Tα θετικά οφέλη της αρνητικής σκέψης

Tα θετικά οφέλη της αρνητικής σκέψης

Tα θετικά οφέλη της αρνητικής σκέψης

«Μην κάνεις αρνητικές σκέψεις», «κράτα θετική στάση στη ζωή», «να αποβάλλεις το κακό από το μυαλό σου» είναι μερικές από τις συμβουλές που γράφουν εκατοντάδες βιβλία αυτοβελτίωσης και τις οποίες πρέπει να ακολουθούμε για να βρούμε τη γαλήνη στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο και οι αρνητικές σκέψεις έχουν τις «αρετές» τους, απλά χρειάζεται… δεξιότητα για να επιτύχουμε την απόλυτη ισορροπία στη ζωή μας. Μπορεί αυτό να ακούγεται αντιφατικό, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε στο συννεφάκι των αγαθών συναισθημάτων αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε αυτόν τον σκληρό κόσμο.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη, η καλοσύνη και η αγάπη δημιουργούν καλύτερες σχέσεις, προσφέρουν σωματική και ψυχική υγεία, δημιουργικότητα, μακροζωία, ακόμη και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως χωρίς την αρνητικότητα και τις δεύτερες σκέψεις η επιβίωση είναι μάλλον απίθανη, διότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι άξιοι για να δεχτούν τα θετικά συναισθήματα μας. Έτσι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα βασικά οφέλη της αρνητικής σκέψης για να προσεγγίσουμε τη ζωή με πιο θετικό τρόπο, όσο ειρωνικό και αν ακούγεται αυτό.

Με την αρνητική σκέψη, δεν εννοούμε να γίνουμε κακοί. Η «αρνητικότητα» περιλαμβάνει μια συνήθη στάση θυμού, κυνισμού, αδυναμίας ή θλίψης σε πολλές καταστάσεις. Η «αρνητική σκέψη» όμως, είναι η ικανότητα να βλέπεις την πιθανή σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων, των ιδεών, των καταστάσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεσαι με ρεαλιστικό και αυτοπροστατευτικό τρόπο. Μια μικρή αρνητική σκέψη μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την επιβίωση και την εξέλιξη μας.

Η αρνητική σκέψη σώζει

Για παράδειγμα, δεν μπορεί μια μητέρα να αφήσει την πόρτα του αυτοκινήτου της ανοιχτή και τα κλειδιά στη μηχανή για να πάει σε ένα κατάστημα μόνο «για ένα λεπτό», ενώ το παιδί της βρίσκεται στο πίσω κάθισμα. Ούτε να αφήσουμε το σπίτι μας ξεκλείδωτο για να πεταχτούμε στο φαρμακείο της γειτονιά μας. Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά την ασφάλεια μας κάθε στιγμή και οι αρνητικές σκέψεις μάς βοηθούν να μείνουμε σε εγρήγορση και να αποφύγουμε τους κινδύνους.

Η αρνητική σκέψη αποτρέπει

Το να ζούμε με ευσεβείς πόθους δεν μας βοηθά να τα καταφέρουμε σε όλες τις περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα βγούμε με ένα σκάφος στα ανοιχτά, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για καταιγίδα, ελπίζοντας ότι εμείς θα μείνουμε αλώβητοι, μάλλον προκαλούμε την τύχη μας. Ίσως και να είχαν αποτραπεί πολλά ατυχήματα, αν η αρνητική σκέψη είχε μετριάσει τις παρορμητικές αποφάσεις μας. Πάντα χρειάζεται πρακτική σκέψη για το χειρότερο σενάριο.

Η αρνητική σκέψη βάζει όρια

Αν κάποιος εντελώς άγνωστος σας πλησιάσει σε ένα μπαρ και σας καλέσει στο απομακρυσμένο σπίτι του θα πάτε; Μάλλον όχι. Η αρνητική σκέψη θα κυριεύσει το μυαλό και θα μπουν αυτόματα τα όρια της λογικής και της αυτοπροστασίας.

Η αρνητική σκέψη εξοικονομεί χρήματα

Οι απατεώνες δεν έχουν συμπόνια και ηθική. Είναι εξαιρετικά έξυπνοι και χειρίζονται τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Λίγο σκεπτικισμός δεν έβλαψε κανέναν. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανοίξουμε το ύποπτο email με τις ασύντακτες φράσεις και τα ορθογραφικά λάθη που ήρθε από άγνωστο αποστολέα. Το πλήκτρο delete είναι η καλύτερη λύση. Ούτε να απαντήσουμε το τηλεφώνημα από απόρρητο νούμερο. Ακολουθώντας την αρνητική διαίσθηση, αφού πάντα η πρώτη μας σκέψη σε αυτές τις καταστάσεις είναι η αρνητική, τότε έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αν είναι κάποιος που μας θέλει για καλό θα μας βρει.

Η αρνητική σκέψη είναι ρεαλισμός

Πολλές φορές κολλάμε σε ένα άτομο, έναν στόχο, μια καριέρα που δεν βγάζει πουθενά. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να εγκαταλείπουμε τις μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες που μόνο μας εξαντλούν και να διοχετεύουμε την ενέργειά μας σε μια νέα προσπάθεια. Εξιδανικεύοντας άτομα ή καταστάσεις μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να βοηθήσουν να παραμείνουμε στην πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τους γύρω μας. Μια λίστα με όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά ατόμων και καταστάσεων βοηθάει να μην σκεφτόμαστε μόνο τις καλές στιγμές, αλλά να θυμόμαστε και όλα αυτά που μας δημιουργούσαν ένα απίστευτο βάρος.

Η αρνητική σκέψη και υγιής σκεπτικισμός

Ένα συνώνυμο της «αρνητικής σκέψης» είναι η «κριτική σκέψη». Όταν σκεφτόμαστε κριτικά, μειώνουμε τις πιθανότητες να πέσουμε θύματα ψευδών ισχυρισμών και ειδήσεων. Όπως είπε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «Η τυφλή πίστη στην εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας».

Εν ολίγοις, η δύναμη της αρνητικής σκέψης μπορεί να βοηθήσει να προστατέψουμε τη ζωή και την υγεία μας εξοικονομώντας χρόνο, κόπο και χρήματα. Η χρυσή τομή είναι μια «τονίζουμε τα θετικά, αλλά δεν ξεχνάμε τα αρνητικά».

 

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/us/blog/changepower/201912/9-positive-benefits-negative-thinking