Πώς το μήνυμα Νο 6 και η διατροφή, δημιουργούν τον απόλυτο συνδυασμό στην καραντίνα

Πώς το μήνυμα Νο 6 και η διατροφή, δημιουργούν τον απόλυτο συνδυασμό στην καραντίνα

Δεν στεναχωριόμαστε, δεν χαλάει η διάθεσή μας. Βρίσκουμε τον τρόπο μέσα από κάθε μήνυμα μετακίνησης και γυρνάμε την κατάσταση προς όφελός μας. Όπως με το Νο 6 και τον συνδυασμό άσκησης-διατροφής.

Η καραντίνα όχι μόνο βρίσκεται πλέον για τα καλά στη ζωή μας, αλλά καθώς βιώνουμε τη δεύτερη μορφή της, είμαστε ξεκάθαρα εξοικειωμένοι με τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και έχουμε προσαρμοστεί σε κάθε δομή της. Μία από τις συνέπειές της (θετικής ή αρνητικές) είναι και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου. Αναζητώντας διέξοδο-διαφυγή, μία ανάσα, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε αρκετά πλέον τον «αριθμό 6». Κάπως έτσι λοιπόν βάλαμε -θέλοντας και μη- την άσκηση σε μεγαλύτερο βαθμό στην καθημερινότητά μας.

Η άσκηση και τα γεύματα

Η άσκηση, σε κάθε μορφή της, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση ευεξίας και την υγεία μας. Είτε μέσα στο σπίτι, είτε εξωτερικά με ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, έχει πάρει τη θέση της στη ρουτίνα μας. Το ότι γυμναζόμαστε στο σαλόνι ή την ταράτσα μας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε το σώμα μας αντιστοίχως και μέσω της διατροφής, ώστε να λαμβάνει τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια, με σκοπό πάντα να έχουμε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Πέραν της συχνότητας των γευμάτων και τις υγιεινές επιλογές, πολύ σημαντικό στη διατήρηση μίας διατροφικής ρουτίνας παίζει και το γεύμα μετά την προπόνηση.

Αυτή είναι η στιγμή που ο οργανισμός μας περισσότερο από κάθε άλλη χρειάζεται μία έξτρα ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία θα προσφέρει το απαραίτητο recovery στον μυϊκό ιστό μετά την άσκηση. Όπως είναι γνωστό, οι μυϊκές ίνες κατά τη διάρκεια της προπόνησης τραυματίζονται και έτσι καθίσταται αναγκαία η πρωτεΐνη, ώστε να επέλθει πιο γρήγορα η εν λόγω ανάρρωση. Επίσης, σημαντική μετά την άσκηση είναι μία πηγή υδατάνθρακα, που με τη σειρά της θα αναπληρώσει το μυϊκό γλυκογόνο.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης και κυρίως της αερόβιας, η πρώτη πηγή που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας ως «καύσιμο» είναι το γλυκογόνο. Έτσι, χρειάζεται η άμεση αναπλήρωσή του. Η σωστή επιλογή είναι ένα μεταπροπονητικό σνακ, το οποίο θα περιέχει τον ιδανικό συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατάνθρακα.

Κάποιες επιλογές μεταπροπονητικών γευμάτων:

  • γιαούρτι 2% + 1 μέτριο φρούτο
  • 1 μέτριο φρούτο + ξηροί καρποί
  • σμούθι (1/2 γιαούρτι, 1/2 κούπα γάλα και 1 μέτρια μπανάνα)
  • 2 τύπου κράκερ με 1/2 συσκευασία τυρί κότατζ

Επομένως, η όλη αυτή αλλαγή της καθημερινότητας μέσω της καραντίνας του κορωνοϊού, μας χάρισε ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαμορφώσουμε και το ανάλογο πρόγραμμα διατροφής, επιδιώκοντας να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα.

Συμβουλευτείτε λοιπόν τον διατροφολόγο σας, ώστε να ταιριάξει και να επικαιροποιήσει στη νέα πραγματικότητά και τα γεύματα των προπονήσεών σας. Για το βέλτιστο αποτέλεσμα, στην πρώτη ευκαιρία, εξερευνήστε επακριβώς τις λειτουργίες του οργανισμού σας με το ειδικό τεστ μεταβολισμού, ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα στην προπόνηση και τη διατροφή σας. Και μην ξεχνάτε… το «νούμερο 6» μπήκε στη ζωή μας απρόθυμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε τρόπους να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας…

 

Πηγή: https://lipo-lysis.gr/