8 Αλήθειες που όταν τις συνειδητοποιήσεις θα αλλάξει η ζωή σου

8 Αλήθειες που όταν τις συνειδητοποιήσεις θα αλλάξει η ζωή σου

8 Αλήθειες που όταν τις συνειδητοποιήσεις θα αλλάξει η ζωή σου

  1. Συχνά βρίσκουμε έναν λόγο να μεγαλοποιήσουμε τα πράγματα

Έτσι, δίνεις στα λόγια ή τη γνώμη κάποιου για σένα μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι έχει. Μεγαλοποιείς τους λόγους για καβγά. Γκρινιάζεις για κάτι παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται. Και όλα αυτά τα κάνεις για να δώσεις στη ζωή σου νόημα, να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

  1. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να μας προσφέρει την ευτυχία στο πιάτο

Φυσικά είναι όμορφο να έχεις ανθρώπους στη ζωή σου που σε νοιάζονται και σε αγαπάνε και κάνουν την προσπάθεια, αλλά τελικά εσύ είσαι υπεύθυνη/ος για την προσωπική σου ευτυχία. Αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη/ο: αυτό είναι δική σου υπόθεση.

  1. Στο θέμα των σχέσεων τα πράγματα δεν είναι τόσο σύνθετα όσο νομίζουμε

Μερικές φορές είναι εντελώς ξεκάθαρα: αν το άλλο άτομο ενδιαφέρεται να επικοινωνήσετε, θα απαντήσει στα τηλεφωνήματα και τα μηνύματά σου. Αν θέλει να μιλήσετε και να καταλάβει ο ένας τον άλλον, θα κάνει την προσπάθεια να σε ακούσει και να κατανοήσει την άποψή σου.

  1. Πιστεύουμε ότι μόνο εμείς έχουμε δυσκολίες και ότι όλοι οι άλλοι έχουν καλύτερη ζωή

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μερίδιο στα προβλήματα και τα ζόρια, απλώς άλλοι τα αντέχουν πιο υπομονετικά και άλλοι βαρυγκωμούν. Σε τελική, αν συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

  1. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πήραμε την απόλυτα καλύτερη απόφαση

Παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία που έχουμε μία δεδομένη στιγμή. Τα στοιχεία αυτά όμως μπορεί να αλλάξουν σε μερικούς μήνες ή χρόνια, με αποτέλεσμα η απόφαση που αρχικά ήταν σωστή να μην είναι πλέον και τόσο σωστή ή ακόμα και να αποδειχτεί λανθασμένη. Αλλά φυσικά αυτό δεν μπορούσες να το ξέρεις εκ των προτέρων.

  1. Δίνουμε πολλές δικαιολογίες στον εαυτό μας για αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε

Στην πραγματικότητα όμως σαμποτάρεις τον εαυτό σου αν βρίσκεις συνέχεια δικαιολογίες για ποιο λόγο δεν μπορείς να χάσεις τα κιλά σου, να κόψεις το κάπνισμα, να πάψεις να φωνάζεις στα παιδιά σου, να βρεις σχέση, κλπ. Οι άνθρωποι γύρω σου αντιλαμβάνονται τις δικαιολογίες σου και δεν τις δέχονται. Εσύ όμως εθελοτυφλείς και δεν προχωράς στις αλλαγές που θέλεις.

  1. Όλοι έχουμε καλές προθέσεις, αλλά αν δε συνοδεύονται από αντίστοιχες πράξεις δεν έχουν αποτέλεσμα

Εξάλλου και η ρήση λέει ότι «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Το σημαντικό είναι να κάνεις πράξη αυτά που θέλεις, να αναλαμβάνεις δράση και να μη μένεις στο ευχολόγιο και την καλή πρόθεση.

  1. «Ζήτησε αυτό που θέλεις και το σύμπαν θα σου το δώσει» ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό

Και φυσικά δεν αληθεύει! Δεν μπορεί απλώς να ζητάς, να ελπίζεις και να ζεις σε μία κατάσταση τύπου «πέσε πίτα να σε φάω», γιατί η ζωή δε λειτουργεί έτσι. Χρειάζεται να σηκωθείς από τη θέση σου, να βάλεις στόχους, μικρούς και μεγάλους, να ανασκουμπωθείς και να κάνεις το πρώτο βήμα για την εκπλήρωσή τους. Και μετά το επόμενο βήμα, και το επόμενο. Με δυο λόγια χρειάζεται να έχεις στόχους, ένα πλάνο του τι χρειάζεται να κάνεις και στη συνέχεια να αναλάβεις δράση.

 

* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Πηγή: https://varvogli.gr