Ανάδρομος Ερμής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Ανάδρομος Ερμής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Ανάδρομος Ερμής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια στατιστική έρευνα σχετικά με το ποιοι είναι οι πιο γνωστοί αστρολογικοί όροι που γνωρίζει ο μέσος (και μη έχων ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρολογία) άνθρωπος, πιστεύω ότι πολύ ψηλά στην κατάταξη μετά τα ζώδια, θα ήταν ο ανάδρομος Ερμής. Τι είναι όμως ανάδρομος Ερμής και γιατί είναι τόσο δημοφιλής ως όρος; Ο Ερμής, ο πλανήτης που στην αστρολογία συμβολίζει την επικοινωνία, τον προφορικό και γραπτό λόγο, τις μετακινήσεις, το εμπόριο κλπ., γυρίζει σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία σχεδόν τρεις με τέσσερις φορές κάθε χρόνο, για περίπου 20-28 ημέρες κάθε φορά. Η λέξη «φαινομενική» είναι η λέξη κλειδί εδώ. Γιατί κανένας πλανήτης δεν γυρίζει προς τα πίσω στο αέναο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο. Ούτε σταματά, ούτε επιβραδύνει. Η στάση, η ανάδρομη και ορθή πορεία των πλανητών και στην προκειμένη του Ερμή, είναι στην πραγματικότητα μια οφθαλμαπάτη που προκύπτει από τον τρόπο που βλέπουμε εμείς στη γη τον πλανήτη, αφού και η γη κινείται σε διαφορετική τροχιά και ταχύτητα σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες. Ο Ερμής γυρίζει φαινομενικά ανάδρομος πιο συχνά από τους υπόλοιπους πλανήτες. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε δημιουργείται μεγαλύτερη σύγχυση σε όλα τα θέματα που κυβερνά ο πλανήτης. Ο Ερμής κυβερνά «το μυαλό», τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, πώς δεχόμαστε και αναπαράγουμε τις πληροφορίες από και προς το περιβάλλον μας. Στην παραδοσιακή αστρολογία ο Ερμής κυβερνά τον γραπτό και προφορικό λόγο, τις διαπραγματεύσεις, τις πωλήσεις, τις αγορές και γενικά το εμπόριο, τα συμβόλαια, τα έγγραφα, τα ταξίδια, το ταχυδρομείο και ότι άλλο είναι σχετικό με τη διανομή πληροφορίας και αγαθών. Κυβερνά τα μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνα, e-mails κλπ.) και τα μέσα μεταφοράς. Τα πιο συνήθη προβλήματα στη διάρκεια του ανάδρομου Ερμή είναι οι καθυστερήσεις, οι αναβολές, οι παρεξηγήσεις, τα λάθη και οι παραλείψεις. Υπάρχουν όμως και θετικές πλευρές αυτής της περιόδου που μπορείτε να αξιοποιήσετε, όπως το να ξαναδείτε ένα παλιό σχέδιο, να ξαναψάξετε στα συρτάρια σας ένα πλάνο και να το ξεσκονίσετε, να ξαναεπιστρέψετε σε μια παλιά δραστηριότητα που αφήσατε στη μέση ή σε μια παλιά σχέση ή συνεργασία. Επίσης είναι καταπληκτική η θέση του για να επανεξετάσουμε μια εκκρεμότητα και να την κλείσουμε.

Οι δραστηριότητες που επηρεάζονται και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές

Καταρχήν αν ασχολείστε με υπολογιστές, software και hardware μπορεί να έχετε αυξημένα προβλήματα! Προσπαθήστε να διαφυλάσσετε τα δεδομένα σας για να μην χάσετε κάτι σημαντικό. Αποφύγετε αγορές υπολογιστών, αλλά και ηλεκτρονικών μέσων (κινητά τηλέφωνα κλπ.) αυτή την περίοδο.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε, φροντίστε να φτάνετε στην ώρα σας για να πάρετε το ανάλογο μεταφορικό μέσο, ελέγξτε τυχόν καθυστερήσεις σε δρομολόγια, κοιτάξτε καλύτερα όρους ενοικίασης οχημάτων, προσέξτε τα πράγματα σας για να μην τα χάσετε ή ταξιδέψουν σε άλλο προορισμό από τον δικό σας.

Φροντίστε το αυτοκίνητο σας, αποφύγετε όμως αγορές αυτοκινήτου, μέχρι ο Ερμής να ξαναέρθει στην ορθή του φορά. Αυτό ισχύει για αγορά καινούριου αυτοκινήτου και όχι για μεταχειρισμένο. Επίσης αφορά τη στιγμή που παίρνετε για πρώτη φορά το όχημα και το οδηγείτε όχι όταν το παραγγέλνετε.

Αποφύγετε να υπογράψετε σημαντικά συμβόλαια, επαγγελματικές συμφωνίες, μια μετακόμιση ή ένα γάμο.

Αν ξεκινήσετε κάποια εργασία, να ξέρετε ότι ίσως να μην διαρκέσει για πάντα και πιθανώς στην πορεία της να βγουν προβλήματα ή και αλλαγές σε σχέση με αυτό που κληθήκατε αρχικά να κάνετε ως δουλειά. Αυτό δεν είναι πάντα κακό φυσικά. Μπορεί η αλλαγή να είναι για ένα καλύτερο πόστο.

Αποφύγετε να κλείσετε σημαντικά ιατρικά ραντεβού ή να κάνετε επεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες, ακόμη και οδοντιατρικές εργασίες τέτοιου τύπου. Μπορεί να υπάρχουν λάθος διαγνώσεις. Αν πρόκειται φυσικά για κάτι επείγον εννοείται ότι θα το κάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού σας.

Αποφύγετε σημαντικές αγορές, γιατί στο τέλος του ανάδρομου Ερμή, ίσως μετανιώσετε γι’ αυτό που πήρατε.

Αν θέλετε να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, περιμένετε να τελειώσει η ανάδρομη πορεία του κι αν ακόμη τις επιθυμείτε τότε βάλτε μπροστά.

Αν έχετε στο γενέθλιο χάρτη σας όμως, ανάδρομο Ερμή τότε οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν τόσο για εσάς.

Ανάδρομος Ερμής στα στοιχεία (αέρας, φωτιά, γη, νερό) και τα ζώδια

Κάθε φαινομενικά ανάδρομη πορεία του Ερμή, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ανάλογα με το στοιχείο του ζωδίου στο οποίο συμβαίνει και εγείρει ερωτηματικά στον τομέα που καταλαμβάνει στον γενέθλιο χάρτη μας. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, που διαρκεί περίπου 22-28 ημέρες, καλούμαστε να σκεφτούμε και να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα! Η ανάδρομη πορεία του Ερμή δεν είναι χρόνος χαμένος, είναι χρόνος πολύτιμος για να σκεφτούμε κι ίσως να διαλογιστούμε πάνω σε σημαντικά ερωτήματα και πιθανώς να βρούμε και τις σωστές λύσεις.

Ανάδρομος Ερμής στα ζώδια του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες)

Τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε αφορούν την ποιότητα της ζωής μας, τις συναισθηματικές μας ανάγκες, τις εμμονές, τις φοβίες, τις συνήθειες και τις ελλείψεις μας σε ψυχολογικό επίπεδο. Όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος στα ζώδια του νερού, έχουμε την τάση να γινόμαστε πιο εσωστρεφείς και κλειστοί στα έξω ερεθίσματα. Πιθανώς κάποιες φορές να αντιδρούμε σπασμωδικά ή και με υπερβολικά φορτισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Πρόκειται ίσως, για την πιο στρεσογόνο περίοδο από όλες τις ανάδρομες πορείες του Ερμή, καθώς αφορά περισσότερο τον ψυχισμό μας και μας κάνει πιο ευάλωτους, αλλά και πιο επιρρεπείς σε δραματοποιήσεις. Τα όνειρα μας είναι πιο έντονα και μάλιστα ένας θετικός τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο είναι να τα καταγράφουμε προσπαθώντας να τα αποσυμβολίσουμε. Ίσως βρούμε ποια θέματα σε συναισθηματικό επίπεδο έχουμε καταχωνιάσει στο ασυνείδητο μας και να τα φέρουμε με αυτό τον τρόπο στην επιφάνεια, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε.

Είναι μια περίοδος αναθεωρήσεων σε επίπεδο συναισθηματικών σχέσεων. Αν έχουμε παραγκωνίσει το συναίσθημα στη ζωή μας, αν ο εγωισμός δεν άφησε να έρθουμε κοντά στο σύντροφο, το φίλο, το στενό συγγενή μας, τότε κάποια γεγονότα θα μας εξαναγκάσουν να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή μας την αμέλεια ή τακτική. Αν και πάλι προσπαθήσουμε να διαφύγουμε των συναισθηματικών μας υποχρεώσεων και αναγκών, αυτές θα έρθουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα να μας ζορίσουν μόλις ξεκινήσει η ορθή πορεία του Ερμή, μόλις 22-28 ημέρες μετά ή στην επόμενη ανάδρομη πορεία του Ερμή σε κάποιο από τα ζώδια του νερού μες την χρονιά ή την επόμενη. Σε αυτές τις περιόδους συνήθως, εμφανίζονται από το παρελθόν «συναισθηματικές εκκρεμότητες», άνθρωποι δηλαδή που πιθανώς δεν έκλεισε ο κύκλος της σχέσης μαζί τους με ξεκάθαρο τρόπο. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτές τις σχέσεις και να τις αποχαιρετίσουμε ή να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αν νιώθουμε ότι το αξίζουν. Μια καταγραφή των συναισθημάτων μας σε επίπεδο καθημερινού ημερολογίου βοηθά να είμαστε σε επαφή με το συναίσθημα και το πνεύμα μας.

Ανάδρομος Ερμής στα ζώδια του αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος)

Τα ερωτήματα που εγείρει η ανάδρομη πορεία του Ερμή στα ζώδια του αέρα, αφορούν κυρίως την επαφή και την επικοινωνία μας με τους άλλους και βασικά όλη τη γκάμα των σχέσεων μας. Στη διάρκεια της πορείας του στα ζώδια του αέρα, θα ψάξουμε να βρούμε το πραγματικό νόημα των σχέσεων μας, πόσο σημαντικές είναι για μας, τι εξυπηρετούν στη ζωή μας και πώς τις διαχειριζόμαστε. Όμως εδώ ο Ερμής δεν αφορά στη συναισθηματική πλευρά των σχέσεων αυτών, όπως όταν είναι ανάδρομος στα ζώδια του νερού που είδαμε παραπάνω.

Σε αυτή την περίοδο καλούμαστε να σκεφτούμε και ίσως να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε, πώς αναπτύσσουμε τον φιλικό και κοινωνικό μας κύκλο, τι είδους ανθρώπους έλκουμε στη ζωή μας. Στις περιόδους ανάδρομου Ερμή στα ζώδια του αέρα, είναι πολύ πιθανόν να νιώθουμε απογοητευμένοι ή ανικανοποίητοι από τις σχέσεις μας. Ίσως το προηγούμενο διάστημα να απομακρυνθήκαμε από κάποιους ανθρώπους ή να διακόψαμε κάποιες σχέσεις κι αυτό να οδήγησε σε μια σύγχυση. Η ανάδρομη πορεία του Ερμή έρχεται για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ή μπορεί όλο αυτό να συμβεί την περίοδο του ανάδρομου Ερμή, οπότε τα ξεκαθαρίσματα θα προκύψουν μόλις γυρίσει ορθός.

Πολλές φορές με ανάδρομο Ερμή στα ζώδια του αέρα προκύπτουν παρεξηγήσεις, ασυμφωνίες, ασυνέπειες σε ραντεβού και συναντήσεις, υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, αλλά και προβλήματα με τα μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνα, υπολογιστές κλπ.).

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον γραπτό και προφορικό λόγο όταν επικοινωνούμε τις ιδέες μας και βέβαια είναι μια κακή περίοδος για αγορές μέσων επικοινωνίας, μεταφοράς, υπογραφών συμβολαίων και δεσμεύσεων.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεσκονίσουμε τα μακροπρόθεσμα σχέδια μας, να κοιτάξουμε να κάνουμε διορθώσεις σε σχέσεις που μας ενδιαφέρουν και γενικά να αναλογιστούμε την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούμε.

Ανάδρομος Ερμής στα ζώδια της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως)

Τα ζώδια της γης, πάντα έχουν να κάνουν με τα πρακτικά και χειροπιαστά πράγματα στη ζωή μας. Έτσι ανάδρομος ο Ερμής, σ’ αυτά τα ζώδια, μάς βάζει σε διαδικασία να αναρωτηθούμε ποια είναι τα επίπεδα ασφάλειας στη ζωή μας, πώς καλύπτονται οι βασικές μας ανάγκες, πόσο πρακτικά αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα έχουμε είτε με τα οικονομικά μας, με το σπίτι, την περιουσία μας, τη δουλειά μας.

Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να πάρουμε αποφάσεις, όπως π.χ. να αλλάξουμε δουλειά, σπίτι ή να ξοδέψουμε πολλά χρήματα σε αγορές υλικών αγαθών. Είναι μια καλή περίοδος όμως, να σκεφτούμε πόσο μας καλύπτει ουσιαστικά η εργασία μας, το σπίτι που μένουμε ή ακόμη κατά πόσο συνεπείς είμαστε απέναντι στις καθημερινές μας ρουτίνες, απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό και το σώμα μας, την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Είναι επίσης μια περίοδος, ιδιαίτερα όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος στην Παρθένο, που γινόμαστε ίσως πιο επικριτικοί με τους άλλους και με μας τους ίδιους. Ένας βαθμός κριτικής φυσικά κάνει πάντα καλό, αλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε. Αν νιώθουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας για να είμαστε πιο ασφαλείς και να απολαμβάνουμε περισσότερο την καθημερινότητα μας, τότε δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί στο ενδεχόμενο των αλλαγών. Αν τις αποφύγουμε τώρα, τότε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ίσως μας επιβληθούν από τους άλλους ή τις εξωτερικές συνθήκες.

Τα ζώδια της γης αφορούν στην οργάνωση, στην πειθαρχία, καθώς παραδόξως αυτές οι αρετές μας ελευθερώνουν. Έτσι, στην περίοδο του ανάδρομου Ερμή στα ζώδια της γης, καλό είναι να κλείσουμε πρακτικές εκκρεμότητες της καθημερινότητας μας. Μπορεί να μην είναι η πιο εμπνευστική περίοδος, όμως τελειώνοντας με τις πρακτικές έγνοιες έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να ασχοληθούμε με αυτά που μας εμπνέουν και μας δίνουν χαρά.

Ανάδρομος Ερμής στα ζώδια της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης)

Τα ερωτήματα που εγείρονται στις χρονιές που ο Ερμής γυρίζει σε ανάδρομη πορεία στα ζώδια της φωτιάς, αφορούν κυρίως στο πόσο μας εμπνέει η ζωή που κάνουμε, πώς βλέπουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, πόσο πιστεύουμε στις ικανότητες μας, αλλά και στην ίδια τη ζωή. Συνήθως στην περίοδο του ανάδρομου Ερμή στα ζώδια της φωτιάς, νιώθουμε μια σύγχυση σχετικά με την κατεύθυνση της πορείας της ζωής μας. Έχουμε μεγαλύτερο άγχος για το μέλλον μας και πολλές φορές μπορεί να φερθούμε παρορμητικά και να θελήσουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο εξαιτίας μιας ανυπόφορης στασιμότητας ή έλλειψης προοπτικών σ’ αυτά που ήδη κάνουμε. Μολονότι το άγχος κι η αίσθηση ανικανοποίητου δεν είναι ποτέ πολύ ευχάριστα να τα βιώνουμε, μπορούν να λειτουργήσουν ως εξαιρετικό κίνητρο για να κυνηγήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Όμως το καινούριο πρέπει να το εγκαινιάσουμε την περίοδο της ορθής πορείας του Ερμή κι όχι κατά τη διάρκεια της στάσης ή της ανάδρομης πορείας του, αν θέλουμε να έχει επιτυχία και να μην διαφοροποιηθεί στο μέλλον. Είναι ίσως η πιο επικίνδυνη πορεία του ανάδρομου Ερμή αυτή στα ζώδια της φωτιάς, γιατί γινόμαστε παρορμητικοί και παίρνουμε ρίσκα χωρίς να εξετάσουμε αν πραγματικά αξίζουν κι όλο αυτό γιατί μας λείπει η δράση. Ακόμη η περίοδος αυτή μπορεί να είναι κάπως βαριά για τη διάθεση μας, αν στην καθημερινότητα μας δεν αφιερώνουμε χρόνο στο παιχνίδι, την ανεμελιά και τη δημιουργικότητα και ασχολούμαστε μόνο με τα πρέπει.

Είναι ανάγκη λοιπόν να δούμε κι αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας μας και πόσο το φροντίζουμε. Αν μας λείπει η διασκέδαση, η χαρά και η ανεμελιά, τότε ίσως κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό στην συγκεκριμένη περίοδο. Ίσως να πειραματιστούμε με ό,τι μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χαλαροί και ικανοποιημένοι… είτε είναι η μουσική, μια έξοδος, ένα χόμπι.

Ανάδρομος Ερμής στον γενέθλιο χάρτη: τι συμβαίνει όταν γεννιόμαστε σε μια περίοδο που κυριαρχεί η φαινομενικά ανάδρομη πορεία του Ερμή;

Ας ξεκινήσουμε από το στατιστικό στοιχείο ότι περίπου το 18 τοις εκατό των ανθρώπων γεννιούνται με ανάδρομο Ερμή στο ωροσκόπιο τους. Αντίθετα με ότι μπορεί να πιστεύει κάποιος για τον πλανήτη της οξυδέρκειας, το να είναι ανάδρομος σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο, καθόλου δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν είναι έξυπνο. Μάλιστα συμβαίνει κάποιες φορές το αντίθετο! Τα άτομα με ανάδρομο Ερμή στο ωροσκόπιο τους, να έχουν πάνω από το μέσο όρο ευφυΐας και μια ιδιαίτερη και καυστική αίσθηση του χιούμορ. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πληροφορία και την αναπαράγουν είναι όμως διαφορετικός από όσους στο γενέθλιο ωροσκόπιο τους ο πλανήτης κινείται σε ορθή πορεία. Πιθανώς να υπάρχει πιο έντονη υποκειμενικότητα στον τρόπο που αντιλαμβάνονται κάτι. Το εφέ της ανάδρομης πορείας του Ερμή, τις περισσότερες φορές είναι μια αίσθηση που έχουν τα άτομα αυτά ότι δεν τα καταλαβαίνει ο περίγυρος τους ή ότι συχνά παρεξηγούνται τα λεγόμενα ή οι προθέσεις τους. Πολλές φορές αμφισβητούν οι ίδιοι την αντιληπτική τους ικανότητα ή χρειάζεται να διπλοελέγξουν τα στοιχεία, τις γνώσεις, τις πληροφορίες και τις ιδέες τους, πριν τις επικοινωνήσουν στο περιβάλλον τους. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο που μιλούν (πολύ αργά ή πολύ γρήγορα) ή να έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες συγκέντρωσης. Οι αποφάσεις μπορεί να παίρνονται πολύ αργά, εξαιτίας του ότι τις επεξεργάζονται με πιο αναλυτικό τρόπο ή πολύ γρήγορα. Συνήθως τα προβλήματα, που προκύπτουν από την ανάδρομη θέση του Ερμή στο γενέθλιο ωροσκόπιο, ξεπερνιούνται όταν το άτομο χτίσει την αυτοπεποίθηση του και μάθει να αγαπά τις ιδιαιτερότητες του. Συνήθως εκφράζονται ιδιαίτερα δημιουργικά και είναι προικισμένοι με ταλέντα στην σύνθεση της μουσικής, στη φωτογραφία, στη συγγραφή και γενικά στις τέχνες.