Η νέα τάση στις θεραπείες του δέρματος είναι η ολιστική!

Η νέα τάση στις θεραπείες του δέρματος είναι η ολιστική!

Η τελευταία τάση στη Δερματολογία είναι η επιστροφή σε πιο φυσικούς τρόπους περιποίησης, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων του δέρματος. Η τάση αυτή αφορά τόσο στις σύγχρονες μεθόδους αντιγήρανσης όσο και στη θεραπεία των κλασσικών δερματοπαθειών, όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα.

Ιδιαίτερα δημοφιλή στο ιατρείο είναι, για παράδειγμα, τα φυτικά peelings από εκχύλισμα αμυγδάλου και έλαιο γαρυφάλλου, αλλά και τα «ενζυμικά» peeling με παπάγια και ανανά. Τα peelings αυτά καθαρίζουν την επιδερμίδα και ρυθμίζουν το σμήγμα με ήπιο τρόπο, καταπολεμώντας αποτελεσματικά την ακμή. Παράλληλα, προσφέρουν ανανέωση, σφριγηλότητα και λάμψη στο δέρμα και είναι ιδανικά πριν από κάποιο event, αφού εφαρμόζονται με ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο ερεθισμού και ξεφλουδίσματος, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Μετά το peeling τοποθετείται μία μάσκα με εκχυλίσματα φυτών, όπως πράσινο τσάι, lemongrass ή ρόδι, που καταπραΰνει την επιδερμίδα και ενισχύει την ανάπλασή της και το αποτέλεσμα του peeling.

Φλεγμονώδεις δερματοπάθειες

Η στροφή σε πιο φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των νοσημάτων είναι ιδιαίτερα εμφανής στις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η ψωρίαση. Στις νόσους αυτές, που είναι χρόνιες, οι ασθενείς συνήθως κουράζονται από τη συνεχή χρήση κορτιζόνης ή άλλων ισχυρών φαρμακευτικών σκευασμάτων, που συνοδεύονται από πολλές παρενέργειες και επιβαρύνουν τον οργανισμό, ενώ και η διακοπή τους συχνά συνεπάγεται με υποτροπή της ασθένειας. Έτσι, στην ατοπική δερματίτιδα, την κνίδωση και τις άλλες αλλεργικές δερματοπάθειες, η χορήγηση φυτικών αντισταμινικών σκευασμάτων, όπως η λούφα, το καρδιόσπερμο και η λάρρεα, βοηθούν να ελεγχθεί ο κνησμός (φαγούρα) και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου, χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες των συνθετικών αντισταμινικών, όπως η υπνηλία και η κόπωση. Την επούλωση των βλαβών προάγει η καλέντουλα (πλούσια σε φλαβονοειδή), ενώ η φλεγμονή τίθεται σε έλεγχο από τον κουρκουμά, που εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, το αποτέλεσμα διατηρείται στον χρόνο με τη χρήση της τσουκνίδας που διαθέτει αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Για την ψωρίαση, τα ω3 λιπαρά οξέα ελέγχουν τη φλεγμονή και προάγουν την ομαλή λειτουργία του δέρματος, ενώ το εκχύλισμα λιβανιού βοηθά στη μείωση της υπερβολικής κερατινοποίησης (σκληρά λέπια) που χαρακτηρίζει τη νόσο. Τέλος, το αρπαγόφυτο, γνωστό ως η «φυτική κορτιζόνη» ελαττώνει τη δραστηριότητα της νόσου, αλλά προστατεύει και από την εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας ή ανακουφίζει τα συμπτώματά της σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή.

Προβλήματα δέρματος

Η τάση προς τα φυσικά συστατικά επεκτείνεται και στις κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά για τη θεραπεία προβλημάτων του δέρματος, όπως η ακμή, οι πανάδες, η ψωρίαση, το έκζεμα, αλλά και για τα σημάδια της γήρανσης (ρυτίδες, χαλάρωση, θαμπή επιδερμίδα). Έτσι, για την ακμή χρησιμοποιούνται κρέμες με συστατικά όπως λάδι καρύδας, λάδι jojoba, εκχύλισμα μπαμπού και αιθέριο έλαιο βενζόης και μύρου. Για τις πανάδες, κρέμες με ρυζέλαιο, λάδι αχιλλέας, εκχύλισμα από γιαπωνέζικο μανταρίνι και αιθέριο έλαιο περγαμόντο και καροτόσπορου. Για την ψωρίαση και τα εκζέματα, κρέμες που περιέχουν συστατικά όπως λάδι argan, βούτυρο καριτέ, πρωτεΐνη βρώμης, εκχύλισμα αλόης, εκχύλισμα κισσού και αιθέριο έλαιο κουρκουμά.

Για ενυδάτωση, σύσφιξη και αντιρυτιδική δράση, κρέμες με εκχύλισμα σημύδας και αιθέριο έλαιο λιβάνι, κυπαρίσσι, νερόλι και μαύρο τριαντάφυλλο.

Για τους μαύρους κύκλους και το οίδημα των ματιών εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός από μαροκινό ανθόνερο μέντας, εκχύλισμα αγγουριού και rosehip oil.

Ενίσχυση αποτελεσμάτων με διατροφή

Η τοπική αγωγή ενισχύεται με ειδική διατροφή ανάλογα με το πρόβλημα. Για παράδειγμα, προτείνεται αντιοξειδωτική διατροφή για αντιγήρανση και αντιφλεγμονώδη διατροφή για ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ψωρίαση, στο έκζεμα και τα αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος. Για την ακμή, η διατροφή στοχεύει στη ρύθμιση της μεταβολικής και ορμονικής ισορροπίας του δέρματος σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα με την κατάλληλη διατροφή, χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής που προάγουν την επούλωση, αποκατάσταση, αλλά και τη νεανική εμφάνιση του δέρματος, χωρίς τον ερεθισμό και τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Για την ακμή, για παράδειγμα, συστήνονται συμπληρώματα με kale, μπρόκολο, λυγαριά, λιναρόσπορο ή λιβάνι, ανάλογα με το είδος της ακμής και την κατάσταση του οργανισμού. Για τις δερματίτιδες και την ψωρίαση, χορηγούνται συμπληρώματα με κουρκουμά, καλέντουλα, τσουκνίδα, λούφα, λάδι καρύδας ή αλόε βέρα, σε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με το είδος της δερματοπάθειας, το στάδιό της και την κατάσταση του ασθενούς.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται παράλληλα, η χρήση φυσικών μέσων αποτοξίνωσης του οργανισμού. Όπως είναι πλέον γνωστό, τόσο στην ακμή όσο και στις περισσότερες δερματοπάθειες ενοχοποιείται η συσσώρευση τοξικών ουσιών στο ήπαρ, στο στομάχι και στο έντερο, που διαταράσσουν την ομοιόσταση του οργανισμού. Η αποτοξίνωση του οργανισμού επιτυγχάνεται με ροφήματα και αφεψήματα κατάλληλων βοτάνων ή με φυτικά συμπληρώματα από φασκόμηλο, αγκινάρα, γαϊδουράγκαθο, αγριοράδικο, ραντίτσιο, μέντα, λουίζα και καρπό αγριοτριανταφυλλιάς, σε διαφορετικούς συνδυασμούς και ανάλογα με την εντόπιση της ανισορροπίας του οργανισμού και τη δερματοπάθεια.

Τελευταίες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα προβιοτικά σκευάσματα μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά το δέρμα. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή τα προβιοτικά ευνοούν την επικράτηση «φιλικών» προς τον οργανισμό μικροβίων στο έντερο. Τα «καλά» αυτά μικρόβια εκκρίνουν ουσίες, που δρουν ευεργετικά στην υφή και την ποιότητα του δέρματος, αλλά επίσης ελαττώνουν και τη φλεγμονή, που είναι η βάση για την ανάπτυξη των περισσότερων δερματολογικών νοσημάτων.

 

Δρ. Αρσινόη Ξανθινάκη MD, DDS, MSc, PhD, Δερματολόγος-Στοματολόγος

https://drxanthinaki.com