Πώς η διακόσμηση του σπιτιού μας μπορεί να ανανεώσει την ψυχολογία μας

Πώς η διακόσμηση του σπιτιού μας μπορεί να ανανεώσει την ψυχολογία μας

Πώς η διακόσμηση του σπιτιού μας μπορεί να ανανεώσει την ψυχολογία μας

3 βήματα για να είστε πιο ευτυχισμένοι στο σπίτι σας

Πριν από την πανδημία, ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε τόσο πολύ χρόνο στα σπίτια μας. Τώρα όμως όλοι μας μάθαμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα μέσα στους τέσσερις τοίχους μας που για τόσο καιρό ήταν το γραφείο, το σχολείο ή το γυμναστήριο μας. Αν αυτοί οι τοίχοι μπορούσαν να μιλήσουν, θα έλεγαν ιστορίες συντροφικότητας αλλά και πλήξης, απογοήτευσης και εξάντλησης. Καιρός λοιπόν για ανανέωση που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να μας κάνει πολύ ευτυχισμένους.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελβετός θεωρητικός και ψυχίατρος Carl Jung πρότεινε ότι το σπίτι είναι ισχυρά συμβολικό – και ψυχολογικά σημαντικό. Πολύ περισσότερο από ένα καταφύγιο, τα σπίτια μας είναι μια αντανάκλαση του εαυτού μας και της ταυτότητάς μας. Το πώς δομούμε αυτόν τον χώρο είναι, επομένως, στενά συνδεδεμένο με την εσωτερική αφήγηση και την ψυχική μας κατάσταση. Έτσι τα πάντα, από τον τρόπο που τακτοποιείτε τον καναπέ σας μέχρι το πόσο φως του ήλιου μπαίνει στα δωμάτιά σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική σας υγεία, είτε το γνωρίζετε είτε όχι.

Ας δούμε λοιπόν 3 βήματα που σύμφωνα με τις έρευνες θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την υγεία και την ευτυχία σας και να μετατρέψετε το σπίτι σας σε μια γαλήνια όαση:

1. Πετάξτε ή διορθώστε ό,τι έχει σπάσει

Πώς η διακόσμηση του σπιτιού μας μπορεί να ανανεώσει την ψυχολογία μας

Αρχικά, αξιολογήστε με ειλικρίνεια τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει στον χώρο σας. Σε μια πολύ γνωστή μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εντόπισαν ότι τα χαλασμένα πράγματα που πρέπει να φτιαχτούν σε ένα σπιτικό αποτελούν πηγή άγχους και μετατρέπουν την οικία σας από καταφύγιο σε πηγή απαιτήσεων.  Ξεκινήστε τώρα λοιπόν, χωρίς αναβολές, και αντικαταστήστε αυτή την κορνίζα που όλο πέφτει και αν δεν μπορείτε μόνοι σας καλέστε τον υδραυλικό να φτιάξει επιτέλους τη βρύση που στάζει. Μπορεί όλο αυτό να έχει ένα μικρό κόστος, μακροπρόθεσμα όμως θα σας γλυτώσει από πολύ εκνευρισμό.

2. Μαζέψτε το χάος

Η ακαταστασία μπορεί στ’ αλήθεια να ταράξει τον ψυχισμό σας. Γιατί; Το να βλέπεις σωρούς από πράγματα παντού υπέρ διεγείρει τον εγκέφαλό μας, τον κάνει να δουλεύει πιο σκληρά και να μας εξαντλεί. Για να ελέγξετε το χάος, ασχοληθείτε με τα αντικείμενα γρήγορα στη στιγμή—κρεμάστε τα παλτά την ώρα που τα βγάζετε και βάλτε ρούχα σε συρτάρια αμέσως αντί να αφήσετε τα πράγματα να συσσωρευτούν μέχρι το τέλος της ημέρας (ή της εβδομάδας,  ή του μήνα…). Δεν είναι κακό επίσης να “κρύψετε” προσωρινά την ακαταστασία που δεν μπορείτε να συγυρίσετε επί τόπου. Αποθηκεύστε τα χαρτιά εργασίας σε ένα κομψό ντουλάπι αρχειοθέτησης όπως αυτό στο φυλλάδιο Vicko, ώστε να μην σκέφτεστε τις στοίβες των εξόδων κατά τη διάρκεια του δείπνου ή πριν τον ύπνο.

3. Διακοσμήστε με χρώμα

Η χρωματοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό ως μια μορφή ολιστικής θεραπείας, εστιασμένη στο πώς το φάσμα του φωτός και του χρώματος επηρεάζει τη διάθεση και τη σωματική υγεία. Ομολογουμένως, δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, καθώς οι αντιλήψεις για το χρώμα συχνά επηρεάζονται από προηγούμενες εμπειρίες και πολιτισμικές αναφορές. Όμως, γενικά, το κόκκινο και το πορτοκαλί έχουν το μεγαλύτερο μήκος κύματος, το οποίο απαιτεί από το μάτι να προσαρμοστεί και διεγείρει το σώμα. Το μπλε και το πράσινα, από την άλλη πλευρά, απαιτούν πολύ μικρή προσαρμογή και θεωρούνται πιο ξεκούραστα (το μπλε, συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση).

Μπορείτε να «ισορροπήσετε» την ενέργεια στο σπίτι σας αναλόγως, αλλά να έχετε κατά νου ότι όλοι βρίσκουν διαφορετικούς τόνους καταπραϋντικούς. Μπορεί ασυναίσθητα να σας ελκύουν χρώματα που σας θυμίζουν μέρη που αγαπάτε – όπως οι παστέλ αποχρώσεις στον καναπέ του καλύτερου φίλου σας. Δώστε προσοχή και επεξεργαστείτε αυτές τις λεπτομέρειες στο χώρο σας για διακριτική έμπνευση.

 

Τέλος, μην παρασύρεστε τόσο από τα σόσιαλ μίντια και νιώθετε την ανάγκη να κάνετε κάθε δωμάτιο άψογα διακοσμημένο και εξωπραγματικά τέλειο. Να θυμάστε ότι ένα αναζωογονητικό, θεραπευτικό σπίτι ορίζεται από το πώς νιώθετε όταν ζείτε μέσα σε αυτό!