7 Έξυπνοι τρόποι για να διαχειριστείς τους Τοξικούς ανθρώπους

7 Έξυπνοι τρόποι για να διαχειριστείς τους Τοξικούς ανθρώπους

7 Έξυπνοι τρόποι για να διαχειριστείς τους Τοξικούς ανθρώπους

Ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς την τοξική μητέρα, τον τοξικό πατέρα, τα αδέρφια που μπορεί να έχουν τοξικές συμπεριφορές, ακόμα και φίλους. Είτε είναι συγγενικά σου πρόσωπα, οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι, είτε είναι άτομα που διάλεξες, έχτισες μαζί τους μια ωραία σχέση και τελικά ανακάλυψες ότι είναι τοξικοί άνθρωποι, ο πόνος είναι ο ίδιος.

Η τοξική συμπεριφορά των άλλων σε πονάει και σε στενοχωρεί. Και αυτό επειδή το παίρνεις προσωπικά. Επειδή ελπίζεις ότι ο άλλος θα αναγνωρίσει ότι είσαι καλός, σωστός άνθρωπος και θα αλλάξει. Αλλά δεν αλλάζει! Κι εσύ περιμένεις μάταια! Οπότε, αυτός που θα πρέπει να αλλάξει είσαι ΕΣΥ!

Η διαφορά του τοξικού ανθρώπου με την τοξική συμπεριφορά

Το ένα πράγμα που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι εδώ μιλάμε για τοξικότητα -για κακή συμπεριφορά, συναισθηματική επίθεση εναντίον σου χωρίς λόγο, για ανθρώπους που σε δηλητηριάζουν συναισθηματικά και δε νοιάζονται για εσένα. Είναι οι άνθρωποι που παίρνουν χαρά με το να επιτίθενται στους άλλους, να τους μειώνουν, να τους υποβιβάζουν, να τους κάνουν να νιώθουν άσχημα. Είναι χειριστικοί.

Υπάρχει μία εξαίρεση: υπάρχουν άνθρωποι που ξαφνικά εμφανίζουν τοξική συμπεριφορά επειδή οι ίδιοι υποφέρουν. Είναι οι άνθρωποι που αρρώστησαν, που τους έτυχε κάποιο τραυματικό γεγονός ή άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μία τεράστια δυσκολία στη ζωή τους και δεν έχουν μέσα τους τις συναισθηματικές πηγές να την αντιμετωπίσουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τοξική συμπεριφορά, αλλά δεν είναι τοξικοί οι ίδιοι! Αυτό έχει τεράστια διαφορά -αν κάποιος είναι τοξικός μέσα του ή αν έχει παροδικά κακή, τοξική συμπεριφορά. Στην περίπτωση που μόνο η συμπεριφορά είναι τοξική και υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτή την αλλαγή, καλό είναι να βοηθήσεις αυτόν τον άνθρωπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προτείνοντας του τρόπους ή ειδικούς.

Παρόλα αυτά, εσύ θα πρέπει να προφυλαχτείς από τους τοξικούς ανθρώπους.

  1. Προχώρησε στη ζωή σου αγνοώντας τους

Αν έχεις κάποιο κοντινό σου άτομο που επιμένει να δημιουργεί αρνητική, τοξική ατμόσφαιρα -παρά το γεγονός ότι του λες ότι αυτό που κάνει σε ενοχλεί- είναι φανερό ότι πρόκειται για τοξικό άτομο. Αν έχεις προσπαθήσει με το καλό, με υπομονή, με κατανόηση, με συμβουλές να του πεις τι χρειάζεσαι, τι κάνει λάθος ή να του προτείνεις τι να αλλάξει και δεν το κάνει, τότε ξέρεις ότι είναι τοξικό άτομο.

Θα μου πεις «μα πώς να το αγνοήσω αυτό το άτομο αφού είναι στη ζωή μου και μου φέρεται έτσι;»

Η απάντηση είναι:

Α) δες αν υπάρχει τρόπος να το βγάλεις από τη ζωή σου εντελώς ή, αν αυτό δε γίνεται, να μειώσεις την επαφή μαζί του στο ελάχιστο.

Β) δε «σου» φέρεται έτσι εσένα επειδή είσαι εσύ! Να συνειδητοποιήσεις ότι φέρεται έτσι σε όλον τον κόσμο επειδή αυτό είναι τοξικό άτομο. Οπότε σταμάτα να συνδέεσαι συναισθηματικά μαζί του.

  1. Μην παριστάνεις ότι η τοξική συμπεριφορά είναι OK

Ειδικά αν είναι η μάνα σου, η αδερφή σου, ο/η σύζυγος ή κάποιο κοντινό σου άτομο μπορεί να έχεις μπει στο τριπάκι να παριστάνεις ότι όλα είναι καλά, μπας και ο άλλος βαρεθεί και σταματήσει να φέρεται άσχημα. Δυστυχώς αυτή η στρατηγική έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Όσο εσύ προσπαθείς να το περάσεις στα ψιλά, να δείξεις ήρεμη κατανόηση και ότι δεν τρέχει κάτι, τόσο ο άλλος θεωρεί ότι του δίνεις πράσινο φως για να συνεχίσει την κακή του συμπεριφορά. Σταμάτα να ενθαρρύνεις ή να επιβραβεύεις τον άλλον για την τοξική του συμπεριφορά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι….

  1. Να μιλήσεις ανοιχτά!

Πάτησε πόδι! Και όχι, δεν εννοώ να τσακωθείς. Εννοώ να μην αποδεχτείς την κακή συμπεριφορά. Οι περισσότεροι τοξικοί άνθρωποι φέρονται έτσι επειδή οι άλλοι τους το επιτρέπουν. Όχι ότι θα σταματήσουν να είναι τοξικοί αν σταματήσεις να τους το επιτρέπεις, αλλά τουλάχιστον θα πάψουν να βγάζουν το δηλητήριο τους σε εσένα! Μπορείς απλώς να πεις «αυτό που κάνεις είναι εντελώς τοξικό» και χωρίς να περιμένεις απάντηση να βγεις από τον χώρο που είστε μαζί.

Ή μπορείς να πεις:

«Αυτό που κάνεις/λες με στενοχωρεί/με απογοητεύει. Αυτό θέλεις να πετύχεις;» ή

«Μου φαίνεται ότι τσαντίστηκες. Υπάρχει κάτι που σε νευρίασε;» κλπ.

Όταν κάνεις τέτοιες ξεκάθαρες δηλώσεις δείχνεις στον τοξικό άνθρωπο ότι κατάλαβες το παιχνίδι του και ότι δεν πρόκειται να καθίσεις και να υποστείς την τοξικότητά του. Υπάρχει μία πιθανότητα κάτι τέτοιο να ανοίξει τον δίαυλο επικοινωνίας και να ρωτήσει ο τοξικός άνθρωπος τι εννοείς, οπότε να γίνει μία συζήτηση για το πώς η κακή και χειριστική του συμπεριφορά είναι προβληματική για τη σχέση σας. Φυσικά υπάρχει η ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να γυρίσει ο τοξικός άνθρωπος και να σου πει «ποιος, εγώ;» και να αρνηθεί τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση ξέρεις τι πρέπει να κάνεις:

  1. Να πατήσεις πόδι

Τώρα θα πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να βάλεις όρια. «Δεν ανέχομαι τις προσβολές σου» και «δε δέχομαι να με προσβάλεις» είναι δυο απλές κουβέντες που μπορείς να πεις. Βάλε όμως τέλος στη συζήτηση και φύγε. Ξέρω ότι μπορεί να μου πεις «δε γίνεται», «που να πάω; Μένουμε στο ίδιο σπίτι», κλπ. Μπες στο μπάνιο, πήγαινε στην κουζίνα, βγες μια βόλτα. Ξεκαθάρισε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή. Βρες τη δύναμη να βάλεις στον άλλον όρια. Και να τον αποφύγεις.

  1. Μην παίρνεις τη συμπεριφορά του τοξικού ανθρώπου προσωπικά

Είναι δικό του πρόβλημα, όχι δικό σου. Να θυμάσαι ότι οι τοξικοί άνθρωποι πάντα προσπαθούν να σου πετάξουν το μπαλάκι και να σε κάνουν να πιστέψεις ότι εσύ έχεις το πρόβλημα. Μην τσιμπήσεις αυτό το δόλωμα και μην αρχίσεις να νιώθεις τύψεις και ενοχές! Να θυμάσαι ότι ο τοξικός άνθρωπος ψάχνει να βρει θύματα για να βγάλει πάνω τους την τοξικότητά του. Μη δεχτείς τον ρόλο του θύματος.

  1. Δείξε κατανόηση

Όταν ένα κοντινό σου άτομο, με το οποίο είχες καλή σχέση, ξαφνικά δείχνει τοξική συμπεριφορά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το άτομο αυτό έχει κάποιο πρόβλημα. Ίσως έχει κάποια ψυχιατρική διαταραχή ή μπορεί να έχει διαγνωστεί με κάποια σοβαρή ασθένεια και αντιδρά έτσι. Μπορεί να έχει κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ή μόλις να διαγνώσθηκε με καρκίνο. Αυτά είναι όλα υπαρκτά προβλήματα και φυσικά καθένας μπορεί να στεναχωρηθεί και να τα πάρει βαριά. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεις κακός προς τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να προσεγγίσεις τον άνθρωπο σου, να τον στηρίξεις συναισθηματικά και να τον βοηθήσεις να βρει τα πατήματα του και να βρει ανακούφιση από αυτό που τον βασανίζει.

  1. Να επενδύσεις στην αυτοφροντίδα σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ένα τοξικό άτομο στο κοντινό τους περιβάλλον αποσυντονίζονται. Είτε στενοχωριούνται σε υπερβολικό βαθμό είτε προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα του άλλου, με αποτέλεσμα να μην κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Όμως, ειδικά τώρα είναι η στιγμή να σταθείς στα πόδια σου και να δώσεις στον εαυτό σου όση περισσότερη φροντίδα και αγάπη μπορείς, για να έχεις ψυχικές δυνάμεις να αντιμετωπίσεις τη δύσκολη αυτή κατάσταση που προκαλεί το τοξικό άτομο στη ζωή σου. Είναι σημαντικό λοιπόν αν έχεις έναν τοξικό άνθρωπο στη ζωή σου, κοντά σου, να κάνεις πράγματα για εσένα, όπως: να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι, να χαλαρώνεις, να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, να προσέχεις και να σέβεσαι τον εαυτό σου και, κυρίως, να βρεις θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους γύρω σου.

 

* Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν αρνητικά είναι συναισθηματικά βαμπίρ. Για να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους, διαβάστε το βιβλίο μου «Συναισθηματικά Βαμπίρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya.

 

Πηγή: https://varvogli.gr/