Πώς να μην βασίζεστε στην πρώτη εντύπωση

Πώς να μην βασίζεστε στην πρώτη εντύπωση

Ο Μύθος της πρώτης εντύπωσης… Η Έφη μπήκε στη συνεδρία μας εντυπωσιακή όπως πάντα: αδύνατη και γυμνασμένη, λαμπερό χαμόγελο και αποφασιστικό βλέμμα, καλοντυμένη, σέξι και με τον αέρα της επιτυχημένης γυναίκας. «Απόψε ξέρω ακριβώς τι θέλω να συζητήσουμε», μου είπε με αποφασιστικότητα καθώς ξεκινάγαμε τη συνεδρία μας. «Νομίζω ότι δεν αφήνω τον κόσμο να δει ποια πραγματικά είμαι και αναρωτιέμαι: είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι  δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να αλλάξεις την πρώτη εντύπωση; Γιατί αν ισχύει αυτό… άστα…».

Να σημειώσω ότι ο λόγος που κάνουμε coaching είναι γιατί θέλει να εξερευνήσει λίγο το coaching, τον εαυτό της και κάποια θέματα που την απασχολούν. Να λοιπόν που μου κάνει αυτό το ερώτημα και πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται: «τελικά όλοι έχουν τις δικές τους ανασφάλειες, όποια κι αν είναι η εικόνα που προβάλλουν». Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει όλους σε κάποια φάση. Μπορεί να ήταν σε κάποια συνέντευξη για δουλειά, σε ένα πάρτι, σε μια ομιλία ή παρουσίαση, σε ένα ρομαντικό ραντεβού…

Καθοριστικά τα πρώτα δευτερόλεπτα

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες εντυπώσεις συχνά αρχίζουν και διαμορφώνονται πριν καν να εμφανιστούμε εμείς ή κάποιος άλλος.  Τα ακούσματα, οι πεποιθήσεις μας, οι αντιλήψεις μας, οι προσδοκίες, ακόμα και τα κέφια μας είναι προάγγελοι της πρώτης εντύπωσης που θα σχηματίσουμε για κάποιον.

Η θεωρία λέει ότι η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται τα πρώτα 1-15 δευτερόλεπτα! Δεν είναι και πολλά, αλλά ακούγονται καθοριστικά! Πόσο όμως σημαντική είναι τελικά αυτή η πρώτη εντύπωση; Η Μαρίλυ είναι η καλύτερή μου φίλη και μαζί της «κόλλησα» από την πρώτη στιγμή. Όμως έχω πολλές άλλες περιπτώσεις όπου έπεσα εντελώς έξω -στη συμπάθεια ή στην αντιπάθεια- και τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς απρόσμενα. Για να καταλήξω, πιστεύω ότι η πρώτη εντύπωση είναι σχετική και εφήμερη και γι’ αυτό είναι κατάλληλη να καθορίσει μόνο εφήμερες σχέσεις. Κατά τα άλλα, βρίσκω όλη την ανησυχία και τη φροντίδα γι’ αυτή την πρώτη φορά εντελώς περιττή και ανούσια. Αυτό που έχω να αντιπροτείνω για να κερδίσετε τις εντυπώσεις διαρκείας και να χτίσετε  ουσιαστικές και ανθεκτικές σχέσεις με τους ανθρώπους είναι να φροντίσετε λίγο συνολικότερα τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς.

Πώς θα κερδίσετε τις εντυπώσεις

Ξεκαθαρίστε ποιο είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα (π.χ. να κάνω καινούριους φίλους, να περάσω καλά, να είμαι το επίκεντρο της προσοχής, να σαγηνεύσω, να κάνω σεξ, να πάρω τη δουλειά…) χωρίς να περιοριστείτε σε αυτό. Καμιά φορά πας για κάτι και προκύπτει κάτι εντελώς διαφορετικό. Μην το απορρίψετε!

Δώστε χρόνο και ευκαιρίες στον εαυτό σας και τους άλλους. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε και αυτή η γνώση συχνά γίνεται ο περιορισμός μας. Νομίζοντας ότι «ξέρουμε περισσότερα» ή ότι «τα χούμε δει όλα» βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα και να κολλήσουμε ταμπελίτσες με τη δικαιολογία ότι γλιτώνουμε χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε πολλές πλευρές και πολλές από αυτές τις αποκαλύπτουμε μόνο με το χρόνο ή όταν νιώσουμε ασφαλείς.

Φροντίστε την εξωτερική σας εμφάνιση με τρόπο ώστε να σας χαρακτηρίζει και να σέβεται το χώρο και την περίσταση. Πάντα όμως διατηρήστε το δικό σας προσωπικό στιλ. Η ειλικρίνεια, μέσα κι έξω, είναι η μόνη εγγύηση ότι θα προσελκύσετε ανθρώπους γι’ αυτό που είστε και άρα έχετε λιγότερες πιθανότητες να απογοητευτείτε ή να χάσετε χρόνο.

Φροντίστε τον εαυτό σας εσωτερικά. Χτίστε χαρακτήρα κι όχι εντυπώσεις. Ο χαρακτήρας σας ανήκει και δεν εξαρτάται από κανενός την άποψη. Οι εντυπώσεις, αντίθετα, είναι εντελώς περαστικές  και δεν μπορείτε να τις ελέγξετε. Η αυτό-αξία  μας, όταν έχει γερές βάσεις, είναι πιο ισχυρή από την καλύτερη πρώτη εντύπωση που θα μπορούσαμε ποτέ να δημιουργήσουμε.

Διατηρήστε την ειλικρίνεια και το χιούμορ σας. Αν δεν έχετε, αποκτήστε! Η ικανότητα να γελάμε με τον εαυτό μας και να μην παίρνουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά είναι απελευθερωτική. Το ίδιο και η ειλικρίνεια.

Ακούστε το ένστικτό σας με μέτρο. Μια παροιμία λέει «Μην πιστεύεις όλα όσα σκέφτεσαι. Δεν είναι αλήθεια». Αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος μπορεί να μας κάνουν λιγότερο αυθόρμητους και ανοιχτούς στις καινούριες που έρχονται. Το παρελθόν υπάρχει για να μας μάθει κι όχι για να μας καθορίζει το μέλλον.

Είτε είστε σαν την Έφη, είτε όχι, θυμηθείτε πως η ζωή έχει πολλά γυρίσματα και είναι ύβρις να πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα ή ότι μπορούμε να τα κρίνουμε όλα από την πρώτη εντύπωση. Πολλές φορές, η χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους κρατάει περισσότερο από αυτή που φουντώνει στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα.

 

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου,

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

 

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/proti-entiposi/