Ιδανικές και δύσκολες θέσεις των πλανητών στα ζώδια

Ιδανικές και δύσκολες θέσεις των πλανητών στα ζώδια

Ιδανικές και δύσκολες θέσεις των πλανητών στα ζώδια

Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τα 12 ζώδια στην αστρολογία και κάποιοι γνωρίζουν και ποιοι είναι οι ιδανικοί συνδυασμοί ζωδίων (μπορείτε να δείτε τη Συναστρία σας). Όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θέσεις των πλανητών στα ζώδια, αφού υπάρχουν κάποιες «ιδανικές» θέσεις και κάποιες που συναντούν δυσκολίες σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή αστρολογία. Στην μοντέρνα ψυχολογική αστρολογία δεν δίνεται τόσο μεγάλη σημασία μολονότι λαμβάνεται υπόψη.

Κάθε πλανήτης στην αστρολογία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, κίνητρα, ζητούμενα και στόχους. Η Αφροδίτη, για παράδειγμα, μας δείχνει τους τρόπους με τους οποίους αγαπάμε, πως σχετιζόμαστε με τους άλλους, πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις και η συντροφικότητα και πως διαχειριζόμαστε το χρήμα και την αυτοεκτίμηση μας. Ο Άρης μας δείχνει πώς διεκδικούμε (αν διεκδικούμε), πόσο ισχυρή είναι η θέληση και οι επιθυμίες μας, πως εκφράζουμε τον θυμό ή την επιθετικότητα μας και πως κυνηγάμε τους στόχους μας. Τα ζώδια, από την άλλη πλευρά ως χώροι υποδοχής των πλανητών, λειτουργούν ως ενέργειες μέσω των οποίων ένας πλανήτης μπορεί να εκφραστεί και να λειτουργήσει. Οι πλανήτες «αισθάνονται» λίγο πολύ σαν στο σπίτι τους σε διαφορετικά ζώδια και ανάλογα με την τοποθέτηση τους μπορούν να ολοκληρώσουν τη… δουλειά τους με ευκολία ή με εμπόδια.

Η ενέργεια κάθε πλανήτη συνδυάζεται διαφορετικά με την ενέργεια κάθε ζωδίου. Οι πλανήτες, εκτός από τα ζώδια που κυβερνούν ή συγκυβερνούν, λειτουργούν πολύ καλά στα ζώδια που βρίσκονται σε έξαρση, καθώς οι «αρετές» και οι «δυνάμεις» τους μεγεθύνονται. Όταν η θέση τους είναι σε ζώδια αδυναμίας, τότε δυσκολεύονται να λειτουργήσουν με όλη τους την ισχύ, ενώ οι πλανήτες σε πτώση είναι εξασθενημένοι και έχουν δυσκολία στο να εκφράσουν την πραγματική τους φύση και ίσως φέρνουν εμπόδια, ανησυχίες και πίεση.

Για τις θέσεις κυριαρχίας των πλανητών έχουμε γράψει στην ανάλυση των Δεκαημέρων, παρακάτω θα αναφέρουμε σε ποια ζώδια οι πλανήτες βρίσκονται σε έξαρση, αδυναμία και πτώση για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο επιρροής τους.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Ένας πλανήτης θεωρείται «αποδυναμωμένος» όταν βρίσκεται στο απέναντι ζώδιο από αυτό που κυβερνά. Οι πλανήτες σε αυτή τη θέση δέχονται… φθοροποιό επίδραση, καθώς δεν μπορούν να δώσουν με ευκολία όλη τη θετική ενέργεια και τα χαρακτηριστικά τους, περιορίζεται η δράση τους και πολλές φορές λειτουργεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ήλιος στον Υδροχόο

Ο Ήλιος κυβερνά τον Λέοντα και όταν βρίσκεται απέναντι στον Υδροχόο η έκφραση του «εγώ» περιορίζεται. Ο Υδροχόος αφορά το εμείς, λειτουργεί περισσότερο για τις ανάγκες του συνόλου, πριν σκεφτεί τον εαυτό του και η φιλοσοφία του έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη του Ήλιου να λάμψει και να εκφράσει το «εγώ».

Σελήνη στον Αιγόκερω

Στον Καρκίνο που κυβερνά η Σελήνη μπορεί να εκφράσει με μεγάλη ευκολία την ανάγκη της να προσφέρει και να δείξει τον συναισθηματικό της κόσμο. Στο απέναντι ζώδιο του Αιγόκερου περιορίζονται τα θέλω της και η συναισθηματική της έκφραση. Ο Αιγόκερως είναι ο ισχυρός, ο εργατικός, ο σοβαρός «πατέρας» του ζωδιακού κύκλου, είναι ακριβώς το αντίθετο από τη μητρική έκφραση του φεγγαριού, που θέλει να καλλιεργήσει και να βιώσει το συναίσθημα και τη φροντίδα.

Ερμής στον Τοξότη και στους Ιχθύς

Ο Ερμής νιώθει άνετα όταν βρίσκεται στα ζώδια της κυριαρχίας του, στους Διδύμους και την Παρθένο. Στα απέναντι όμως, περιορίζεται η έκφραση της αναλυτικής σκέψης και η ικανότητα της πρακτικής επικοινωνίας. Ο Τοξότης αρέσκεται σε φιλοσοφικές αναζητήσεις  χωρίς απαραίτητα να έχει επαφή με το έδαφος και οι Ιχθύες εξετάζουν τα πάντα μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων, οπότε ο Ερμής αδυνατεί να λειτουργήσει αντικειμενικά όπως θέλει.

Αφροδίτη στον Κριό και στον Σκορπιό

Η θεά του κάλους, των αισθήσεων, του έρωτα και των οικονομικών, βρίσκει την απόλυτη έκφραση της στα ζώδια της κυριαρχίας της, τον Ταύρο και τον Ζυγό και περιορίζεται όταν  βρίσκεται απέναντι στον Κριό ή τον Σκορπιό. Ο ανταγωνιστικός Κριός και ο κτητικός Σκορπιός, τα δυο ζώδια του Άρη, που θέλουν και οι δύο να επιβληθούν και να αποκτήσουν δύναμη και ηγεσία, «ευνουχίζουν» την ανάγκη της Αφροδίτης να είναι ευγενική, αισθησιακή, συμβιβαστική, ειρηνική και να απολαμβάνει την ομορφιά.

Άρης στον Ταύρο και τον Ζυγό

Με περιορισμένη δύναμη έκφρασης και θέλησης είναι ο Άρης όταν βρίσκεται στον Ζυγό ή στον Ταύρο, δηλαδή στα απέναντι ζώδια από αυτά που κυβερνά (Κριό και Σκορπιό). Ο Άρης δίνει μάχες, δεν συμβιβάζεται και δεν τα παρατά και έτσι δεν μπορεί να δώσει όλη αυτή την πολεμοχαρή ενέργεια του όταν βρίσκεται στον Ζυγό ή τον Ταύρο που αγαπούν την ευγένεια, τον αισθησιασμό και απολαμβάνουν την αρμονία και την ομορφιά.

Δίας στους Διδύμους και την Παρθένο

Ο κυβερνήτης του Τοξότη και συγκυβερνήτης των Ιχθύων χάνει μεγάλο μέρος της δυναμικής, του μεγαλείου, της επέκτασης και της ελεύθερης σκέψης του όταν βρίσκεται στα ζώδια των Διδύμων και της Παρθένου. Η ανάγκη των Διδύμων και της Παρθένου να αναλύσουν και να επικοινωνήσουν λεπτομέρειες και γεγονότα είναι αντίθετες από την απεριόριστη, φιλοσοφική και καθολική σκέψη του Δία. Είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε μακριά με γυαλιά πρεσβυωπίας.

Κρόνος στον Καρκίνο και στον Λέων

Η δράση του Κρόνου που αναζητά δομές και κανόνες περιορίζεται όταν βρίσκεται στον Καρκίνο ή στον Λέοντα. Ο Καρκίνος λειτουργεί με συναίσθημα, παρόρμηση και ανασφάλεια και ο Λέων με το εγώ του που δεν μπορεί να το τιθασεύσει. Όμως ο Κρόνος είναι άκαμπτος, αυστηρός, θέλει ταπεινότητα και σκληρή δουλειά, γι’ αυτό και κυβερνά τον Αιγόκερω (συγκυβερνά τον Υδροχόο), στον οποίο μπορεί να εκφραστεί με όλο του το είναι.

Ουρανός στον Λέοντα

Ο πλανήτης των ξαφνικών αλλαγών, ο Ουρανός, που κυβερνά τον Υδροχόο, βρίσκεται σε αδυναμία στον Λέοντα που θέλει περισσότερη σταθερότητα στα βήματα του. Ο βασιλιάς του ζωδιακού δεν μπορεί να επεξεργαστεί με ταχύτητα τις εξελίξεις και σε αυτό το περιβάλλον γίνεται προκλητικός, αναγκάζεται να πάρει βιαστικές αποφάσεις, που αν αποδειχτούν λανθασμένες ο εγωισμός του δεν του επιτρέπει να πει ότι έκανε λάθος και τα αποτελέσματα είναι δραματικά.

Ποσειδώνας στην Παρθένο

Πώς να εκφραστεί ο πλανήτης της ψευδαίσθησης, Ποσειδώνας, που κυβερνά τους ονειροπόλους Ιχθύες, στο συντηρητικό και γειωμένο ζώδιο της Παρθένου; Είναι σχεδόν ακατόρθωτο, γι’ αυτό και η θέση αυτή κάνει την ενέργεια του πλανήτη αδύναμη και ενίοτε ανισόρροπη. Η Παρθένος θέλει ανάλυση και στοιχεία και ο Ποσειδώνας φαντασία. Είναι τα αντίθετα που δεν έλκονται σε αυτή την περίπτωση.

Πλούτωνας στον Ταύρο

Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης του μηδενισμού και της αναγέννησης και ο Ταύρος το ζώδιο των υλικών αγαθών και της σταθερότητας. Δύο ενέργειες αντίθετες που δεν μπορούν να συμβαδίσουν εύκολα και έτσι ο μεταμορφωτικός Πλούτωνας δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον άκαμπτο και υλιστή Ταύρο, παρά βρίσκει τον βηματισμό του στον σκοτεινό Σκορπιό που κυβερνά.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ

Οι πλανήτες βρίσκονται σε έξαρση στα ζώδια που μπορούν να εκφράσουν με δυναμική την ενέργεια τους και να εφαρμόσουν με ευκολία και άνεση στα χαρακτηριστικά τους.

Ήλιος στον Κριό

Ο ζωογόνος Ήλιος βρίσκεται σε έξαρση στο ζώδιο του Κριού. Οι ενέργειες ζωδίου και πλανήτη ενώνονται αρμονικά και απογειώνονται. Η τολμηρή φύση του Κριού ενισχύει την ανάγκη του Ήλιου να λάμπει και να εκφράζει με ορμή και αυτοπεποίθηση το έντονο «εγώ» του.

Σελήνη στον Ταύρο

Η Σελήνη νιώθει σαν στο σπίτι της στο ζώδιο του Ταύρου, όπου μπορεί με άνεση και ευκολία να εκφράσει τη φροντίδα και το συναίσθημα. Η προσεκτική, υπομονετική και αισθησιακή φύση του Ταύρου δέχεται εύκολα την έκφραση του φεγγαριού, που σχετίζεται με τη διατροφή, την επαφή και το συναίσθημα.

Ερμής στον Υδροχόο

Ο πλανήτης της επικοινωνίας, της έκφρασης και της σκέψης είναι στην έξαρση του στον Υδροχόο. Οι αναλυτικές ικανότητες του ζωδίου ενθαρρύνουν την ανάγκη του Ερμή να κατανοήσει και να επικοινωνήσει. Η πρωτοτυπία, η ευφυΐα και η προοδευτική σκέψη και έκφραση του Υδροχόου δίνει στον Ερμή την ευκαιρία να λειτουργήσει σε υψηλά επίπεδα.

Αφροδίτη στους Ιχθύς

Η θεά του έρωτα μπορεί να κυβερνά τον Ταύρο και τον Ζυγό, αλλά στο υδάτινο ζώδιο των Ιχθύων βρίσκεται στην έξαρση της. Σε αυτό το ρομαντικό και ευαίσθητο ζώδιο η Αφροδίτη νιώθει ότι μπορεί να εκφράσει με μεγάλη ευκολία την ανάγκη της για ομορφιά, τέχνη και αισθησιασμό.

Άρης στον Αιγόκερω

Ο πολεμοχαρής Άρης εκφράζει με υπεροχή τη δύναμη της θέλησης όταν βρίσκεται στον Αιγόκερω. Η προθυμία αυτού του αυστηρού γήινου ζωδίου να αγωνιστεί με μεθοδικότητα, κάνει τον Άρη να εκφράζει τη δυναμική του δίνοντας θάρρος και αποφασιστικότητα να πετύχει τους στόχους του.

Δίας στον Καρκίνο

Ο γενναιόδωρος Δίας βρίσκεται στην έξαρσή του στο ζώδιο του Καρκίνου. Η ανάγκη του συναισθηματικού Καρκίνου να φροντίζει και προσφέρει, κάνει εύκολη τη «δουλειά» του Δία για απεριόριστη ανάπτυξη και επέκταση.

Κρόνος στο Ζυγό

Ο «δάσκαλος» Κρόνος εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο όταν βρίσκεται στο ζώδιο της δικαιοσύνης, τον Ζυγό. Η ανάγκη του Ζυγού να επιδεικνύει ευγενική και διακριτική συμπεριφορά και να εξισορροπεί όλες τις καταστάσεις, ενισχύεται από την αίσθηση των κανόνων και της δομής του αυστηρού Κρόνου.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι πλανήτες που ονομάζονται εξωκρόνιοι. Επειδή όμως, ανακαλύφθηκαν πιο πρόσφατα σε σχέση με αυτούς που στηρίχθηκε η παραδοσιακή αστρολογία, δεν είναι σαφή και καταληκτικά ακόμη τα συμπεράσματα που αφορούν σε ποια ζώδια παρουσιάζεται η έξαρση και η πτώση τους. Ωστόσο θα σας αναφέρω κάποια από αυτά.

Ουρανός στον Υδροχόο

Ο πλανήτης της επανάστασης και της διαφορετικότητας, ο Ουρανός,  βρίσκει έκφραση στο ζώδιο που αγαπά την ανεξαρτησία του και δεν ανέχεται να κυριαρχείται από κανένα. Σε αυτή τη θέση θεωρείται ότι είναι στην έξαρσή του, καθώς ο Ουρανός μπορεί να εκφράσει με ευκολία την ενέργεια του στο ζώδιο που δεν αγαπά μεν τις αλλαγές αλλά είναι το σύμβολο της απόλυτης μεταμόρφωσης.

Ποσειδώνας στον Λέοντα

Μια από τις αρκετές εκδοχές είναι ότι ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης των ψευδαισθήσεων και της καλλιτεχνίας, βρίσκεται στην έξαρση του στο ζώδιο του Λέοντα, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα του Λιονταριού για να εκφράσει με άνεση τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τις επιθυμίες και τα όνειρα του.

Πλούτωνας

Όσο για τον Πλούτωνα, τον πλανήτη που ανακαλύφθηκε το 1930, οι απόψεις διίστανται στους αστρολογικούς κύκλους. Άλλοι θεωρούν ότι η έξαρση του σκοτεινού πλανήτη βρίσκεται στην Παρθένο και η πτώση τους στους Ιχθύς και άλλοι το αντίθετο. Ενώ υπάρχει και η άποψη ότι στο ζώδιο του Λέοντα ή του Καρκίνου βρίσκεται σε έξαρση και στον Υδροχόο και τον Αιγόκερο σε πτώση.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ

Ένας πλανήτης θεωρείται ότι είναι σε πτώση όταν βρίσκεται απέναντι από το ζώδιο της έξαρσης του. Από αυτή τη θέση δυσκολεύεται να εκφράσει σωστά τα χαρακτηριστικά του και αν δέχεται και δύσκολες όψεις μπορεί να φέρει εμπόδια και πίεση. Όμως, αν οι όψεις είναι θετικές τότε μέσα στις ατυχίες θα έρθει η βοήθεια έστω και την ύστατη στιγμή.

Ήλιος στον Ζυγό

Ο Ήλιος είναι το κέντρο, το εγώ, η ταυτότητα μας και η αυτοπεποίθηση και όλα αυτά φέρνουν σε αμηχανία τον διπλωμάτη και ισορροπιστή Ζυγό που λειτουργεί με καθρέπτες. Ο Ζυγός είναι αναποφάσιστος και δεν θέλει να παίρνει πρωτοβουλίες για να μην κακοκαρδίσει κάποιον. Στο ζώδιο του Ζυγού ο Ήλιος βρίσκεται σε πτώση αφού αισθάνεται άβολα και δεν μπορεί να προβάλλει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, μιας και ο Ζυγός επιζητά τη συνεργασία.

Σελήνη στον Σκορπιό

Η ανάγκη του Σκορπιού να αποκτήσει δύναμη, εξουσία και έλεγχο κάνει τη Σελήνη της προσφοράς και της αγάπης να βρίσκεται σε πτώση σε αυτό το ζώδιο. Η μητρική φιγούρα της Σελήνης δεν μπορεί να εκφράσει τα αγνά συναισθήματα της, που ο Σκορπιός τα κρύβει, γιατί δεν μπορεί να δοθεί και να εμπιστευτεί εύκολα.

Ερμής στους Ιχθύς

Το ζώδιο των Ιχθύων θεωρείται η θέση πτώσης για τον πλανήτη της επικοινωνίας, τον Ερμή. Οι ονειροπόλοι, ευμετάβλητοι, αναβλητικοί και αφηρημένοι Ιχθύες, που διαχειρίζονται τα πάντα από συναισθηματικό πρίσμα, δεν είναι εύκολο να εκφράσουν τη σαφήνεια, την ανάλυση, τη λεπτομέρεια και την επικοινωνία που θέτει ο Έρμης ως βασικά του ζητούμενα.

Αφροδίτη στην Παρθένο

Η εκλογίκευση των συναισθημάτων από την Παρθένο «τσαλακώνει» την ανάγκη της Αφροδίτης για αισθησιασμό και ομορφιά. Σε αυτή τη θέση η θεά του έρωτα βρίσκεται σε πτώση, αφού ο αυθορμητισμός, ο ρομαντισμός και η χάρη πάνε περίπατο και τη θέση τους παίρνουν η πρακτική κατανόηση, η μιζέρια, η λογική και τα υλικά αγαθά.

Άρης στον Καρκίνο

Ο Άρης της δύναμης, της σιγουριάς, της πρωτοβουλίας και της βούλησης, στο ζώδιο του Καρκίνου μάχεται για να βρει την αυτοπεποίθηση του, γι’ αυτό και θεωρείται το ζώδιο της πτώσης του. Το συναίσθημα του Καρκίνου διοχετεύει την εκρηκτική μορφή του Άρη σε άλλες ατραπούς, μέσα από τις οποίες προσπαθεί να βρει την χαμένη του ορμή. Έτσι μπορεί να οδηγηθεί σε φανατισμό χωρίς αιτία και καταπιεσμένη οργή και νεύρα για να αποδείξει την αξία του στους άλλους.

Δίας στον Αιγόκερω

Όταν ο Δίας βρίσκεται στον Αιγόκερω είναι σαν να προσπαθείς να τοποθετήσεις την απέραντη θάλασσα μέσα σε μια γυάλα. Ο αυστηρός και δομικός Αιγόκερως περιορίζει τις επεκτατικές ορέξεις του Δία, ο οποίος δεν αντέχει και δεν μπορεί να δώσει τα δώρα του όταν βρίσκεται μέσα σε στενά όρια και ζει με τα πρέπει.

Κρόνος στον Κριό

Η τήρηση των κανόνων και των ορίων είναι η ανάγκη του Κρόνου που δεν μπορεί να εκφραστεί στο παρορμητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον του Κριού. Είναι δύο αντίθετες ενέργειες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν με άνεση, καθώς ο Κρόνος περιορίζει και ο Κριός θέλει ανεξαρτησία.

Ουρανός στον Ταύρο

Ο πλανήτης των ξαφνικών αλλαγών και των ανατροπών βρίσκεται σε πτώση όταν είναι στον σταθερό Ταύρο. Ο Ουρανός θέλει επανάσταση και πρωτοτυπία και ο Ταύρος ρουτίνα και υλική και συναισθηματική ασφάλεια. Αυτή δεν είναι η καλύτερη θέση για τον ασυμβίβαστο Ουρανό, γιατί κάνει τον Ταύρο πιο άκαμπτο και ανασφαλή.

Ποσειδώνας στον Υδροχόο

Όπως εξήγησα και παραπάνω δεν έχει καταλήξει ακόμα η αστρολογική κοινότητα για τις εξάρσεις και τις πτώσεις των εξωκρόνιων πλανητών. Από πολλούς θεωρείται ότι η θέση πτώσης του Ποσειδώνα είναι στον Υδροχόο. Και αυτό γιατί ο πλανήτης των ψευδαισθήσεων από τη μία κάνει τον ιδεαλιστή Υδροχόο πιο πρωτοποριακό πνεύμα, αλλά από την άλλη του δημιουργεί μεγαλύτερη ουτοπία και φανατισμό.

 

  • Και τι γίνεται αν έχουμε πλανήτες σε αδυναμία ή πτώση; Θα είμαστε άτυχοι στην ζωή μας;

Όχι βέβαια! Αν έχετε γεννηθεί με πλανήτες σε αδυναμία ή πτώση μπορεί να χρειαστεί όντως να παλέψετε λίγο πιο πολύ ή να δουλέψετε πιο σκληρά στους τομείς που μπορεί να επηρεάζουν, ώστε να υπερπηδήσετε τα εμπόδια αλλά αυτό δεν σας κάνει άτυχους. Αν κάποιος πχ έχει Άρη στον Ζυγό που είναι σε θέση αδυναμίας δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να διεκδικήσει στην ζωή του. Απλά η διεκδίκηση θα γίνεται πιο «πολιτισμένα» με διάλογο, ευγένεια, γλυκύτητα. Υπάρχει μια αγγλική παροιμία που λέει ότι «με το μέλι πιάνεις πιο πολλές μύγες απ’ ότι με το ξύδι» σε αντιδιαστολή με τον Άρη στον Κριό που είναι στην θέση του και μπορεί να γίνει επιθετικός και να χάσει τελικά αυτό που επιθυμεί γιατί το κάνει με το λάθος τρόπο.

  • Είμαστε πιο τυχεροί αν έχουμε πλανήτες σε θέση ή έξαρση;

Σίγουρα υπάρχει ένα βαθμός μεγαλύτερης ευκολίας στην ροή της ενέργειας όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε ζώδιο που κυβερνά ή είναι σε έξαρση. Αυτό όμως πολλές φορές μας κάνει να βολευόμαστε σε μια κατάσταση και να μην αναζητούμε μια καλύτερη συνθήκη στην ζωή μας. Έτσι τα πάντα στην αστρολογία έχουν δύο όψεις. Έχω δει ωροσκόπια ανθρώπων με «τυχερά» ωροσκόπια με την έννοια ότι υπήρχαν πολλές θετικές όψεις, πλανήτες σε κυριαρχία και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ζούσαν παρασιτικά εις βάρος άλλων χωρίς να έχουν καταφέρει τίποτε στην ζωή τους. Άνθρωποι που μεγάλωσαν χωρίς να αναλάβουν μισή ευθύνη για τον εαυτό τους στηριζόμενοι στην γενναιοδωρία της οικογένειας τους ή των ανθρώπων που έκαναν σχέση μαζί τους.