Τα 3 εξελικτικά στάδια του Ζυγού: Ο Ζυγός, η τυφλή δικαιοσύνη και το σπαθί

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Ζυγού: Ο Ζυγός, η τυφλή δικαιοσύνη και το σπαθί

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Ζυγού: Ο Ζυγός, η τυφλή δικαιοσύνη και το σπαθί

Κάθε ζώδιο έχει τρία εξελικτικά στάδια. Το πρώτο ξεκινά πάντα με το ίδιο το ζώδιο, αλλά υπάρχουν και άλλα δύο λιγότερο γνωστά. Καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, η ζωή μας περνά από διάφορα στάδια ανάπτυξης και συνειδητότητας. Για το ζώδιο του Ζυγού τα τρία στάδια είναι ο Ζυγός (ζυγαριά), η τυφλή δικαιοσύνη και το σπαθί.

Ο Ζυγός (αλληλένδετο συνεξαρτημένο)

Το σύμβολο του Ζυγού είναι η ζυγαριά της Θέμιδος, θεάς της Δικαιοσύνης. Η Θέμις στη μυθολογία είναι εκείνη που θεσμοθετεί. Από αυτήν εξαρτάται η ισορροπία κόσμου και η τάξη των πραγμάτων. Το όνομα της σημαίνει αυτό που ισχύει. Το δίκαιο που αντιπροσωπεύει είναι ιερό, ισχύει με τον ίδιο τρόπο για θεούς και ανθρώπους και είναι ανώτερο από τη βούλησή τους. Η Θέμις έχει τριπλή ιδιότητα. Είναι η θεά της φυσικής και της ηθικής τάξης και θεά της προφητείας (εγκαταστάθηκε πρώτη στο Μαντείο των Δελφών το οποίο παραχώρησε στον Απόλλωνα, καθώς ήταν η τροφός του). Η Θέμις ήταν επίσης παρούσα στη γέννηση του Δία και ήταν εκείνη που τον έδωσε στην Αμάλθεια να τον αναθρέψει. Έγινε αργότερα η δεύτερη σύζυγος του, πριν την Ήρα, αλλά κυβερνούσε μαζί του στον Όλυμπο. Ο Δίας εμπιστευόταν την κρίση της και ακολουθούσε τις συμβουλές της. Μαζί επέβαλαν την τάξη και έπαιρναν δίκαιες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο ρόλος της στον Όλυμπο ήταν πολύ σημαντικός. Μαζί απέκτησαν πολλές κόρες, που συνέβαλαν στην τήρηση της τάξης. Έτσι οι θυγατέρες της Θέμιδος που εκπροσωπούσαν τη φυσική τάξη φέρονταν να είναι οι Ώρες, οι οποίες επόπτευαν τα έργα των ανθρώπων, οι Μοίρες που έγνεθαν το νήμα της ζωής, η Αστραία που καθοδηγούσε τον κεραυνό και υπεύθυνες για την ηθική τάξη ήταν η Αιδώς, η Ευνομία, η Δίκη, και η Ειρήνη, που αποτελούν τα υπέρτατα αγαθά μιας κοινωνίας. Η Δίκη κατοικούσε παράλληλα στον Όλυμπο και στον κάτω κόσμο και τιμωρούσε μέσω των Ερινύων και της Άτης όποιον έκανε άδικες πράξεις.

Το σύμβολο του Ζυγού είναι η ζυγαριά, το μόνο ανάμεσα σε όλα τα ζώδια που δεν είναι έμψυχο. Άλλωστε ο νόμος η δικαιοσύνη και η ομορφιά είναι θεϊκά χαρακτηριστικά. Ίσως γι’ αυτό να νιώθουν κάπως μοναχικοί ανάμεσα στους ανθρώπους και ενίοτε ότι προέρχονται από κάποιο διαφορετικό σύμπαν. Οι Ζυγοί είναι σαν κοσμικοί εξωγήινοι που προσπαθούν πάντα να βρουν τη θέση τους σε αυτό τον κόσμο, γι’ αυτό δυσκολεύονται να αισθανθούν φυσιολογικοί και ταιριαστοί με τους υπόλοιπους. Παρόλο που έχουν τόσο καλή συμπεριφορά, είναι γοητευτικοί και αγαπητοί από τους περισσότερους, αγωνίζονται διαρκώς να τους αποδεχτούν. Κύριο μέλημά τους είναι η αρμονία και η ισορροπία και έχουν εμμονή να τα πετύχουν με όλες τις καταστάσεις και όλα τα πράγματα. Αναζητούν ισορροπία στην εξωτερική πραγματικότητα για να μπορέσουν να φτάσουν στην εσωτερική ισορροπία και να νιώσουν έτσι ψυχική ηρεμία. Η εσωτερική γαλήνη είναι εξαιρετικά σημαντική για τους Ζυγούς. Χωρίς αυτήν ολόκληρος ο κόσμος μοιάζει να βρίσκεται σε απόκλιση. Όταν υπάρχει δυσαρμονία και σύγκρουση γύρω τους, δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να χωρέσουν κάπου και να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον κόσμο.

Προσπαθώντας να κάνουν τις σωστές επιλογές, θα ακούσουν όλες τις απόψεις και να λάβουν υπόψη όλες τις πιθανές συμβουλές. Γι’ αυτό γίνονται αλληλένδετοι με τους άλλους και αναποφάσιστοι. Αυτό που φαίνεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας, είναι στην πραγματικότητα μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς προσπαθούν να μετρήσουν όλες τις συνισταμένες, να συνεκτιμήσουν όλων τις επιθυμίες και να πράξουν δίκαια. Ενώ ψάχνουν για το ιδανικό, με την τάση τους να αγωνίζονται για το καλύτερο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ωραιοποιήσουν ή να κάνουν τα πράγματα όπως νομίζουν ότι θα έπρεπε, αντί να τους επιτρέψουν να πάρουν τον δρόμο τους και να γίνουν αυτό που προορίζονται. Μπορεί να εξαρτώνται από άλλους για να ξέρουν τι να κάνουν ή και για το πώς πρέπει να νιώθουν για τον εαυτό τους. Μόνο όταν φτάσουν σε αυτό το οριακό σημείο που τίποτα δεν φαίνεται λειτουργεί υπέρ τους, θα μπουν αναγκαστικά στη δεύτερη φάση.

Η τυφλή δικαιοσύνη (βαδίζοντας στο σκοτάδι, αβεβαιότητα)

Εξαντλημένοι, θυμωμένοι και απογοητευμένοι, δεν επιθυμούν πλέον να ευχαριστήσουν κανέναν, γιατί είναι ψυχικά εξουθενωμένοι. Ουσιαστικά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι Ζυγοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια να είναι σωστοί και δίκαιοι και αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις με βάση αυτό που επιθυμούν ή χρειάζονται. Αγνοούν τότε τα εσωτερικά τους αιτήματα και προσπαθούν να βρουν μηχανισμούς να αντιμετωπίσουν τη δυσάρεστη και δύσκολη πλευρά αυτού του κόσμου. Αποφασίζουν ότι εφόσον κανείς άλλος δεν είναι αρκετά ευσυνείδητος ώστε να τηρεί τους ενάρετους κανόνες, τότε ούτε εκείνοι οφείλουν να το κάνουν. Μπαίνουν στη σκοτεινή πλευρά του ψυχισμού, βλέποντας μόνο τα αρνητικά στους ανθρώπους, στη ζωή, αλλά και στους ίδιους. Μερικές φορές σταματούν την προσπάθεια να κάνουν το σωστό ή αυτό που πρέπει. Στρέφονται τότε σε ότι είναι αισθητικά ευχάριστο και καθώς κάνουν τα «στραβά μάτια» στον εσωτερικό τους κόσμο, το αισθητικά ευχάριστο είναι συνήθως και ρηχό.

Οι Ζυγοί μπορεί να επιλέξουν εύκολα την επιφανειακή πλευρά των πραγμάτων, τις ανούσιες απολαύσεις, τις διασκεδάσεις, αλλά και την απραξία, καθώς παλεύουν συχνά επίσης με την τεμπελιά. Αυτό το στάδιο της εξέλιξης τους αναγκάζει όμως να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ελλείψεις, κάτι που απεχθάνονται και προσπαθούν να αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος Ζυγός σε αυτόν τον κόσμο. Πάντα αναζητούν ομορφιά και δικαιοσύνη και οι σχέσεις σημαίνουν για αυτούς πολλά, αλλά όταν όλα ανατρέπονται πρέπει να βασιστούν μόνο στον εαυτό τους. Ακόμη πιο επίπονο είναι ότι πρέπει να μάθουν πώς να είναι άνθρωποι από την αρχή και αυτό δεν είναι μια εύκολη αποστολή. Το να ανοίξουν και πάλι τα μάτια της ψυχής, για να αντικρίσουν την αλήθεια μετά από όλα αυτά τα απαιτητικά μαθήματα, είναι τόσο αναγκαίο και καταλυτικό που τους ωθεί στην τελική τους μορφή. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι το να υπακούν την εσωτερική τους πυξίδα είναι αυτό που τους καθορίζει και τους κάνει αυτό που είναι, αρχίζουν να βλέπουν πίσω από τον πόνο τους.

Το σπαθί (η ετυμηγορία, ανεξαρτησία)

Το ξίφος (της αλήθειας) απελευθερώνει. Είναι η προσωποποίηση των σωστών αποφάσεων και της δύναμης. Σε αυτό το σημείο, τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει και το πνεύμα τους ευθυγραμμίζεται με την καρδιά και τη θέλησή τους. Αυτό που σκέφτονται, γίνεται πραγματικότητα! Με το μυαλό και την καρδιά σε συγχρονισμό, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούν να καταφέρουν. Χωρίς να επιβαρύνονται πλέον από ανθυγιεινές σχέσεις, απογοητεύσεις, ή να έχουν ανάγκη από άλλους να τους καθορίζουν, έχουν υπερβεί τον εαυτό τους και έχουν κατακτήσει μια πιο καθολική προσέγγιση της ισορροπίας. Αυτή η νέα αντίληψη είναι που τους βοηθά να υψώνονται συνεχώς πάνω από όποιες προκλήσεις μπορεί να βρεθούν στον δρόμο τους. Το καλό τους πνεύμα και η ευγενική τους φύση συνεργάζονται με την ισχυρή και αδίστακτη θέλησή τους, και για όποιες αποφάσεις πάρουν θα κάνουν πάντα τις πιο δίκαιες επιλογές.

Σε αυτήν την τελική μορφή είναι πραγματικά αντικειμενικοί, γιατί τελικά ξεπερνούν τις αγκυλώσεις και ξέρουν τι είναι να είσαι άνθρωπος, έχουν μάθει τα πιο απαιτητικά και δύσκολα μαθήματα σε ολόκληρο τον ζωδιακό κύκλο και τώρα μπορούν να κρίνουν ορθά και να διαμεσολαβούν. Η ευσυνειδησία, οι σωστοί κανόνες, η δίκαιη κρίση που αποσκοπεί στην ειρηνική συνύπαρξη, φέρνουν μια εσωτερική αρμονία που ακτινοβολεί ισορροπία στον κόσμο. Έχουν ανακαλύψει μέσα τους την ομορφιά και την τελειότητα και την έχουν προβάλλει προς τα έξω. Ο Ζυγός της δικαιοσύνης έχει τον σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό Θεών και ανθρώπων και έχει κατακτήσει το υπέρτατο προνόμιο, αλλά και την ευθύνη να αποφασίζει για το καλό όλων.