Χριστούγεννα! Δείξτε την αγάπη σας με 5 διαφορετικούς τρόπους!

Χριστούγεννα! Δείξτε την αγάπη σας με 5 διαφορετικούς τρόπους!

Χριστούγεννα! Δείξτε την αγάπη σας με 5 διαφορετικούς τρόπους!

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης! Δίνουμε και δείχνουμε αγάπη, προσφέρουμε, ανταλλάσσουμε δώρα. Τα Χριστούγεννα είναι μια ωραία ευκαιρία να αγοράσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα -παιδιά, συντρόφους, γονείς, φίλους- το παιχνίδι, ρούχο, άρωμα, κόσμημα, ηλεκτρονική συσκευή που επιθυμούν κι έτσι να τους δείξουμε την αγάπη μας. Όλα αυτά είναι υπέροχα πράγματα και φυσικά αρέσουν σε όλους!

Έχετε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσφέρετε δώρα ανεκτίμητης αξίας που όμως δε θα επιβαρύνουν καθόλου το πορτοφόλι σας; Πρόκειται για όλα αυτά τα πράγματα στην καθημερινότητά μας που συνήθως τα προσπερνάμε και τα οποία όμως είναι σημαντικά για τους αγαπημένους μας και θα τους κάνουμε πιο ευτυχισμένους αν τους τα προσφέρουμε.

Το καλύτερο δώρο είναι η αγάπη, δοσμένη με διαφορετικούς τρόπους. Δείτε τους παρακάτω 7 τρόπους για να δείξετε την αγάπη σας και δοκιμάστε τους!

 1. Πείτε «ευχαριστώ» και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από αυτούς που δεν νιώθουν έτσι… Ευχαριστείστε τον Θεό που είστε ζωντανοί, ευχαριστείστε τη ζωή για όσα καλά έχετε, μικρά ή μεγάλα. Πείτε «ευχαριστώ» από καρδιάς σε ανθρώπους που έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Νιώστε ευγνωμοσύνη για τη ζωή σας.

 1. Συγχωρήστε

Συγχωρώντας αυτούς που σας έχουν στεναχωρήσει, θα νιώσετε ανακούφιση στην ψυχή και το μυαλό σας.

 • Συγχωρήστε αυτόν/ή που σας χώρισε.
 • Συγχωρήστε αυτόν/ή που σας χρωστάει χρήματα.
 • Συγχωρήστε τον/τη σύζυγό σας για κάτι ενοχλητικό που σας έκανε.
 • Συγχωρήστε αυτόν/ή που σας είπε ψέματα.
 • Συγχωρήστε τα παιδιά σας που δεν είναι υπάκουα.
 • Συγχωρήστε τον προϊστάμενό σας που δε σας καταλαβαίνει.
 • Συγχωρήστε τους γονείς σας για όσα σας έκαναν ή δε σας έκαναν.
 • Συγχωρήστε την κυβέρνηση που έφερε σε τόσο δύσκολη θέση τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η συγχώρεση θα ελαφρύνει το νου και την ψυχή σας και θα σας αναζωογονήσει.

 1. Περιορίστε την τάση σας να παραπονιέστε και να κατηγορείτε

Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά είναι πιθανό να γκρινιάζετε και να παραπονιέστε για το κάθε τι: για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την οικονομική κρίση, τα δικά σας οικονομικά, τον/τη σύζυγο, τα παιδιά, το αφεντικό, τους συγγενείς, τους φίλους… Είτε το κάνετε σε έναν ατελείωτο εσωτερικό μονόλογο, είτε παραπονιέστε σε συγγενείς και φίλους, η γκρίνια είναι ένας εχθρός για την ψυχική υγεία και την καλή διάθεση. Μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι αποφεύγουν τους γκρινιάρηδες! Αυτά τα Χριστούγεννα κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να αποφύγετε τη γκρίνια και τα παράπονα. Αυτή σας η στάση θα δημιουργήσει ηρεμία, γαλήνη και αγάπη στην καρδιά σας και στους αγαπημένους σας.

 1. Αφήστε τον/τη σύντροφό σας να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπάει

Πόσες φορές μέσα στην καθημερινότητα και τα τρεχάματα δεν υποχρεώνουμε τον άλλον να κάνει κάτι επειδή «έτσι πρέπει», «αυτό είναι το σωστό» ή επειδή έτσι απλά εμείς επιθυμούμε να κάνει ο άλλος κάτι με συγκεκριμένο τρόπο. Ή, ακόμα χειρότερα, κάνουμε μια νοερή λίστα με όλα όσα δε θέλουμε να κάνει ο/η σύντροφός μας τα Χριστούγεννα -ή όποια άλλη χρονική στιγμή- και σκεφτόμαστε πώς θα τον/την «τιμωρήσουμε» αν κάνει κάτι από τα απαγορευμένα. Δε μιλάμε για κακή συμπεριφορά, απιστία ή άλλα τέτοια «βαρέων βαρών», αλλά για τα μικροπράγματα τύπου «να βγω με τους φίλους μου», «να πάω για ψώνια με την κολλητή μου», «να μη φορέσω γραβάτα», «να βάλω μίνι», «να μάθω ιστιοπλοΐα» κλπ. Δώστε χρόνο και χώρο στο ταίρι σας να κάνει αυτό που επιθυμεί, είναι ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης, κάτι που ο άλλος/η άλλη το εκτιμάει πολύ.

 1. Πείτε έναν καλό λόγο με την καρδιά σας

Θυμάστε ποια ήταν η τελευταία φορά που είπατε έναν καλό λόγο από την καρδιά σας -και όχι τυπικά-; Έχετε πει στους γονείς σας ότι τους αγαπάτε; Τους έχετε ευχαριστήσει για όσα έχουν κάνει για σας; Έχετε πει αντίστοιχα «σε αγαπώ» και «σε ευχαριστώ» στο ταίρι σας, σε συγγενείς ή φίλους; Κάντε ένα κομπλιμέντο στο ταίρι σας, όχι απλώς για την εξωτερική του εμφάνιση ή για κάτι επιφανειακό, αλλά για το ότι έχει βάλει προσπάθεια στο να κρατήσει τη σχέση σας και την οικογένειά σας. Ευχαριστήστε τα παιδιά σας που ομορφαίνουν τη ζωή σας. Κάνοντας κομπλιμέντα στους αγαπημένους σας θα αλλάξει η διάθεσή σας προς το καλύτερο και θα διαπιστώσετε ότι έχετε έναν τεράστιο πλούτο στη ζωή σας!

 

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

 

Πηγή: https://varvogli.gr