Ο εφιάλτης στο δρόμο για τη συνειδητοποίηση

Ο εφιάλτης στο δρόμο για τη συνειδητοποίηση

Ο εφιάλτης στο δρόμο για τη συνειδητοποίηση

Για ποιους λόγους βλέπουμε άσχημα όνειρα

Αν τα άσχημα όνειρα στοιχειώνουν τα βράδια σας και ο ύπνος σάς δημιουργεί συναισθήματα ταινίας θρίλερ, τότε το υποσυνείδητό σας θέλει κάτι να σας πει. Η αίσθηση της ζωντανής απεικόνισης των φόβων μας, τη στιγμή που το σώμα αναπαύεται, είναι μια επώδυνη εμπειρία. Το να ξυπνάς μέσα στη νύχτα καταϊδρωμένος από την αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης, με το στόμα στεγνό και με παλμούς λες και έχεις τρέξει κατοστάρι δίπλα στον Μπόλτον, δεν είναι και η πιο ευχάριστη κατάσταση. Ούτε τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν, που είσαι μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις αν ήταν αλήθεια, αλλά και να καθησυχάσεις το μυαλό και το σώμα σου ότι μόλις βίωσε μια ψευδή ανησυχητική κατάσταση.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι φυσιολογικό να βλέπουμε εφιάλτες κατά καιρούς και μάλιστα πολλές φορές λειτουργούν και ανακουφιστικά, αφού είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να «απελευθερώνει» το άγχος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του New York Magazine, οι εφιάλτες είναι ένας τρόπος για να επεξεργαστούμε το άγχος της καθημερινότητας. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να εκλογικεύσει τον φόβο και τον εντάσσει μέσα σε μία ιστορία. Αυτή η τρομακτική ιστορία γίνεται ανάμνηση και ο εγκέφαλος στην πραγματική ζωή μπορεί λειτουργήσει με λιγότερη ανησυχία.

Ο αναλυτής ονείρων και σύμβουλος ύπνου Lauri Quinn Loewenberg και συγγραφέας του βιβλίου «Dream on It: Unlock Your Dreams, Change Your Life» εξηγεί τις πιθανές αιτίες των άσχημων ονείρων και δίνει συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε.

Υπάρχει ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζετε

Μια από τις πιο κοινές αιτίες για εφιάλτες, σύμφωνα με τον Loewenberg, είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και αρνούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. «Στην πρακτική και την έρευνά μου έχω διαπιστώσει ότι οι εφιάλτες προκαλούνται συνήθως από δύσκολα και “θαμμένα” προβλήματα. Ένας εφιάλτης είναι ενοχλητικός γιατί είναι συνδεδεμένος με κάποιο θέμα μας και προσπαθεί να “βοηθήσει” με μια δυσάρεστη κατάσταση στη ζωή» αναφέρει ο σύμβουλος ύπνου.

Επομένως, αν οι εφιάλτες είναι επαναλαμβανόμενοι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνδέονται με ένα αδιευκρίνιστο ζήτημα, συμπεριφορά ή πρότυπο. «Για παράδειγμα, εάν συνεχίζετε να εμπλέκεστε σε σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους, είναι πιθανό να έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες με πρωταγωνιστές τα φίδια», αναλύει ο Loewenberg και συμπληρώνει: «Ή, εάν έχετε ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο συμπεριφοράς για να αποφύγετε συγκρούσεις και προβλήματα, αντί να τα αντιμετωπίζετε, είναι πιθανό να έχετε επαναλαμβανόμενα όνειρα».

Έχετε βιώσει τραύμα στο παρελθόν

Τα παρελθοντικά τραύματα, που δεν έχουν επουλωθεί τρυπώνουν στα όνειρά μας και προκαλούν μετατραυματικούς εφιάλτες και στρες. Η διαφορά με αυτούς τους τύπους εφιαλτών, λέει ο Loewenberg, είναι ότι δεν θα έχουν συμβολική μορφή, όπως ένα φίδι, αλλά θα εμφανίζονται ως επανάληψη του τραυματικού γεγονότος.

Έχετε ένα υπάρχον πρόβλημα υγείας

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας μπορεί η αγωγή που λαμβάνετε ή το άγχος σας για την πάθηση να ενοχοποιούνται για τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. «Κάποτε είχα έναν πελάτη που υπέφερε από σκλήρυνση κατά πλάκας και είχε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Έβλεπε ότι δέχεται επίθεση από δαίμονες» αναφέρει στο βιβλίο του ο Loewenberg και επισημαίνει ότι η συμβουλή του προς τον πελάτη του ήταν να ξεκινήσει να γράφει τα όνειρά του. Ο θεραπευτής ισχυρίζεται ότι η καταγραφή βοηθάει πάρα πολύ στη συνειδητοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει ένα σημειωματάριο, όπου στη μια πλευρά της σελίδας να γράφονται οι εμπειρίες της ημέρας, οι βασανιστικές σκέψεις και όλες οι συνομιλίες που έχουν γίνει και τα θέματα που σχολιάστηκαν. Επίσης πρέπει να καταγραφούν θέματα, ταινίες και εκπομπές που παρακολουθήθηκαν στην τηλεόραση και τα βιβλία που διαβάστηκαν, καθώς και τα συναισθήματα που προκλήθηκαν. Το επόμενο πρωί, στην άλλη πλευρά της σελίδας γράφονται τα όνειρα της προηγούμενης νύχτας.

Συνδέσετε τις κουκίδες μεταξύ της ημέρας και των ονείρων

Μόλις τα ξαναδιαβάσετε μπορεί να βρείτε τη συσχέτιση της μέρας με τη νύχτα και ποια συναισθήματα, γεγονότα, σκέψεις και συμπεριφορές, ίσως προκάλεσαν τους εφιάλτες. Μην σταματάτε μόνο μετά από μια μέρα και νύχτα, αλλά κάνετε αυτό ένα τελετουργικό. Όσο περισσότερο το κάνετε, λέει ο Loewenberg, τόσο περισσότερες συνδέσεις θα κάνετε.

«Για παράδειγμα, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε φορά που μιλάτε με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο στο όνειρο σας σάς επιτίθεται μια αρκούδα» αναφέρει ο σύμβουλος ύπνου και τονίζει «Τώρα που έχετε εντοπίσει τη βασική αιτία είναι καιρός να το αντιμετωπίσετε. Γιατί όταν μιλάτε μαζί με αυτόν σας κάνει να αισθάνεσαι υπό επίθεση; Μήπως επιτρέπετε σε αυτό το πρόσωπο περισσότερα από όσα αντέχετε;». Μόλις αντιμετωπίσετε το ζήτημα, οι εφιάλτες θα υποχωρήσουν.

Επανατοποθετήστε τον εφιάλτη

Αν τώρα από την καταγραφή αντιληφθείτε ότι το βασικό ζήτημα που προκαλεί τους εφιάλτες σχετίζεται με παρελθοντικό τραύμα, τότε πρέπει να πάρετε την εξουσία στα χέρια σας. Ξαναγράψτε τον εφιάλτη με πολλές λεπτομέρειες και ιδιαίτερα στο πιο τρομακτικό σημείο. Μετά ξαναγράψτε το τέλος, έτσι όπως θέλετε εσείς και θα αισθανθείτε ελεύθερος.

«Θυμηθείτε, οι ίδιοι δίνετε στους εφιάλτες σας τροφή και έχετε κάθε δικαίωμα να το αλλάξετε αυτό», λέει ο Loewenberg. «Δώστε στον εαυτό σας την εξουσία στο όνειρο. Σιγουρευτείτε ότι κατακτάτε τον κακό ή διασώζετε τον εαυτό σας ή ότι θέλετε. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτή την άσκηση γραφής κάθε βράδυ για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο έχετε τον έλεγχο και νικάτε. Κάνοντας αυτό, ουσιαστικά επαναπρογραμματίζετε το υποσυνείδητό σας και του δίνετε την επιλογή να γνωρίσει ότι τα πράγματα πρέπει και μπορούν να αλλάξουν».

 

Πηγή: www.wellandgood.com