Ζώδια του αέρα: Λογική, χωρίς ευαισθησία

Ζώδια του αέρα: Λογική, χωρίς ευαισθησία

Ζώδια του αέρα: Λογική, χωρίς ευαισθησία

Οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος είναι η τριάδα των ζωδίων που ανήκει στο στοιχείο του Αέρα. Και είναι αυτό ακριβώς, δεν μπορείς να τους πιάσεις και να τους φυλακίσεις. Είναι τα ζώδια που διακρίνονται για τον ορθολογιστικό τρόπο σκέψης, αγαπούν τη γνώση, την επικοινωνία και την ελευθερία. Ο λόγος τους έχει βαρύτητα, πειθώ και οι ιδέες τους είναι πρωτοποριακές. Το βλέμμα τους είναι πάντα στραμμένο στο μέλλον και δεν περιμένουν τις εξελίξεις, αλλά τις δημιουργούν. Η στασιμότητα είναι ο εχθρός τους και πάντα διψούν για νέες εμπειρίες, που θα εξελίξουν τους ίδιους και αν είναι εφικτό και ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι οι εμπνευστές, οι φιλόσοφοι, οι καινοτόμοι.

Αυτά είναι μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο υπάρχουν και κάποια αρνητικά που λειτουργούν ως «αγκάθια» στον τρόπο που σχετίζονται με τους άλλους, όπως η έλλειψη συναισθήματος που τους κάνει ψυχρούς και υπολογιστές. Αυτά τα «σκοτεινά» σημεία του χαρακτήρα και της ψυχολογίας τους θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι συμβολισμοί

Η συμπεριφορά τους είναι εξωστρεφής, αλλά για να επικοινωνήσουν με τους άλλους πρέπει να ταυτιστούν εγκεφαλικά. Σε γενικές γραμμές είναι… πολιτισμένοι, δεν κυριεύονται από κατώτερα «ζωώδη» ένστικτα και δεν είναι τυχαίο ότι από ολόκληρο τον ζωδιακό κύκλο, μόνο αυτά τα τρία ζώδια δεν έχουν στον συμβολισμό τους τη μορφή κάποιου ζώου, αλλά ανθρώπινες φιγούρες και αντικείμενα. Μάλιστα ο Ζυγός, είναι ο μοναδικός, που «εκπροσωπείται» από ένα άψυχο σύμβολο, τη ζυγαριά.

Αυτό που υπερισχύει στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν τα αέρινα ζώδια, είναι η λογική. Όσο όμως και να ακούγεται αυτό ωραίο, καλώς ή κακώς έχουμε να κάνουμε με την ψυχρή, τετράγωνη λογική, χωρίς φίλτρο συναισθήματος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίπαλο δέος των ζωδίων του νερού, με τα οποία όμως ταιριάζουν υπό την έννοια ότι συμπληρώνουν τα κενά τους, αν και η σχέση τους πολλές φορές μοιάζει με «τρικυμία», που προκαλείται όταν ο… αέρας πέφτει με πολλά μποφόρ στο… νερό.

Έλλειψη συναισθημάτων

Τα ζώδια του αέρα επεξεργάζονται τα πάντα στη ζωή τους υπό το πρίσμα της λογικής, της αντικειμενικότητας, της ανεξαρτησίας και της προοπτικής. Έχουν υψηλές αρχές, αίσθημα δικαιοσύνης και φημίζονται για την έλλειψη ευαισθησίας, αλλά και τη δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων. Οι Δίδυμοι είναι αεικίνητοι, ανεξάρτητοι, περίεργοι, ρουφούν τη γνώση, μοιράζονται πληροφορίες και μισούν τις «κολλημένες» σχέσεις. Ο Ζυγός έχει υψηλή νοημοσύνη και αισθητική, είναι ο ορισμός της διπλωματίας και της γεφύρωσης των αντιθέτων, παλεύει με την αναποφασιστικότητα του και εξετάζει τις σχέσεις του στρατηγικά. Ενώ ο Υδροχόος είναι γνωστός για τη δυσαρέσκεια που έχει ως προς τις συναισθηματικές εκδηλώσεις και διοχετεύει όλο το πάθος του στις κοινωνικές ιδέες και επαναστάσεις.

Σύμφωνα με την αστρολόγο, ψυχολόγο και συγγραφέα Dr Liz Greene, που αναλύει την ψυχολογική πλευρά των ζωδίων (μέσα από τους διαχωρισμούς της προσωπικότητας, στους οποίους είχε καταλήξει ο μαθητής του Φρόιντ, Carl Jung), τα ζώδια του αέρα επικεντρώνονται στη λογική κατανόηση των καταστάσεων και δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τη συναισθηματική πλευρά της ζωής. Θέλουν να συνδέονται με τους άλλους εγκεφαλικά και πνευματικά και όχι μέσω των «επίπονων» συναισθημάτων. Αυτό ισχύει όχι μόνο για όσους εκπροσωπούν τα ζώδια των Διδύμων, Ζυγού ή Υδροχόου, αλλά και για όσους έχουν στον αστρολογικό τους χάρτη πολλά αέρινα στοιχεία.

Η «αχίλλειος πτέρνα»

Με άλλα λόγια, όπως τονίζει η dr Liz Greene, τα ζώδια του αέρα έχουν «πρόβλημα» με την ανάλυση των συναισθημάτων, τους τρομάζουν και γι’ αυτό τα θεωρούν τη «αχίλλειο πτέρνα» τους σε ότι αφορά τις σχέσεις. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολλοί Υδροχόοι, γυναίκες και άνδρες, που υπερηφανεύονται για το ότι δεν κλαίνε ποτέ, επειδή αντιλαμβάνονται την έκφραση του συναισθήματος ως αδυναμία. Υποτιμούν τη συναισθηματική λειτουργία και την αρνούνται πεισματικά. Οι Δίδυμοι από την πλευρά τους στερούνται επαφής με το συναίσθημά τους και αν ρωτήσετε έναν καθαρόαιμο Δίδυμο τι αισθάνεται για κάτι, θα αρχίσει την απάντηση του αναφέροντας: «Λοιπόν, νομίζω ότι…». Αν τον διακόψετε και του ζητήσετε τα συναισθήματα του και όχι τις σκέψεις του, τότε μπερδεύεται το μυαλό του, διότι δεν ξέρει τι αισθάνεται. Οι δε Ζυγοί θα σας εξηγήσουν την έννοια του κάθε συναισθήματος στη θεωρία και πώς αυτό θα πρέπει να εκφράζεται κομψά, αλλά χωρίς να ξεπερνάει κάποιος τα όρια.

Στις προσωπικές τους σχέσεις είναι ανέκφραστοι και κάπως «ξύλινοι». Οι Δίδυμοι δεν θα σας πάρουν αγκαλιά, δεν θα σας προσφέρουν χάδια κάθε τρις και λίγο και σίγουρα αν τα έχετε ανάγκη και τα απαιτήσετε θα δείτε τη… σκόνη τους, καθώς θα φύγουν τρέχοντας από δίπλα σας, αφού ήσασταν πολύ «κτητικοί». Ο Ζυγός επεξεργάζεται όλα τα συναισθήματα μέσα από τα ρομαντικά ιδανικά του και μπορεί να γράψει ολόκληρα βιβλία γι’ αυτά, ωστόσο δεν θα ξεστομίσει ούτε μία κουβέντα αγάπης. Ενώ ο Υδροχόος δεν καταλαβαίνει καν γιατί παραπονιέστε μετά από σαράντα χρόνια γάμου που δεν σας έχει φέρει ποτέ λουλούδια. Και μόνο που σας παντρεύτηκε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης, τι δεν καταλαβαίνετε;

Εκλογίκευση συναισθημάτων

Αν τους συμβεί κάποια τραυματική εμπειρία, φορούν τη μάσκα της ψυχραιμίας και μέσα τους παλεύουν με το «θηρίο», προσπαθώντας να το υποτάξουν, για να μην διαταραχθεί η ομαλή και λογική ζωή τους. Ως «θηρίο» βλέπουν τα συναισθήματα που μπορεί να τους κατακλύζουν και η μόνη λύση γι’ αυτούς είναι τα… εξημερώσουν, δηλαδή να τα εκλογικεύσουν.

Δεν τους αρέσει να χάνουν ανθρώπους από τη ζωή τους και περνάνε με μεγαλύτερη ευκολία, συγκριτικά με άλλα ζώδια, σε άλλες μορφές σχέσεων. Για παράδειγμα, μπορούν να χωρίσουν με κάποιον και να θέλουν να μείνουν φίλοι και το εννοούν. Μάλιστα αδυνατούν να καταλάβουν γιατί ο άλλος δεν το δέχεται, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν τη συναισθηματική εμπλοκή που μπορεί να υπάρχει.

Είναι τα άτομα που δεν επηρεάζονται από τους άλλους, δεν δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης και απομακρύνονται πιο εύκολα από τη μητρική στέγη. Είναι αυτοί που θα ακούσουν το πρόβλημα σου όχι για να σου συμπαρασταθούν, αλλά για να σου δώσουν τη λύση και αν δεν την ακολουθήσεις θα σε κρίνουν γι’ αυτό. Η κριτική τους έγκειται στο ότι δεν αντιλαμβάνονται γιατί κάποιος «γονάτισε» σε μια κατάσταση, αφού αυτή μπορεί να λυθεί.

Τα ζώδια του αέρα καταφέρνουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, με πολύ λογική και χωρίς καθόλου ευαισθησία, να βρουν μέσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις, ποιες είναι οι δυνατότητές του ανθρώπου για ανάπτυξη και εξέλιξη. Σε προβληματικές καταστάσεις που οι άλλοι «δεν αντέχουν» και τα παρατάνε, τα ζώδια του αέρα παίρνουν τα ηνία και προχωράνε.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Το ζώδιο που αγαπάμε να «μισούμε». Μόνο στο άκουσμα ότι κάποιος εκπροσωπεί το ζώδιο των Διδύμων ακολουθούν γκριμάτσες και ηχητικά εφέ απογοήτευσης. Είναι περισσότερο γνωστά τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους από τα θετικά, διότι αρέσκονται και οι ίδιοι να τα προβάλλουν. Είναι συναισθηματικά αυτάρκεις και δεν τους αφορά η γνώμη των άλλων. Δεν τους ενδιαφέρει να είναι τα «καλά παιδιά» και έτσι με μεγάλη ευχαρίστηση έχουν αναλάβει τον ρόλο του… κακού και τον υποστηρίζουν. Στα ελαττώματα τους είναι η διπλή τους φύση που βγαίνει παντού. Έχουν πάντα δύο απόψεις και είναι ικανοί να σε τρελάνουν. Είναι ασυνεπείς για το τι θέλουν, αφού τη μια στιγμή επιθυμούν το ένα και την άλλη το άλλο. Θέλουν αυτό που δεν έχουν και τα θέλουν όλα. Αυτό τους δημιουργεί συγκρούσεις, απογοητεύσεις και θυμό. Επιπλέον, οι Δίδυμοι έχουν το ταλέντο του ορθολογισμού στο μυαλό τους, εκλογικεύουν τα πάντα και -σε συνδυασμό με την αναλυτική ικανότητα τους- αντιλαμβάνονται τι αισθάνονται οι άλλοι και μετατρέπονται σε συναισθηματικούς χειριστές.

Κυβερνήτης τους είναι ο Ερμής και τους έχει προικίσει με το χάρισμα της επικοινωνίας. Οι Δίδυμοι είναι μαγευτικοί ομιλητές, αλλά αυτό που λατρεύουν είναι να κουτσομπολεύουν και έχουν μια τάση στο ψέμα και την υπερβολή. Ο λόγος τους είναι ρηχός και δεν εμβαθύνουν, ενώ στη συζήτηση πηδάνε από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να ολοκληρώνουν τη σκέψη τους, αφού διακατέχονται από απουσία συνοχής. Δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε τίποτα και συνήθως ξεκινούν κάτι και το αφήνουν στη μέση, καθώς στο μεταξύ έχουν ενθουσιαστεί με κάτι άλλο.

Δεν έχουν ενσυναίσθηση, μοιάζουν με ένα ρομπότ, το οποίο επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία του ανάλογα με τις νέες πληροφορίες και γνώσεις που λαμβάνει ή με το τι έχει να αντιμετωπίσει, χωρίς να είναι διαισθητικό και ικανό να νιώσει τις ανάγκες του άλλου.

ΖΥΓΟΣ

Σε αντίθεση με τους Διδύμους που θέλουν αυτό που δεν έχουν, οι Ζυγοί δεν ξέρουν τι θέλουν, αφού η αβεβαιότητα και η αναποφασιστικότητα τούς χαρακτηρίζει. Μόλις πρέπει να αποφασίσουν για κάτι, τους κυριεύει η αιώνια αμφιβολία και αναζητώντας την τέλεια απόφαση, οι ευκαιρίες χάνονται και η απογοήτευση είναι μονόδρομος. Γενικά κινούνται με αργούς ρυθμούς, τους αρέσει να τεμπελιάζουν, να δουλεύουν οι άλλοι για αυτούς και να έρχονται στη συνέχεια να κρίνουν το αποτέλεσμα με τον δικό τους έξυπνο, αλλά απίστευτα ψυχρό τρόπο. Η κριτική και η γλώσσα τους σπάει κόκκαλα και δεν έχουν καμία ενσυναίσθηση των πράξεων και των λόγων τους. Το ζητούμενο των Ζυγών είναι η δικαιοσύνη, θέλουν η ζυγαριά τους να μην γέρνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά και παίρνουν το ρόλο του «δικηγόρου του διαβόλου» σε ατελείωτες συζητήσεις, που μπορεί να κουράσουν τον άλλον.

Οι Ζυγοί φαίνονται ήρεμοι, πράοι, φημίζονται για τις διπλωματικές ικανότητες τους και συνήθως κρατάνε τις ισορροπίες σε μία αντιπαράθεση, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες να μην εξελιχθεί σε καβγά. Προσπαθούν πάντα να γεφυρώνουν καταστάσεις, αλλά αν θυμώσουν ξεχνούν τους καλούς τους τρόπους και γίνονται υστερικοί, απίστευτα προσβλητικοί, χωρίς κανένα συναίσθημα για το τι νιώθει ο άλλος. Παλεύουν με όλο τους το είναι -και πολλές φορές με περισσότερη θέρμη από ότι χρειάζεται- για να επαναφέρουν την τάξη των πραγμάτων. Τη δική τους τάξη, αυτή που θεωρούν αυτοί σωστή και μπορεί να σε βγάλουν από τα ρούχα σου με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν για να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Είναι τόσο πεισματάρηδες αν θέλουν να περάσουν την άποψη τους, που θα προσπαθήσουν να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου για να το καταφέρουν. Χρησιμοποιούν όλα τους όπλα για να χειραγωγήσουν τους γύρω τους και τελικά τα καταφέρνουν, όχι πάντα γιατί έπεισαν τον συνομιλητή τους, αλλά επειδή ο άλλος παραιτείται από τη λεκτική αντιπαράθεση και το κήρυγμα, για να ησυχάσει το κεφάλι του. Είναι τόσο ξεροκέφαλοι και επίμονοι, που μπορεί να επαναλαμβάνουν το ίδιο μέχρι να γίνει αυτό που θέλουν.

Επίσης, επειδή προστατεύουν την εικόνα τους και θέλουν να δείχνουν τέλειοι, όταν τους ζητήσει κάτι ο ανώτερος τους στη δουλειά λένε πάντα «ναι» και ας είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ιδανικές συνθήκες. Αν αυτοί είναι τα αφεντικά, θα απαιτήσουν να γίνουν όλα με τον δικό τους τρόπο, διότι είναι πάντα ο σωστός.

Γενικά τους αρέσει η αρμονία και η ισορροπία στη ζωή τους και εκτιμούν την ευγένεια και την αισθητική. Ως ζώδιο της Αφροδίτης αγαπούν ότι είναι όμορφο και σε βάζουν στην καρδιά τους αμέσως μόλις ακούσουν κομπλιμέντα. Δίνουν όμως τόσο μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση, που ξεχνούν ότι οι άνθρωποι δεν μόνο αυτό που φαίνονται, άλλα υπάρχουν και ψυχικά χαρίσματα, τα οποία είναι πιο σημαντικά και σπουδαία από ένα αψεγάδιαστο κορμί και ένα εντυπωσιακό πρόσωπο. Στις προσωπικές τους σχέσεις δεν εκφράζονται με συναισθηματικό τρόπο και θέλουν να είναι στο επίκεντρο του περιβάλλοντος τους περισσότερο από το ταίρι τους, με αποτέλεσμα να γίνονται κουραστικοί στην προσπάθεια τους συνεχώς να τραβούν την προσοχή.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Οι Υδροχόοι θέλουν να ξεχωρίζουν και κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν. Απολαμβάνουν τη διαφορετικότητα τους και την επιδεικνύουν συνεχώς. Είναι ικανοί να εκφράσουν μια άποψη, που και οι ίδιοι δεν πιστεύουν, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν αντιδράσεις και μετά να χαίρονται με τον χαμό που δημιούργησαν. Είναι πεισματάρηδες, αγύριστα κεφάλια, επαναστάτες χωρίς αιτία και παρορμητικοί.

Είναι από τα πιο ψυχρά ζώδια, καθώς δεν εμπλέκονται συναισθηματικά με πρόσωπα και καταστάσεις. Θεωρούν ότι τα συναισθήματα λειτουργούν σαν «άγκυρες» στους ανθρώπους και τις σχέσεις και ότι σε κρατούν καθηλωμένο και παγιδευμένο. Η ανεξαρτησία τους είναι αδιαπραγμάτευτη και λειτουργούν ως όντα χωρίς ρίζες και δεσμούς.

Θέλουν να αποτελούν την έμπνευση για τους άλλους και αν δεν δέχονται σεβασμό και θαυμασμό μετατρέπονται σε σκληρούς κατακριτές. Έχουν ακραία όνειρα, μεγάλους σκοπούς και ιδανικά και μπορεί να παρατήσουν τα πάντα για να τα πετύχουν. Μπορεί να αφήσουν την οικογένεια τους για να πάνε στην Ανταρκτική να σώσουν τους πιγκουίνους ή να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα κάποιας μειονότητας. Ωστόσο όλες αυτές τις θαυμαστές ιδέες που έχουν δεν κρύβουν μέσα τους μόνο τον αλτρουισμό, αλλά και την προσωπική καταξίωση. Θέλουν σε όλα αυτά να ηγούνται, να είναι οι άνθρωποι που εμπνέουν τους άλλους για έναν μεγάλο σκοπό. Να δέχονται αυτοί το χειροκρότημα και όχι να είναι ακόλουθοι κάποιου άλλου. Επίσης, δεν θα πράξουν ποτέ συναισθηματικά, αφού ζουν για τον σκοπό και όχι για το αποτέλεσμα.

Κυβερνούνται από τον Ουρανό, τον πλανήτη της ανώτερης και δημιουργικής σκέψης, της πνευματικής ικανότητας και της έμπνευσης και οι Υδροχόοι λατρεύουν να επιδεικνύουν τις γνώσεις και την ευφυία τους. Δεν γνωρίζουν τη λέξη ταπεινότητα και μάλιστα αναπτύσσουν συμπλέγματα ανωτερότητας, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν σε κάποιον άλλον ότι έχει καλύτερες ιδέες ή γνώσεις. Είναι ισοπεδωτικοί σε όποιον τους φέρει εμπόδια και χρησιμοποιούν τις αδυναμίες των άλλων ως όπλα τους, δημιουργώντας συναισθηματικές πληγές σε ανθρώπους που είναι πιο αδύναμοι. Αυτό μπορεί να τους αποξενώσει από τους φίλους τους, κάτι που για τους Υδροχόου είναι μεγάλο πλήγμα, αφού η φιλία είναι γι’ αυτούς η σπουδαιότερη σχέση της ζωής τους. Όλη αυτή η «αντικοινωνική» συμπεριφορά δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια τους να κρύψουν τις δικές τους φοβίες και τα τρωτά τους σημεία.

Ως σύντροφοι δεν είναι εκδηλωτικοί, με την έννοια του ρομαντισμού και της αγκαλιάς. Οι Υδροχόοι δεν παρασύρονται από πάθη, για να μοιραστούν την καρδιά και το σπίτι τους πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει εκτίμηση και εγκεφαλική ταύτιση. Για να μείνουν σε μια σχέση πρέπει να απολαμβάνουν την πλήρη ανεξαρτησία τους, αλλιώς θα σπάσουν κάθε είδους δεσμά και θα φύγουν μακριά.