Οι γεύσεις των ζωδίων του αέρα

Οι γεύσεις των ζωδίων του αέρα

Τα βότανα είναι ο θησαυρός της φύσης: θεραπεύουν τις αρρώστιες της ψυχής και του σώματος μέχρι και σήμερα. Τα μπαχαρικά, εκτός από χρήσιμο «εργαλείο» στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ήταν επίσης είδος πολυτελείας, μέσο συναλλαγής και συχνά… σύμμαχος γοητείας και ξελογιάσματος. Αν βάλουμε στο μείγμα και τα τέσσερα στοιχεία: αέρας, φωτιά, νερό, γη, που συνδέονται άρρηκτα με την αστρολογία και τα 12 ζώδια, έχουμε έναν τέλειο, ακαταμάχητο συνδυασμό.

Κλείστε τα ματιά και φανταστείτε ένα δροσερό παγωτό λεμόνι που το τρώτε αργά μια ζεστή μέρα του Ιουνίου στο μπαλκόνι σας κι απολαμβάνετε κάθε κουταλιά σαν κλασικός Δίδυμος που είστε. Είναι ο δυόσμος το αγαπημένο βότανο της Παρθένου με τη φρέσκια, δροσερή μυρωδιά που θυμίζει καλοκαίρι; Ονειρεύεστε μήπως μια κούπα αχνιστό κακάο με τσίλι, που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το κρυολόγημα, τις κρύες νύχτες του χειμώνα! Και μήπως σαν Σκορπιός που είστε, σας αρέσει η σκούρα σοκολάτα; Ή μήπως το άρωμα του κάρι σας συναρπάζει, διότι σας ταξιδεύει σε μέρη μακρινά, σαν χαρακτηριστικοί Τοξότες που είστε; Άλλωστε ο γλυκός, ευαίσθητος Καρκίνος δεν συγκινείται όταν μυρίζει βανίλια το κέικ που μόλις βγήκε από το φούρνο και του θυμίζει τη μαμά του; Ο Ταύρος, πάλι, θυμάται την έντονη αρωματική γεύση της θεραπευτικής ρίγανης, που τον ηρεμεί και του ανοίγει την όρεξη, ενώ ο αρχοντικός Λέων ονειρεύεται ριζότο με σαφραν και σαμπάνια και ο Αιγόκερως γλυκοκοιτάζει ένα παραδοσιακό κοκκινιστό με γαρύφαλλο και κανέλα στη σάλτσα ντομάτα!

Ναι, τα ζώδια έχουν κι αυτά τις προτιμήσεις τους στο αρωματικό, μοσχοβολιστό σύμπαν των βοτάνων και των μπαχαρικών, που δίνουν άλλη διάσταση στη ζωή μας και στις περιπέτειες στην κουζίνα μας!

Τα τέσσερα στοιχεία

Η αστρολογία, από την αρχαία εποχή, βασιζόταν στους κανόνες που θέσπισε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Εμπεδοκλής για τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης: ο αέρας, η φωτιά, η γη και το νερό αποτελούσαν τον πυρήνα του κάθε ζωδίου.

Τα τέσσερα αυτά στοιχεία χρησιμοποιούνται από τότε, για να περιγράψουν συμβολικά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε ζωδιακής ομάδας, αλλά και την ανθρώπινη φύση γενικότερα. Με τη βοήθεια των τεσσάρων αυτών στοιχείων μπορούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των ζωδίων, αλλά και να διακρίνουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους τα ζώδια επεξεργάζονται τα ερεθίσματα γύρω τους. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη γεύση και τις μυρωδιές, συνδέεται με τα τέσσερα στοιχεία που κυριαρχούν σε κάθε ζώδιο. Τα μπαχαρικά λοιπόν, και τα βότανα είναι ένας πολύ αρωματικός τρόπος για να προσθέσετε μοναδική γεύση, όχι μόνο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αλλά στην ίδια σας τη ζωή! Ελάτε να μάθουμε λοιπόν ποια βότανα και μπαχαρικά αντιστοιχούν στο κάθε ζώδιο!

Τα ζώδια του Αέρα

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στα αρώματα και τις μυρωδιές, εξερευνώντας τα αγαπημένα βότανα και μπαχαρικά που ταιριάζουν περισσότερο στα ζώδια του αέρα.

Ο αέρας συμβολίζει την ψυχή, δίνοντας πνοή σε κάθε τι άψυχο. Ταυτίζεται με ότι κινείται, μεταβάλλεται και αλλάζει διαρκώς. Το πνεύμα είναι η βασική του έκφραση, όπως και η σκέψη. Με ορμή και τόλμη επικοινωνεί τις ιδέες του και αναζητά διαρκώς νέες περιπέτειες, που θα του ανοίξουν δρόμους για να εκφραστεί ακόμα πιο δημιουργικά και πιο πρωτότυπα. Τα 3 ζώδια του αέρα είναι οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος.

Δίδυμοι

Ο πολύ επικοινωνιακός Δίδυμος μπορεί να χρειαστεί μια μικρή βοήθεια για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που αναζητά και βρίσκει, οπότε ο άνηθος με την καθαρή, δροσιστική του γεύση διεγείρει την όρεξη και βοηθά στην πέψη! Το έντονα αρωματικό και εξωτικό κύμινο θα τον ξετρελάνει, όταν το βάλετε σε σούπες και όσπρια!

Ζυγός

Η ρομαντική φύση του Ζυγού εκτιμά πολύ ένα μπαχαρικό που καλλιεργεί την αγάπη και τον αισθησιασμό. Το κάρδαμο είναι γνωστό για τις ήπιες, θερμαντικές του ιδιότητες, οπότε πασπαλίστε λίγο πάνω από ένα κριθαρότο με λαχανικά σωτέ, όταν θέλετε να ζεστάνετε τα πράγματα σιγά-σιγά! Το βότανο που ταιριάζει με την εκλεπτυσμένη φύση του Ζυγού, είναι το θυμάρι, που μπορεί να μπει σε πολλά φαγητά, ενώ το ρόδι ως υλικό θα ταιριάξει πολύ με μια ελαφριά πανακότα που θα τη λατρέψει!

Υδροχόος

Ο ιδιόμορφος Υδροχόος εκτιμά την ασυνήθιστη και πολύπλοκη γεύση του γλυκάνισου. Χρησιμοποιήστε αυτό το μπαχαρικό σε σχήμα αστεριού για να φέρετε ευχάριστες εκπλήξεις στη ζωή σας, κρυμμένες μέσα σε μια αρωματική μαρμελάδα μήλου! Το βότανο που αρέσει στον Υδροχόο είναι το μελισσόχορτο, που καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και τα πολλά νεύρα και δίνει έντονο άρωμα λεμονιού σε ροφήματα και κέικ!

 

* Περισσότερα για τα βότανα και τα μπαχαρικά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: «Η Γεύση των Ζωδίων», της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/