Το γλυκό του Τοξότη: Κανταΐφι με αποξηραμένα φρούτα και σος Garam Masala*

Το γλυκό του Τοξότη: Κανταΐφι με αποξηραμένα φρούτα και σος Garam Masala*

Ένα αρκετά δύσκολο στην παρασκευή του γλυκό με νότες Ανατολής και άρωμα Ινδίας, που θα κάνει τον Τοξότη, στον οποίο δεν αρέσουν και τόσο τα γλυκά, να ζητήσει και δεύτερο κομμάτι. Η γέμιση με τα φρούτα και το μείγμα ινδικών μπαχαρικών θα τον ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά, εφόσον το πιο σημαντικό για κείνον είναι να συνδυάζει γεύσεις από διάφορες χώρες, σε ένα αρμονικό σύνολο. Του αρέσει το πιάτο που τρώει –είτε αλμυρό είτε γλυκό– να έχει να πει μια ιστορία.

Υλικά για 20-25 κομμάτια

Για το κανταΐφι

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 100 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. ξερά βερίκοκα
  • 100 γρ. ξερά δαμάσκηνα
  • 100 γρ. ξερά σύκα
  • 100 γρ. χουρμάδες
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
  • φιστίκια Αιγίνης, για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • χυμός από ½ λεμόνι

Για τη σάλτσα μαυροδάφνη με Garam Masala

  • 125 ml μαυροδάφνη
  • 1 ½ κ.σ. μείγμα Garam Masala
  • 180-200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση: 60 λεπτά

Τρίβουμε τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης σε χοντρά κομμάτια στο μούλτι. Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κυβάκια και τα αναμειγνύουμε με τα καρύδια και τα φιστίκια. Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι για να μαλακώσουν οι ίνες του και το χωρίζουμε σε 20-25 λωρίδες. Παίρνουμε μια λωρίδα κανταΐφι, βάζουμε στη μέση της 1 κ.σ. γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά μέσα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ (28 x 19 εκ.), το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά. Λιώνουμε το βούτυρο γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, περιχύνουμε καλά τα κανταΐφια ώστε να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 45-50 λεπτά περίπου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά. Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και βγάζουμε το κανταΐφι από τον φούρνο. Όσο είναι καυτό, το περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Τελευταία ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαυροδάφνης και Garam Masala. Διαλύουμε το μείγμα Garam Masala στο νερό και βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 6-7 λεπτά και, μόλις αρχίσει να πήζει, δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι με φιστίκια Αιγίνης και ρίχνουμε από 1 κ.σ. από τη σάλτσα μαυροδάφνης-Garam Masala σε κάθε κομμάτι.

TIP: Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το κανταΐφι, προσθέτουμε ένα κομματάκι πρόβειο ή βουβαλίσιο βούτυρο σε κάθε ρολό, πριν το βάλουμε στον φούρνο για ψήσιμο.

* Κλασικό ινδικό μείγμα που περιλαμβάνει: μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο, δάφνη, τζίντζερ και κόλιανδρο σε σκόνη, σε ίσες ποσότητες.

 

Περισσότερα για τα γλυκά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: Η Γεύση των Ζωδίων, της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Πηγή: https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/