12 Τρόποι να κόψεις τις κακές συνήθειες σε μία σχέση πριν χειροτερέψουν

12 Τρόποι να κόψεις τις κακές συνήθειες σε μία σχέση πριν χειροτερέψουν

Το ήξερες ότι μπορεί οι κακές συνήθειες που έχεις να σαμποτάρουν τη σχέση σου; Ανακάλυψε ποιες είναι οι κακές συνήθειες και κόψε τις πριν σου καταστρέψουν τη σχέση ή τον γάμο σου.

  1. Αναγνώρισε τις κακές σου συνήθειες

Για να ξεπεράσεις μία κακή συνήθεια, πρώτα πρέπει να την έχεις εντοπίσει! Ξεκίνα λοιπόν να καταγράψεις τις κακές σου συνήθειες, αυτές που αντιλαμβάνεσαι και αυτές που σου επισημαίνει ο σύντροφός σου. Οι κακές συνήθειες μπορεί να είναι ο θυμός σου, ότι μονίμως παρερμηνεύεις καταστάσεις, ότι ζηλεύεις, ότι ξεσπάς, ότι μιλάς άσχημα, ότι γίνεσαι απαιτητική ή κτητική ή ελεγκτική… οτιδήποτε. Το να παραδεχτείς τις κακές σου συνήθειες δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αντίθετα, είναι ένδειξη ψυχικής δύναμης και ωριμότητας. Ποιες είναι οι συνήθειες που έχεις που συμβάλλουν στις εντάσεις και τις συγκρούσεις στη σχέση σου; Ανάλαβε την ευθύνη σου και ξεκίνησε να τις διορθώσεις.

  1. Να καταλαβαίνεις πότε ξεκινάει ο θυμός σου

Στη βάση από πολλές τοξικές συνήθεις βρίσκεται ο θυμός. Μάθε να αναγνωρίζεις ποια πράγματα σε ενοχλούν και πυροδοτούν τον θυμό σου. Αναγνώρισε τα σημάδια του θυμού όπως το σφίξιμο των δοντιών ή την αίσθηση ότι σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Μόλις αναγνωρίσεις τη σωματική αίσθηση, παρατήρησε την άσχημη συμπεριφορά σου ή την κακή σου συνήθεια. Μάθε να αναγνωρίζεις την αίσθηση που έχεις πριν ξεκινήσει η κακή σου συνήθεια και βρες υγιείς τρόπους να εκφράζεσαι.

  1. Μη συγκρίνεις τον/τη σύντροφό σου με τον Ιδανικό άντρα/γυναίκα

Ένα παιχνίδι του νου είναι όταν αρχίζεις να συγκρίνεις τον/τη σύντροφό σου με κάποιον φανταστικό σύντροφο, με έναν ιδανικό που έχεις στο μυαλό σου και βγάζεις πάντα τον άνθρωπό σου λιγότερο και κατώτερο. Μπορεί πάλι να κάνεις τη σύγκριση με κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, π.χ., με κάποιον πρώην σου ή με τον/τη σύζυγο μιας φίλης ή φίλου. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πρόσωπο αυτό είναι φανταστικό, με την έννοια ότι δεν σε διάλεξε και δεν τον διάλεξες, δεν είναι ο δικός σου σύντροφος. Από απόσταση ασφαλείας και έξω από το χορό, μπορεί να βλέπεις μόνο τα θετικά κάποιου τρίτου ανθρώπου και να τα συγκρίνεις με τα αρνητικά του συντρόφου σου. Σε μια τέτοια άδικη διαδικασία, ο σύντροφός σου πάντα θα είναι ελλιπής και ο χαμένος.

  1. Να διατηρήσεις τις φιλίες σου

Για να είσαι καλά στον γάμο ή τη σχέση σου είναι σημαντικό να διατηρείς φιλικές σχέσεις με τα αγαπημένα σου άτομα. Κράτησε τον φιλικό σου κύκλο, πάρε και δώσε στήριξη στις φίλες σου.

  1. Οραματίσου το θετικό

Αντί να σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο σε κάθε δυσκολία, φαντάσου λύσεις. Βάλε το μυαλό σου να φανταστεί πώς θέλει να είναι η σχέση σου, τι θα φοράτε, τι θα λέτε, πώς θα κρατιέστε χέρι-χέρι, πώς θα νιώθετε ψυχική σύνδεση, κλπ. Όταν οραματίζεσαι πώς επιθυμείς να είναι η σχέση σου, όταν φαντάζεσαι όλες αυτές τις θετικές λεπτομέρειες, δίνεις στο νου σου θετική τροφή και την εικόνα αυτού που επιθυμείς. Έτσι σου είναι πιο εύκολο να δράσεις με ανάλογο τρόπο για να φτάσεις εκεί.

  1. Επένδυσε στην αυτοβελτίωση σου

Μη γκρινιάζεις μόνο για τα στραβά και τα ανάποδα. Επένδυσε στην αυτοβελτίωση σου, διαβάζοντας βιβλία, άρθρα προσωπικής ανάπτυξης, παρακολουθώντας σεμινάρια και ομάδες. Ανοίγοντας το μυαλό σου σε καινούργιες ιδέες διευρύνεις τον πνευματικό σου ορίζοντα και παίρνεις προσωπική ευχαρίστηση μαζί με την εξέλιξη σου.

  1. Ξεκόλλα από το παρελθόν

Είναι πολύ πιθανό ότι στην τωρινή σχέση ή τον γάμο σου να «ξαναπαίζεις» σενάρια που έμαθες ή που έζησες στο παρελθόν σου. Ποιο είναι το μοτίβο της συμπεριφοράς σου; Γκρινιάζεις όλη την ώρα; Κατηγορείς τον άλλον; Ζηλεύεις υπερβολικά; Αναζήτησε αυτά τα μοτίβα στην παιδική σου ηλικία. Ίσως ένιωθες έτσι γιατί δεν είχες καλή σχέση με τους γονείς σου. Ίσως οι γονείς σου δημιουργούσαν αρνητική ατμόσφαιρα στο σπίτι και ο «ρόλος» σου ήταν να σωθείς… Κοίταξε μέσα σου και ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να βρεις τη ρίζα του προβλήματος.

  1. Μην κατηγορείς διαρκώς τον άλλον

Μπορεί ο/η σύντροφος σου να κάνει λάθη. Μπορεί να έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα στη σχέση σας. Αλλά πάντα έχεις κι εσύ ένα μερτικό. Αναζήτησε λοιπόν τη δική σου συμβολή στις δυσκολίες της σχέσης σας. Μην ξεκινάς να του πετάς κατάμουτρα κάθε φορά που γίνεται κάτι το «εσύ φταις». Και μη θεωρείς ότι «αν ο άλλος άλλαζε, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα». Γιατί ακόμα και αν ο άλλος αλλάξει, τα πράγματα δε θα αλλάξουν αν δεν αλλάξεις εσύ. Κάνε μία λίστα με τα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου και ρίχνε της μια ματιά καθημερινά.

  1. Πάρε τον έλεγχο του εαυτού σου στα χέρια σου

Μην αφήνεις τις κακές συνήθειες να σε ελέγχουν, μάθε να τις ελέγχεις εσύ! Για παράδειγμα, ίσως έχεις την κακή συνήθεια να θυμώνεις ή να χάνεις την υπομονή σου με τον/τη σύντροφό σου και μετά να το μετανιώνεις. Κανείς δε σε υποχρεώνει να φερθείς έτσι! Ακόμα και αν η συμπεριφορά του άλλου σε βγάζει από τα ρούχα σου, εσύ έχεις τον έλεγχο του πώς θα φερθείς. Μη δίνεις λοιπόν τη δύναμη στον άλλον να σε «κάνει» να φερθείς έτσι. Για να κόψεις μια τέτοια κακή συνήθεια, εντόπισε μέσα σου το πώς αισθάνεσαι και απομακρύνσου από την κατάσταση έστω και για λίγο, π.χ. βγαίνοντας από το δωμάτιο, για να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ηρεμήσεις και να επιλέξεις πώς θα φερθείς.

  1. Μη λειτουργείς με αυτόματο πιλότο

Το πιθανότερο είναι ότι οι κακές σου συνήθειες μέσα στη σχέση έχουν παγιωθεί, επειδή κάνεις το ίδιο πράγματα κάθε φορά, χωρίς καν να το σκεφτείς. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργείς με αυτόματο πιλότο και όχι με επίγνωση. Γίνε παρατηρητής της συμπεριφοράς σου! Τι είναι αυτό που κάνεις κάθε φορά; Τι πυροδοτεί την έκρηξη σου ή την αρνητική σου αντίδραση; Ποιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου; Τι αισθάνεσαι; Όταν έχεις επίγνωση όλων αυτών των πραγμάτων είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου. Μάθε να παίρνεις δυο αργές, βαθιές ανάσες πριν πεις ή κάνεις κάτι σε μία δύσκολη στιγμή στη σχέση σου.

  1. Παρατήρησε τη συμπεριφορά του συντρόφου σου, όχι μόνο τα λόγια του

Μην αρκείσαι μόνο σε αυτό που λέει ο σύντροφός σου, αλλά δώσε βάση σε αυτό που κάνει. Μπορεί για παράδειγμα πάνω στα νεύρα του να σου πει «δε με νοιάζει», αλλά ταυτόχρονα να σε βοηθάει με κάτι που χρειάζεσαι.

  1. Μάθε να ακούς πρώτα και να βγάζεις συμπεράσματα ύστερα

Η κακή συνήθεια του να ακούς λιγάκι τι λέει ο άλλος και να νομίζεις ότι εννοεί κάτι άλλο, σκοτώνει την επικοινωνία. Μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα πριν τελειώσει ο άλλος τη σκέψη του και μην προσπαθείς να δώσεις ερμηνείες που δεν έχει εκφράσει ο ίδιος. Αν ερμηνεύεις αυτό που νομίζεις ότι είπε, χωρίς να έχεις προσέξει τι είπε, αυτό είναι κακή συνήθεια που δηλητηριάζει τη σχέση σας. Για να κόψεις αυτή τη συνήθεια, μάθε να ακούς με προσοχή, χωρίς να κάνεις ερμηνείες ή να σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις στη συνέχεια.

 

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

 

Πηγή: https://varvogli.gr/