Υπάρχουν 3 είδη σχέσεων: Εσύ σε ποιο βρίσκεσαι;

Υπάρχουν 3 είδη σχέσεων: Εσύ σε ποιο βρίσκεσαι;

Υπάρχουν 3 είδη σχέσεων: Εσύ σε ποιο βρίσκεσαι;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη σχέσης, όπως και διαφορετικά στάδια σε κάθε σχέση. Επίσης, κάθε άνθρωπος ξεκινάει μία σχέση έχοντας κατά νου να πετύχει συγκεκριμένους στόχους, όπως να είναι ψυχικά κοντά με κάποιον, να έχει επικοινωνία, καλό σεξ, οικονομική εξασφάλιση, κοκ.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη σχέσης και το καθένα επηρεάζει το πώς αγαπάς τον/τη σύντροφό σου, αλλά και πώς αγαπάς τον ίδιο σου τον εαυτό.

Υπάρχουν οι:

  • Παραδοσιακές σχέσεις
  • Συνειδητές σχέσεις
  • Υπερβατικές σχέσεις

Διάβασε παρακάτω την περιγραφή της κάθε σχέσης και αποφάσισε σε ποια από αυτές βρίσκεσαι, αλλά και σε τι είδους σχέση θα ήθελες να είσαι.

Παραδοσιακές σχέσεις

Όπως φανερώνει και το όνομά τους, πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες σχέσεις ή γάμους. Εδώ το ζευγάρι επικεντρώνεται στα κοινά ενδιαφέροντα, τους στόχους και τις αξίες τους. Οι δύο αυτοί άνθρωποι τραβάνε κουπί μαζί στη ζωή, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, καβγαδίζουν, διαφωνούν, έχουν όμορφες στιγμές και έτσι εξισορροπούν στην καθημερινότητά τους.

Στις παραδοσιακές σχέσεις οι άνθρωποι σχετίζονται στο επίπεδο της εμφάνισης και της προσωπικότητας ή αλλιώς στο επίπεδο του «Εγώ». Το επίκεντρο της προσοχής του κάθε μέλους του ζευγαριού είναι στον εαυτό του, στο να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Έτσι όμως καθένας δίνει λιγότερη σημασία στο «εμείς». Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραδοσιακές σχέσεις συχνά τελματώνουν, υπάρχει βαρεμάρα, αδιαφορία και μικρά ή μεγάλα προβλήματα στο ζευγάρι. Για να συνεχιστεί ο γάμος ή η σχέση, το ζευγάρι παριστάνει ότι τα προβλήματά του δεν υπάρχουν, τα προσπερνάει ή τα θάβει.

Φυσικά πολλά ζευγάρια είναι ικανοποιημένα σε αυτό το επίπεδο σχέσης: περνάνε καλά, έχουν λίγες και μικρές διαφωνίες και πορεύονται ήρεμα. Τα παραδοσιακά ζευγάρια σπάνια φτάνουν στα επόμενα δύο επίπεδα σχέσης. Συχνά η παραδοσιακή σχέση τελειώνει όταν το ένα μέλος της ξεκινάει ένα ψυχο-πνευματικό ταξίδι και αποδεικνύεται αδύνατο να συνεχίζει να εξελίσσεται μέσα στην ίδια σχέση.

Συνειδητές σχέσεις

Στις συνειδητές σχέσεις τα μέλη του ζευγαριού αισθάνονται ότι συνάντησαν την «αδελφή ψυχή» τους. Σχετίζονται σε επίπεδο ψυχής. Αν και πολλοί άνθρωποι αναζητούν μία τέτοιου είδους σχέση, στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα εύκολο να τη βρουν. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει το κάθε μέλος του ζευγαριού να έχει κάνει από πριν την προσωπική του αναζήτηση, να έχει μπει σε μία διαδικασία ψυχολογικής και πνευματικής διεργασίας μέσα του πριν συναντήσει το άλλο άτομο.

Στις συνειδητές σχέσεις η έμφαση είναι στη συναισθηματική και πνευματική εξέλιξη του ζευγαριού. Στόχος του ζευγαριού είναι να πάρει «μαθήματα ζωής», να εξελιχθεί μαζί σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνεννόησης, κατανόησης και πνευματικότητας. Οι συνειδητές σχέσεις επικεντρώνονται λιγότερο στο «Εγώ» και περισσότερο στο «Εμείς». Όχι με την έννοια του να κάνουμε πράγματα, να πετύχουμε στόχους και να λειτουργήσουμε σαν ζευγάρι, αλλά με την έννοια του να εξελιχθούμε μαζί σε ένα διαφορετικό επίπεδο ψυχικής σύνδεσης.

Αυτό το πέρασμα από το «Εγώ» στο «Εμείς» δεν είναι πάντα εύκολο, αφού κανείς έχει να επεξεργαστεί τα δικά του θέματα και παράλληλα να εφαρμόσει τα διδάγματα που μαθαίνει τόσο στον εαυτό του όσο και στον/τη σύντροφό του. Οι συνειδητές σχέσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα κρατήσουν για πάντα. Έχουν και αυτές τα μειονεκτήματά τους και το ότι τα μέλη του ζευγαριού είναι συνειδητά στην προσέγγισή τους, δε σημαίνει ότι αυτομάτως ικανοποιούν τις ανάγκες του άλλου. Όταν όμως το ζευγάρι δημιουργήσει μία συνειδητή σχέση, γενικότερα υπάρχει περισσότερη αγάπη, ικανοποίηση, προσωπική και συλλογική εξέλιξη.

Υπερβατικές σχέσεις

Λίγοι άνθρωποι θέλουν να μπουν στον κόπο για να δημιουργήσουν μία υπερβατική σχέση. Στις υπερβατικές σχέσεις το ένα άτομο αγαπάει το άλλο χωρίς όρους, ο ένας λειτουργεί για τον άλλον ως «φύλακας της ψυχής του». Οι άνθρωποι σε αυτές τις σχέσεις έχουν μάθει, καθένας χωριστά και από πριν, να μη χρειάζεται επιβεβαίωση από κάποιον άλλον. Δεν περιμένει κανένας από τους δύο να του χαρίσει ο άλλος την ευτυχία ή σταθερότητα ή ταυτότητα. Καθένας αισθάνεται «ολόκληρος» και δε χρειάζεται συμπλήρωμα. Μέσα από αυτή τη σιγουριά δεν περιμένει να του προσφέρει ο άλλος την ευτυχία του, οπότε δεν μπαίνει και σε διαδικασίες του να αγωνίζεται να κατακτήσει αυτά που χρειάζεται -γιατί τα έχει ήδη μέσα του.

Στις συνειδητές σχέσεις καθένας νιώθει καλά με τον εαυτό του και έχει ολοκληρωμένη προσωπική ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Τα άτομα αυτά δημιουργούν έναν δυνατό ψυχικό δεσμό και ο ένας υποστηρίζει τον άλλον στα όνειρα και τους στόχους τους. Μαζί ζουν την αλήθεια τους και δεν φοβούνται, δεν ντρέπονται, δεν αλληλοκατηγορούνται και δεν τσακώνονται. Τα μέλη αυτής της σχέσης καθοδηγούνται από εσωτερικές δυνάμεις και ο ένας από τον άλλον και όχι από τις συνθήκες της ζωής.

Στις συνειδητές σχέσεις οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην ευγνωμοσύνη, την αίσθηση ότι είναι τυχεροί και ευλογημένοι -και γι’ αυτό προσφέρουν στην κοινωνία.

Τα 3 σημαντικά στοιχεία που έχει κάθε υγιής σχέση

Δεν έχει σημασία σε τι είδους σχέσης είσαι. Σημασία έχει αν στη σχέση σου υπάρχουν τα τρία βασικά στοιχεία που αποτελούν τα θεμέλια της: εμπιστοσύνη, επικοινωνία και δέσμευση.

Χρειάζεσαι την εμπιστοσύνη για να νιώθεις ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου σε αυτή τη σχέση, να ξέρεις ότι έχεις τη στήριξη και την αγάπη του άλλου και ότι αυτό που βλέπεις είναι αληθινό. Χρειάζεσαι την επικοινωνία για να συνεννοείσαι για τα βασικά, αλλά και για να ξέρετε ποιες είναι οι αξίες, οι στόχοι, ο δρόμος που θέλετε να ακολουθήσετε στη ζωή.

Επικοινωνία είναι φυσικά και η συναισθηματική έκφραση, ώστε να ξέρεις πώς νιώθει ο άλλος και αυτός να ξέρει πώς αισθάνεσαι εσύ. Η δέσμευση είναι το επισφράγισμα του «θέλω να είμαστε μαζί», όταν και τα δύο μέλη το λένε με τα λόγια και τις πράξεις τους.

Η δέσμευση δεν είναι κάποιο είδος φυλακής, αλλά μία συμφωνία ότι τα δύο αυτά άτομα επιθυμούν να είναι ζευγάρι, να είναι εκεί ο ένας για τον άλλον και να δημιουργήσουν μαζί μία όμορφη ζωή και για τους δύο.

 

* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Πηγή: https://varvogli.gr