Be happy, δεν είναι δύσκολο αν το θες

Be happy, δεν είναι δύσκολο αν το θες

Be happy, δεν είναι δύσκολο αν το θες

Η ευτυχία είναι ο στόχος όλων των ανθρώπων. Από τον Αριστοτέλη και τον Επίκουρο μέχρι τους σύγχρονους φιλοσόφους και ψυχαναλυτές, η επίτευξη της ευτυχίας είναι το ζητούμενο της ζωής. Επειδή όμως, το τι κάνει τον καθένα ευτυχισμένο διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο, δεν υπάρχει μια «συνταγή» για όλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται να είμαστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα της ζωή μας. Υπάρχουν περίοδοι με δυσκολίες και αναποδιές και διαστήματα που όλα πηγαίνουν θετικά και η χαρά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Αν διανύετε το δύσκολο μέρος αυτής της πορείας και η απογοήτευση έχει κάνει «κατάληψη» στη διάθεση σας, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές από τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Barton Goldsmith που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε ότι η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να είναι πιο εφικτή από ότι νομίζετε.

Βασική προϋπόθεση είναι να κατανοήσετε ότι όλοι περνάμε φάσεις και κάποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους, είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω χαρακτήρα, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε τη σύγκριση με τους άλλους, είναι μάταιη.

Επικοινωνήστε με χαρούμενα άτομα

Μπορεί οι καταστάσεις που περνάτε ή το φορτωμένο πρόγραμμα υποχρεώσεων που έχετε να σας έχουν απομονώσει από φίλους. Δεν πειράζει ποτέ δεν είναι αργά. Επιλέξτε τα θετικά και χαρούμενα άτομα που πέρασαν από τη ζωή σας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Κανονίστε μια συνάντηση ή αν δεν είναι αυτό εφικτό και μόνο η συνομιλία μαζί τους μπορεί να φωτίσει τη μέρα και τη διάθεση σας.

Αλλάξτε οπτική για τα πράγματα

Πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο εσείς μπορείτε να βρείτε την ευτυχία σας. Κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να κάνει αυτή τη διαδικασία για εσάς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε και όχι να περιμένετε θα γίνει ένα θαύμα. Εξάλλου η χαρά και η ικανοποίηση υπάρχει και στα πιο μικρά πράγματα, αρκεί να θέλεις να τη δεις και να τη νιώσεις.

Ανοίξτε τον κύκλο

Αν περιμένετε από ένα συγκεκριμένο άτομο ή κατάσταση για να γίνετε ευτυχισμένοι, αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Πρέπει να διευρύνετε το φάσμα των φίλων και των δραστηριοτήτων σας, για να μεγαλώσει ο κύκλος και τα άτομα που ενδεχομένως να σας δώσουν χαρά. Η συμμετοχή σε νέες περιπέτειες και δραστηριότητες δημιουργεί ευκαιρίες, για να βρεθείτε πιο κοντά στην ευτυχία σας.

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

Μην βάζετε στεγανά και μην πηγαίνετε κόντρα στα ένστικτά σας. Ακολουθήστε τη διαίσθησή σας και αφήστε την να σας καθοδηγήσει προς τους ανθρώπους και τα πράγματα που κάνουν τη ζωή σας πιο ευχάριστη.

Διαλογιστείτε και ηρεμήστε

Τα περισσότερα βιβλία για την ευτυχία αναφέρουν ότι ο διαλογισμός είναι καθοριστικός για την εσωτερική ηρεμία. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι τον απορρίπτουν πριν τον δοκιμάσουν. Αν δεν θέλετε να πάτε σε κάποιο μάθημα, υπάρχουν ιστότοποι που μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το πως θα καταφέρετε να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη, μέσω του διαλογισμού. Επίσης, η επαφή με τη φύση βοηθά το μυαλό να καθαρίσει από τοξικές σκέψεις, που προκαλούν φόβο και θλίψη.

Οργανώστε τις υποχρεώσεις

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιεσμένοι, διότι έχουν αναλάβει πολλές υποχρεώσεις και πνίγονται από τα «πρέπει». Δημιουργήστε λίστες με ότι έχετε να κάνετε και οργανωθείτε. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν θέματα που δεν μπορείτε να τα φέρετε εις πέρας μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια. Δεν είναι κακό να κάνει κάτι και κάποιος άλλος. Δεν είστε Θεός!

Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους

Η απομάκρυνση ατόμων που σας κάνουν τη ζωή «μαρτύριο» μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, ιδιαίτερα αν συγκατοικείτε με αυτούς τους ανθρώπους. Σε αυτή την περίπτωση, βάλτε τα όρια σας και πείτε τα θέλω σας. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη, οπότε το να τους θέσετε όρια είναι μονόδρομος. Επίσης μια ομαδική ψυχοθεραπεία, ίσως ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει επιθετικότητα.

Κοιτάξτε τη μεγάλη εικόνα

Κάποιες στιγμές στη ζωή συμβαίνουν γεγονότα πολύ σημαντικά και στενάχωρα, που κάνουν όλα τα άλλα να φαίνονται μικρά και ασήμαντα. Η ζωή όμως συνεχίστηκε και ο χρόνος βοήθησε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Αυτό λοιπόν, θα πρέπει να το θυμάστε όταν στεναχωριέστε από τα μικρά και καθημερινά προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στην ευτυχία σας. Όποιο και να είναι το πρόβλημα που σας απασχολεί θα περάσει, όπως πέρασαν και τα άλλα. Κοιτάξτε τη ζωή σας στο σύνολό της και όχι μόνο τα αρνητικά της κομμάτια.

Αξιολογήστε τις αξίες σας

Όλοι έχουν ένα προσωπικό σύστημα αξιών, έναν τρόπο που έχουν αποφασίσει να περάσουν τη ζωή τους και να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Είναι σημαντικό στις δύσκολες στιγμές να μην επιτρέψετε να χαθούν οι αξίες σας και μην τις θυσιάσετε στον βωμό του πόνου. Η διατήρηση τους βοηθάει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Διασκεδάστε και χαρείτε

Η καθημερινότητα έχει γίνει ένας αγώνας επιβίωσης και δεν ζούμε ουσιαστικά. Έχουμε εμπλακεί τόσο στην επίλυση προβλημάτων που ξεχνάμε να κάνουμε κάτι που θα μας προσφέρει ευχαρίστηση. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας και διαθέστε έστω μια ημέρα την εβδομάδα μόνο για διασκέδαση. Βέβαια, το ζητούμενο είναι να υπάρχει λίγη χαρά κάθε μέρα, αλλά έστω και έτσι κάπως θα αλλάξει η διάθεση σας.

 

Πηγή : psychologytoday.com

https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-fitness/201610/ten-tips-happiness