Ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσετε όταν κάποιος σας βάζει τις φωνές
Οι φωνές και τα νεύρα κάνουν κακό στις σχέσεις. Τις σκοτώνουν. Όταν κάποιος σας φωνάζει διαρκώς, γίνεται ο προσωπικός συναισθηματικός σας τύραννος. Με τις φωνές μπορεί για λίγο να φαίνεται ότι κάτι έγινε. Ότι αυτός που έβαλε τις φωνές κάτι πέτυχε. Στην πραγματικότητα έκανε μια τρύπα στο νερό. Κάθε φορά που ουρλιάζετε στο παιδί σας, στον άντρα σας, στη γυναίκα σας, στον οποιονδήποτε, σκοτώνετε αυτή τη σχέση. Αν υπενθυμίσετε σε αυτόν που ουρλιάζει: «Σταμάτα τις φωνές, επιτέλους!» τι θα γίνει; Τίποτα! Θα συνεχίσει να φωνάζει. Ίσως και πιο δυνατά, για να.. ακουστεί καλύτερα!
Γιατί στα δύσκολα οι άνθρωποι βάζουν τις φωνές σε αυτούς που αγαπάνε; Ο άνθρωπος που σας φωνάζει είναι θυμωμένος με κάτι ή κάποιον, όχι όμως απαραίτητα με εσάς.
Μαθημένη συμπεριφορά
Εσείς τι νομίζετε ότι θα κάνει ένα παιδί που μεγάλωσε σε μια οικογένεια με φωνές, όταν το ίδιο θα κάνει τη δική του οικογένεια; Και τονίζει ότι δεν του άρεσε καθόλου που οι γονείς του ούρλιαζαν όλη την ώρα. Θα φωνάζει ή δε θα φωνάζει στα παιδιά του; Δυστυχώς, θα βάζει τις φωνές! Αυτό έμαθε, αυτή την αντίδραση έχει καταγράψει μέσα του και αυτό θα επαναλάβει, παρόλο που μπορεί να μην το θέλει!
Απώλεια ελέγχου
Ο θυμωμένος άνθρωπος που ουρλιάζει έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ακόμα χειρότερα, έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού του. Γι’ αυτό και να του πείτε να σταματήσει δεν πρόκειται αυτό να λειτουργήσει ή να τον συνεφέρει. Έχει ξεφύγει από τα όρια, τα δικά του προσωπικά όρια. Ακόμα και αν αναγνωρίσει ότι εσείς έχετε δίκιο και αυτός άδικο, δεν μπορεί να φρενάρει τον εαυτό του, επειδή ο θυμός και οι ορμόνες του θυμού και του στρες έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ο θυμωμένος άνθρωπος βρίσκεται σε σύγχυση και γι’ αυτό φωνάζει: για να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Αίσθηση απειλής
Ο άνθρωπος που φωνάζει πάνω στα νεύρα του νιώθει ότι απειλείται και ότι πρέπει να αντιδράσει άμεσα για να «σωθεί». Οι άνθρωποι που φωνάζουν πιο δυνατά είναι και αυτοί που μέσα τους αισθάνονται πιο ευάλωτοι, παρόλο που εξωτερικά μπορεί να δείχνουν δυνατοί και επιβλητικοί.
Φτωχές στρατηγικές αντιμετώπισης δυσκολιών
Μπορεί ένας άνθρωπος που οδηγεί λεωφορείο ή αεροπλάνο με αντίξοες καιρικές συνθήκες ή σώζει ζωές χειρουργώντας ανθρώπους στα επείγοντα, να βάλει τις φωνές μπροστά σε ένα σπασμένο ποτήρι στην κουζίνα του σπιτιού του ή στο γεγονός ότι τελείωσε ο καφές ή στο ότι η έφηβη κόρη του έμεινε έξω πολύ αργά χωρίς να απαντάει στο κινητό της. Πολλοί άνθρωποι φωνάζουν όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα ή μία αναπάντεχη κατάσταση, επειδή δεν είναι προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν διάφορες στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Έτσι, καταφεύγουν σε μια ενστικτώδη αντίδραση, το να βάλουν τις φωνές.
Αίσθηση παραμέλησης
Ο θυμωμένος άνθρωπος συχνά αισθάνεται συναισθηματικά παραμελημένος ή αδικημένος και βάζει τις φωνές για να «κερδίσει» αυτό που θέλει, δηλαδή την προσοχή του άλλου στον οποίο φωνάζει. Έχει πει το ίδιο πράγμα δυο-τρεις ή και παραπάνω φορές και ο συνομιλητής του είτε δεν άκουσε είτε δεν αντέδρασε με τον τρόπο που αυτός θα ήθελε. Οι γονείς όταν νιώθουν ότι το παιδί τους δεν ακούει και δεν κάνει αυτό που του ζητάνε, αντί να επιμείνουν, να επαναλάβουν ή να βρουν κάποιον αποδεκτό τρόπο επικοινωνίας, βάζουν τις φωνές για να τραβήξουν την προσοχή του παιδιού και να το αναγκάσουν να κάνει κάτι που πρέπει ή να μην κάνει κάτι που δεν πρέπει.
Επιθετικές τάσεις
Τέλος, για κάποια άτομα που έχουν επιθετικές τάσεις, οι θυμωμένες φωνές είναι ο τρόπος τους να εκτονώσουν τη βία και τον θυμό τους. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που πιάνονται στα χέρια πάντα ξεκινάνε από φωνές!
Πώς να διαχειριστείτε αυτόν που φωνάζει
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας!
Αν βάλετε κι εσείς τις φωνές, το παιχνίδι είναι διπλά χαμένο! Θυμηθείτε ότι όταν κάποιος φωνάζει το πρόβλημα είναι δικό του, δεν είστε εσείς το πρόβλημα! Αν αντιδράσετε με θυμό και φωνές, απλώς ρίχνετε λάδι στη φωτιά και μεγεθύνετε το πρόβλημα. Και, σαν τη φωτιά, οι φωνές φέρνουν περισσότερες φωνές και εκεί που τσακώνεστε για ένα θέμα, μπαίνουν στη μέση και άλλα θέματα και τσακώνεστε εφ’ όλης της ύλης. Ακόμα και αν βράζετε μέσα σας, πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές, υπενθυμίστε στον εαυτό σας «ο άλλος έχει πρόβλημα, όχι εγώ» και μην εκραγείτε. Τα προβλήματα λύνονται με συζήτηση, όχι με φωνές. Αποχωρήστε από την κουβέντα/καβγά και δηλώστε ότι θα επιστρέψτε όταν θα είστε και οι δύο ήρεμοι για να το συζητήσετε.
Αποφύγετε να ασκήσετε κριτική σε αυτόν που φωνάζει ή να τον κάνετε να ντραπεί
Εκείνη τη στιγμή, πάνω στη βράση, δεν μπορεί το άτομο αυτό να σκεφτεί λογικά. Έχει λυγίσει κάτω από την πίεση της κατάστασης και βρίσκεται στην αντίδραση του στρες «μάχη ή φυγή», μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν νιώθει ότι απειλείται και πρέπει να κάνει κάτι για να «γλιτώσει».
Κάντε μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης
Πριν ξεσπάσετε, ακόμα και αν έχετε 100% δίκιο, σκεφτείτε πώς έχουν τα πράγματα και αν αξίζει τον κόπο να χαλαστείτε ακόμα περισσότερο βάζοντας κι εσείς τις φωνές. Μη διστάσετε να σηκωθείτε και να φύγετε! Αυτό είναι πιο εύκολο αν το άτομο που σας φωνάζει είναι ενήλικας και είναι απλώς μια γνωριμία. Αν είναι το παιδί σας ή ο σύζυγός σας, πέστε του «δεν το ανέχομαι. Κάνω ένα διάλειμμα και θα τα ξαναπούμε όταν μπορείς να μιλήσεις». Δηλώστε στο άτομο που σας φωνάζει ότι δεν πρόκειται να ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά. Το κλειδί εδώ είναι να διατηρήσετε εσείς την ηρεμία σας και να μη βάλετε τις φωνές.
Θυμηθείτε να κάνετε κάτι θετικό για τον εαυτό σας
Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει θύμα της κακής συμπεριφοράς του άλλου. Βάλτε όρια. Μιλήστε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή σε έναν ειδικό. Δημιουργήστε έναν κύκλο ασφάλειας και εμπιστοσύνης από αγαπημένα σας πρόσωπα. Διατηρήστε χόμπι και ενδιαφέροντα.
Αντιμετωπίστε την ψυχολογική βία
Οι φωνές και ο έντονα κακός τρόπος που συμβαίνουν καθημερινά ή πολλές φορές την εβδομάδα δεν είναι απλώς «κακή στιγμή», πρόκειται για συναισθηματική κακοποίηση. Διαπιστώστε αν πρόκειται για κάτι τέτοιο και κάντε τις ανάλογες κινήσεις για να το διαχειριστείτε (π.χ. ζητώντας από τον άνθρωπό σας σε κάποια στιγμή ηρεμίας να δείτε μαζί έναν ειδικό για τα προβλήματα της σχέσης σας ή να δει αυτός/ή έναν ειδικό για να μάθει να διαχειρίζεται τον θυμό του/της).
Αυτά και άλλα πολλά για να αντιμετωπίσετε τα συναισθηματικά βαμπίρ, που σας ρουφάνε την ψυχική σας ενέργεια και τη χαρά της ζωής, θα βρείτε στο βιβλίο μου «Συναισθηματικά Βαμπίρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya.
Πηγή: https://varvogli.gr/