Τα 3 εξελικτικά στάδια του Τοξότη: Ο Τοξότης, το βέλος και ο Κένταυρος

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Τοξότη: Ο Τοξότης, το βέλος και ο Κένταυρος

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Τοξότη: Ο Τοξότης, το βέλος και ο Κένταυρος

Κάθε ζώδιο έχει 3 εξελικτικά στάδια. Το πρώτο αντιπροσωπεύεται από το ίδιο το ζώδιο, αλλά υπάρχουν και άλλα δυο λιγότερο γνωστά. Για τον Τοξότη τα τρία αυτά στάδια είναι ο Τοξότης, το βέλος και ο Κένταυρος. Κάθε ένα από αυτά συμβολίζει μια διαφορετική οπτική ζωής και διαφορετικούς στόχους, που διαφοροποιούνται όσο διευρύνονται οι εμπειρίες, το πνεύμα και η αντίληψη του.

Τα 3 στάδια της εξέλιξης ενός Τοξότη βασίζονται στον μύθο του Κενταύρου. Οι Κένταυροι ήταν μυθολογικά πλάσματα της αρχαιότητας. Η ύπαρξή τους οφείλεται στον Ιξίωνα, βασιλιά των Λαπιθών, που πήγε να ζητήσει καταφύγιο στον Δία μετά την ανίερη δολοφονία του πεθερού του. Εκεί ο Ιξίωνας, αψηφώντας όλους τους κανόνες σεβασμού και φιλοξενίας, επιχείρησε να αποπλανήσει τη θεά Ήρα, τη σύζυγο του Δία. Ο Δίας προσπαθώντας να τον δοκιμάσει, έδωσε τη μορφή της Ήρας σε ένα σύννεφο (Νεφέλη). Ο Ιξίωνας έσμιξε τότε με αυτήν, νομίζοντας ότι είναι η θεά. Ο Δίας τον τιμώρησε δένοντάς τον σε πυρωμένο τροχό που γυρνούσε αιώνια. Από την ένωση όμως του Ιξίωνα με τη Νεφέλη γεννήθηκε ο αποκρουστικός Κένταυρος και στη συνέχεια από την ένωση του Κενταύρου με τα άλογα της Μαγνησίας γεννήθηκαν οι υπόλοιποι Ιπποκένταυροι, πλάσματα με μισή ανθρώπινη μορφή και μισή αλόγου.

Ο Κένταυρος Χείρων ήταν ο πιο γνωστός και ο σοφότερος των Κενταύρων, καθώς γνώριζε την τέχνη της θεραπείας μέσω των ιαματικών βοτάνων, αστρονομία, φυσική, έπαιζε μουσική και ήταν άριστος τοξοβόλος εκπαιδευμένος από τον ίδιο τον Απόλλωνα. Είχε θεϊκή καταγωγή, διότι κατά μια εκδοχή ήταν γιος του Κρόνου και της Ωκεανίδας Φιλύρας. Ο Κρόνος μεταμορφώθηκε σε ίππο για να σμίξει παράνομα μαζί της και έφυγε καλπάζοντας, αφήνοντας τη Φιλύρα να γεννήσει το μισό άνθρωπο μισό άλογο παιδί της, τον Χείρωνα. Η Φιλύρα που δεν άντεχε να αντικρίζει το παιδί που έφερε στον κόσμο, παρακάλεσε τους θεούς να τη λυτρώσουν και έτσι έγινε το γνωστό δέντρο. Ο Χείρωνας χρησιμοποιούσε έπειτα αυτό το δέντρο για πολλές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όλοι σέβονταν τη σοφία και τις γνώσεις του και έτσι διαπαιδαγώγησε προσωπικότητες όπως τον Ιάσονα, τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα και τον Ασκληπιό. Το Πήλιο του πρόσφερε την ιδανική κατοικία ανάμεσα στη φύση, καθώς έτσι μπόρεσε να αξιοποιήσει μια πληθώρα βότανων με θεραπευτικές ιδιότητες. Έζησε πολλά χρόνια υποφέροντας πληγωμένος από ένα δηλητηριασμένο βέλος, που του έριξε κατά λάθος ο Ηρακλής βουτηγμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας, μέχρι που οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον λύτρωσαν από την αθανασία του.

Ο Τοξότης

Οι τοξοβόλοι είναι από τους πιο εστιασμένους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι σταθεροί, αισιόδοξοι και έχουν μοναδική θέληση. Το μυαλό τους είναι ουσιαστικά αυτό που πετυχαίνει τον στόχο, όχι το χέρι τους. Στο πρώτο στάδιο της εξέλιξής τους, οι Τοξότες αισθάνονται ότι δεν υπάρχει όριο ανάμεσα σε αυτό που θέλουν και αυτό που μπορούν να καταφέρουν. Τα παιδιά του Δία αισθάνονται ένα θεϊκό χέρι να τους καθοδηγεί. Έχουν τύχη αισιοδοξία και αισθάνονται ότι κάπου τους προστατεύει μία ανώτερη δύναμη στα βήματα της ζωή τους. Ως γνήσιοι Τοξότες στοχεύουν και συνεχίζουν να στοχεύουν ξανά και ξανά. Όμως συχνά δεν ξέρουν τι να σημαδέψουν και ποια κατεύθυνση να επιλέξουν. Μπορεί να ξοδέψουν πολύ χρόνο, κόπο και προσπάθεια μόνο για να αλλάξουν γνώμη λίγο αργότερα. Απλώς αγωνίζονται πραγματικά να βρεθούν εκεί που νιώθουν ότι πρέπει να φτάσουν. Η ιδέα της επιτυχίας τους έχει πάρει μια μορφή ώστε να ταιριάζει σε κάποιο όνειρο που έχουν δημιουργήσει. Στοχεύουν συνεχώς σε νέα πράγματα, χόμπι, φίλους δουλειές, σχέσεις, και δεν θα διστάσουν να ρισκάρουν και να τα παρατήσουν και να τα ξαναπροσπαθήσουν όλα από την αρχή, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Επειδή δεν μένουν ποτέ σε ένα μέρος για πολύ, συχνά δεν σκέφτονται πώς επηρεάζουν τους άλλους. Απλώς κάνουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο χωρίς να τους απασχολούν οι συνέπειες. Είναι μια φάση περιπλάνησης και μοναξιάς που μπορεί να οδηγήσει τους Τοξότες στο να πληγωθούν και να πληγώσουν αρκετούς ανθρώπους. Όμως όταν τελικά η αποτυχία έρχεται, μερικές φορές χάνουν την αίσθηση της ισορροπίας τους. Είναι τότε έτοιμοι να περάσουν στην επόμενη φάση και να γίνουν ένα βέλος που μπορεί πάντα να πετυχαίνει, αλλά να είναι ταυτόχρονα και αιχμηρό.

Το βέλος

Οι Τοξότες αρχίζουν να γίνονται πιο σοβαροί σε αυτό το στάδιο και αρχίζουν να καθορίζουν τα όρια τους. Έχουν τώρα περισσότερη επιθυμία να συνδεθούν με τους άλλους, αλλά μπορεί να καταλήξουν με λάθος άτομα. Μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους προσφέροντας ένα δείγμα της ειλικρίνειας και της αλήθειας τους και να δείξουν μια λιγότερο ανεκτική και περισσότερο συναισθηματική πλευρά του εαυτού τους. Εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε πολλούς κινούμενους στόχους, αλλά συχνά ακόμα και όταν καταφέρνουν να χτυπήσουν κέντρο, η νίκη δεν φέρνει την ικανοποίηση που περίμεναν. Ενώ προσπαθούν ακόμα να στοχεύσουν στα ίδια πράγματα στη ζωή, νομίζοντας έτσι ότι θα αισθανθούν ολοκληρωμένοι, το μάθημα που θα πάρουν είναι ότι δεν τα χρειάζονται στην πραγματικότητα. Η αληθινή επιτυχία δεν καθορίζεται από αυτό που κερδίζουμε, αλλά από αυτό που μαθαίνουμε στην πορεία και αυτό που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δεχθεί. Έτσι αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, και αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η πραγματική ελευθερία έρχεται μόνο όταν σταματήσει κάποιος να προσπαθεί να ελέγξει οτιδήποτε και να περιμένει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν τους στόχους τους. Καθώς όμως διψούν για ελευθερία και καθώς διαθέτουν το χάρισμα να αντικρίζουν με γενναιότητα τις αλήθειες, μπορούν να περάσουν πλέον στο τρίτο στάδιο και να γίνουν…

Ο Κένταυρος

Αυτό το θρυλικό πλάσμα είναι η προσωποποίηση της ελευθερίας, της θέλησης, της καλοσύνης και της ανθρώπινης δύναμης. Συμβολίζει την ανωτερότητα του πνεύματος, της σοφίας, την πνευματική αφύπνιση και την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης, που πλεονάζει και χύνεται προς τα έξω σε άλλα πλάσματα και άλλες πτυχές της ζωής. Σε αυτό το σημείο, ένας Τοξότης γίνεται ένας πραγματικά σοφός και επιτυχημένος άνθρωπος, ένας δάσκαλος για όλους. Συνεχίζει να ωριμάζει και σταματά να φεύγει μακριά από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν περισσότερο. Τώρα μπορεί ακόμα και να διδάξει κάποιον όσα διδάχθηκε στον δρόμο του σε αυτή τη ζωή. Έχει μεγαλύτερη κατανόηση σε αυτό το στάδιο και επικοινωνεί πιο ουσιαστικά εκθέτοντας τις υψηλότερες πεποιθήσεις και τις πνευματικές ανησυχίες του. Αρχίζει επίσης να μοιράζεται τις ευαισθησίες, τους φόβους για το άγνωστο και τις ανασφάλειες του. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι όσοι είναι κοντά του είναι ουσιαστικά γεμάτοι, ευτυχισμένοι και φροντίζονται όπως πρέπει. Ό,τι τον πλήγωσε γίνεται φάρμακο για να απαλύνει τις αγωνίες της ανθρωπότητας. Ξεκινώντας από τον κόσμο των ενστίκτων περνά στις ανθρώπινες και έπειτα στις θεϊκές ιδιότητες, οπλισμένος με πίστη και αισιοδοξία. Ο Τοξότης είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει τους δεσμούς μεταξύ της ελευθερίας και της διεύρυνσης της συνείδησης. Ο Κένταυρος στοχεύει πάντα ψηλά και υπηρετεί με ενθουσιασμό και πνευματική οξυδέρκεια τα υψηλότερα ιδανικά. Τον στόχο δεν τον βρίσκουν πια ούτε τα χέρια του ούτε το μυαλό του, αλλά η ίδια του η αχαλίνωτη ψυχή.