Ποια τοξικά μοτίβα συμπεριφοράς έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τα ζώδια μέσα στις σχέσεις τους;

Ποια τοξικά μοτίβα συμπεριφοράς έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τα ζώδια μέσα στις σχέσεις τους;

Ποια τοξικά μοτίβα συμπεριφοράς έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τα ζώδια μέσα στις σχέσεις τους;

Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κερδίσουμε τον/την άλλον/η και γι’ αυτό τον λόγο βγάζουμε προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ωστόσο, μετά από κάποιο διάστημα που χαλαρώνουμε και θεωρούμε ότι έχουμε κατακτήσει τον/την άλλον/η, αρχίζουμε -πολλές φορές ασυνείδητα- να πέφτουμε στην παγίδα του να υιοθετούμε κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία μπορεί να είναι καταστροφικά τόσο για τη σχέση μας όσο και για εμάς τους ίδιους. Ακόμα κι αν έχουμε βρει το ιδανικό ταίρι ή αν ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας δεν έχει καμία σχέση με άτομα από το παρελθόν μας, για έναν ανεξήγητο λόγο κρατάμε άμυνες ή σαμποτάρουμε εμείς οι ίδιοι τη σχέση μας. Είναι γεγονός ότι όλοι μας έχουμε ψεγάδια, παρόλο που αυτά δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από το ταίρι μας. Όταν είμαστε κάτω από την επήρεια του έρωτα, το τοπίο είναι θολό, εθελοτυφλούμε απέναντι στα αρνητικά σημεία του άλλου και όλα μοιάζουν μαγικά και ονειρικά. Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες στις μέρες μας και ενώ για κάποιους είναι εύκολο να εντοπίσουν τα σημάδια τοξικότητας στον/ην άλλον/η και να απομακρυνθούν ή να θέσουν τα όρια τους, κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη σχέση με κάθε κόστος, ακόμα κι αν στο τέλος πληγωθούν βαθιά.

Το ζώδιο μας μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για τα τοξικά μοτίβα συμπεριφοράς που έχουμε την τάση να υιοθετούμε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αναγνωρίσουμε και κυρίως να τα αντιμετωπίσουμε.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο συνηθισμένα «τοξικά» χαρακτηριστικά που έχει την τάση να επαναλαμβάνει το κάθε ζώδιο ξεχωριστά μέσα στη σχέση του.

ΚΡΙΟΣ

Ένας/μίας Κριός δυσκολεύεται να δει πέρα από τον εαυτό του και να δεχτεί να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις επιθυμίες του/ης, για τον άλλον ή για το καλό της σχέσης του/ης, έστω και προσωρινά. Έχουν μια παιδιάστική αντιμετώπιση απέναντι στις σχέσεις και κυριεύονται από το πάθος και την έξαψη της στιγμής. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές φορές λένε πράγματα πάνω στα νεύρα τους, χωρίς προηγουμένως να τα έχουν φιλτράρει και παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ, τις οποίες μπορεί να μετανιώσουν στην πορεία και δεν δέχονται υποδείξεις και κριτική, ακόμα κι αν αυτές γίνονται καλοπροαίρετα. Γι’ αυτό και συχνά έλκουν συντρόφους οι οποίοι είναι αρκετά υποχωρητικοί και αφήνουν επάνω τους την ανάληψη πρωτοβουλιών. Από την άλλη, κάτι τέτοιο μπορεί στην πορεία να τους κουράσει και να χάσουν το ενδιαφέρον τους. Μέσα στη σχέση τους μπορεί να γίνουν πολύ απαιτητικοί από τους άλλους, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτά που ζητάνε είναι παράλογα και οι άλλοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους και μάλιστα άμεσα. Ένα άλλο λάθος που κάνουν είναι να μπερδεύουν την αγάπη με την σεξουαλική επιθυμία και να δίνουν περισσότερη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση του άλλου και στο πόσο τους έλκει ερωτικά, παρά στον χαρακτήρα και στη συμπεριφορά του.

ΤΑΥΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι ο Ταύρος είναι το πιο σταθερό ζώδιο του ζωδιακού και αυτό σημαίνει ότι είναι πεισματάρηδες και δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη. Αυτή η αδιαλλαξία έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραδεχτούν ότι έχουν άδικο και να μην ζητάνε συγνώμη για τα σφάλματα τους, ακόμα κι αν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις γι’ αυτά. Αν βρίσκονται στην αρχή μιας γνωριμίας, η διστακτικότητα τους και η τάση να προχωράνε πολύ αργά τους κάνει να αποφεύγουν τη δέσμευση και να δείχνουν μη διαθέσιμοι, με αποτέλεσμα να χάνουν από κοντά τους άτομα που αξίζουν πραγματικά. Από τη στιγμή όμως που θα μπουν σε μια σχέση, τότε προσπαθούν με κάθε τρόπο να τη διατηρήσουν και να την κάνουν να λειτουργήσει, ακόμα κι αν όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική και η σχέση έχει ουσιαστικά τελειώσει. Οι Ταύροι αρνούνται να παραιτηθούν και θα κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, πληγώνοντας ουσιαστικά τον ίδιο τους τον εαυτό. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αλλαγή και το γεγονός ότι πρέπει να είναι πιο προσαρμοστικοί, τόσο θα έλκουν άτομα τα οποία θα τους προκαλούν κρίσεις και θα τους φέρνουν αντιμέτωπους με πλευρές του εαυτού τους που αποφεύγουν πεισματικά να αντικρίσουν.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Οι Δίδυμοι έχουν ανάγκη την ποικιλία, καθώς και διαφορετικά ερεθίσματα και ενδιαφέροντα αφού θέλουν να βρίσκονται σε μια μόνιμη εγρήγορση και να κρατούν το μυαλό τους διαρκώς απασχολημένο. Μέσα στη σχέση λοιπόν, αναζητάνε έναν σύντροφο ο οποίος θα τους εξάπτει εγκεφαλικά και θα κρατά το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε θα βαρεθούν εύκολα και δεν θα διστάσουν να φλερτάρουν ή να αναζητήσουν κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον. Γενικώς, δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα και προτιμάνε να σκορπάνε την ενέργεια τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να αφήνουν καταστάσεις μισοτελειωμένες και τους ανθρώπους γύρω τους μετέωρους να αναρωτιούνται για τις προθέσεις τους. Ιδανικά λοιπόν, χρειάζονται έναν/μια σύντροφο που θα τον/ην χαρακτηρίζει η σταθερότητα και θα μπορεί να ανεχτεί και να κατανοήσει την επικοινωνιακή και ανήσυχη φύση τους. Εάν όμως το ταίρι τους κάνει σκηνές και αντιμετωπίσουν ζήλια από την πλευρά του/ης, τότε θα υπάρχουν συγκρούσεις και ο ένας θα γίνει τοξικός για τον άλλον. Επιπλέον, κάποιες φορές μπορεί να πουν ψέματα ή να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, μόνο και μόνο προς όφελος τους. Εάν όμως συστηματικά βγάζουν τον/ην άλλον/η τρελό/η και δεν παραδέχονται την αλήθεια, δεν θα είναι δύσκολο κάποια στιγμή να αποκαλυφθούν.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο Καρκίνος είναι το πρώτο υδάτινο ζώδιο του ζωδιακού, το οποίο κυβερνάται από τη Σελήνη και όπως κι εκείνη περνάει από διάφορες φάσεις, έτσι κι εκείνο μπορεί να μεταμορφωθεί από ευαίσθητο Καρκινάκι, σε ένα πιο δύστροπο και χειριστικό άτομο. Είναι γεγονός ότι έχουν πολύ υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, την οποία όμως μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να χειριστούν ή ακόμα και για να εκβιάσουν τους άλλους με τον τρόπο τους. Έλκουν συνήθως ανθρώπους με ανώριμη συμπεριφορά και δημιουργούν σχέσεις γονέα-παιδιού και όχι ισότιμες σχέσεις που αρμόζουν σε δύο ενήλικες. Έχουν την τάση να γίνονται υπερβολικά προστατευτικοί και κτητικοί απέναντι στον σύντροφο τους και παρόλο που οι ίδιοι θεωρούν ότι το κάνουν από αγάπη και νοιάξιμο, ο άλλος δεν αισθάνεται το ίδιο. Το ταίρι τους μπορεί να αισθάνεται πιεσμένο και εγκλωβισμένο, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο ψέμα και στην εξαπάτηση ή να φέρεται εντελώς ψυχρά και αποστασιοποιημένα απέναντι τους. Όταν φτάσουν στο σημείο να συγκρουστούν ή όταν αισθάνονται ότι ο άλλος δεν τους καταλαβαίνει, τότε κλείνονται στο καβούκι τους και απομακρύνονται χωρίς καμία εξήγηση. Θα πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν και να λύνουν τα προβλήματα τους ως ενήλικες, διότι μπορεί όταν αποφασίσουν να βγουν τελικά από το καβούκι τους, ο άλλος να μην είναι πια εκεί.

ΛΕΩΝ

Το ζώδιο του Λέοντα κυβερνάται από τον Ήλιο και γι’ αυτό νιώθουν την ανάγκη να λάμπουν και να ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο. Στην αρχή της σχέσης τους έχουν την τάση να παρασύρονται από τον υπερβολικό ενθουσιασμό και την ανάγκη να ζήσουν το παραμύθι στο οποίο είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλές προσδοκίες και στο τέλος να απογοητεύονται. Όταν βρίσκονται σε μια σχέση έχουν μεγάλη ανάγκη για προσοχή και διαρκή επιβεβαίωση. Ωστόσο, αγαπάνε τόσο πολύ τον εαυτό τους που συχνά παραμελούν τις επιθυμίες και τις ανάγκες του άλλου. Εάν νιώσουν ότι ο σύντροφος τους είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που είχαν για εκείνον/η, τότε μπορεί να γίνουν εριστικοί και αλαζονικοί, να τον/ην υποτιμάνε με τα σχόλια τους ή να τον/ην αγνοούν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν αισθάνονται ότι ο άλλος προσπαθεί να τους επιβληθεί ή να τους επισκιάσει. Θα πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν γίνεται να βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής και ο άλλος να ασχολείται συνέχεια μαζί τους και κυρίως ότι οι σχέσεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο ενδιαφέρον.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Το ζώδιο της Παρθένου χαρακτηρίζεται από παρατηρητικότητα, οργάνωση και λογική. Η αναλυτική φύση και η τελειομανία τους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα χαρακτηριστικά για τα επαγγελματικά και άλλους τομείς της ζωής τους, όμως μπορεί να αποβούν καταστροφικά για τις σχέσεις τους. Έχουν την τάση να επικεντρώνονται στα ελαττώματα και στα αρνητικά του συντρόφου τους, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη συνεχή κριτική και τα παράπονα. Αυτή η στάση τους όμως, πληγώνει τον άλλον και κλονίζει το κλίμα στη σχέση τους. Προσπαθούν διαρκώς να επιδιορθώσουν και να βελτιώσουν την κατάσταση στη σχέση τους, ακόμα κι αν δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Για τον ίδιο λόγο, όταν μια κατάσταση πρέπει να τελειώσει, εκείνοι επιμένουν να προσπαθούν και να βρίσκουν προσωρινές λύσεις για να την κάνουν να λειτουργήσει. Θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του άλλου και κυρίως να αποδεχτούν ότι η τελειότητα δεν υπάρχει.

ΖΥΓΟΣ

Ο Ζυγός είναι το ζώδιο των διαπροσωπικών σχέσεων και επιθυμεί να έχει δίπλα του έναν σύντροφο με τον οποίο θα πορεύεται και θα μοιράζεται στιγμές. Ωστόσο, προκειμένου να διατηρήσουν τις ισορροπίες, προτιμάνε να καταπιέζουν τον θυμό τους και τα αρνητικά τους συναισθήματα, παρά να τα αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο ή να εκφράζουν άμεσα τη δυσαρέσκεια τους στον άλλον. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τον άλλον, ακόμα κι αν χρειαστεί να καταπιέσουν τις προσωπικές τους επιθυμίες. Έχουν την τάση λοιπόν να υιοθετούν μια παθητική στάση και αποφεύγουν τη σύγκρουση με κάθε τρόπο. Παρόλο που οι συνεχείς τσακωμοί είναι σημάδι ασυμβατότητας, κάποιες φορές η σύγκρουση είναι ένδειξη υγείας μέσα σε μια σχέση, μιας και με αυτό τον τρόπο θα έρθουν στην επιφάνεια τα θέλω και οι ανάγκες του καθενός. Διαφορετικά, όλα αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα θα συσσωρευτούν μέσα τους και θα είναι τοξικά για εκείνους, αλλά και τη σχέση τους. Μια άλλη συνήθεια που έχουν, είναι πως όταν χωρίζουν από μια σχέση προχωράνε κατευθείαν στην επόμενη, πριν προλάβουν να επουλώσεουν τα τραύματα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί φοβούνται τη μοναξιά και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να καλύψουν την ανασφάλεια τους. Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές καταστάσεις και να αποβεί καταστροφική για την επόμενη σχέση τους.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο Σκορπιός είναι ένα ζώδιο το οποίο φημίζεται για τη συναισθηματική του ένταση και για την ανάγκη του για ιδιωτικότητα. Είναι πολύ δύσκολο για τους Σκορπιούς να επιτρέψουν σε κάποιον/α να μπει στη ζωή τους και κυρίως στην καρδιά τους. Από την στιγμή όμως που θα μπουν σε σχέση μπορούν να γίνουν παρανοϊκοί, εμμονικοί και κτητικοί με το ταίρι τους, μέχρι να βεβαιωθούν για τις προθέσεις και τα συναισθήματα τους. Απαιτούν απόλυτη εμπιστοσύνη από τους άλλους, ενώ ο σύντροφος τους θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει την αφοσίωση του και θα τον/ην βάζουν συνεχώς να περνάει μέσα από δοκιμασίες προκειμένου να κερδίσει τη δική τους εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό και η ερωτική σχέση ενός/μίας Σκορπιού συνήθως εμπεριέχει κρίσεις, ίντριγκες και έντονες καταστάσεις. Έχουν επίσης την τάση να κάνουν απαισιόδοξα σενάρια για το ταίρι τους και ψάχνουν διαρκώς στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτές τις θεωρίες που τους έχουν καρφωθεί στο μυαλό. Ακόμα και ένα μικρό λάθος του άλλου μπορεί να τους πυροδοτήσει και να τους γίνει εμμονή. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να περιμένουν τη στιγμή που θα πάρουν εκδίκηση γι’ αυτό. Οι σχέσεις για εκείνους είναι ένας αγώνας εξουσίας μέσα από τον οποίο πρέπει πάση θυσία να βγουν νικητές. Ακόμα κι αν έχουν αναπτύξει συναισθήματα, δεν θα διστάσουν να τα καταπιέσουν προκειμένου να μην φανούν αδύναμοι στα μάτια του άλλου και κυρίως για να έχουν το πάνω χέρι στη σχέση τους. Θα πρέπει να θυμούνται όμως ότι με αυτό τον τρόπο διαταράσσουν την ισορροπία μέσα στη σχέση τους και τελικά τη δηλητηριάζουν.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Oι Τοξότες φημίζονται για την περιπετειώδη τους φύση και την ανάγκη τους για ανεξαρτησία και ελευθερία. Αυτή ακριβώς η ανάγκη είναι που τους δυσκολεύει να δεσμευτούν. Δεν είναι ότι έχουν πρόβλημα με τη σχέση ή με το να έχουν έναν άνθρωπο δίπλα τους, απλώς δεν μπορούν με τίποτα να αισθάνονται περιορισμένοι. Αυτή η φιλελεύθερη στάση τους, σε συνδυασμό με την ωμή ειλικρίνεια που τους χαρακτηρίζει, μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων, αφού αισθάνονται ότι δεν τους έχουν ανάγκη και ότι είναι άπιαστοι και χαμένοι στον δικό τους κόσμο. Είναι γεγονός ότι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να αλλάξουν το παραμικρό στην καθημερινότητα τους μόνο και μόνο επειδή μπήκαν σε μια σχέση. Γι’ αυτό και θα κανονίσουν ταξίδια μόνοι ή με την παρέα τους, καθώς και άλλες δραστηριότητες μέσα στις οποίες δεν θα συμπεριλάβουν το ταίρι τους. Έχουν μια τάση να αγνοούν τα προβλήματα και να εστιάζουν μόνο στη θετική και ανάλαφρη πλευρά των καταστάσεων, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στο να έρθουν πιο κοντά με τον άλλον και να λύσουν τα προβλήματα τους. Θα πρέπει να θυμούνται ότι η σταθερότητα και η δέσμευση σε μία σχέση δεν σημαίνει απαραίτητα βαρεμάρα και πλήξη, εκτός αν είναι με τον λάθος άνθρωπο.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο Αιγόκερως ως γήινο ζώδιο αγαπά τη σταθερότητα και την αφοσίωση και επιδιώκει να δημιουργεί μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις. Επειδή όμως κυριαρχεί η λογική πλευρά τους, ακόμα και σε ζητήματα καρδιάς σκέφτονται πάντα με το μυαλό. Έχουν την τάση να βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη για τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους και να αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετός/η για εκείνους. Επιπλέον, μέσα σε μια σχέση θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και την εξουσία και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν επιτρέπουν στον άλλον να έχει την ελευθερία που θέλει και που του αξίζει. Φέρονται σαν έναν γονιό, ο οποίος επιβραβεύει και τιμωρεί το παιδί του και όχι σαν σύντροφοι. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουν να δημιουργούν ισότιμες σχέσεις και να μην προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να επιβληθούν στο ταίρι τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι το άτομο που έχουν δίπλα τους δεν είναι ένα αλάνθαστο και πειθαρχημένο στρατιωτάκι που εξυπηρετεί τους δικούς τους σκοπούς, αλλά μια ανεξάρτητη και αυτόνομη προσωπικότητα με ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο το οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ανθρώπους ως μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, παρά για τις προσωπικές του σχέσεις. Είναι οι ανθρωπιστές του ζωδιακού και έχουν την τάση να διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια στο να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο, πολλές φορές αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου τους. Μπορούν να φερθούν με φοβερή ψυχρότητα και παγερή αδιαφορία, ακόμα και απέναντι σε ένα άτομο με το οποίο τους δένουν ισχυρά συναισθήματα. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι όσο πιο κοντά είναι με τον/ην άλλον/η, τόσο πιο σκληρά μπορούν να φερθούν. Είναι εκείνοι που μπορούν με ευκολία να εξαφανιστούν -για την ακρίβεια είναι οι μάστερ του ghosting. Όταν αισθάνονται ότι τους καταπιέζουν, ότι δεν τους καταλαβαίνουν ή όταν ο/η άλλος/η γίνεται υπερβολικά συναισθηματικός/η, τότε θα υψώσουν τοίχο χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Ωστόσο, αυτή η τακτική είναι άκρως τοξική για τη σχέση τους και πληγώνει βαθιά το ταίρι τους. Θα πρέπει να προσπαθήσουν να δείχνουν περισσότερη κατανόηση και ενσυναίσθηση απέναντι στον ερωτικό τους σύντροφο και να μάθουν, εκτός των άλλων, να συζητάνε και να λύνουν τα συναισθηματικά ζητήματα και όχι να γυρνάνε την πλάτη τους σε αυτά.

ΙΧΘΥΕΣ

Οι Ιχθύες φημίζονται για τη ρομαντική πλευρά και τη βαθιά ενσυναίσθηση που δείχνουν απέναντι στους άλλους. Όποιος/α βρίσκεται σε σχέση με έναν Ιχθύ, έχει την αίσθηση ότι ζει ένα όνειρο και ότι μεταφέρεται σε μια άλλη διάσταση. Ωστόσο, ακόμα και ένα τόσο γλυκό και ευαίσθητο ζώδιο μπορεί να λειτουργήσει με άκρως τοξικό τρόπο απέναντι στον σύντροφο του, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι άτομα ευμετάβλητα και ευεπηρέαστα και έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα το άλλο άτομο να μη μπορεί να βασιστεί επάνω τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι χαμένοι στον κόσμο τους και παγιδευμένοι στις φαντασιώσεις τους, αφού κλείνουν τα μάτια απέναντι στα ελαττώματα του άλλου και παραμυθιάζουν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα στο τέλος να προσγειώνονται απότομα στην πραγματικότητα και να απογοητεύονται. Επιπλέον, πολύ συχνά έχουν το λεγόμενο «σύνδρομο του σωτήρα». Θεωρούν ότι μπορούν να «σώσουν» τον άλλον, να τον βάλουν στον ίσιο δρόμο και να του βρουν λύσεις στα προβλήματα του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, ιδιαίτερα εάν ο άλλος δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αυτή η ανιδιοτέλεια και η ανάγκη τους να προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα και να υπομένουν τα πάντα, κάνει πολλές φορές τους άλλους να αισθάνονται λίγοι μπροστά τους ή να πιέζονται. Πολλές φορές μάλιστα έλκουν χειριστικά άτομα τα οποία θα προσπαθήσουν να τους εκμεταλλευτούν. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι ισότιμες και κυρίως ότι δεν είναι κακό να λαμβάνουν πίσω όσα δίνουν.