Εορταστικός στολισμός σύμφωνα με το Feng Shui και το στοιχείο σας

Εορταστικός στολισμός σύμφωνα με το Feng Shui και το στοιχείο σας

Εορταστικός στολισμός σύμφωνα με το Feng Shui και το στοιχείο σας

Μερικές φορές οι μέρες των γιορτών συνοδεύονται από λίγο άγχος, καθώς δημιουργείται μια πίεση για την εύρεση και αγορά των δώρων, χρειάζεται πολύς σχεδιασμός για το ρεβεγιόν, τις εξόδους ή τα ταξίδια, την τοποθέτηση στολισμών, τον εφοδιασμό ανάλογων τροφίμων και ποτών. Αργότερα πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιστροφή και να συμμαζευτούν όλα αυτά, ώστε να ξαναμπεί ο καθένας στους κανονικούς του ρυθμούς. Για κάποιους η περίοδος των εορτών μπορεί επίσης να τους θυμίζει καλύτερες μέρες ή να φέρνει στην επιφάνεια δύσκολες αναμνήσεις και να τους προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Το Feng Shui σε μετάφραση από την κινεζική γλώσσα σημαίνει άνεμος και νερό. Είναι μια αρχαία φιλοσοφία εναρμόνισης με το περιβάλλον. Όπως σε κάθε στιγμή της ζωής μας, έτσι και με τις γιορτές είναι σημαντικό να έρθει το chi (η ζωτική ενέργεια) σε μια καλή ισορροπία και να διατηρηθεί έτσι.

Πράξη πρώτη: Καθαρισμός

Όλοι αισθάνονται πολύ πιο ήρεμοι και καλύτερα στο σπίτι, όταν είναι τακτοποιημένο και καθαρό και δεν υπάρχει ακαταστασία. Όταν γίνεται ένας χαμός τριγύρω είμαστε συνήθως ή νευρικοί ή απογοητευμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως μια αλλαγή ενέργειας προς το θετικότερο και το σπίτι μας να έρθει στα ίσα του επειγόντως. Γι’ αυτό ενώστε τις δυνάμεις σας με άλλους, ή πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας για ένα γενναίο συμμάζεμα. Στη συνέχεια καθαρίστε τα πατώματα και τις επιφάνειες και σύμφωνα με το Feng Shui χρησιμοποιείστε λεμόνι στο νερό ως καθαριστικό ή ως μια νότα φρεσκάδας (όπου μπορείτε τουλάχιστον), για να ανανεώσετε τον χώρο και να καθαρίσετε το όποιο άγχος και αρνητικότητα υπήρξε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Πράξη δεύτερη: Οργανωθείτε

Ένας τρόπος για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να είστε πιο αποτελεσματικοί δίχως να σπαταλάτε τις δυνάμεις και τον χρόνο σας είναι να δημιουργήσετε μια λίστα υποχρεώσεων. Σκεφτείτε τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και προγραμματίστε το πότε και το πού. Δίνοντας στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να τακτοποιήσετε τα πράγματα και έχοντας μια σειρά, θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι. Πριν ξεκινήσει ο στολισμός καθαρίστε ακόμα περισσότερο την ενέργεια του χώρου σας, ανοίγοντας τα παράθυρα ή καίγοντας ένα θυμίαμα ή φασκόμηλο. Μπορείτε ακόμα να ψεκάσετε ένα μιστ από ροδόνερο, που δεν χρησιμεύει μόνο στους σπιτικούς κουραμπιέδες, αλλά αρωματίζει τον χώρο και προσελκύει την αγάπη στο εορταστικό σπιτικό σας. Αν συνηθίζετε να γράφετε θετικές επιβεβαιώσεις, θυμηθείτε να τις γράφετε σε ενεστώτα χρόνο και χρησιμοποιείστε ένα μπλε σημειωματάριο ή ένα γαλάζιο χαρτί. Αυτά είναι τα χρώματα που φέρνουν ηρεμία στο σώμα και στο πνεύμα.

Πράξη τρίτη: Πάμε στα χρώματα

Μπορείτε να εξισορροπήσετε τις ενέργειες μόνο δίνοντας κάποιες χρωματικές πινελιές στο σπίτι σας. Οι χειμερινοί μήνες κλίνουν περισσότερο προς την πιο σκοτεινή ενεργειακή πλευρά, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε την αντίθετη παλέτα. Μπορείτε να θερμάνετε τις κρύες του ημέρες και νύχτες με τα χρώματα της φωτιάς, όπως κόκκινο που το απαιτούν και οι μέρες, έντονο κίτρινο, πορτοκαλί, φούξια και ροζ. Τα παραδοσιακά χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και το πράσινο. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το στοιχείο της φωτιάς και το πράσινο είναι το στοιχείο του ξύλου. Η φωτιά καίει το ξύλο και δυναμώνει. Ισορροπήστε το κόκκινο χρησιμοποιώντας εδώ και εκεί χρώματα που αντιπροσωπεύουν το νερό, όπως το μπλε και το μαύρο.

Πράξη τέταρτη: Ανοίξτε την πόρτα στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Επιμεληθείτε την ακαταστασία στην είσοδο του σπιτιού. Η μπροστινή πόρτα θεωρείται κατά το Feng Shui η δίοδος του καλού chi και της αρμονίας. Βεβαιωθείτε ότι αυτός ο χώρος είναι τακτοποιημένος και καλά φωτισμένος και τιμήστε τον δεόντως χρησιμοποιώντας την εξώπορτά σας με τον ανάλογο σεβασμό. Μην την ξεχάσετε χωρίς στολίδια. Ένα όμορφο εποχιακό στεφάνι, μερικά καμπανάκια, γιρλάντες, φαναράκια, μπαστούνια με ζαχαρωτά κι ό,τι άλλο σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και γιορτινά, κάνει και το σπίτι σας ανοιχτό στο πνεύμα της εποχής. Αν θέλετε να ζωηρέψετε λίγο την κοινωνική σας ζωή, μην παραλείψετε να βάλετε ένα πατάκι κόκκινο ή με κόκκινες εορταστικές φιγούρες ή γράμματα έξω απ’ την πόρτα σας.

Πράξη πέμπτη: Ω έλατο!

Τα φυτά ενισχύουν το στοιχείο του ξύλου και συμβολίζουν υγιή νέα ξεκινήματα και καλές οικογενειακές σχέσεις. Και αυτό είναι κάτι που θέλουν όλοι κατά τη διάρκεια των γιορτών και στο κατώφλι του νέου έτους! Γι’ αυτό στολίζουμε άλλωστε το δέντρο της αφθονίας (αυτός είναι ο συμβολισμός), που είναι ένας πολύ κοινός παρονομαστής σε διαφόρους πολιτισμούς και εποχές. Αλλά να μην ξεχνάμε και άλλα ζωντανά φυτά της εποχής, που θεωρείται ότι φέρνουν καλό chi στο σπίτι και στους οικοδεσπότες. Για το αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο έλατο φροντίστε τον στολισμό με συγκεκριμένους τρόπους, σύμφωνα με τις θέσεις του Feng Shui για καλύτερη τύχη. Αν το τοποθετήσετε για παράδειγμα στη νοτιοανατολική γωνία, θεωρείται ότι θα σας φέρει πλούτο και επιτυχία. Η διακόσμηση του δέντρου με κόκκινα και χρυσά χρώματα θεωρείται ότι φέρνει αρμονία και γαλήνη σε μια οικογένεια.

Στην Κινέζικη Αστρολογία κάθε ζώδιο συνοδεύεται από ένα στοιχείο ανάλογα με τη χρονιά που έχει γεννηθεί κάποιος. Αν δεν γνωρίζετε ποιο στοιχείο εκπροσωπείτε πατήστε εδώ.

Πώς να διακοσμήσετε αν το στοιχείο σας είναι φωτιά

Οι άνθρωποι της φωτιάς ευνοούνται αν στολίσουν το δέντρο τους με ξύλινα στολίδια, κόκκινες κορδέλες και γυάλινες μπάλες με γκλίτερ. Μπορούν επίσης να διαλέξουν στολίδια όπως μπαστούνια καραμέλας, μπισκοτένιες ή σοκολατένιες φιγούρες, γιατί η σοκολάτα με το χρώμα της αντιπροσωπεύει την ενέργεια της γης που τους φέρνει ισορροπία). Μπορούν επίσης να κρεμάσουν μερικές μικρές μπάλες γύρω από το σπίτι για να απελευθερώσουν την επιπλέον ενέργεια. Θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα μέρη στο σπίτι όπου χαλαρώνουν να είναι ακόμα πιο άνετα από ό,τι συνήθως με μαλακά υφάσματα και αφράτα γιορτινά μαξιλαράκια.

Πώς να διακοσμήσετε αν το στοιχείο σας είναι το ξύλο

Αν το κινέζικο ζώδιο σας συνοδεύεται από το στοιχείο του ξύλου σάς ευνοεί να διαλέγετε στολίδια όλων των γεωμετρικών σχημάτων και μεγεθών. Όσον αφορά τα χρώματα, είναι καλό να προτιμηθούν όλες οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Η καλύτερη επιλογή για εσάς είναι επίσης όλα τα μακριά και μυτερά σχήματα για να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πλαισιωμένα με τα χρώματα της φωτιάς, όπως κόκκινες και πορφυρές κορδέλες και ντεκόρ. Τα πολύ ζωηρά χρώματα, όπως το φούξια και το πορτοκαλί, σας ευνοούν επίσης πολύ και θα δώσουν άφθονη καλή ενέργεια για τον εορταστικό στολισμό του σπιτιού σας.

Πώς να διακοσμήσετε αν το στοιχείο σας είναι το νερό ή το μέταλλο

Τα στοιχεία του νερού και του μετάλλου έχουν περισσότερη εύνοια όταν επιλέγουν για τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στρογγυλά στολίδια με λάμψη, δηλαδή χρυσά και ασημένια κυρίως, αλλά και όσα έχουν μεταλλικό χρώμα. Τοποθετείστε τα ανά ζευγάρι με διαφορετικά μεγέθη και προσθέστε κι ένα ζευγάρι με μοτίβα χιονονιφάδας, χιονάνθρωπων ή νερού, καθώς και κάτι τετράγωνο, όπως μερικούς χαριτωμένους παιδικούς κύβους για να συνδυάσετε τύχη και φαντασία. Όσον αφορά τα χρώματα, όλοι οι γήινοι τόνοι είναι κατάλληλοι για να πλαισιώσουν την εορταστική ατμόσφαιρα στο σαλόνι σας.

Πώς να διακοσμήσετε αν το στοιχείο σας είναι η γη

Τα ζώδια που έχουν το στοιχείο της γης θα βρουν ηρεμία και χαρά με το στοιχείο της φωτιάς, που μεταφράζεται σε πολλά πολλά φωτάκια σε πορτοκαλί, υπόλευκες ή μπεζ αποχρώσεις και στρογγυλές μπάλες μεταλλικές, ή ακόμη και πιο γεωμετρικά σχέδια. Για αυτή την κατηγορία συνιστάται να βάζουν στον καναπέ ή στην πολυθρόνα τους ένα λευκό ή εκρού ριχτάρι ή ένα χριστουγεννιάτικο κουβερτάκι κόκκινο, πολύ χνουδωτό και πολύ ζεστό. Εάν το σπίτι σας δεν έχει τζάκι, μπορείτε να ανάψετε πολλά κεράκια ή μερικά επιπλέον φωτάκια και να τα αφήσετε όλο τον χρόνο.

Πράξη έκτη: Το γιορτινό φαγοπότι

Τα γεμάτα μπαχαρικά, πικάντικα και λιπαρά φαγητά, οι πυκνές σάλτσες και τα μαγειρευτά θα γεμίσουν ζεστασιά το τραπέζι σας στον κρύο αυτό καιρό. Είναι το αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει στην κουζίνα όταν είναι καλοκαίρι. Τότε τρώμε πιο πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, πιο στεγνά φαγητά και πιο ελαφρά γεύματα. Στο Feng Shui έχει σημασία η ισορροπία γι’ αυτό επιλέξτε τα πιο όμορφα χρώματα σε φρούτα και λαχανικά εποχής και πολλά φρέσκα, ωμά τρόφιμα για καλύτερη ενέργεια. Οι γιορτές είναι γεμάτες από λιπαρά και ζάχαρη. Για να διατηρήσετε την αρμονία, χρησιμοποιήστε στο τραπέζι σας φυσικά προϊόντα σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Πράξη έβδομη: Διατηρώντας το ζεν

Κάντε ένα διάλειμμα λίγων λεπτών κάθε μέρα και πηγαίνετε μια βόλτα. Ένας περίπατος παρέχει τον καθαρό αέρα που χρειαζόμαστε για να πάρει το σώμα μας οξυγόνο και θα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το φαγοπότι, τη βαβούρα και το στρες με ανεβασμένο ηθικό.

Επίσης, υπάρχει μια τεχνική που κατά το Feng Shui μας βοηθάει να μειώσουμε το επιπλέον άγχος. Τοποθετούμε σ’ ένα μπολ στην κουζίνα πορτοκάλια με γαρίφαλα καρφωμένα στον φλοιό τους. Τα πορτοκάλια τονώνουν τις αισθήσεις και βελτιώνουν τη διάθεση. Το γαρίφαλο με το μεθυστικό και βαθύ του άρωμα μάς παρασύρει προς τα μέσα, στο κέντρο μας, σε ένα μέρος ασφάλειας και θαλπωρής που τίποτα εξωτερικό δεν μπορεί να διαταράξει εύκολα την ισορροπία του. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θεωρείται ότι έχει ισχυρή επίδραση στη ροή του chi και της ενέργειας στο σπίτι αλλά και στους ενοίκους του.

Πράξη όγδοη: Και του χρόνου με υγεία

Η απορρόφηση της ενέργειας των προσκεκλημένων μπορεί να αυξήσει το chi (ενέργεια) του σπιτιού σας. Τελειώστε τη χρονιά τακτοποιώντας την εορταστική ακαταστασία και ανοίγοντας τον χώρο για να εισρεύσει η νέα ενέργεια στη ζωή σας. Αφού τελειώσουν τα γλέντια και τα ρεβεγιόν και φύγουν οι προσκεκλημένοι, κάψτε λιβάνι, δάφνη ή φασκόμηλο και ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα στον καθαρό αέρα, στην τύχη και στη νέα χρονιά. Και αφήστε να σας πλημμυρίσει η ευγνωμοσύνη, που μοιραστήκατε όλη την αγάπη και την αφθονία των γιορτών για άλλη μια χρονιά με τους ανθρώπους που είναι πολύτιμοι για εσάς όσο είστε κι εσείς για εκείνους.