με τον Χείρωνα στον 10ο οίκο. Ο 10ος οίκος περιγράφει τη θέση μας στην κοινωνία, τη θεώρηση μας για τους νόμους, τους θεσμούς και τις δομές του κοινωνικού οικοδομήματος στο οποίο μεγαλώνουμε. Δείχνει ακόμη τον κόσμο της ύλης (το στάτους, οικονομικό και επαγγελματικό) και την υλοποίηση ή όχι των δικών μας στόχων. Με τον Χείρωνα στον 10ο  οίκο, το άτομο μπορεί να έχει δυσκολία να θέσει ξεκάθαρους στόχους ή να τους πραγματοποιήσει ή ακόμη και να νιώσει μέλος της κοινωνίας, στους κόλπους της οποίας μεγαλώνει. Μπορεί να αλλάζει τη μια δουλειά μετά την άλλη ή να ασχολείται με ετερόκλητους επαγγελματικούς προσανατολισμούς, μέχρι αργότερα στη ζωή του να βρει αυτό που θα το ικανοποιήσει πλήρως. Και πάλι ίσως δυσκολεύεται να νιώσει ότι το σέβονται ή μπορεί να μην απολαμβάνει το πρεστίζ που μπορεί να παίρνουν οι συνάδελφοι του ή οι ομότεχνοι του. Ίσως χρειάζεται να κάνει πιο πολλή δουλειά σε ψυχολογικό επίπεδο με τον εαυτό του, για να δει τους λόγους που αντιμετωπίζει αυτά τα εμπόδια. Κάποιες φορές το άτομο βάζει στον εαυτό του τόσο υψηλούς στόχους ώστε δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ή κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται να θεωρεί ότι είναι το τελευταίο, μέχρι να έρθει το επόμενο εμπόδιο και να οδηγείται με αυτό τον τρόπο στην αποτυχία ασυνείδητα. Κάποιες φορές μπορεί το άτομο να υποχρεώνεται να δουλέψει σε μια οικογενειακή επιχείρηση που δεν επιθυμεί ή να περιορίζεται από το σπίτι και το οικονομικό και κοινωνικό στάτους των γονιών του ως προς την επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης. Ίσως ξεκινά κάτι και το εγκαταλείπει στην πορεία ξεκινώντας κάτι καινούριο. Ή ακόμη βοηθά τους άλλους στηρίζοντας τους στη δουλειά και λαμβάνει αχαριστία. Αυτή η θέση του Χείρωνα στατιστικά θεωρείται από τις πλέον συχνές στα ωροσκόπια ατόμων που έχουν επιλέξει ως αντικείμενο στην καριέρα κάποιο από τα επαγγέλματα του Χείρωνα. Έγιναν δηλαδή σύμβουλοι, θεραπευτές, ψυχολόγοι, αστρολόγοι κλπ. Είναι μια εξαιρετική θέση, διότι το άτομο έχει ένα μαγικό τρόπο να βοηθά τους άλλους να βρίσκουν τη δική τους θέση στη ζωή, τους δικούς τους στόχους και ενδεχομένως και τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι βοηθώντας τους άλλους παίρνετε στη δική σας πλάτη το δικός τους φορτίο. Είστε εκεί ως σύμβουλοι και μόνο. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στους άλλους για το πώς θα αξιοποιήσουν τη δική σας συμβολή στη ζωή τους. Επίσης, δεν έχετε να αποδείξετε σε κανέναν τίποτε πέρα από τον ίδιο σας τον εαυτό. Είστε ο αρχηγός της δικής σας ζωής και η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση σας θα σας οδηγήσουν στη λύτρωση.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 11ο ΟΙΚΟ

Στον 11ο οίκο αναζητούμε την κοινωνικοποίηση με τους ομοϊδεάτες μας, τους συνομήλικους μας, τους ανθρώπους που μπορούμε να αναπτύξουμε τον δικό μας φιλικό κύκλο. Ψάχνουμε να βρούμε τη δική μας «φυλή», που την νιώθουμε πολλές φορές πιο κοντά μας κι απ’ την ίδια μας την οικογένεια. Με τον Χείρωνα στον 11ο οίκο, το τραύμα του ατόμου, μπορεί να προήλθε από μια απόρριψη είτε σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων είτε ακόμη και σε επίπεδο φιλικών σχέσεων. Κάποια στιγμή στη ζωή του και κυρίως σε μικρότερη ηλικία, είναι σαν να ένιωσε ότι δεν ανήκει πουθενά εξαιτίας ίσως των δικών του «περίεργων ή εκκεντρικών» ενδιαφερόντων, ιδεών ή ιδιοσυγκρασίας. Μπορεί να ένιωθε ότι οι άλλοι του έβαζαν «ταμπέλες» και το περιθωριοποιούσαν. Ή από την άλλη, προκειμένου το άτομο να νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα ή παρέα ατόμων και να μην ρισκάρει μια απομάκρυνση, μπορεί να θυσίασε τις δικές του αντιλήψεις και να υιοθέτησε ιδεολογίες, αντιλήψεις και πεποιθήσεις, χωρίς καν να τις πιστεύει βαθιά μέσα του. Έτσι, μπορεί να έγινε «σκλάβος» των ιδεών ενός άλλου προσώπου ή ομάδας και ίσως και πειθήνιο όργανο της, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Με αυτή τη θέση το άτομο μπορεί να αναπτύξει μια φοβία να εκφράσει τις δικές του ιδέες, από φόβο μήπως το γελοιοποιήσουν οι άλλοι. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που όλοι προσπαθούν να συσπειρωθούν με άλλους για να νιώθουν δυνατοί και να μην κινδυνεύουν να χάσουν ακόλουθους ή να βρεθούν στοχοποιημένοι για τις δικές τους ιδέες, αυτή η θέση του Χείρωνα μπορεί να βάλει σε μπελάδες το άτομο που δεν έχει δουλέψει αρκετά με τον εαυτό του σε ένα πιο βαθύ ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι, οποιαδήποτε απόρριψη μπορεί να του στοιχίζει πιο βαθιά από κάποιον που δεν δίνει τόση σημασία στην αποδοχή των άλλων, πόσο μάλλον αγνώστων προς εκείνο. Κάποιες φορές το άτομο μπορεί να φαίνεται στον περίγυρο του ως «επαναστάτης», αφού έχει ένα δικό του μοναδικό τρόπο να διαχειρίζεται τα πράγματα ή αντιδρά απέναντι στο «σύστημα». Και μολονότι μπορεί να κάνει τα πάντα με καλύτερο τρόπο σε σχέση με άλλους, αυτή η διαφορετικότητα του και η ανωτερότητα του να είναι αντικείμενο χλευασμού ή και πίεσης να συμμορφωθεί προς την κατεστημένη αντίληψη. Αυτό όμως, δεν πρέπει να λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη ζωή του ατόμου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνει τις απόψεις των άλλων να του στερούν τη δική του μοναδική αυτοέκφραση. Πολλές φορές οι άνθρωποι κοροϊδεύουν αυτό που δεν καταλαβαίνουν ή νιώθουν ότι τους απειλεί, διότι μπορεί να τους ξεβολέψει. Δεν είναι κακό στη ζωή μας να ξεχωρίζουμε από το πλήθος και να ξεμακραίνουμε από το κοπάδι. Άλλωστε πάντα θα υπάρχει κάποιος που μπορεί να δει τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπουμε εμείς ή έστω να μας καταλάβει. Δεν είναι ανάγκη να φιμώνουμε τον εαυτό μας ή να προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε για να έχουμε αποδοχή. Ίσα ίσα το άτομο με αυτή τη θέση μπορεί να αποτελέσει ένα ίνδαλμα για τους άλλους να το μιμηθούν και να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η διαφορετικότητα δεν εμποδίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Ίσα ίσα τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα εκτιμήσει αυτό που είστε. Κι ακόμη κι αν δεν υπάρχει, έχετε τον ίδιο σας τον εαυτό, τον πιο αληθινό και σημαντικό σας σύμμαχο.

ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΟΝ 12ο ΟΙΚΟ

Ο 12ος οίκος, ο πιο μυστηριώδης, ασυνείδητος, μυστικός οίκος του γενέθλιου ωροσκοπίου μας, είναι ίσως ο πιο ταιριαστός στον Χείρωνα, αλλά για να μπορέσει το άτομο να αξιοποιήσει τα τεράστια ταλέντα του πρέπει πρώτα να βρει τον δρόμο του μέσα από μια χαώδη διαδρομή. Με αυτή τη θέση το άτομο δυσκολεύεται να βρει τον «εαυτό» του, να βρει τον προορισμό του σε αυτή τη ζωή και πολλές φορές οδηγείται μόνο του στο περιθώριο. Το τραύμα του ατόμου με αυτή τη θέση μπορεί να έχει γεννηθεί ακόμη και στην κοιλιά της μητέρας του, αν για παράδειγμα μπορεί να ήταν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μια εγκυμοσύνη σε μια δύσκολη περίοδο για τη μητέρα. Ίσως το άτομο νιώθει στο περιθώριο της κοινωνίας ή μπορεί συνειδητά να οδηγεί τον εαυτό του εκεί με τις πράξεις του. Κάποιες φορές το τραύμα είναι «αόρατο» στη ζωή του και δυσκολεύεται να το συνειδητοποιήσει. Αυτό έχει να κάνει και με μια τάση εξιδανίκευσης του παρελθόντος. Κανείς δεν θέλει να πιστεύει ότι οι γονείς του ή αυτοί που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του δεν ήταν καλοί άνθρωποι. Έτσι υφαίνει στο μυαλό του μια πλασματική ιστορία, που είναι ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο ή τον εφιάλτη. Επειδή σε αυτόν τον οίκο ο Χείρωνας δυσκολεύεται στο να χτίσει γερά όρια ανάμεσα στον ρεαλισμό και το όνειρο, το ίδιο το άτομο μπορεί να μπερδεύει τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία αν όντως τις έζησε ή τις είδε σε κάποιο όνειρο. Το άτομο με αυτή τη θέση φοβάται τη μοναξιά, φοβάται τη θυματοποίηση και συνήθως δεν συνειδητοποιεί καν ότι υπάρχει κάποια πληγή που το οδηγεί σε λάθος επιλογές στη ζωή του. Αυτό μπορεί να το δει πιο έντονα στην ερωτική του ζωή, όταν θα είναι σε ηλικία να δημιουργήσει σχέσεις. Επειδή τρέμει τη συναισθηματική εγκατάλειψη και την προδοσία, μπορεί να δημιουργεί εξαρτητικές σχέσεις, ακόμη και με άτομα που στην πραγματικότητα δεν του ταιριάζουν. Προτιμά να είναι δίπλα σε κάποιον κι ας ονειρεύεται κάποιον άλλο από το να είναι μόνο του. Ο φόβος της εγκατάλειψης βέβαια, μπορεί να το οδηγεί και στο εκ διαμέτρου αντίθετο σενάριο. Να απομονώνεται, να μην βγαίνει με τους φίλους του, να μην δέχεται κόσμο σπίτι του. Όμως επειδή η μοναξιά το βαραίνει, συνήθως το πρώτο σενάριο είναι πιο ενδεικτικό της θέσης αυτής του Χείρωνα. Από την άλλη, επειδή πρόκειται για ένα υπερευαίσθητο άτομο με αναπτυγμένη ενσυναίσθηση, γίνεται πολλές φορές το πρόθυμο «αυτί» και το θύμα της τοξικότητας των άλλων, που το πλησιάζουν για να εκμεταλλευτούν την προθυμία του να βοηθήσει. Έτσι μπορεί να δημιουργεί ένα μοτίβο θυματοποίησης, το οποίο ίσως δεν αντιλαμβάνεται αμέσως. Η σχέση με τον Θεό, το σύμπαν, είναι επίσης ιδιαίτερα ρευστή με αυτή τη θέση. Κάποιες φορές ίσως νιώθει τελείως εγκαταλελειμμένο, όταν μπορεί να του συμβαίνει ένα δύσκολο γεγονός. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί ότι οι δυσκολίες και οι ατυχίες στη ζωή μας είναι μέρος της εξέλιξης μας ως άνθρωποι, τόσο πιο δυνατό θα γίνει. Η δύναμη του Χείρωνα στον 12ο οίκο είναι αυτή του «απόλυτου» θεραπευτή των ψυχών των άλλων. Αν ακολουθήσει το δρόμο αυτό στη ζωή του δεν θα λυτρωθεί απλώς από τα δικά του τραύματα, αλλά θα βοηθήσει και πολλούς άλλους να βρουν διέξοδο με τα δικά τους.