Η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων του Νερού

Η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων του Νερού

Η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων του Νερού

Όλα τα ζώδια έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Τα ζώδια του νερού, όμως, είναι τα πιο εσωστρεφή και έχουν πολλές «σκοτεινές» πλευρές, αφού αναπνέουν και ζουν μέσα από το συναίσθημα. Και όταν αναφερόμαστε στα συναισθήματα δεν εννοούμε μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά που προκαλούν στους άλλους μεγάλο πόνο και αφήνουν πολλά σημάδια. Καθόλου τυχαίος δεν είναι και o συμβολισμός των ζωδίων αυτών, που περιέχει τρία «ψυχρά» πλάσματα: το καβούρι, τον σκορπιό και το ψάρι.

Τα ζώδια του νερού: Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες, είναι αινιγματικά, αποπνέουν μυστήριο και τα συναισθήματα τους είναι τόσο βαθιά, που μπορούν να πνίξουν τους ίδιους και τους γύρω τους. Γοητεύονται από το παρασκήνιο, δεν βγαίνουν οι ίδιοι μπροστά και αρέσκονται να κινούν υπόγεια τα νήματα αφήνοντας τους άλλους να θεωρούν τους εαυτούς τους πρωταγωνιστές. Τους ιντριγκάρουν θέματα που έχουν σχέση με το θάνατο, τη μοίρα και τον Θεό και ψάχνουν απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το «πέρα από εδώ». Προσπαθούν να εμβαθύνουν σε έννοιες του ασυνείδητου, μπαίνουν με μεγάλη ευκολία στο μυαλό των άλλων και πολλές φορές προσπαθούν να τους χειραγωγήσουν. Η αντίληψη τους είναι υψηλή, έχουν ισχυρό ένστικτο και διαίσθηση, αλλά τα κριτήρια τους είναι υποκειμενικά, αφού βιώνουν τα πάντα μέσω των συναισθημάτων τους.

Βουτιά στην ψυχή

Αυτά τα βαθιά τους συναισθήματα κάνουν την ψυχολογία των ζωδίων του νερού εύθραυστη και πολλές φορές «σκοτεινή». Η Αμερικανίδα αστρολόγος, ψυχολόγος και συγγραφέας Liz Greene στο βιβλίο της με τίτλο: «Dark of the Soul: Psychopathology in the Horoscope», αναφέρει ότι το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί στους αστρολογικούς χάρτες πολλών ψυχοπαθών, καταργώντας ουσιαστικά τον μύθο ότι τα ζώδια του νερού είναι ευαίσθητα και ζουν για να φροντίζουν τους άλλους. Ωστόσο κάνει σαφές ότι η πνευματικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, όπως και το γεγονός ότι μπορούν να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων και να τους κατανοούν. Ειδική μνεία κάνει για τους Σκορπιούς και τους Ιχθύς αναφέροντας ότι οι κυβερνήτες τους, Πλούτωνας και Ποσειδώνας αντίστοιχα, τους δημιουργούν σύγχυση, μπερδέματα και ψυχολογικά τραύματα, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι προβληματικές εμπειρίες τους λειτουργούν καθαρτικά και καταφέρνουν να επουλώνουν τις βαθιές πληγές της ψυχής τους. Επίσης, μπορούν οι ίδιοι να γίνουν θεραπευτές, αφού έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο μυαλό και την ψυχή του άλλου και να του προσφέρουν  διέξοδο.

Διαίσθηση και αντίληψη

Οι αντιδράσεις τους είναι ενστικτώδεις και δεν έχουν καμία σχέση με τον ορθολογικό τρόπο σκέψης. Η αξιολόγηση ανθρώπων και καταστάσεων γίνεται σε ασυνείδητο επίπεδο και με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο από τα ζώδια του αέρα, που θέλουν σε όλα να έχουν μια λογική εξήγηση. Τα ζώδια του νερού έχουν την πνευματική οξυδέρκεια να κρίνουν και να κατατάσσουν ανθρώπους διαισθητικά, για αυτό και πολλές φορές απαντάνε με αοριστία. Για παράδειγμα αν γνωρίσουν κάποιον και δεν νιώσουν θετικά «κύματα» ενέργειας δεν θα του δώσουν δεύτερη ευκαιρία, απλά θα τον αντιπαθήσουν. Κάτι μέσα τους χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί με επιχειρήματα και να γίνει αντιληπτό από τα ζώδια του αέρα, που θέλουν να υπάρχει μια απτή δικαιολογία για κάτι και όχι μόνο μια κρίση που βασίζεται σε συναισθήματα. Δεν είναι όμως θέμα εξυπνάδας, αλλά αντίληψης.

Τα ζώδια του νερού έχουν την «ευλογία» και την «κατάρα» να μπορούν να συναισθάνονται. Πιάνουν στην ατμόσφαιρα «σημάδια», που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται και δεν μπορούν και να τα εξηγήσουν. Έχουν διορατικότητα, διακριτικότητα και την ικανότητα να πλησιάζουν ανθρώπους και ενστικτωδώς να κατανοούν τις ανάγκες τους. Ακόμα και ο Σκορπιός, που τον συνοδεύει η φήμη της απίστευτης ψυχραιμίας, κάτω από την φαινομενική σκληρότητα του, υπάρχει μια ζεστή καρδιά, έτοιμη να ακούσει τα προβλήματα του άλλου. Οι αδυναμίες τους εκφράζονται διαφορετικά. Ο Καρκίνος είναι κτητικός και φοβισμένος για το μέλλον. Ο Σκορπιός πάσχει από συναισθηματικό φανατισμό και ζει σε βαριά μελαγχολική ατμόσφαιρα που μοιάζει με σκηνή από τον Οθέλλο και οι Ιχθύες είναι περιβόητοι για το συγκλονιστικό τους συναίσθημα, τη ρομαντική τους διαφυγή, την ασυνέπεια, την αοριστία και την έλλειψη στόχων.

Έλλειψη λογικής και αντικειμενικότητας

Τα ζώδια του νερού, εν ολίγοις, έχουν πρόβλημα με τη «λογική» και στερούνται αντικειμενικότητας. Όλα τα επεξεργάζονται υπό το πρίσμα των συναισθημάτων και γίνονται έρμαιο αυτών. Θα θυσιάσουν τα πάντα και θα πληρώσουν το προσωπικό τους κόστος, για να δημιουργήσουν τις συνθήκες ανταπόκρισης από τον σύντροφό τους και όσους αγαπούν και θέλουν στη ζωή τους. Η «ανάσα» τους είναι ο κόσμος των συναισθημάτων και αυτό περιλαμβάνει όλο το φάσμα, από το πολύ φως μέχρι το μαύρο αδιαπέραστο σκοτάδι.

Αν αγαπήσουν και αγαπηθούν λάμπουν και είναι οι πιο θετικοί άνθρωποι του κόσμου. Αν όμως ζουν σε περιβάλλον συναισθηματικής ανασφάλειας, απογοητεύονται και μετατρέπονται στην χειρότερη έκδοση του εαυτό τους. Κουράζουν τους άλλους, διότι προσκολλώνται τόσο πολύ σε αυτούς που αγαπούν και έχοντας οδηγό την ανασφάλεια τους, τούς… πνίγουν. Ουσιαστικά μετατρέπονται σε συναισθηματικά «παράσιτα» σε έναν ξενιστή, ο οποίος στο τέλος θα τους απορρίψει για να επιβιώσει.

Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφορούν μόνο τα άτομα που ο Ήλιος τους (δηλαδή το ζώδιο τους) είναι Καρκίνος, Σκορπιός ή Ιχθύες, αλλά και αυτούς που στους αστρολογικούς τους χάρτες υπερέχουν αυτά τα υδάτινα στοιχεία, έχουν δηλαδή ωροσκόπο ή και πολλούς προσωπικούς πλανήτες στα ζώδια αυτά.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Για το ζώδιο του Καρκίνου είναι πολύ σημαντική η διατήρηση των οικογενειακών δεσμών. Η ασφάλεια που του δίνει η οικογένεια είναι το Α και το Ω για την ευημερία του. Ο Καρκίνος συμβολίζει το μητρικό ένστικτο, τους πρώτους δεσμούς μας και μια από τις σχέσεις που τον επηρεάζει περισσότερο στη ζωή του θετικά ή αρνητικά  είναι η σχέση με τη μητέρα του. Οι πρωταρχικές του ανάγκες είναι να αισθανθεί αγάπη, ασφάλεια και αποδοχή και θέλει να περιβάλλεται με ό, τι αισθάνεται οικείο. Αν δεν τα λάβει όλα αυτά γίνεται μια προσωπικότητα που λίγοι μπορούν να ανεχτούν.

Η φράση που τον χαρακτηρίζει είναι «νιώθω» και γι’ αυτό μπορεί να προσφέρει φροντίδα και πολύ αγάπη. Όταν αισθανθεί ανασφάλεια προσκολλάται σε όλους και σε όλα και για να επανέλθει στην κανονικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια διαβεβαίωση από τους αγαπημένους του ότι τον αγαπάνε.

Η προσκόλληση του Καρκίνου στο σπίτι είναι δεδομένη και θα ήταν ικανοποιημένος αν μπορούσε να μεταφέρει το σπίτι του παντού. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και στο μυαλό του το σπίτι του λειτουργεί σαν το «κέλυφος» του, ώστε να μπορεί να κρύβεται στα δύσκολα.

Ο Καρκίνος διαθέτει πλούσια φαντασία, μεταβαλλόμενες διαθέσεις και ισχυρή διαίσθηση. Επειδή σιχαίνεται τις αλλαγές και μισεί τα απρόοπτα, προσπαθεί να είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο και οτιδήποτε συμβεί, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει την αίσθηση της ασφάλειας του. Γενικά αισθάνεται ευάλωτος και λειτουργεί με φόβο απέναντι σε άτομα που δεν γνωρίζει. Για αυτό και έχει ένα σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας σε οποιονδήποτε τον πλησιάζει για πρώτη φορά και τον υποβάλλει σε διάφορες δοκιμασίες για να τσεκάρει τα κίνητρα του. Ο Καρκίνος είναι επιφυλακτικός όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε οποιαδήποτε κατάσταση ή νέο σχέδιο  του προταθεί το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. Ο Καρκίνος λειτουργεί εκτός από το συναίσθημα και με το προαίσθημα. Δίνει σημασία σε όνειρα και σημάδια και τα συνδέει με αναμνήσεις, βιώματα και απελευθερώνει τη διαισθητική πλευρά του.

Οι εναλλαγές στις διαθέσεις του Καρκίνου είναι σαν τις φάσεις της Σελήνης. Μόνο που δεν χρειάζεται κάποιες ημέρες για να περάσει από την Πανσέληνο στη φάση της Νέας Σελήνης ή να του βγει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, του αρκούν λίγα λεπτά και μία μεγάλη δόση ανασφάλειας για να μετατραπεί από ένα δοτικό άτομο σε έναν «βασανιστή». Επειδή τα συναισθήματα του κατακλύζουν το σώμα και το μυαλό του και οι ανασφάλειες του πνίγουν τη λογική και την ψυχραιμία του, οι υστερίες και η γκρίνια του είναι μνημειώδεις. Επίσης επειδή κυβερνάται από τη Σελήνη, που σχετίζεται με την τροφή, σε περιόδους ανασφάλειας και προβλημάτων μπορεί να παρουσιάσει διατροφικές διαταραχές.

Ο Καρκίνος μερικές φορές (ιδιαίτερα οι μανούλες) δίνει πάρα πολλά και δεν ευχαριστιέται ο ίδιος τη ζωή του, αλλά ούτε την προσφορά του. Ασυνείδητα με την προσφορά του προσπαθεί να γεμίζει τους άλλους με ενοχές και ανάγκες, προκειμένου να μην ξεφύγουν ποτέ από τον χειρισμό του και ανεξαρτητοποιηθούν. Δεν το κάνει πάντα με δόλο, απλά αυτή η συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα του χειρότερου φόβου του. Δηλαδή να φτάσει η στιγμή που οι άλλοι δεν θα τον έχουν ανάγκη και έτσι δεν θα αισθάνεται χρήσιμος. Αυτή η καταπιεστική φροντίδα και προστασία ευνουχίζει και πνίγει τους γύρω του, οι οποίοι κάποια στιγμή θα τον εγκαταλείψουν και ο Καρκίνος θα το εισπράξει ως την μεγαλύτερη αχαριστία. Ωστόσο όταν ο Καρκίνος νιώσει αγάπη και δεν τον πνίγουν οι ανασφάλειες του, είναι το άτομο που θέλεις να βρίσκεις όταν γυρνάς κουρασμένος στο σπίτι, αφού η φροντίδα του είναι απερίγραπτη. Είναι δοτικός, υποστηρικτικός και πάνω από όλα νοιάζεται.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο Σκορπιός έχει στενή σχέση με το θάνατο είτε με την κυριολεκτική του έννοια είτε με την μεταφορική. Πολλές φορές στη ζωή του θα βρεθεί αντιμέτωπος με ζητήματα ζωής και θανάτου ή απλώς θα αναγκαστεί να πει τη λέξη «τέλος» σε καταστάσεις, βιώνοντας ουσιαστικά έναν μικρό θάνατο.. Βέβαια άλλες τόσες θα κάνει και μια νέα αρχή, διότι είναι σαν τον Φοίνικα, το μυθικό πουλί που γεννιέται από τις στάχτες του. Οι Σκορπιοί ζούνε πολλές ζωές σε μία και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Έχουν μια βαθύτερη αντίληψη για τον θάνατο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι και δεν τους προκαλεί φόβο ο… άλλος κόσμος και ότι μπορεί να συμβαίνει εκεί. Παρότι είναι απίστευτα ρεαλιστές έχουν πολλές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Το σκοτάδι τους ελκύει και παρότι ως ζώδιο του νερού έχει πάρα πολλά συναισθήματα, δεν τα εκφράζει όπως τα άλλα δύο ζώδια, δηλαδή με φροντίδα και αγάπη, αλλά με πάθος. Ο κίνδυνος, τούς τραβά σαν μαγνήτης και ό,τι κρυφό, μυστικό και μυστικιστικό γίνεται πόλος έλξης. Αν ήταν να επιλέξει ανάμεσα σε μια ζωή γεμάτη αγάπη και θαλπωρή ή σε ένα παράνομο δεσμό με κρυφά ραντεβού και παθιασμένο σεξ, σίγουρα θα επέλεγε το δεύτερο. Είναι η φύση του έτσι. Δεν μπορεί το μίζερο και το μέτριο, προτιμά να φάει τα μούτρα του σε κάτι που ανεβάζει την αδρεναλίνη του στα ύψη, από το να  ζήσει μία ζωή σαν το καρδιογράφημα του νεκρού.

Η διεισδυτική του δύναμη τού επιτρέπει να βλέπει πίσω από τα λόγια και τις πράξεις των άλλων. Είναι ψύχραιμος και ικανός να αντιμετωπίσει μεγάλες τραγωδίες. Μπορεί να σταθεί σαν βράχος εκεί που οι άλλοι θα λυγίσουν. Μπορεί να θεραπεύει τις πληγές στο σώμα και την ψυχή του, να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν και να ανοίξει νέους δρόμους. Εξάλλου για τον Σκορπιό όλα είναι κύκλοι. Κύκλοι που ολοκληρώνει και πάει στον επόμενο. Όμως αν κάποιος του κάνει κακό δεν το ξεχνάει ποτέ. Στοιχειώνει το μυαλό και την ύπαρξη του. Μπορεί να προχωρήσει, αλλά δεν θα ξεχάσει και ίσως αν αποφασίσει να εκδικηθεί, το… δηλητήριο του να αφήσει μόνιμα σημάδια στον αντίπαλο του. Μπορεί, προκειμένου να καταστρέψει τον άνθρωπο που τον πλήγωσε να προβεί στην πιο αυτοκαταστροφική πράξη. Όμως ξέρει καλά ότι αυτός θα αντέξει τις συνέπειες και θα σηκωθεί ξανά όρθιος, ενώ οι άλλοι όχι.

Ο Σκορπιός δεν αντέχει να είναι στο περιθώριο. Στο παρασκήνιο ναι, στο περιθώριο όμως όχι. Αν αγαπήσει θέλει να νιώθει ότι ο άλλος του ανήκει και ότι ζει για αυτόν. Θέλει όχι απλά να αγαπηθεί, αλλά να είναι ποθητός. Απαιτεί απόλυτη αφοσίωση και πίστη και είναι επιρρεπής στη ζήλια και σε εμμονές. Δεν υπάρχουν περιθώρια προσωπικού χώρου για τον άλλον, θέλει να τα ξέρει και να τα ελέγχει όλα. Όμως υπόσχεται πίστη και συναισθηματική εγγύηση. Το βάθος των συναισθημάτων του είναι απύθμενο , αλλά σε αντίθεση με τα άλλα ζώδια του νερού καταφέρνει να τα καλύψει εξαιρετικά καλά και δεν τα εκφράζει. Η κτητικότητα του είναι τόσο έντονη και το πάθος του επικίνδυνο, που τρομάζει το αντικείμενο του πόθου του.

ΙΧΘΥΕΣ

Οι Ιχθύες αντιπροσωπεύουν την ονειρική, ευφάνταστη και ασυνείδητη πλευρά των ανθρώπων. Είναι οι ποιητές, οι καλλιτέχνες του ζωδιακού. Είναι ευαίσθητοι, δεκτικοί και απίστευτα μεταβαλλόμενοι. Γεννημένοι στο τέλος του ζωδιακού κύκλου, λειτουργούν σαν να κάνουν μια εσωτερική κατάδυση σε έναν άλλο κόσμο, στον δικό τους. Εκεί μπορούν να ερμηνεύσουν πράγματα και καταστάσεις όπως μόνο αυτοί ξέρουν και αντιλαμβάνονται. Αποσύρονται στην «σαπουνόφουσκά» τους όταν αισθάνονται απόγνωση, απελπισία και θλίψη. Και επειδή αυτά τα συναισθήματα τούς είναι πολύ οικεία, το πνεύμα τους επιλέγει να υποχωρήσει και να ηρεμήσει στη μοναξιά  μακριά από την πραγματικότητα. Σε ένα μέρος όπου μπορούν να «πεθάνουν» και να αναγεννηθούν, χωρίς να αντιμετωπίσουν την άθλια για αυτούς πραγματικότητα. Είναι ένας κόσμος ομορφιάς, μυστικών, ονείρων και ξεχασμένων αναμνήσεων, ο δικός τους κόσμος που δεν χωράει κανέναν άλλον.

Αυτή είναι η αντίδραση τους όταν τους συμβεί κάτι κακό που αρνούνται να το αντιμετωπίσουν, γιατί δεν έχουν τη δύναμη. Όμως στις τραγωδίες των άλλων είναι εκεί παρόντες και προσφέρουν όλο τους τον ευαίσθητο εαυτό. Η συμπάθεια και η κατανόηση στο πρόβλημα του άλλου είναι συγκλονιστική. Η ανάγκη τους να προσφέρουν τούς κάνει να τρέχουν όπου υπάρχει πόνος. Είναι σαν μέσα από τους άλλους να εξαγνίζουν την ψυχή τους και να λύνουν τα δικά τους βαθιά προβλήματα. Ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι αρέσκονται να βασανίζονται και να επιδεικνύουν τις ευαισθησίες τους, γιατί έτσι το παίζουν θύματα και αποκτούν το προφίλ του μάρτυρα.

Η συναισθηματική ζωή των Ιχθύων είναι περίπλοκη και μπερδεμένη. Αν ζουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, φροντίδας και αγάπης, ανθίζουν και βγάζουν με θετικό και δημιουργικό τρόπο τα συναισθήματα και τα ταλέντα τους. Αν βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις τότε βγάζουν τον κακό τους εαυτό με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Μπορεί να παραμείνουν σε μια καταπιεστική και κακοποιητική σχέση από ανασφάλεια και να αναπτύξουν διάφορα σύνδρομα, αλλά μπορούν εύκολα να μεταμορφωθούν και σε «τέρατα» χωρίς συναισθήματα. Γενικά οι Ιχθύες δεν έχουν καλή σχέση με τα όρια και έτσι μπορούν να βουλιάξουν οι ίδιοι ή να παρασύρουν και τους άλλους σε ένα άρρωστο ψυχικά περιβάλλον. Αν μάλιστα καταλάβουν ότι το συναίσθημα τους μπορεί να χειριστεί τους γύρω τους, το χρησιμοποιούν ως το πιο καταστροφικό όπλο. Μπορούν να γίνουν από ψυχροί εκτελεστές μέχρι αβοήθητα πλάσματα που οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν, αφήνοντας όμως πίσω τους θύματα. Μοιάζουν με τη θάλασσα που μπορεί τη μια στιγμή να είναι ήρεμη, διάφανη και γαλήνια και ξαφνικά να γίνει σκοτεινή, ανταριασμένη και κυριευμένη από παράξενα και τρομακτικά πλάσματα

Η διπλή φύση τους ενισχύεται από τη φαντασία, τις ιδέες, τα οράματα και τα όνειρά τους και τους μετατρέπει σε πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αν εκφράσουν τα συναισθήματά τους καλλιτεχνικά. Το σύμβολο των Ιχθύων είναι δύο ψάρια που κολυμπούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που μπορούν να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο του πνευματικού τους εαυτού, να προσπαθήσουν να σώσουν την ανθρωπότητα, να θυσιαστούν και να αφήσουν πίσω τους σπουδαία έργα τέχνης, γραπτά και ποιήματα. Αλλά μπορούν να φτάσουν στο έρεβος της ψυχής και να καταστρέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.