Μήπως είσαστε θύματα Gaslighting στην εργασία;

Μήπως είσαστε θύματα Gaslighting στην εργασία;

Μήπως είσαστε θύματα Gaslighting στην εργασία;

Τα 4 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ο συνάδελφός σας παίζει με το μυαλό σας και το μέλλον σας

Πως θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι ένας συνάδελφός σας παίζει με το μυαλό σας και το μέλλον σας; Το θεωρείτε δύσκολο; Ίσως και να έχετε δίκιο, αλλά έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε; Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.

Είστε στο γραφείο, νιώθετε σιγουριά για τον εαυτό σας και, τη στιγμή που μπαίνετε στην αίθουσα συνεδριάσεων, ο συνάδελφός σας με το πιο ήρεμο ύφος σας ενημερώνει για την νέα οδηγία που έχει δώσει ο προϊστάμενός σας. Εσείς δεν έχετε ιδέα και τα χάνετε. Αρχίζετε να ψάχνετε σημειώσεις, ημερολόγιο και προσπαθείτε να θυμηθείτε τι έχει συμβεί. Ο συνάδελφός σας, αντιλαμβάνεται το σοκ σας και σας επιτίθεται ευθέως, θίγοντας την πνευματική σας διαύγεια. Αυτόματα εσείς αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και αρχίζετε να αναρωτιέστε γιατί δεν θυμάστε τίποτα. Η αμφισβήτηση από τον συνάδελφο συνεχίζεται και εσείς, σε πλήρη σύγχυση, συμπεριφέρεστε αποπροσανατολισμένα στη σύσκεψη και ο καλός συνάδελφος διαπρέπει, ενώ αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ταυτίζεστε; Αν ναι, τότε βιώνετε gaslighiting στην εργασία.

Ο όρος gaslighiting χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να περιγράψει τη μέθοδο ψυχολογικής χειραγώγησης και την τακτική χειρισμού, επίπληξης και ακύρωσης ατόμων με σκοπό το κέρδος. Στόχος του ατόμου που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο είναι η σπορά αμφιβολιών σε έναν ή σε ομάδες, έτσι ώστε να τους φέρει σε θέση να μην πιστεύουν στην ίδια τους τη μνήμη και τη λογική. Τα άτομα αυτά είναι αρκετά πειστικά στο αφήγημά τους και χρησιμοποιώντας άρνηση, ψεύδη και αντιφάσεις, αποσταθεροποιούν το θύμα τους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνική gaslight έχουν χαμηλό αυτοσεβασμό και η δυνατότητά τους να φανούν αυτοί σωστοί, τους δίνει την αίσθηση της δύναμης και του ελέγχου.

Εάν αντιληφθείτε ακριβώς τι συμβαίνει γύρω σας, αλλά και πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο συνάδελφός σας μπορεί να είναι gaslighter, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην σας επηρεάσει.

Τα τέσσερα σημάδια

  1. Αισθάνεστε ταραγμένοι και σύγχυση

Μπορεί να επιθυμείτε να είστε 100% σωστοί στην εργασία σας, αλλά εκ των πραγμάτων δεν είναι πάντα αυτό εφικτό. Όμως, αν είστε σίγουροι για την εργασία που παραδώσατε και αρχίζετε να έχετε δεύτερες σκέψεις για το αποτέλεσμα, επειδή κάποιος συνάδελφος σάς κάνει να αμφισβητείτε τις ιδέες ή τις πεποιθήσεις σας, τότε βιώνετε μια περίπτωση gaslighting. Αν ο συνεργάτης σάς κάνει να αισθάνεστε σύγχυση για το τι σκέφτεστε και το αν οι ιδέες σας είναι αρκετά καλές, τότε αναλογιστείτε μήπως η αμφισβήτηση στον εαυτό σας ανοίγει το δρόμο για να φανεί αυτός καλύτερος, ακόμα κι αν δεν είναι.

  1. Κομπλιμέντα που …σκοτώνουν

Οι gaslighters αρέσκονται στο να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις και να λειτουργούν σε βάρος της επιτυχίας των άλλων. Ένας τρόπος με τον οποίο διατηρούν την ανώτερη θέση τους είναι οι ατελείωτες φιλοφρονήσεις τους, που ουσιαστικά στάζουν φαρμάκι και αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους. «Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα είχατε την ικανότητά για αυτή την καλή δουλειά. Μπράβο» ή «Είσαι αρκετά ταλαντούχος για την ηλικία σου» είναι μερικά από τα …κομπλιμέντα που μπορεί να κάνει ένας gaslighter και μειώσουν την αυτοπεποίθηση ενός εργαζομένου, παρότι ουσιαστικά γνωρίζει ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.

  1. Πάντα λάθος

Η επικοινωνία στο χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντική. Το να μοιράζεσαι και να ακούς την άποψη του άλλου, έστω και αν έχετε διαφορετικές αφετηρίες, είναι σπουδαίο για την εξέλιξη μιας συνεργασίας. Ωστόσο, ένας gaslighter δεν θα σας αφήσει να μιλήσετε και να εκφραστείτε και δεν θα δείξει ποτέ ενσυναίσθηση για εσάς και τον τρόπο που λειτουργείτε. Θα σας κάνει να νιώσετε ότι οι ανησυχίες και ο τρόπος σκέψης σας είναι λάθος, να χάσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ιδέες σας. Θα σας πείσει να ακολουθήσετε τον δικό του τρόπο σκέψης και θα επιμείνει ότι η γνώμη του και η προσέγγισή του είναι η καλύτερη.

  1. Αμφισβητείτε τον εαυτό σας

Ο συνάδελφος σας σάς κάνει συνεχώς να αναρωτιέστε για τις ικανότητες σας, να χάνεται την αυτοεκτίμηση σας και να αισθάνεστε υποδεέστερος. Παρότι γνωρίζετε ότι φέρατε εις πέρας ένα δύσκολο έργο και είστε περήφανοι γι’ αυτό, το κάνει να μοιάζει εύκολο και ποταπό, κάνοντας σας να αισθάνεστε στο τέλος της ημέρας ότι δεν καταφέρατε τίποτα.

Αν όλα αυτά τα αναγνωρίζετε στο πρόσωπο ενός συναδέλφου, τότε σύμφωνα με την σύμβολο καριέρας Ashley Stahl πρέπει να βάλετε τα όρια σας, να πιστέψετε στον εαυτό σας και να μην επιτρέψετε να σας καταβάλουν. Αν τα όρια δεν τεθούν σε ισχύ, αυτά τα συναισθήματα θα μεταφερθούν και στην προσωπική σας ζωή, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να αιμορραγείτε σας όλους τους τομείς της ζωή σας. Δεδομένου ότι καμία δουλειά δεν αξίζει να θυσιάσετε την ποιότητα της ψυχικής σας υγείας, θυμηθείτε ότι τα όρια είναι καθοριστικά. Η οικοδόμηση ισχυρών ορίων μπορεί να διατηρήσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και να σας προστατεύσει από το να αισθανθείτε τις τοξικές επιδράσεις στο χώρο εργασίας και όχι μόνο.

 

Πηγή: www.wellandgood.com