Δύο κρυμμένοι εχθροί της σχέσης και του γάμου: Ζήλεια και Καχυποψία
Η Φένια έχει κάνει ένα ψεύτικο προφίλ για να παρακολουθεί τις κινήσεις του συντρόφου της στα σόσιαλ μίντια.
Ο Νίκος παριστάνει ότι είναι γυναίκα και έπιασε φιλία με τη… γυναίκα του στα σόσιαλ μίντια για να μάθει τα μυστικά της και να «ψαρέψει» πληροφορίες για το πώς νιώθει για τον γάμο της και αν ψάχνεται.
Η Ντίνα παρακολουθεί συστηματικά το τηλέφωνο του συζύγου της. Δεν διαβάζει απλώς τα μηνύματα, αλλά επίσης κοιτάει τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Και αν δει άγνωστο νούμερο, ζητάει εξηγήσεις.
Ο Ηλίας έχει παρακολουθήσει τη σύντροφό του και έχει ζητήσει από τον ξάδερφο του να την ακολουθήσει διακριτικά και να δει τι κάνει όταν λέει ότι βγαίνει έξω με γυναικοπαρέα.
Η Ιουλία έφτιαξε ένα ψεύτικο προφίλ και φλερτάρει με τον άντρα της στα σόσιαλ μίντια, για να δει αν την απατάει.
Ο Θάνος ζητάει από τη γυναίκα του αποδείξεις από τα ψώνια της ημέρας. Δεν κοιτάζει μόνο το ποσό που ξόδεψε: τον ενδιαφέρει να δει τι ώρα βρισκόταν η γυναίκα του και σε ποιο σημείο, ώστε να δει αν οι κινήσεις της ταιριάζουν με τα λεγόμενα της ή αν του λέει ψέματα.
Οι άνθρωποι στα παραπάνω παραδείγματα έχουν ένα κοινό στοιχείο: ζηλεύουν! Είναι καχύποπτοι και θέλουν να διαπιστώσουν αν ο/η σύντροφος τους τους απατάει. Είναι έλλειψη εμπιστοσύνης ή ζήλια; Στην έλλειψη εμπιστοσύνης ο άνθρωπος μαζεύει στοιχεία μία φορά ή από μία συγκεκριμένη συμπεριφορά του άλλου κάθεται και συζητάει το ζήτημα. Όταν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης το πρόβλημα είναι ότι ο άλλος έχει δώσει κακά δείγματα.
Αντίθετα, η ζήλια έχει μία δόση παράλογου. Καταρχήν η ζήλια είναι ένα συνηθισμένο συναίσθημα. Πολλοί θεωρούν ότι μία μικρή δόση ζήλιας είναι υγιής, δίνει λίγο «γεύση» στη σχέση, όπως το αλατοπίπερο στο φαγητό. Αλλά όπως το υπερβολικό αλατοπίπερο χαλάει το φαγητό, έτσι και η υπερβολική ζήλια έχει ολέθριες συνέπειες για μία σχέση. Όταν η ζήλια γίνει παράλογη, παρανοϊκή και μάλιστα σε συνδυασμό με καχυποψία, τότε μπορεί ακόμα και να καταστρέψει έναν γάμο ή μια σχέση.
Υγιής ζήλια
Όταν η ζήλια δίνει ένα «τσιμπιματάκι» στο ένα από τα δύο άτομα σε μία σχέση, αραιά και που, είναι μία υπενθύμιση ότι δεν θα πρέπει ο ένας να θεωρεί τον άλλον δεδομένο. Πρόκειται για συναίσθημα που σε βοηθάει να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται να βάλεις χρόνο και ενέργεια στη σχέση σου για να την κρατήσεις ζωντανή. Η ζήλια μπορεί να είναι το συναίσθημα που έχει κανείς και λέει «δε θέλω να σε χάσω» στον σύντροφό μου. Μόνο που αντί να το εκφράσει με λόγια ή πράξεις, το βγάζει σαν μία δόση ζήλιας, σαν ένα εσωτερικό σφίξιμο, μία αίσθηση «απειλής», ότι μπορεί η ωραία σχέση να χαθεί.
Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αξιοποιήσεις τη ζήλια σου δείχνοντας περισσότερο ενδιαφέρον, μεγαλύτερη ερωτική διάθεση και πάθος στο κρεβάτι.
Η έντονη ζήλια έχει τις ρίζες της στον φόβο της εγκατάλειψης και τον φόβο «δεν είμαι άξιος να αγαπηθώ».
Μη υγιής ζήλια
Όταν όμως η ζήλια είναι έντονη, διαρκής και παράλογη, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο άνθρωπος που ζηλεύει ξεκινάει από θέση αδυναμίας, παρόλο που μπορεί να μην το δείχνει. Συχνά ο ζηλιάρης άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα, δίνει μία πρώτη εντύπωση ανθρώπου που πατάει στα πόδια του, που έχει αντιστάσεις, απαιτεί εξηγήσεις, σέβεται τον εαυτό του, θέλει να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα στη σχέση του. Πίσω από αυτή την εικόνα όμως κρύβεται αδυναμία. Ο άνθρωπος που ζηλεύει αισθάνεται ότι απειλείται. Η «απειλή» είναι κάτι αντικειμενικό, ή, τις περισσότερες φορές, κάτι υποκειμενικό. Πρόκειται για τον φόβο του ότι ο/η σύντροφος του/ης είναι καλύτερος, ωραιότερος, πιο επιτυχημένος και άρα θα στρέψει την προσοχή του σε κάποιον καλύτερο άνθρωπο. Ο φόβος της απόρριψης από τον/τη σύντροφο και ο φόβος της απώλειας παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις και καταστρέφουν τη λογική σκέψη. Εδώ θέλω να τονίσω ότι πολλές φορές η υπερβολική ζήλια οδηγεί σε ψυχική, συναισθηματική ή και σε σωματική κακοποίηση. Αυτές είναι συμπεριφορές που δε δικαιολογούνται με τίποτα και για κανέναν λόγο και σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση είναι να φύγεις από τη σχέση.
Τι κάνουν οι άνθρωποι που ζηλεύουν υπερβολικά:
- Είναι καχύποπτοι
- Φαντάζονται σενάρια με μικρή ή καθόλου αφορμή
- Είναι ανασφαλείς
- Τρομοκρατούν συναισθηματικά τον σύντροφο που ζηλεύουν
- Διαρκώς ζητούν εξηγήσεις από τον/τη σύντροφό τους
- Τσεκάρουν τις κινήσεις του συντρόφου τους
- Κάνουν στον άλλον καθημερινή ανάκριση, ακόμα και για απλά ή αυτονόητα πράγματα
- Στερούν στον σύντροφό τους την ελευθερία του, π.χ., απαγορεύοντας του να δει κάποιους φίλους ή την οικογένεια του ή το να έχει σόσιαλ μίντια
- Παρακολουθούν το κινητό/το μέιλ/τα σόσιαλ μίντια/τις κινήσεις του άλλου
- Κατηγορούν, ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα
- Αμφισβητούν ό,τι τους λέει ο/η σύντροφος τους, θεωρούν ότι λέει ψέματα
- Αποδίδουν στον/τη σύντροφό τους ταπεινά κίνητρα και κρυμμένους λόγους πίσω από τη συμπεριφορά τους
- Βομβαρδίζουν τον/τη σύντροφό τους με μηνύματα και τηλεφωνήματα όταν είναι μακριά, για να τσεκάρουν τι κάνει
«Σχέσεις που βασίζονται στη ζήλια και την καχυποψία δε μπορούν να κρατήσουν. Έχουν κακή ποιότητα και καταλήγουν σε χωρισμό.»
Το προφίλ του ανθρώπου που ζηλεύει
Οι άνθρωποι που ζηλεύουν μπορεί να είναι άντρες ή γυναίκες, μικροί ή μεγάλοι σε ηλικία, όμορφοι ή όχι και τόσο όμορφοι, πετυχημένοι ή λιγότερο πετυχημένοι, με μικρή ή μεγάλη μόρφωση, με μικρή ή μεγάλη οικονομική άνεση. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι καθένας μπορεί να πιαστεί στα δίχτυα της ζήλιας. Και το λέω αυτό επειδή η ζήλια δεν είναι αφόρητη μόνο για τον άνθρωπο που τη δέχεται, αλλά και γι’ αυτόν που τη νιώθει. Η ζήλια μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες. Εδώ αναφέρω κάποιες από τις σημαντικότερες:
- Τραυματικό παρελθόν
- Ανασφάλεια
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
- Κτητικότητα
- Θέλει να έχει τον έλεγχο
- Έχει λανθασμένες προσδοκίες για τον γάμο και τις σχέσεις
- Φόβος απόρριψης και εγκατάλειψης
- Εμπειρίες απόρριψης και εγκατάλειψης σε μικρή ηλικία από τους γονείς
Τι να κάνεις
Φρόντισε να μη μπερδέψεις τη ζήλια με την αγάπη! Αν ζηλεύεις τον/τη σύντροφό σου:
- Αποδέξου ότι αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό και βλάπτει σοβαρά τη σχέση σου
- Συνειδητοποίησε ότι με τη ζήλια σου πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς: απομακρύνεις τον/τη σύντροφό σου
- Πάρε την απόφαση να αλλάξεις συμπεριφορά
- Σταμάτα να κάνεις τον ντετέκτιβ και να προσπαθείς να ανακαλύψεις στοιχεία εξαπάτησης
- Κάνε μία ανοιχτή συζήτηση με τον/τη σύντροφό σου
- Εξήγησε τι χρειάζεσαι από τη σχέση
- Δημιούργησε σχέση εμπιστοσύνης μαζί του/της
- Επένδυσε στο να περνάτε όμορφα μαζί
- Ζήτησε βοήθεια από ειδικό αν δεν μπορείς να αλλάξεις
Αν ο/η σύντροφος σου σε ζηλεύει, δώσε του να διαβάσει αυτό το άρθρο! Συζητήστε το. Βάλε το όριο ότι με τη ζήλια δε χτίζετε τη σχέση σας, αλλά την καταστρέφετε. Συμφωνείστε σε συμπεριφορές που θα διαβεβαιώνουν τον έναν ότι όλα είναι καλά και δε θα κάνουν τον άλλον να νιώθει ότι είναι μονίμως σε κατάσταση ανάκρισης.
* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.
Πηγή: https://varvogli.gr