Το γλυκό του Κριού: Κέικ Τούρτα Τιραμισού

Το γλυκό του Κριού: Κέικ Τούρτα Τιραμισού

Το γλυκό του Κριού: Κέικ Τούρτα Τιραμισού

Ο Κριός είναι ίσως ο πιο εύκολος του ζωδιακού στα θέματα του φαγητού. Φυσικά πάντα μιλάμε για έναν Κριό που δεν έχει πολλούς πλανήτες στον Ταύρο ή στους Ιχθύς, διότι εκεί τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Ο αυθεντικός ευθύς, δυναμικός και βιαστικός Κριός μπορεί να τρέφεται με κρέας, άντε και δυο λαχανικά στο πλάι κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να είσαι Μάστερσεφ για να τον εντυπωσιάσεις με περίτεχνες στιλιστικές προσεγγίσεις στην παρουσίαση του πιάτου. Του αρκεί ένα «τίμια» μαγειρεμένο φαγητό και φυσικά καμία καθυστέρηση όταν πεινάει, διότι τα νεύρα του μπορεί να φτάσουν στο ταβάνι. Όταν πρέπει να μαγειρέψει ο ίδιος-α μην περιμένετε συνταγές που χρειάζονται ώρες για να προετοιμαστούν ή να «στηθούν» στο πιάτο! Επίσης, δεν θα πει όχι σε ό,τι είναι έτοιμο και μπορείς να το βγάλεις από το περιτύλιγμα και να το φας ή άντε να το βάλεις για μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Μολονότι προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις και τα καυτερά φαγητά και κυρίως την πρωτεΐνη, δεν θα πουν όχι σε ένα ωραίο γλυκό με σοκολάτα ή καφέ σαν κύρια συστατικά, αρκεί να μην χρειαστεί να το φτιάξουν μόνοι τους.

Για τους δυναμικούς, λίγο νευρικούς και πάντα βιαστικούς Κριούς, ο αγαπημένος μας masterchef Λάμπρος Βακιάρος προτείνει ένα υπέροχο κέικ – τούρτα Τιραμισού. Φυσικά θα πρέπει να τους το φτιάξετε εσείς και να τους το προσφέρετε!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΤΟΥΡΤΑ

Για τη βάση του κέικ

  • 115 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) & έξτρα βούτυρο για τη φόρμα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. εσάνς βανίλιας
  • 20 γρ. σκόνη κακάο
  • 340 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. (κοσκινισμένο) & έξτρα για τη φόρμα
  • 2 γρ. μαγειρική σόδα
  • 120 γρ. γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό
  • 120 γρ. δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο
  • 45 γρ. λικέρ αμαρέτο
  • 30 γρ. γιαούρτι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 16 μακρόστενα μπισκότα σαβαγιάρ (βουτηγμένα σε καφέ για 2’’)

Για την κρέμα Τιραμισού

  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (κρύο)
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 230 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα)
  • 60 γρ. δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο (κρύο)
  • 45 γρ. αμαρέτο

Για το γαρνίρισμα

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί με 15 γρ. άχνη)
  • Σκόνη κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση του κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ διαμέτρου 24 – 25 εκ. Σε περίπτωση που έχουμε μία φόρμα θα επαναλάβουμε τη διαδικασία του ψησίματος άλλη μια φορά.

Σε ένα κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα αυγό και όταν αυτό ενσωματωθεί προχωράμε στο επόμενο. Τέλος, προσθέτουμε και το εσάνς βανίλιας.

Στη συνέχεια, βάζουμε τη σκόνη κακάο, το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το γάλα αμυγδάλου, τον καφέ, το λικέρ αμαρέτο, το γιαούρτι και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε τόσο μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην υπάρχουν σβόλοι.

Χωρίζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες και βυθίζουμε στην κάθε φόρμα 8 μπισκότα σαβαγιάρ (που έχουμε βουτήξει σε καφέ). Ψήνουμε για 25 – 28 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα αφαιρούμε από τη φόρμα.

Για την κρέμα Τιραμισού

Σε ένα μίξερ χτυπάμε το τυρί μαρκαρπόνε για 2 λεπτά ώστε να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να το χτυπάμε για 4 – 5 λεπτά μέχρι να σφίξει.

Τέλος, προσθέτουμε τον καφέ, το αμαρέτο και ομογενοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να σφίξει.

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι του κέικ σε μια πιατέλα. Με μια σπάτουλα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο παραπάνω από τη μισή κρέμα (περίπου το 60%) και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω το 2ο κομμάτι του κέικ. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα σε όλη την επιφάνεια και με τη σπάτουλα καλύπτουμε περιμετρικά με την κρέμα που θα έχει ζουληχτεί εκτός, όπως και με αυτή που μας έχει περισσέψει (δεν χρειάζεται να καλυφθεί εντελώς). Σε αυτό το σημείο ιδανικά αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει.

Μεταφέρουμε τη χτυπημένη σαντιγί σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και δημιουργούμε μεγάλες τελείες σε όλη την επιφάνεια.

Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. κακάο σε ένα σουρωτήρι και κοσκινίζουμε πάνω από το κέικ.

Καλή σας απόλαυση!

 

Για περισσότερες συνταγές από τον Λάμπρο Βακιάρο επισκεφτείτε τη δική του ιστοσελίδα: https://www.lambrosvakiaros.com/