Το γλυκό του Σκορπιού: Σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας

Το γλυκό του Σκορπιού: Σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας

Το γλυκό του Σκορπιού: Σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας

Οι Σκορπιοί είναι γνωστοί για το πάθος και την ένταση του χαρακτήρα τους. Συνήθως αγαπούν τα πικάντικα φαγητά και μολονότι μπορεί να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το καθημερινό μαγείρεμα, όταν αποφασίσουν να μαγειρέψουν θα βάλουν τα δυνατά τους και θα το κάνουν καλά. Η στάση τους απέναντι στο φαγητό είναι αυτή που έχουν και σε όλα στη ζωή τους. Είναι του όλα ή τίποτε. Μπορεί να τρώνε τη μια μέρα απίστευτες ποσότητες ή γλυκά και την επόμενη να λιμοκτονούν. Αυτό που σίγουρα δεν αγαπούν την ώρα που πεινούν, είναι οποιονδήποτε βρίσκεται ανάμεσα σε κείνους και το φαγητό τους. Επειδή από τη φύση τους είναι workaholics, δυστυχώς καταφεύγουν συχνά-πυκνά σε φαγητό από fast food, το οποίο καταναλώνουν γρήγορα μπροστά από τον υπολογιστή, μέσα στο αυτοκίνητο, την ώρα που μιλάνε στο τηλέφωνο, για να μη χάνουν χρόνο από τη δουλειά τους. Αυτό όμως δυστυχώς δεν καταλήγει καλά, αφού έτσι δημιουργούν προβλήματα στο στομάχι τους και συνήθως κάνουν κατακρατήσεις, επηρεάζεται η πέψη και δημιουργούν και θέματα με το βάρος τους. Ως ζώδιο του νερού θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από το στοιχείο του, δηλαδή φρέσκο και καλής ποιότητας νερό, για να διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό του. Γενικά τους αρέσει να τρώνε τα ίδια πράγματα και είναι κάπως διστακτικοί στις δοκιμές, κυρίως όταν είναι νέοι σε ηλικία. Σε σχέση με αυτά που τους αρέσουν συνήθως αγαπούν τις έντονες γεύσεις. Αλμυρές γεύσεις (π.χ. μπέικον), πλούσια γαλακτοκομικά (τυριά που λιώνουν), πίκλες, καυτερές πιπεριές, θαλασσινά και όλα τα τρόφιμα που έχουν κόκκινο χρώμα, είτε είναι η ντομάτα, τα παντζάρια, τα ράσμπερις. Φυσικά ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους έχει η σοκολάτα. Με αυτό το υλικό ο αγαπημένος μας σεφ Λάμπρος Βακιάρος δημιουργεί ένα εξαίσιο γλυκό αφιερωμένο στους μυστηριώδεις του ζωδιακού: Σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας!

ΥΛΙΚA ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 250 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 65 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 125 γρ. κουβερτούρα 54% και πάνω
  • 330 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 8 γρ. βανίλια εσάνς ή 3 βανιλίνες
  • 5 μεσαία αυγά + 1 κρόκο
  • 190 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
  • 10 γρ. baking powder

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 2 ώρες

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το κακάο, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Μόλις έχουν ομογενοποιηθεί προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε με προσοχή ένα-ένα τα αυγά (μαζί και τον κρόκο) και τα ομογενοποιούμε καλά στο μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και την baking powder και με κυκλικές κινήσεις τα ομογενοποιούμε κι αυτά το μείγμα.

Σε δύο αποσπώμενες στρογγυλές φόρμες για κέικ 22-24 εκ. τοποθετούμε στο κάτω μέρος μία λαδόκολλα, βουτυρώνουμε καλά το περίγραμμα (με το περιτύλιγμα από το βούτυρο) και με λίγο αλεύρι σεμιζάρουμε τη φόρμα (βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε).

Μοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στις δύο φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο για 25 περίπου λεπτά. Θα καταλάβουμε πότε το κέικ μας είναι έτοιμο όταν βάζοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αυτή θα βγαίνει ελαφρώς υγρή. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε.

Για την επικάλυψη και τη σύνθεση

Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε τη κουβερτούρα γάλακτος και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη για 20-30΄ μέχρι να αρχίσει να δένει.

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπολ μέσα σε ένα δεύτερο μπολ με πάγο και νερό (κρύο μπεν μαρί) ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ειδικά στα τοιχώματα του μπολ.

Σε μια επιφάνεια κοπής, με ένα μαχαίρι ψωμιού «ισιώνουμε» τα κέικ, κόβοντας με το μαχαίρι παράλληλα στην επιφάνεια εργασίας για να αφαιρέσουμε το καμπυλωτό μέρος.

Τοποθετούμε το πρώτο μέρος του κέικ σε μια πιατέλα και με μια σπάτουλα ή με ένα μεγάλο κουτάλι απλώνουμε περίπου τα 2/5 από την επικάλυψη (η οποία σε αυτό το σημείο θα πρέπει ελαφρώς σφιχτή και να μην χύνεται).

Τοποθετούμε με προσοχή το δεύτερο κομμάτι κέικ από πάνω. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ξαναλιώσουμε ελαφρώς την επικάλυψη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την περιχύσουμε πάνω από το κέικ, οπότε την τοποθετούμε ξανά στη κατσαρόλα με το μπεν μαρί για 30-60΄΄ το πολύ για να μην γίνει πολύ ρευστή.

Μόλις έχουμε τη σωστή σύσταση περιχύνουμε την επικάλυψή σταδιακά στο κέντρο του κέικ και την αφήνουμε να απλωθεί και να αγκαλιάσει το κέικ, περιχύνοντας ξανά στα σημεία που χρειάζεται. Μπορούμε να σηκώσουμε με τα χέρια μας τη πιατέλα και να την περιστρέψουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την επικάλυψη να «τρέξει» καλύτερα πάνω στο κέικ.

Αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!

 

Για περισσότερες συνταγές από τον Λάμπρο Βακιάρο επισκεφτείτε τη δική του ιστοσελίδα:

https://www.lambrosvakiaros.com