Ένα Ουράνιο πυροτέχνημα στο τέλος του 2020

Ένα Ουράνιο πυροτέχνημα στο τέλος του 2020

Οι πρώτες δυο εβδομάδες του Δεκεμβρίου είναι σε κάθε περίπτωση πιο ήσυχες από αστρολογικά φαινόμενα και πλανητικές αλλαγές. Βεβαίως είμαστε στο μεσοδιάστημα δυο εκλείψεων, που συντηρούν την ένταση σε μεγάλο βαθμό και για κάποιους -ακόμη κι αυτές οι λιγότερο έντονες ημέρες του Δεκεμβρίου- μπορεί να φέρνουν κάποιες απρόβλεπτες ειδήσεις ή να είναι σε φάση μετάβασης από μια κατάσταση σε μια άλλη, άρα να τις περνούν κάπως πιο δραματικά σε σχέση με άλλους.

Οι εκλείψεις στο ζώδιο του Τοξότη

Έρχεται όμως η Ηλιακή έκλειψη στον Τοξότη στις 14/12, για να αποκτήσει κι ο Δεκέμβριος τη διάσταση που πρέπει μέσα στη χρονιά που φεύγει! Αυτή είναι η δεύτερη έκλειψη στο ζώδιο του Τοξότη μέσα στο 2020. Η πρώτη ήταν στις 5/6 και ήταν Σεληνιακή. Από τις 14/12 κι έπειτα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες εκεί ψηλά και μάλλον θα συγχρονιστούμε κι εμείς. Συνήθως, οι εκλείψεις Ηλίου φέρνουν γεγονότα πιο έντονα από τις Σεληνιακές, όπως αυτή που βιώσαμε στις 30/11. Φέρνουν μια νέα αρχή, το ξεκίνημα μιας νέας δραστηριότητας, ακόμη κι αν δεν υλοποιηθεί άμεσα. Άλλωστε, η μεγαλύτερη αρχή γίνεται πάντα πρώτα μέσα στο μυαλό μας.

Τα μαθήματα και οι αλλαγές

Σε κοσμικό επίπεδο πρόκειται για μια Ηλιακή έκλειψη με έντονους κραδασμούς σε θέματα πολιτικής, διεθνών σχέσεων, παιδείας, νόμων, ιδεολογικών και θρησκευτικών αντιπαραθέσεων. Το κλίμα δυναμιτίζεται περισσότερο από την πορεία του Ερμή στον Τοξότη, που ευνοεί τις εξτρεμιστικές απόψεις και τον φανατισμό. Η έκλειψη επηρεάζει Διδύμους, Τοξότες, Παρθένους και Ιχθύες που έχουν γεννηθεί στο τρίτο δεκαήμερο των ζωδίων τους. Ο κυβερνήτης της έκλειψης, ο Δίας, βρίσκεται στο τέλος της πορείας του στον Αιγόκερω στην τελευταία μοίρα κι έτσι αυτή η έκλειψη έχει πολύ έντονο και το στοιχείο του τέλους πριν έρθει το καινούριο. Η αναζήτηση της αλήθειας, το βασικό αίτημα του ζωδίου του Τοξότη, μπορεί να φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα πολλές αποκαλύψεις.

Όμως, η μεγαλύτερη αλλαγή, όχι μόνο του μήνα αλλά και όλης της χρονιάς, θα συμβεί μερικές ημέρες μετά, με την έξοδο δυο σημαντικών πλανητών, του Δία και του Κρόνου, από το περιοριστικό ζώδιο του Αιγόκερου. Η πορεία Δία – Κρόνου – Πλούτωνα στον Αιγόκερω μας πόνεσε αλλά οι τρεις πλανήτες μας έδωσαν ισχυρά μαθήματα αυτή τη χρονιά: μάθαμε με τον πιο σκληρό τρόπο πώς είναι να έχεις όρια, να ακολουθείς κανονισμούς και νόμους, να απομονώνεσαι, να μην περιμένεις άμεσα ανταλλάγματα για τη δουλειά που κάνεις, να πειθαρχείς, να ζεις πιο λιτά και πιο περιορισμένα, να καταλαβαίνεις τη φθαρτή ύπαρξη του ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου, την ασημαντότητα μπροστά στη δύναμη της φύσης, αλλά και την αδυναμία του να προοδεύσεις αν δεν συμπράξεις με τους άλλους. Ας κρατήσουμε όμως την έννοια της συνέργειας, διότι θα μας χρειαστεί στο επόμενο μεγάλο κεφάλαιο, που ανοίγει στον πλανήτη μας η είσοδος του Κρόνου στις 17/12 και του Δία στις 19/12 στο ζώδιο του Υδροχόου.

Πρόοδος στο διάστημα

Κανείς δεν σώζει τον κόσμο από μόνος του, αλλά ο καθένας από μας αν συμπεριφέρεται όπως κι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου «Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ» του Ντάγκλας Άνταμς, πιστεύοντας ότι η σωτηρία του κόσμου εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο  και  τις πράξεις του θα βοηθήσουμε πολύ περισσότερο να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η αναφορά στον γαλαξία και το διάστημα δεν είναι φυσικά τυχαία, όπως και η αναφορά στη συλλογικότητα. Το ζώδιο του Υδροχόου, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα τα οποία συμβολίζει, αναφέρεται και στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Στην πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα με τον 27χρονο Γιούρι Γκαγκάριν στις 12 Απριλίου του 1961, ο Δίας είχε περάσει στον Υδροχόο κι ο Κρόνος ήταν στο τέλος της πορείας του στον Αιγόκερω στην τελευταία μοίρα. Το 1962 έγινε η μεγάλη ευθυγράμμιση στο ζώδιο του Υδροχόου κι η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη δεκαετία έγινε τεράστια πρόοδος στη διαστημική. Ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος θα υπάρχει μέχρι το 2023. Φαίνεται ότι θα υψωθούν κι άλλες σημαίες σε άλλους πλανήτες. Φυσικά το ενδιαφέρον και για την εξωγήινη ζωή θα είναι πιο έντονο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι στην επικαιρότητα και ειδήσεις σχετικά με αυτό.

Πρόγευση της εποχής του Υδροχόου

Ο Δίας θα παραμείνει στον Υδροχόο από τις 19/12/20 μέχρι τις 28/12/21, με ένα μικρό διάλειμμα από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου που θα περάσει στους Ιχθύς. Ο Κρόνος θα παραμείνει στον Υδροχόο από 17/12/20 μέχρι τις 6/3/23. Αυτή η δεκαετία καλώς ή κακώς θα έχει μια σημαντική πρόγευση από την Εποχή του Υδροχόου. Θα το αντιληφθούμε περαιτέρω όταν περάσει κι ο Πλούτωνας στον Υδροχόο τον Μάρτιο του 2023. Εκτός από την εξερεύνηση του διαστήματος, το ζώδιο του Υδροχόου σχετίζεται με την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών ιδεωδών, της ρομποτικής, των αερομεταφορών, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, των υπολογιστών, του διαδικτύου. Ο Υδροχόος έχει ως κέντρο τον άνθρωπο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο δρόμος για την κόλαση πολλές φορές είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Η εξέλιξη της ρομποτικής θα φέρει μια μηχανή υπηρεσίας προς τον άνθρωπο ή μια υπηρεσία καταστολής και αντικατάστασης του; Η εξέλιξη της επιστήμης, της γενετικής, της ιατρικής, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των ασθενειών ή στο να γίνουν κάποιοι ακόμη πιο πλούσιοι και να έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους; Πολλά είναι αυτά που έχουμε να σκεφτούμε, βαδίζοντας προς το παρόν στο ενδιάμεσο δυο Μεγάλων εποχών, αυτής των Ιχθύων που αρχίζει να μένει σιγά σιγά πίσω και αυτής του Υδροχόου που έρχεται ναι μεν με φόρα, αλλά ακόμη αργεί η εγκατάσταση της. Τα σημάδια θα είναι πιο ορατά από δω και κάτω, αλλά δεν παύουμε ακόμη να ζούμε στην εποχή των Ιχθύων.

Η συνάντηση δύο γιγάντων

Η συνάντηση κορυφής του Δία και του Κρόνου θα γίνει στις 21/12/2020. Οι δυο γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος θα συναντηθούν στην ίδια μοίρα με ελάχιστη απόκλιση, πάνω στο χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 0ο 29’ του Υδροχόου. Η τελευταία φορά που έγινε η σύνοδος ήταν τον Μάιο του 2000 στον Ταύρο, αλλά δεν ήταν τόσο ακριβής. Από τη θέση μας στη γη θα φαίνεται σαν ένα μοναδικό λαμπερό αστέρι. Απλά μην περιμένετε να νυχτώσει για να το δείτε. Κοιτάξτε νοτιοδυτικά κοντά στη δύση του Ηλίου για να το εντοπίσετε, διότι πριν σκοτεινιάσει καλά καλά θα δύσουν οι πλανήτες. Φυσικά, με ένα απλό τηλεσκόπιο θα είναι υπερθέαμα. Οι δυο πλανήτες φαίνονταν στον νυχτερινό ουρανό σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς φέτος, δίπλα δίπλα ο ένας στον άλλο, με τον Δία φυσικά πολύ πιο λαμπερό. Τώρα όμως, η σύνοδος τους τούς φέρνει σε μια ευθυγράμμιση, που θα μοιάζει με ένα λαμπερό αστέρι. Ο Δίας και ο Κρόνος συναντώνται κάθε είκοσι περίπου χρόνια σε ένα διαφορετικό ζώδιο της ίδιας ομάδας, για περίπου 200 χρόνια. Η σύζευξη αυτή στον Υδροχόο κλείνει τις Μεγάλες Συνόδους του Δία και του Κρόνου στα ζώδια της γης, όπως ήταν τα προηγούμενα 200 χρόνια, με εξαίρεση αυτή των αρχών της δεκαετίας του ‘80 που πραγματοποιήθηκε στον Ζυγό. Από δω και κάτω και για τα επόμενα 150 χρόνια όλες οι επόμενες Μεγάλες Σύνοδοι Δία – Κρόνου θα γίνονται στον Υδροχόο, στους Διδύμους, στον Ζυγό. Ακόμη και η φύση των ζωδίων αυτών έχει να κάνει με την εξέλιξη των τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών, του διαδικτύου, αλλά και των εφευρέσεων. Κατά τη μοναδική Μεγάλη Σύνοδο των δυο πλανητών σε ζώδιο του αέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, που πραγματοποιήθηκε στον Ζυγό, είχαμε ένα εντελώς καινούριο ρεύμα στην τέχνη, τη μουσική, τη μόδα. Το ζώδιο του Υδροχόου, που θα λάβει χώρα αυτό το Ουράνιο πυροτέχνημα στις 21/12, είναι το ζώδιο της ανεξαρτησίας, της επανάστασης, της αναρχίας, των προοδευτικών αντιλήψεων. Αν μη τι άλλο, στην καινούρια χρονιά θα αρχίσει να φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Περισσότερα για το τι θα φέρει η Μεγάλη Σύνοδος Δία και Κρόνου και πώς θα μας επηρεάσει προσωπικά, θα αναλύσουμε συντόμως σε επόμενο άρθρο.