Τι σημαίνει όταν λείπει κάποιο στοιχείο (Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό) από τον αστρολογικό χάρτη σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Τι σημαίνει όταν λείπει κάποιο στοιχείο (Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό) από τον αστρολογικό χάρτη σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Τι σημαίνει όταν λείπει κάποιο στοιχείο (Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό) από τον αστρολογικό χάρτη σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Τα 12 ζώδια είναι χωρισμένα σε τέσσερα στοιχεία: Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό και οι ιδιότητες αυτών των στοιχείων «χρωματίζουν» την προσωπικότητα μας. Το κάθε στοιχείο αφορά σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και όλα μαζί συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο παζλ.

Τα ζώδια της Φωτιάς: Κριός, Λέων, Τοξότης, δείχνουν δυναμισμό, ενθουσιασμό και παρόρμηση. Τα ζώδια της Γης: Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως, είναι πιο σταθερά και μετρημένα. Τα ζώδια του Αέρα: Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος, κινούνται βάσει λογικής, ενώ τα ζώδια του Νερού: Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες, έχουν στο τιμόνι της ζωής τους το συναίσθημα και το ένστικτό τους.

Τι γίνεται όμως αν κάποιο στοιχείο λείπει από τον γενέθλιο αστρολογικό μας χάρτη; Τι σημαίνει αυτή η έλλειψη για τον χαρακτήρα μας, για το πώς σχετιζόμαστε, δεσμευόμαστε, συμπεριφερόμαστε ή αντιδράμε στις δυσκολίες της ζωής μας;

Πότε υπάρχει έλλειψη κάποιου στοιχείου

Καταρχάς, για να το βρούμε αυτό πρέπει να φτιάξουμε τον αστρολογικό μας χάρτη και στη συνέχεια να παρατηρήσουμε αν οι θέσεις των πλανητών μας στερούνται κάποιων στοιχείων. Για να θεωρήσουμε ότι μας λείπει ένα στοιχείο, σημαίνει ότι κανένας από τους πλανήτες μας δεν βρίσκεται και στα 3 ζώδια του στοιχείου. Δηλαδή, αν κανένας από τους πλανήτες μας δεν βρίσκεται στον Κριό, στον Λέοντα και τον Τοξότη (σε κάποιο από τα 3 ζώδια), σημαίνει ότι δεν έχουμε το στοιχείο της Φωτιάς. Αν κανένας πλανήτης μας δεν βρίσκεται στον Ταύρο, στην Παρθένο και στον Αιγόκερω (σε κάποιο από τα 3 ζώδια), σημαίνει ότι μας λείπει το στοιχείο της Γης. Αν κανένας από τους πλανήτες μας δεν βρίσκεται στα ζώδια των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου (σε κάποιο από τα 3 ζώδια), σημαίνει ότι δεν έχουμε το στοιχείο του Αέρα. Ενώ αν κανένας από τους πλανήτες μας δεν βρίσκεται στα ζώδια του Καρκίνου, του Σκορπιού και των Ιχθύων (σε κάποιο από τα 3 ζώδια), σημαίνει ότι δεν έχουμε το στοιχείο του Νερού στον αστρολογικό μας χάρτη.

Η έλλειψη κάποιου στοιχείου υποδηλώνεται όταν ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος δεν βρίσκονται σε κάποιο στοιχείο.

Οι υπόλοιποι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας δεν υπολογίζονται. Επίσης δεν υπολογίζεται και ο ωροσκόπος.

Αν δηλαδή έχουμε ωροσκόπο Κριό ή έχουμε Πλούτωνα στον Τοξότη και κανένα προσωπικό πλανήτη σε ζώδια της φωτιάς δεν θεωρείται ότι έχουμε το στοιχείο.

Για να υπολογίσετε τον αστρολογικό σας χάρτη με ακρίβεια πατήστε εδώ.

Αν διαπιστώσατε ότι λείπει ένα στοιχείο στον γενέθλιο χάρτη σας, τότε υπάρχει μια ανισορροπία την οποία πρέπει να δουλέψετε για να αναπληρώσετε την έλλειψη του στοιχείου. Η έλλειψη ενός στοιχείου μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να ψάχνουμε να βρούμε με κάθε τρόπο αυτό που λείπει και άλλος να μας βασανίζει και να μας δυσκολεύει η απουσία του. Για παράδειγμα, ο Ντόναλτ Τράμπ και ο Μπιλ Γκέιτς δεν έχουν στους αστρολογικούς τους χάρτες καθόλου το στοιχείο της Γης, που σχετίζεται με την ύλη και το χρήμα, αλλά και οι δύο απέκτησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Από την άλλη, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που επίσης δεν είχε καθόλου το στοιχείο της Γης, βασανιζόταν από έλλειψη χρημάτων σε όλη του τη ζωή. Πολλές φορές έχω παρατηρήσει ότι έλκουμε στη ζωή μας κυρίως σε ερωτικό επίπεδο άτομα με πολλούς πλανήτες σε ζώδια του στοιχείου που μας λείπει προσπαθώντας έτσι να αναπληρώσουμε το κενό. Αυτές είναι και οι πιο δύσκολες σχέσεις καθώς η έλλειψη ενός στοιχείου σημαίνει ότι δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την ενέργεια του. Έτσι αν κάποιος Ταύρος πχ δεν έχει καθόλου πλανήτες σε ζώδια του νερού μπορεί να έλξει έναν Ιχθύ. Αλλά στην πορεία της σχέσης θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί συναισθηματικά στις απαιτήσεις του συντρόφου του και θα είναι σχεδόν πάντα παζλ για δυνατούς λύτες η συμπεριφορά του που δεν ακολουθεί τις γήινες δικές του νόρμες.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνει η έλλειψη των στοιχείων.

Έλλειψη Φωτιάς

Αν λείπει η Φωτιά από τον αστρολογικό σας χάρτη, δηλαδή δεν έχετε κανέναν προσωπικό πλανήτη στον Κριό, στον Λέοντα ή στον Τοξότη, σας λείπει η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός και το θάρρος. Δεν αναλαμβάνετε εύκολα πρωτοβουλίες, περιμένετε από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα και εσείς ακολουθείτε. Είστε πιο παθητικοί, ράθυμοι, αναποφάσιστοι και δυσκολεύεστε να βγείτε μπροστά και να διεκδικήσετε ό,τι σας ανήκει ή ό,τι επιθυμείτε. Δεν είστε επιθετικοί παίκτες, αλλά αμυντικοί και κάθε σκληρή κριτική σάς καταρρακώνει. Είστε πιο εσωστρεφείς και δεν μπορείτε εύκολα να διαχειριστείτε ανθρώπους που είναι θορυβώδεις και γρήγοροι στις κινήσεις τους. Πολλές φορές, ίσως να έχετε έλλειψη δημιουργικότητας, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και έλλειψη κινήτρων. Αν δεν έχετε έντονα τα στοιχεία του Αέρα στον χάρτη σας, μπορεί να είστε υπερευαίσθητοι.

Έλλειψη Γης

Αν δεν έχετε κανέναν πλανήτη στον Ταύρο, στην Παρθένο ή στον Αιγόκερω, σημαίνει ότι το στοιχείο της Γης απουσιάζει από τον χάρτη σας και αυτό σας έχει κάνει να είστε ή του ύψους ή του βάθους. Υπάρχει περίπτωση να είστε τεμπέληδες, να ξοδεύετε ασύστολα, να μην κάνετε οικονομία και να μην μπορείτε να διασφαλίσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία. Ακόμη, μπορεί να έχετε κατά διαστήματα προβλήματα με το φαγητό και κατ’ επέκταση με το βάρος σας ή να κάνετε αισθητικές επεμβάσεις ή έντονη γυμναστική για να αποκτήσετε την τέλεια εμφάνιση. Όμως, η έλλειψη Γης μπορεί να εκφραστεί και εντελώς ανάποδα, δηλαδή να εργάζεστε συνεχώς προκειμένου να καλύψετε το κενό σας, να μαζεύετε χρήματα και υλικά, να επενδύετε σε ακίνητα και να είστε «τσιγκούνηδες». Η απουσία της Γης έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να μην κάνετε πρακτικά και ρεαλιστικά σχέδια που να βασίζονται στην πραγματικότητα, αλλά να ονειροβατείτε ή να μην μπορείτε να «γειωθείτε». Να μην έχετε καλή επαφή με τις αισθήσεις σας ή να μην μπορείτε να εκφράσετε το τι ακριβώς έχετε ανάγκη. Ενδεχομένως να μην σας αρέσει πολύ η επαφή με τη φύση ή τα ζώα, αλλά και να έχετε ασθενή μνήμη ή ελάχιστη επαφή με ό,τι συμβαίνει γύρω σας.

Έλλειψη Αέρα

Αν δεν έχετε κανέναν πλανήτη στα ζώδια του Αέρα, δηλαδή στους Διδύμους, στον Ζυγό ή στον Υδροχόο, σημαίνει ότι μπορεί να μην είστε αντικειμενικοί στον τρόπο που κατανοείτε και εκφράζεστε. Τα κριτήρια σας μπορεί να έχουν «φίλτρα», τα οποία κυμαίνονται και εξαρτώνται ανάλογα και με τα στοιχεία που είναι έντονα στον χάρτη σας. Δηλαδή, αν έχετε έντονο το στοιχείο της Φωτιάς τα παίρνετε όλα προσωπικά, αν έχετε πολύ Νερό τα πάντα τα επεξεργάζεστε μέσα από το συναίσθημα σας και αν έχετε πολύ Γη είστε πιο εσωστρεφείς. Γενικότερα, δεν είστε οι πιο επικοινωνιακοί άνθρωποι και αν σας συμβεί κάτι κλείνεστε στον εαυτό σας και δεν εκφράζετε το συναίσθημα και τις σκέψεις σας. Ή αν αποφασίσετε να το βγάλετε από μέσα σας, μπορεί να μην γίνετε κατανοητοί στους άλλους και αυτό να σας δυσκολεύει πολύ. Είστε άτομα που αγαπάτε τη γνώση, αλλά ίσως να έχετε μαθησιακές δυσκολίες, που να μην σας επιτρέπουν να κατανοείτε ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων και να προτιμάτε την απόλυτη εξειδίκευση στον τομέα σας. Γενικά, έχετε τον δικό σας τρόπο να μαθαίνετε και να αντιλαμβάνεστε τόσο τη γνώση όσο και τα ερεθίσματα που δέχεστε. Όταν κάνετε συζητήσεις μπορεί να πηδάτε από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να καταλήγετε πουθενά και ίσως είστε αποσυνδεδεμένοι κοινωνικά. Αντιμετωπίζετε δυσκολία να κατανοήσετε ιδέες που δεν έχετε επεξεργαστεί πολύ καλά και προτιμάτε να εκφράζετε τον εαυτό σας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Δεν είστε λάτρεις των κοινωνικών μέσων ή της τεχνολογίας και διατηρείτε χαμηλό προφίλ, ιδιαίτερα αν δεν έχετε έντονο το στοιχείο της Φωτιάς στον αστρολογικό σας χάρτη.

Έλλειψη Νερού

Αν σας λείπει το στοιχείο του Νερού από τον αστρολογικό σας χάρτη, δηλαδή δεν έχετε κανέναν πλανήτη στα ζώδια του Καρκίνου, του Σκορπιού και των Ιχθύων, τότε δεν έχετε καλή επαφή με το συναίσθημα σας. Δεν είναι ότι σας λείπει η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η διαίσθηση, αλλά νιώθετε απίστευτα άβολα να τα εκφράσετε. Οτιδήποτε συναισθηματικό σας τρομάζει και έτσι δείχνετε αδιάφοροι για τις ανάγκες των άλλων και παρουσιάζεστε σχεδόν αναίσθητοι και σκληροί. Από την άλλη, ίσως αυτή η αδυναμία να εκφράσετε το συναίσθημα σας μπορεί να σας κάνει έναν άνθρωπο που δεν θέτει όρια και έτσι εξαντλείστε ψυχικά. Πολλές φορές, η δυσκολία να αντέξετε τη συναισθηματική φύση των άλλων σας κάνει να καταπιέζεστε και στη συνέχεια όταν βρίσκεστε μόνοι σας να ξεσπάτε και να ξεχειλίζετε από ταραχή και θυμό. Δεν σας είναι εύκολο να κατανοήσετε τι πραγματικά νιώθουν οι άλλοι και αν βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή, εσείς προσπαθείτε να τους βοηθήσετε με τη λογική και δεν μπορείτε να τους συμπαρασταθείτε συναισθηματικά. Μπορεί να εκφράζετε «ακατάλληλα» συναισθήματα σε «λάθος» στιγμές, δηλαδή να είστε ψύχραιμοι και απαθείς σε μια μεγάλη τραγωδία ή να βγάζετε έντονο θυμό για μικροπράγματα. Αρνείστε να εναρμονιστείτε με το συναίσθημα των άλλων, δεν σας αρέσει το άγγιγμα και η αγκαλιά, δεν αντιλαμβάνεστε εύκολα τα ψυχικά μηνύματα και προσπαθείτε να εκλογικεύσετε τα πάντα.

Πώς να ισορροπήσετε την έλλειψη των στοιχείων σας

Συνήθως, όταν μας λείπει ένα στοιχείο, τραβάμε σαν μαγνήτης ανθρώπους στη ζωή μας που έχουν σε έντονο βαθμό αυτό το στοιχείο και αυτό μας εξισορροπεί. Κάντε μια έρευνα, εξετάζοντας τον αστρολογικό χάρτη ανθρώπων που είστε πολύ κοντά και που εμπιστεύεστε τη γνώμη τους και ίσως διαπιστώσετε ότι έχουν πολλούς πλανήτες στο στοιχείο που σε εσάς λείπει.

Υπάρχουν και κάποιοι τρόποι που, αν τους ακολουθήσετε, μπορεί να βρείτε την ισορροπία και να καλύψετε το κενό που σας δημιουργεί η απουσία του στοιχείου στον αστρολογικό σας χάρτη. Εξάλλου, όσο περισσότερο καλλιεργούμε τα στοιχεία που μας λείπουν, τόσο πιο ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι γινόμαστε ως άνθρωποι.

Τι να κάνετε αν έχετε έλλειψη ζωδίων της Φωτιάς

 1. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες και χόμπι
 2. Πάρτε τον ηγετικό ρόλο σε μία ομάδα
 3. Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις ικανότητες σας
 4. Γράψτε σε ένα χαρτί τα θετικά σας γνωρίσματα και να τα διαβάζετε συχνά
 5. Να κάνετε παρέα με παθιασμένους και ενθουσιώδεις ανθρώπους
 6. Κάντε έντονη άσκηση ή ασχοληθείτε με τον χορό
 7. Κάντε ηλιοθεραπεία, σάουνα και ανάψτε κεριά στο σπίτι σας
 8. Πάρτε πρωτοβουλίες και γίνετε πιο αυθόρμητοι

Τι να κάνετε αν έχετε έλλειψη ζωδίων της Γης

 1. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο κοντά στη φύση
 2. Περπατήστε ξυπόλυτοι
 3. Ασχοληθείτε με πιο πρακτικές εργασίες
 4. Προσπαθήστε να δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό
 5. Ορίστε στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
 6. Να έχετε καθημερινό πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις σας και να το τηρείτε
 7. Ασχοληθείτε με την κηπουρική
 8. Αν δεν σας βγαίνει κάποιο σχέδιο σας, ρωτήστε τους άλλους τι θα άλλαζαν στον σχεδιασμό και προσπαθήστε να καταλάβετε τη διαφορά στην προσέγγιση

Τι να κάνετε αν έχετε έλλειψη ζωδίων του Αέρα

 1. Γράψτε τις σκέψεις σας και τα σχέδια σας
 2. Διαβάστε ένα βιβλίο, λύστε ένα σταυρόλεξο
 3. Μιλήστε με φίλους και δικτυωθείτε
 4. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες
 5. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά όταν οι άνθρωποι διαφωνούν μαζί σας
 6. Βγείτε έξω και γνωρίστε νέους ανθρώπους
 7. Ταξιδέψτε, ανοίξτε τους πνευματικούς ορίζοντες, μάθετε για διαφορετικούς πολιτισμούς
 8. Αποκτήστε μια νέα ικανότητα, ένα νέο γνωστικό αντικείμενο
 9. Κάντε πρόβα στον καθρέπτη σας ή σε φίλους σαν να μιλάτε σε πλήθος

Τι να κάνετε αν έχετε έλλειψη ζωδίων του Νερού

 1. Εκφράστε τα συναισθήματα σας, κλάψτε, πείτε σ’ αγαπώ
 2. Συζητήστε με έναν ειδικό, με έναν ψυχολόγο, για τη δυσκολία που έχετε στις σχέσεις σας
 3. Αναπτύξτε τη διαίσθησή σας
 4. Κάντε μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, ό,τι σας αρέσει και αφορά την τέχνη προκειμένου να βρείτε τρόπο έκφρασης
 5. Κολυμπήστε στη θάλασσα
 6. Σημειώστε τα όνειρα σας
 7. Προσπαθήστε να ονειροπολήσετε και να ξεφύγετε από τα «πρέπει» σας
 8. Παρακολουθήστε ταινίες που μπορούν να αγγίξουν τα συναισθήματα σας