Κάρμα στα ζώδια: Προορισμός και μαθήματα ζωής

Κάρμα στα ζώδια: Προορισμός και μαθήματα ζωής

Κάρμα στα ζώδια: Προορισμός και μαθήματα ζωής

Ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης μας, ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης (Κάρμα), καταλαμβάνει μια ορισμένη θέση στον ζωδιακό. Ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης και ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης είναι δυο σημεία αντίθετα το ένα προς το άλλο. Μαζί δημιουργούν αυτό που λέμε «άξονας των Δεσμών της Σελήνης» ή Κάρμα. Δεν είναι πλανήτες, αλλά μαθηματικά σημεία, τα οποία δημιουργούνται από τη σχέση Ήλιου – Σελήνης – Γης τη στιγμή που γεννιόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, οι Δεσμοί της Σελήνης είναι τα σημεία που η τροχιά της Σελήνης τέμνει την εκλειπτική. Οι Δεσμοί της Σελήνης δείχνουν τις προσωπικές μας καρμικές ανισορροπίες. Ο Βόρειος Δεσμός δείχνει τις εμπειρίες, τα «μαθήματα» πάνω στα οποία θα δουλέψουμε στη ζωή μας, προκειμένου να εξελιχθούμε και να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας στη γη. Ο Νότιος Δεσμός δείχνει τις ποιότητες και τα ταλέντα που τα έχουμε από την κούνια μας, μας έρχονται φυσικά και εύκολα και σ’ αυτά καταφεύγουμε για να γλιτώσουμε τα δύσκολα.

Αν δεν γνωρίζετε που έχετε το Κάρμα σας (Βόρειος Δεσμός) πατήστε εδώ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Βόρειο Δεσμό: Βρίσκεται σε έξαρση στο ζώδιο των Διδύμων και σε πτώση στο ζώδιο του Τοξότη. Στη ζωή μας δεν κατέχουμε τα χαρακτηριστικά του Βόρειου δεσμού αν δεν τα καλλιεργήσουμε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Νότιο Δεσμό: Βρίσκεται σε έξαρση στο ζώδιο του Τοξότη και σε πτώση στο ζώδιο των Διδύμων. Τα χαρακτηριστικά του ζωδίου που βρίσκεται ο Νότιος Δεσμός μας είναι σαν να τα έχουμε κληρονομήσει και τα φέρουμε στο DNA μας.

 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Κριό τότε έχετε Νότιο στον Ζυγό.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Ταύρο τότε έχετε Νότιο στον Σκορπιό.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στους Διδύμους τότε έχετε Νότιο στον Τοξότη.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Καρκίνο τότε έχετε Νότιο στον Αιγόκερω.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Λέοντα τότε έχετε Νότιο στον Υδροχόο.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στην Παρθένο τότε έχετε Νότιο στους Ιχθύς.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Ζυγό τότε έχετε Νότιο στον Κριό.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Σκορπιό τότε έχετε Νότιο στον Ταύρο.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Τοξότη τότε έχετε Νότιο στους Διδύμους.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Αιγόκερω τότε έχετε Νότιο στον Καρκίνο.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στον Υδροχόο τότε έχετε Νότιο στον Λέοντα.
 • Αν έχετε Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύς τότε έχετε Νότιο στην Παρθένο.

Βόρειος Δεσμός στον Κριό

Τα «μαθήματα ζωής» ενός τέτοιου συνδυασμού έχουν να κάνουν με την ανάγκη της ψυχής για ανεξαρτησία, εξερεύνηση, πρωτοπορία, ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Συνήθως αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε κατάσταση χειμερίας νάρκης μέσα στο άτομο και χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες και πρωτοβουλίες για να «ξυπνήσουν». Με ένα τέτοιο συνδυασμό το άτομο χάνεται στην προσπάθεια του να βρει τι ευχαριστεί τους άλλους (από τον σύντροφο του μέχρι τους φίλους ή και τους ανθρώπους που συναναστρέφεται μαζί τους έστω και για λίγη ώρα), παρά τι ευχαριστεί το ίδιο. Η μουσική, η αρμονία, ένα περιβάλλον γεμάτο χρώματα, ομορφιά και φίλους είναι το ιδανικό μέρος που το ηρεμεί, αλλά είναι τόσο ευαίσθητο στις αρνητικές δονήσεις που προέρχονται από τους άλλους, που σπάνια βρίσκει ησυχία… ακόμη και στον παράδεισο! Έτσι αργά ή γρήγορα και συνήθως μετά τα τριάντα, αρχίζει να βρίσκει το νήμα που οδηγεί στο πραγματικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει. Ένα μονοπάτι, που η παροχή προς τους άλλους δεν πρέπει να έχει ανταλλάγματα, οι εξαρτήσεις δεν έχουν καμιά απολύτως θέση στη ζωή του και η αυτοπεποίθηση και οι ξεκάθαρες ιδέες και αποφάσεις είναι η δική του πραγματικότητα.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Κριό έχει μια πολύ συγκεκριμένη «αχίλλειο πτέρνα», την οποία όταν συνειδητοποιήσει θα βοηθηθεί αποτελεσματικά. Η ανάγκη του να εξαρτά την επιτυχία του από την αποδοχή του περιβάλλοντος του, τον κρατάει πίσω. Αν αποδεσμευτεί από αυτή τη μάταιη ανάγκη, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ισορροπία που έχει ανάγκη. Η μόνιμη αναζήτησή του για μια σχέση, ιδανική και αφοσιωμένη, συχνά γίνεται και ο λόγος που νιώθει εξαρτημένος από τους άλλους. Σε αυτή τη θέση ο Βόρειος Δεσμός διδάσκει ότι πρέπει να διώξουμε από μέσα μας την ιδέα πως μόνο αν έχουμε μια ισορροπία σε μια ιδεατή σχέση μπορούμε να πετύχουμε τους προσωπικούς στόχους μας. Το αίσθημα της εσωτερικής πληρότητας επιτυγχάνεται, λοιπόν, μόνο από την προσωπική δράση.

Ο Βόρειος Δεσμός ή Κάρμα στον Κριό, έχει μια φυσική ανάγκη να νιώσει ότι στηρίζεται από τον σύντροφό του, να βιώσει την αρμονία και να πιστέψει στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Έχει ανάγκη, επίσης, να καταπιαστεί με ένα δικό του σχέδιο που έχει εμπνευστεί ο ίδιος και έχει ανάγκη να το πραγματοποιήσει με δικές του πρωτοβουλίες. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, αυτά που θα πρέπει να καλλιεργήσει, είναι η ανεξαρτησία του, το κουράγιο και η εμπιστοσύνη του στις παρορμήσεις του.

Όταν ο Βόρειος Δεσμός στον Κριό αναζητά σύντροφο, υποσυνείδητα αναζητά μια σχέση μέσα στην οποία θα του επιτραπεί να… χάσει τον εαυτό του! Βιάζεται να ενωθεί με τον σύντροφό του ως έτερο ήμισυ, αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ως πρόκληση στη σχέση, είναι ότι η αρμονία θα έρθει μόνο όταν λειτουργήσουν ως δύο ολότητες που βρίσκονται μαζί και όχι ως δύο μισά που γίνονται ένα. Μέχρι να συνειδητοποιήσει αυτό, ο Βόρειος Δεσμός στον Κριό, τείνει να βρίσκει ερωτικούς συντρόφους για να μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους, για να μπορεί να τους διοχετεύσει όλη την αγάπη και τη στήριξή του. Νιώθει, όμως, ότι ποτέ δε λειτουργεί η σχέση με αυτό τον τρόπο. Δεν ικανοποιείται. Συχνά βρίσκεται στη θέση να πέφτει θύμα κακής συμπεριφοράς και απογοητεύεται.

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αποσύρει την προσοχή και την ενέργειά του προς τους άλλους και να εστιάσει στον εαυτό του. Μόνο όταν γίνεται αυτό, βρίσκει την αληθινή ταυτότητά του. Αυτή η ταυτότητα με τη σειρά της, λειτουργεί ως πόλος έλξης στον σύντροφο, που αρχίζει να τον εκτιμά και να τον στηρίζει. Υποσυνείδητα, ο Βόρειος Δεσμός στον Κριό πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να στηρίζεται από έναν άλλο άνθρωπο. Καλλιεργεί λοιπόν μια αμοιβαία εξάρτηση από ισχυρότερους ανθρώπους από αυτόν. Προσφέρει όλη την κατανόησή του και την ευαισθησία του στον σύντροφο και καταφέρνει να γίνει ένα συστατικό στοιχείο της επιβίωσης αυτού του συντρόφου. Όταν ο σύντροφος όμως δεν πετυχαίνει τους στόχους του, ο Κριός στον Βόρειο Δεσμό τον κατηγορεί για αυτό, παρότι ο ίδιος έχει δημιουργήσει τις συνθήκες μιας εξάρτησης που καταδικάζει κάθε προσπάθεια για προκοπή, σε αποτυχία.

Η ανάγκη του για αυτοθυσία λοιπόν, κρύβει μια υποσυνείδητη ενέργεια ελέγχου και χειρισμού του συντρόφου. Ο Βόρειος Δεσμός στον Κριό πρέπει να μάθει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους άλλους, σχετικά με το πόσο πρόθυμος είναι να προσφέρει και σχετικά με το τι περιμένει ως αντάλλαγμα για αυτή την προσφορά του. Το να ανήκει σε μια δεμένη σχέση, σημαίνει σίγουρα ότι και οι δύο πλευρές επωφελούνται από αυτή την ένωση.

Αυτά λοιπόν που θα πρέπει να αφήσει πίσω του, είναι η ανάγκη του να αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια του άλλου και το να είναι μονίμως «το καλό παιδί». Επίσης πρέπει να απεξαρτηθεί από την εμμονή του με τη δικαιοσύνη και να συνειδητοποιήσει βαθιά ότι η επιτυχία έρχεται μόνο μέσα από την προσωπική προσπάθεια και όχι από την προσπάθεια τού να «σμίξει» με κάποιο σύντροφο.

Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο

Τα «μαθήματα ζωής» ενός τέτοιου συνδυασμού έχουν να κάνουν με την αυτοεκτίμηση, τη δημιουργικότητα, την σκληρή δουλειά, την υπομονή, τη θερμότητα των αισθημάτων και την εμπιστοσύνη στην καλοσύνη της φύσης και των ανθρώπων. Το άτομο με αυτό το ζωδιακό συνδυασμό έχει να αντιμετωπίσει κάποια από τα πιο ισχυρά καρμικά «μαθήματα», αφού πρέπει να μεταμορφωθεί από ένα φοβισμένο και τρομαγμένο άνθρωπο σε ένα άνθρωπο που στέκεται στα πόδια του μόνο με την δική του στήριξη. Μολονότι μπορεί να φαίνεται ένα χαρούμενο, απόλυτα φιλικό άτομο, μέσα του «βράζει» στην κυριολεξία και μάλιστα μερικές φορές, ανάλογα με το πόσο έχει ξεπεράσει την επιρροή του Σκορπιού, μπορεί να δημιουργεί ίντριγκες και παιχνίδια δύναμης. Κάθε μέρα που περνά για το άτομο αυτό προκύπτουν καταστάσεις που πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, αφού το ένα πρόβλημα μπορεί να διαδέχεται το άλλο, αλλά η κρίση του είναι αρκετά αδύναμη ώστε να ξεχωρίσει ποιο πραγματικά είναι «σοβαρό πρόβλημα» και πιο απλώς στη φαντασία του. Συχνά πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν κάποια υστεροβουλία στις πράξεις τους, κρίνοντας ίσως κι από τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλοτε πάλι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να αποποιηθεί τις ευθύνες του για οτιδήποτε (δουλειές, σχέσεις κλπ.). Στην καθημερινότητα του είναι πολύ πιθανό να ζει πολύ έντονα, ακόμη και τα πιο ασήμαντα πράγματα κι αυτό να το οδηγεί σε πολύ βίαια ξεσπάσματα θυμού. Φοβάται τόσο πολύ μήπως πληγωθούν τα συναισθήματά του, που σε οποιονδήποτε τον απειλεί μπορεί να συμπεριφερθεί απίστευτα σκληρά, φτάνοντας μέχρι ακραίες καταστάσεις. Κι ενώ εξωτερικά φαίνεται να είναι το θύμα των άλλων, στην πραγματικότητα έχει στήσει μόνο του στον εαυτό του την παγίδα και έχει προσελκύσει σ’ αυτή και τους άλλους.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο νιώθει μόνιμα την ανάγκη να δέχεται την επιβράβευση των άλλων και μόνο έτσι βρίσκεται σε ηρεμία με τον εαυτό του. Συχνά σκέπτεται ότι αν έχει την αποδοχή και την αφοσίωση ενός συγκεκριμένου ανθρώπου που επιλέγει, νιώθει πλήρης. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αναπτύξει είναι η επιβίωση, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος γνωρίζει για τη ζωή και όχι σύμφωνα με το πόσο τον αποδέχεται ο άλλος. Συχνά μάλιστα, η αποδοχή του από τον σύντροφο μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθος αντίληψη του εαυτού του. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για το πόσο δεν λειτουργεί καθόλου αυτή η ανάγκη, είναι ότι ο Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο πάντα έχει ανάγκη περισσότερα από όσα του προσφέρει ο σύντροφός του. Ποτέ δεν είναι αρκετά.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της θέσης, τα οποία πρέπει να καλλιεργήσει για να βρει τις δυνατότητές του, είναι η πίστη και η αφοσίωση, η γνώση των ορίων που έχει, ο αυτοσεβασμός, η υπομονή, η εγκράτεια η δυνατότητα που έχει να συγχωρεί και η επιμονή.

Αυτό που έχει ανάγκη, είναι η ένωσή του με την ενέργεια ενός άλλου ανθρώπου και η αμοιβαία αλληλοϋποστήριξή τους. Αναζητά την απόλυτη, σταθερή και αδιατάρακτη αφοσίωση. Θέλει από τον σύντροφό του να είναι πλήρως εστιασμένος στις υλικές ανάγκες του και αυτός προσφέρεται στο να εστιάσει σε όλες τις συναισθηματικές ανάγκες του. Επίσης θεωρεί απαραίτητο για το σύντροφό του, να μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί του, στο βαθμό μάλιστα που ο ίδιος τις εκτιμά. Τίποτα λιγότερο από αυτό δεν είναι αρκετό. Για να λειτουργήσει όμως αυτή η αμοιβαία σχέση, ο Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο, πρέπει να είναι πλήρως συνειδητός για τι ακριβώς θέλει. Μόνο έτσι μπορεί να νιώσει ότι βρίσκει την ταυτότητά του και αυτόματα αυτό, έλκει τους άλλους προς αυτόν.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο γεννιέται και ζει αναζητώντας μόνιμα το ταίρι της ψυχής του. Αυτό στη νεότερη ηλικία μπορεί να σημαίνει μια τάση να κάνει πολλές αλλεπάλληλες σχέσεις, επειδή έχει ανάγκη τόσο πολύ τη δέσμευση. Η πρόκληση στη ζωή του, όμως, είναι να βάλει ένα φρένο σε αυτή την άκρατη ανάγκη του και να αναζητήσει μόνος του τον εαυτό του -ποιος είναι, τι θέλει και πώς μπορεί να το αποκτήσει. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι σε πολλές φάσεις της ζωής του μπορεί να νιώσει τρομερή μοναξιά. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η ανάγκη του για απόλυτη ταύτιση με τον σύντροφο μπορεί να πετύχει μόνο αν η διαδρομή, του Βόρειου Δεσμού στον Ταύρο προς αυτόν, είναι μοναχική και δημιουργική. Μόνο τότε θα φέρει κοντά του, το κατάλληλο ταίρι για τους σωστούς λόγους. Η πίστη, η σεξουαλικότητα και η απόλαυση που προσφέρουν οι αισθήσεις είναι νευραλγικά στοιχεία στην πορεία αυτού του ανθρώπου προς την ολοκλήρωσή του. Η έντονη ανάγκη αυτού του ανθρώπου για σεξουαλική συνεύρεση, συχνά τον οδηγεί στο «κρεβάτι» πρόωρα με ένα υποψήφιο συναισθηματικό ταίρι. Όταν όμως το πάθος τελειώσει, συχνά τελειώνει και η δυνατότητα για δέσμευση με αυτό το ταίρι. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και η ποικίλη σεξουαλική δραστηριότητα του Βόρειου Δεσμού στον Ταύρο. Επίσης, το μεγαλύτερο μάθημά του είναι ότι η πίστη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι επιτυγχάνεται μόνο όταν ο καθένας έχει πρώτα εξασφαλίσει τυφλή πίστη στον ίδιο του τον εαυτό!

Βόρειος Δεσμός στους Διδύμους

Τα «μαθήματα ζωής» σε αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την αυτοέκφραση, την κοινωνικότητα, την επικοινωνία, τη λογική και την «τετράγωνη» αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Η έννοια του περιορισμού, της εξάρτησης από τους άλλους και του ελέγχου λειτουργούν σαν «κόκκινο πανί» στο άτομο με αυτόν τον συνδυασμό. Προτιμά να μείνει μόνο του (ενδεχομένως αποφεύγοντας και το γάμο ακόμη) παρά να χάσει την ελευθερία του, κάνοντας έτσι τις συνθήκες πολύ δύσκολες για τους άλλους να το πλησιάσουν και να μείνουν για πολύ καιρό κοντά του. Ακόμη η έλλειψη τακτ, διπλωματικότητας και η «ξερή» (όσο ειλικρινής και άδολη αν είναι) αντιμετώπιση των άλλων, δεν το κάνει και τόσο δημοφιλές στους γύρω του, αποκτώντας έτσι διάφορα κόμπλεξ. Η ζωή του συνήθως είναι μέσα στην υπερβολή και αυτό δικαιολογείται καθαρά από την ανάγκη του να μην περιοριστεί με τίποτε και σε κανένα τομέα των δραστηριοτήτων του. Συνήθως καταπιάνεται με πολλά και διάφορα χωρίς να έχει τη συγκέντρωση, την πειθαρχία και την επιμονή να τελειώσει κάτι, αλλά χάνεται ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητές του, αφού προσπαθεί να κάνει ταυτόχρονα χίλια διαφορετικά μεταξύ τους και δύσκολα πράγματα. Το να συγκεντρωθεί μόνο σε ένα τομέα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτό το άτομο. Στις προσπάθειες του όμως να νιώσει ελεύθερο, φυλακίζει πιο πολύ τον εαυτό του.

Ο Βόρειος Δεσμός στους Δίδυμους νιώθει πάντα την ανάγκη να είναι σωστός και ορθός, διότι πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την αποδοχή και την έλξη των άλλων. Αισθάνεται ότι αν είναι στα πάντα σωστός, οι άλλοι θα τον βάλουν για πάντα στη ζωή τους και έτσι ανακουφίζεται με αυτή την ιδέα, κυνηγώντας πάντα την ορθή απάντηση. Ωστόσο, είναι μάταιη η αναζήτηση της πλήρους ορθότητας. Ποτέ και κανένας δεν είναι σωστός σε όλα. Αυτό συχνά φέρνει τον Βόρειο Δεσμό στη θέση να παλεύει να αποδείξει στους άλλους ότι έχει πάντα δίκιο, προσπαθώντας να τους πείσει για το πόσο σωστός είναι, με αποτέλεσμα αντί να τους φέρνει κοντά του, να τους διώχνει.

Πρέπει να νιώσει την απαραίτητη ταπεινότητα και να είναι ανοιχτός για να ακούσει μια σειρά απόψεων, ακόμα και αυτές που δεν ταιριάζουν με τις δικές του εμπειρίες, έτσι ώστε να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους γύρω του και να έχει μια ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να σχετιστεί μαζί τους. Η μεγάλη πρόκληση του Βόρειου Δεσμού στους Διδύμους, είναι να απεξαρτηθεί από την προκατάληψή του με την απόλυτη αλήθεια και να αφεθεί στις γνώμες των άλλων ανθρώπων, να ακούει και να μαθαίνει από αυτές. Κατά ειρωνικό τρόπο, η αλήθεια που τόσο πολύ επικαλείται ο Βόρειος Δεσμός στους Διδύμους, βρίσκεται κοντύτερα στην σύνθεση των απόψεων των πολλών ανθρώπων.

Στις σχέσεις του, ο Βόρειος Δεσμός στους Διδύμους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την ελευθερία του, σχεδόν με το ίδιο πάθος που εκδηλώνει την αγωνία του να ακούγεται. Πίσω από αυτό το φαινομενικά απλό αίτημα υπάρχει η επιθυμία της αποδοχής. Μόνο η αποδοχή του από τους άλλους, δείχνει στο Βόρειο Δεσμό στους Διδύμους τον «κατάλληλο» για αυτούς δρόμο, να πορευτούν.

Όταν κάποιος «βρει το κουμπί του» και το πατήσει, ο Βόρειος Δεσμός στους Διδύμους, τρέχει και κρύβεται πίσω, στην απροσπέλαστη κορυφή του βουνού του. Όταν επικοινωνεί με τους ανθρώπους νιώθει αδύναμος και υποσυνείδητα φοβάται να γίνει πλήρως κατανοητός από τον άλλον. Συνήθως αναζητά μια μόνιμη, μακροπρόθεσμη σχέση, αλλά ταυτόχρονα έχει και έναν φόβο απέναντι σε αυτό. Θέλει να νιώθει ελεύθερος να εξελίσσεται, να αλλάζει και να μετακινείται, κάνοντας διαφορετικά πράγματα. Η σχέση του με έναν σύντροφο που έχει την ίδια βαθιά ανάγκη είναι πολύ πιθανόν να τους ωφελήσει, προσφέροντας την «αφρόκρεμα» των εμπειριών από τους δύο κόσμους τους.

Ο Βόρειος Δεσμός στους Διδύμους πιστεύει βαθιά ότι αυτό που τον φέρνει κοντά στον σύντροφό του είναι η αποδοχή της αλήθειας από αυτόν. Δηλαδή, είναι επιτακτική η ανάγκη του να αποδεχτεί ο σύντροφός του καθετί που ο ίδιος πιστεύει ως ορθό. Η βιασύνη του βέβαια να καταλήγει σε συμπεράσματα είναι και αυτή που συνήθως βάζει τρικλοποδιές στη σχέση του. Πρέπει να αναπτύξει υπομονή στη συλλογή πληροφοριών και εμπειριών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να στηρίζει σε γερά θεμέλια τα συμπεράσματά του. Θεωρεί δεδομένο και αυτονόητο ότι ο σύντροφός του γνωρίζει πώς νιώθει.

Η φυσική τάση του ανθρώπου αυτού είναι να σχετίζεται με μια σειρά διαφορετικών ανθρώπων στη ζωή του και στην ερώτηση «ποιος είναι ο αγαπημένος τύπος του», σπανίως έχει μια απάντηση να δώσει.

Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο

Τα «μαθήματα ζωής» σ’ αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την ευαισθησία, τα συναισθήματα, την έννοια της οικογένειας, της πίστης στους ανθρώπους, της προστασίας, αλλά και της μητρότητας με την έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης και της φροντίδας των άλλων. Αυτά είναι και τα δύσκολα ή οι άγνωστες λέξεις για κάποιον με αυτό το συνδυασμό, που συνήθως η προσέγγιση του στη ζωή είναι αυτή του «μάρτυρα». Του ατόμου που έχει υποφέρει τα πάνδεινα και μας παρακαλεί όλους να «δούμε» το δράμα που ζει, ώστε να τον προσέξουμε και να τον αγαπήσουμε. Το δράμα όμως, το έχει προκαλέσει με αυτό το αρνητικό attitude ο ίδιος και συνεχίζει να το προκαλεί, αφού προσπαθεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τον εαυτό του. Η έννοια της αποτυχίας σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο είναι ο φόβος και ο τρόμος του, αφού έχει συνηθίσει να εκτιμά τον εαυτό του, ανάλογα με το πόσο τον εκτιμούν οι συνάδελφοι ή ο προϊστάμενος του ή ο εκάστοτε σύντροφός του. Η καθαρά οπορτουνιστική προσέγγιση του στη ζωή το κάνει να θέλει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους με δύναμη, εξουσία ή έστω ισχυρές υλικές απολαβές, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ωφεληθεί, αλλά και να ασκεί έλεγχο στο περιβάλλον του.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο έχει μια ακατανίκητη τάση να ελέγχει. Νιώθει ότι όταν έχει τον πλήρη έλεγχο στη ζωή του άλλου, θα είναι άνετος στο να «αράξει» και να νιώσει όσο ευάλωτος και εύθραυστος θέλει! Η πραγματική ζωή όμως, δεν τον επιβεβαιώνει σε αυτή την τάση του. Και ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν είναι δυνατόν να ελέγξει πλήρως τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, στο βαθμό που να είναι ήσυχος και ασφαλής, ώστε να εκδηλώσει τα συναισθήματά του. Νιώθει ότι αν πάρει πρωτοβουλίες στο να διευθετήσει εκκρεμότητες στις ζωές των άλλων, θα εξασφαλίσει την αποδοχή. Όμως, αυτή δεν έρχεται από τη συμμετοχή του στις ευθύνες των άλλων ανθρώπων. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο δεν πρέπει να περιμένει από τον άλλο την αποδοχή για την προσφορά του, αλλά από τον ίδιο τον εαυτό του. Μόνο αν αναγνωρίσει μέσα του την προσφορά που κάνει προς έναν άλλο άνθρωπο θα βρει τον δρόμο προς την ανακούφιση και την ικανοποίηση. Πρέπει να ρισκάρει να αποκαλύψει τα αισθήματά του στον άλλο, χωρίς να περιμένει πρώτα να τον ελέγχει. Πρέπει να εκδηλώσει τις ανασφάλειες και τους φόβους του, χωρίς το δισταγμό από την πιθανή απόρριψη. Μόνο τότε ανοίγουν τα ενδεχόμενα για να κερδίσει.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο έχει μια φυσική ικανότητα να θέτει στόχους και να τους πραγματοποιεί. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαχωρίζει τους δικούς του στόχους από αυτούς που τίθενται από την κοινωνία γύρω του. Η διαδικασία πραγματοποίησης ενός στόχου, τον κάνει χαρούμενο και του ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Ένας από τους στόχους που μπορεί να μετατρέψει την αγωνία του σε ευτυχία είναι η βαθιά συνειδητοποίηση του “κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι”. Υποσυνείδητα, τείνουν να αντλούν χαρά πάντα από την προοπτική του επόμενου στόχου, με αποτέλεσμα, συχνά να μη χαίρονται το παρών. Όταν εκτιμούν αυτό που έχουν, όμως, αντλούν ενέργεια για περαιτέρω επιτεύγματα με έναν ισορροπημένο τρόπο.

Ο άλλος τρόπος να πετύχει την ευτυχία, ο Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο, είναι να εστιάσει στην συναισθηματική επαφή στη σχέση του. Συχνά, όμως, η ανάγκη του για αναγνώριση από τον σύντροφο τον κάνει υποσυνείδητα να κάνει δυσκολότερη τη ζωή του, έτσι ώστε να φανεί πιο έντονη η θυσία που μπορεί να κάνει, για να γίνει αμέσως θαυμαστός και σεβάσμιος στα μάτια του άλλου. Η εγκράτεια που εκδηλώνει στο πάθος του, επίσης, είναι αξιοθαύμαστη. Δεν αφήνει ποτέ ελεύθερο τον εαυτό του και μοιάζει προγραμματισμένος να μη χάνει ποτέ τον έλεγχο. Οπότε μια συναισθηματικά παθιασμένη σχέση λειτουργεί ως τρομακτική πρόκληση για αυτόν και ίσως ως απελευθερωτική εμπειρία.

Το σημαντικότερο «μάθημα» λοιπόν για τον Βόρειο Δεσμό στον Καρκίνο, είναι ότι όταν προσπαθεί να ελέγξει, χάνει και μόνο όταν μοιράζεται τα συναισθήματά του, κερδίζει, χωρίς να φοβάται να τα δείξει. Επίσης, κερδίζει όταν αναγνωρίζει τη δεξιότητα των άλλων να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους και ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει πλήρη συναίσθηση των εξελίξεων ανά πάσα στιγμή. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι δύσκολα για να είναι σπουδαία. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που δεν προκαλούν δέος με τη δυσκολία τους. Επίσης, η τόλμη να είναι κανείς ο εαυτός του είναι πολύ πιο ωφέλιμη και αποδοτική από το να είναι μονίμως εναρμονισμένος με τις κοινωνικές επιταγές και ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και πέφτουν στην αντίληψή μας.

Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα

Τα «μαθήματα ζωής» σ’ αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με τη μοναδικότητα, την προσφορά αγάπης, την εξουσία, την αυτοπροβολή, τη γενναιοδωρία και το θάρρος. Δεν είναι από τους εύκολους συνδυασμούς, αφού η προστασία που παρέχουν οι «άλλοι» στη ζωή του (φίλοι, σύντροφος κλπ.) είναι συνήθως απούσα όταν πραγματικά τη χρειάζεται. Μάλιστα, μπορεί να δοκιμάσει μεγάλες περιόδους μοναξιάς, προκειμένου να φτάσει να εκπληρώσει τις ανάγκες της ψυχής του. Η μοναξιά, όμως, είναι και το αδύνατο σημείο του, η «αχίλλειος πτέρνα» του, αφού τη φοβάται περισσότερο από κάθε τι άλλο στη ζωή του και είναι πρόθυμο, προκειμένου να την αποφύγει, να δώσει «γη και ύδωρ» ακόμη και στους εχθρούς του παρεκκλίνοντας έτσι από τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του. Μάλιστα, ενώ κατά περιόδους προτιμά να ζήσει μόνο του, δεν μπορεί να αντέξει να μην είναι μαζί με άλλους ανθρώπους ώστε να μοιράζεται τα επιτεύγματά του. Συνηθίζει να ζει στο μέλλον, περισσότερο από το παρόν και όλες του οι δραστηριότητες έχουν σαν ορίζοντα το «μετά», το «αύριο» παρά το σήμερα! Δύσκολα συμβιβάζεται με τους άλλους υιοθετώντας ακόμη και εκκεντρικές τακτικές, προκειμένου να δείξει πόσο ξεχωριστό είναι και πόσο πολύ αδιαφορεί για τους κανόνες της δουλειάς, της οικογένειας και κατά προέκταση της κοινωνίας που ανήκει. Η έννοια της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας είναι τόσο ανεπτυγμένες μέσα του, που προκειμένου να μην νιώθει δεσμεύσεις, είναι ικανό να απομακρυνθεί και να αποξενωθεί κι από τους ανθρώπους που πραγματικά το αγαπούν.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα έχει μια ασυγκράτητη ανάγκη να νιώθει την αποδοχή των άλλων ως συστατικό στοιχείο της ύπαρξής του. Λέει στον εαυτό του, ότι αν ακολουθήσει τις προσταγές της μόδας ή τού τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον περίγυρό του, θα έχει την αμέριστη στήριξη των άλλων. Ωστόσο, όση στήριξη και αν έχει από τους φίλους του, ο Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα, ποτέ δεν είναι αρκετή, ώστε να τον βοηθήσει να εκφραστεί ως άνθρωπος και να βουτήξει στις ενθουσιώδεις προοπτικές της ζωής. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι να γίνει ο καλύτερος φίλος του εαυτού του και να αυτο-ενθαρρυνθεί για να αναζητήσει όλα εκείνα που θα τον κάνουν ευτυχισμένο. Οι βασικές ποιότητες, του Βόρειου Δεσμού στον Λέοντα, αυτές που είναι απαραίτητο να καλλιεργήσει για να του ανοίξουν οι δρόμοι προς την κατάκτηση της ζωής, είναι η αίσθηση της ατομικότητάς του και της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του, η προθυμία του να βρίσκεται στο επίκεντρο, η τάση του να ακολουθεί τις επιθυμίες της καρδιάς του, η ενίσχυση της θέλησής του, ο ενθουσιασμός και η αυτοπεποίθηση, αλλά και η επαφή του με την «αθώα», παιδική πλευρά του άλλου. Η τάση του να αντιμετωπίζει τη ζωή ως παιχνίδι και το μόνιμο αίτημά του για χαρά ισορροπεί με τη σοβαρή πεποίθηση μέσα του, ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με τις δικές του προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

Στις σχέσεις του, ο Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα, δεν αρέσκεται στους καβγάδες. Μπορεί να είναι άσος στο να τους προκαλεί, αλλά όταν αυτό συμβεί η πρώτη αντίδρασή του είναι να αποσυρθεί. Μόλις έρθει μια στιγμή έντασης είναι ικανός να βρίσκεται παρών – απών με το σύντροφό του ή να αποδρά τελείως από το σκηνικό, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μοιάζει, συχνά, με την στρουθοκάμηλο που χώνει το κεφάλι της στην άμμο, γιατί έτσι πιστεύει ότι αποφεύγει τον κίνδυνο που βλέπει να έρχεται. Αν δεν βλέπει τον κίνδυνο νιώθει ότι δεν υφίσταται! Τείνει να αποσυνδέει τον εαυτό του από την συμμετοχή του στην κακή εξέλιξη μιας σχέσης. Αν η σχέση έχει αρνητική τροπή, νιώθει ότι αυτός δεν έχει συμμετάσχει καθόλου σε αυτό. Η φυσική πεποίθησή του είναι ότι μια σχέση δεν είναι ένας «ζωντανός οργανισμός». Μια σχέση δεν έχει προβλήματα, δεν έχει δραματικές στιγμές, δεν υπάρχουν σε αυτή ζητήματα προς διευθέτηση. Αδυνατεί να νιώσει ότι, συχνά, μια κρίση στη σχέση είναι αυτή που φέρνει κοντύτερα δύο ανθρώπους.

Σε μεγάλο βαθμό, η αποστασιοποίησή του σχετικά με τον σύντροφό του πηγάζει από την αίσθηση του δίκαιου που έχει. Στηρίζει και υποθάλπει την ατομικότητα του άλλου, με την οποία όμως δεν περιπλέκεται αυτός. Νιώθει ότι σε μια σχέση υπάρχουν δύο ατομικότητες, που βρίσκουν μερικούς λόγους να βρίσκονται μαζί. Ποτέ όμως αυτές οι δύο ατομικότητες δεν ζυμώνονται μεταξύ τους, δεν αλληλοεπηρεάζονται. Η φυσική τάση, του Βόρειου Δεσμού στον Λέοντα, είναι να είναι γενναιόδωρος απέναντι στην ατομικότητα του άλλου, αλλά με τρόπο τέτοιο που δεν θα την αλλοιώσει ή επηρεάσει, όπως δεν θέλει να επηρεαστεί και η δική του.

Τα σημαντικότερα «μαθήματα», λοιπόν, που δίνει ο Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα είναι ότι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να δημιουργήσει και να εξασφαλίσει την ευτυχία του, είναι ο ίδιος και μόνο όταν είναι χαρούμενος και ευδιάθετος μπορεί να είναι βέβαιος ότι βρίσκεται στη σωστή, φυσική κατεύθυνσή του. Ακολουθώντας τις εσωτερικές, παιδικές συνήθως παρορμήσεις του, κερδίζει, όπως επίσης και όταν δημιουργεί τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Τέλος, προορισμός του και μοιραία τάση του είναι η παροχή χαράς σε άλλους ανθρώπους.

Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο

Τα «μαθήματα ζωής» σ’ αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την οργάνωση, την πρακτικότητα, τις ανάγκες ίασης του σώματος και της ψυχής, τη μεθοδικότητα και την αγάπη στις λεπτομέρειες και την τελειότητα. Συνήθως το άτομο είναι προσκολλημένο σε ιδέες, εμμονές, ακόμη και προκαταλήψεις. Δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα την αλήθεια, καθώς μέσα του είναι μπερδεμένες πολλές έννοιες και κυρίως αυτές του οίκτου, της θρησκευτικότητας, της αντιμετώπισης του πόνου και κυρίως του πόνου της ψυχής. Είναι συνήθως το εύκολο «θύμα» για τους άλλους, αφού το διακρίνει μια καταπληκτική ευκολία να πέφτει πάντα στις πιο σκοτεινές και δυσοίωνες καταστάσεις και προβληματικούς ανθρώπους, σαν να τους τραβάει το «αίμα» του Πέφτει μάλιστα σε καταστάσεις που δεν μπορεί να προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια από πρακτικής πλευράς, παρά μόνο συμπόνια και παρηγοριά, κάτι που αδυνατίζει τις ψυχικές του αντοχές, αφού συν τοις άλλοις έχει και την τάση να ταυτίζεται με τα προβλήματα των άλλων. Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει το άτομο με αυτό το συνδυασμό, είναι να μάθει να αρνείται, να λέει όχι στους άλλους ανθρώπους. Αυτό όμως, είναι και το πρώτο που πρέπει να μάθει, αν θέλει να ξαναβρεί την ισορροπία με τον εαυτό του και την είσοδο στην πραγματική πορεία του προς την πλήρωση και την ικανοποίηση της ψυχής του. Μερικές φορές με αυτό το συνδυασμό ο άνθρωπος έχει περάσει από πολλές ψυχολογικά επώδυνες καταστάσεις στην παιδική του ηλικία και έτσι του είναι εύκολο να κατανοήσει ανάλογες δύσκολες περιπτώσεις στους άλλους όταν μεγαλώσει. Εύκολα όμως μπορεί να παραπλανηθεί από κάποιους επιτήδειους ή να βάλει σε κίνδυνο το νευρικό του σύστημα, κουβαλώντας πολλά απωθημένα, κόμπλεξ και ψυχικά βάρη που δεν ανήκουν στο ίδιο, αλλά στους άλλους.

Ο Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο διαθέτει ψυχολογία του θύματος: όταν δεν έχει τη μόνιμη φροντίδα και προσοχή των άλλων, έχει τη βεβαιότητα ότι κάποιος θα βρεθεί να τον εκμεταλλευτεί. Ωστόσο, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν οι άλλοι για να τον καθησυχάσουν και να τον κάνουν να ξεπεράσει την ανασφάλεια και την παράνοια που προκαλείται από αυτήν, ποτέ δεν είναι αρκετή. Όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα ζώδια, με διαφορετικά αιτήματα, έτσι και ο Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο πρέπει να ρίξει μια γενναία ματιά μέσα του, να διαπιστώσει από τι υλικά είναι φτιαγμένος και σύμφωνα με αυτά να δημιουργήσει και τις κατάλληλες συνθήκες, από τις οποίες θα αντλήσει δύναμη και αίσθηση σκοπού. Η παγίδα που πρέπει να αποφύγει είναι η ατέλειωτη αναζήτηση ενός μέντορα ή σωτήρα, τον οποίο θα εμπιστευθεί τυφλά και στον οποίο θα παραδοθεί άνευ όρων. Ο Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο μοιάζει να λέει στον εαυτό του ότι όσο πιο βαθιά και ολοκληρωτικά παραδοθεί σε κάποιον, τόσο πιο ξεκάθαρα θα τακτοποιηθεί η μοίρα του και ο Θεός θα τον βοηθήσει. Όμως, όσο έντονα και αν παραδοθεί, ποτέ δεν θα νιώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να γίνει δημιουργικός και παραγωγικός. Μόνο όταν δουλέψει ο ίδιος σε αυτή την κατεύθυνση και φτιάξει γύρω του ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο νιώθει άνετα, θα βρει και την πολυπόθητη ισορροπία του. Και συνήθως, όσο πιο πολύ συμμετέχει σε μια διαδικασία και μαθαίνει τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται ένα αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αντλεί.

Οι βασικές ποιότητες του Βόρειου Δεσμού στην Παρθένο, αυτές που θα τον οδηγήσουν σε πιθανά κρυμμένα ταλέντα του και σε ένα σύμπαν δελεαστικών πιθανοτήτων, είναι η ικανότητά του να συμμετέχει, η φυσική του κλίση στο να τακτοποιεί και να θέτει σε οργανωμένες σειρές, καταστάσεις χάους. Επίσης, η δημιουργία καθημερινής ρουτίνας, σε όλους τους τομείς της ζωής του, η αναλυτική και συνθετική ικανότητά του, η απόκτηση αυτοπεποίθησης μέσω της πείρας, η έμφαση στις πρωταγωνιστικές λεπτομέρειες μιας κατάστασης.

Βασικά, η μεγαλύτερη πρόκλησή του είναι να συνειδητοποιήσει βαθιά ότι δεν είναι θύμα και ότι στη ζωή δεν μπαίνει κανείς ως τέτοιο. Μαθαίνει σιγά – σιγά από τον πλούτο τον εμπειριών του να λέει «όχι» και να αμύνεται απέναντι σε κακές συμπεριφορές που μπορεί να αντιμετωπίσει σε μια σχέση. Τις περισσότερες φορές, ο τρόπος που λέει «όχι», είναι πολύ ευγενικός, με αποτέλεσμα να μη φτάνει ποτέ αυτό το μήνυμα στον άνθρωπο που πρέπει. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι δική του υποχρέωση να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, όταν νιώθει ότι μια σχέση είναι άνιση σε βάρος του ή την ανάγκη του για περισσότερη στήριξη από μια σχέση.

Στην ερωτική σχέση, ο Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο μπορεί να εκφραστεί ακραία: είτε με την συναισθηματική απουσία του είτε, αντίθετα, με την ολοκληρωτική υποταγή του στον άλλο. Η λύση στην ανισορροπία αυτή βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Ένα εμπόδιο στην επίτευξη αυτής της λύσης, είναι το γεγονός ότι όταν ο Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο δει έναν άνθρωπο με τον οποίο θέλει να συνδεθεί ερωτικά, μπορεί να του δώσει τη μια στιγμή ένα εκατοστό από το ζωτικό χώρο του και την επόμενη στιγμή ένα χιλιόμετρο! Πριν το καταλάβει καλά καλά, λοιπόν, έχει χάσει τον εαυτό του. Όταν παρατηρήσει ότι η σχέση του δεν του αποφέρει αρκετά και το εκφράσει, θα αρχίσει να μειώνει τον εαυτό του, παραδεχόμενος, πριν καν του το επισημάνει κάποιος, ότι φταίει ο ίδιος. Είναι τρομακτική η ευκολία με την οποία μπορεί να χάσει τον αυτοσεβασμό του και η τάση του να εξυψώνει πολύ περισσότερο τον ερωτικό σύντροφό του, απ’ ότι τον εαυτό του. Για να λειτουργήσει μια ερωτική σχέση του Βόρειου Δεσμού στην Παρθένο, χρειάζεται αυτός να εκτιμήσει περισσότερο τη σχέση αυτή καθαυτή, παρά τον άνθρωπο με τον οποίο την έχει συνάψει.

Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό

Τα «μαθήματα ζωής» με αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την έννοια της αρμονίας, της ομορφιάς, της διπλωματικότητας, της συνεργασίας και της επιθυμίας να αρέσει στους άλλους. Οι παραπάνω λέξεις πιθανώς είναι άγνωστες στο άτομο με αυτόν τον συνδυασμό μέχρι κάποια ηλικία ή για να το θέσω καλύτερα μέχρι κάποιο βαθμό αυτογνωσίας και ωριμότητας. Η αντιμετώπισή του στη ζωή είναι καθαρά εγωκεντρική και εγωιστική, αφού θέλει να είναι παντού πρώτο και με διαφορά από τους άλλους, καταλύοντας έτσι κάθε έννοια συνεργασίας, κοινωνικότητας και συντροφικότητας. Είναι συνήθως οι άνθρωποι με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις τους (ερωτικές, φιλικές κλπ.), αφού δεν θέλουν να θυσιάσουν τίποτε στο βωμό της συνεργασίας και της αρμονίας με το περιβάλλον. Η ιδέα ότι μπορεί να καθίσουν και να ακούσουν τι έχουν να τους πουν οι άλλοι ή να ενστερνιστούν τις απόψεις τους, τους προκαλεί δέος και τρόμο μαζί, αφού λανθασμένα πιστεύουν ότι δεχόμενοι τις ιδέες των άλλων χάνουν τη δική τους ταυτότητα. Οι εγωκεντρικές τακτικές και η ματαιοδοξία κρατούν το άτομο μακριά από το αληθινό νόημα της ζωής και το κάνουν διαρκώς ανήσυχο. Ενστικτωδώς γνωρίζει ότι αν δεν θέλει να παραμείνει μόνο του πρέπει να αρχίσει να δίνει κι όχι μόνο να παίρνει από τους άλλους, παρόλα αυτά δεν μπορεί να το αποδεχτεί ολόψυχα. Μέχρι να μάθει πάντως να δίνει με την καρδιά του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους άλλους, θα βρίσκει διαρκώς εμπόδια μπροστά του και δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό έχει μόνιμα ένα εμπόδιο στην ολοκλήρωσή του και αυτό λέγεται εγωισμός. Έχει ταυτίσει την επιβίωσή του με την εξυπηρέτηση αυτού του εγωισμού και νιώθει ότι μόνο τότε ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες του. Όμως αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο μπαίνουν όλες οι σχέσεις του, διότι αν οι άλλοι του παρέχουν όλα όσα έχει ανάγκη ο ίδιος για να νιώσει καλά, τότε θα συνεχίσει να ζητάει όλο και περισσότερα, όχι από απληστία, αλλά επειδή αυτό του φαίνεται φυσικό να κάνει. Ο Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό έχει ανάγκη από έναν σύντροφο, ο οποίος θα του ενεργοποιήσει την προθυμία να του προσφέρει. Η ικανοποίησή του θα έρθει μόνο όταν έρθει σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους και τους αποδεχτεί γι’ αυτό που είναι, με τις ξεχωριστές ανάγκες τους.

Η μεγαλύτερη παγίδα που καιροφυλακτεί σε αυτή τη θέση είναι η ψευδαίσθηση, ότι η ανεξαρτησία είναι πανάκεια για τα πάντα. Δηλαδή ο Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό έχει μια τάση να πιστεύει ότι αν είναι ανεξάρτητος μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους του και ότι αν το καταφέρει αυτό, τότε θα είναι ευτυχής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ. Η ευτυχία θα έρθει μόνο όταν ρισκάρει να αφήσει τον εαυτό του να «παραδοθεί» μέσα σ’ έναν άλλο άνθρωπο. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να προσφέρει ανιδιοτελώς σε κάποιον άλλο, θα νιώσει ότι φτάνει στο ζενίθ της ευτυχίας του και με αυτό τον τρόπο προάγεται και ο δικός του εαυτός!

Αίτημα του Βόρειου Δεσμού στον Ζυγό είναι να νιώθει πάντα ο εαυτός του, να είναι το επίκεντρο της προσοχής και να δοκιμάζεται σε διαφορετικές συνθήκες ζωής, περικυκλωμένος από ανθρώπους που του χαρίζουν ενέργεια. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να ξαναζουμάρει την εσωτερική φωτογραφική μηχανή του, όχι πλέον στον εαυτό του, αλλά σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Όταν εστιάσει σε κάποιον άλλο, αρχίζει να τον γνωρίζει και να αναγνωρίζει τη διαφορετικότητά του και να αντιλαμβάνεται ποια είναι τα στοιχεία από τα οποία απαρτίζεται ο άλλος. Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει τι άνθρωπος είναι αυτός που τον έλκει, αρχίζει να του παρέχει ενέργεια και φροντίδα. Όλη αυτή η προσφορά λειτουργεί, τελικά ανταποδοτικά, με αποτέλεσμα να νιώθει ο ίδιος ενεργός και γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Σε μια ερωτική σχέση, η φυσική κλίση του Βόρειου Δεσμού στον Ζυγό, είναι να ακολουθεί μια σειρά κανόνων και να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, παρά να νιώθει τις πραγματικές ανάγκες του άλλου και να προσπαθεί να τις καλύψει. Είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει μια τάση για «σχέσεις της μιας νύχτας». Σαν τους πολεμιστές που όταν κατακτούν μια κορυφή συνεχίζουν για την επόμενη, έχει ανάγκη να βρει καινούριο κίνητρο για να προχωρήσει. Ωστόσο αγαπάει πολύ το παιχνίδι του φλερτ και του ρομάντζου. Όταν το ολοκληρώσει, όμως, περνάει άμεσα στο επόμενο, με αποτέλεσμα στο τέλος να παραμένει κενός.

Όταν συνειδητοποιήσει ποια είναι η συναισθηματική τεχνική με την οποία λειτουργούν οι σχέσεις, γίνεται κορυφαίος σε αυτές. Το ταλέντο του στην ευαισθησία και τη διπλωματία είναι απαράμιλλο από την στιγμή που νιώσει πώς είναι ο καλύτερος τρόπος να το εφαρμόσει. Ίσως κάποιες φορές να φοβηθεί να αγαπήσει, αφού δεν είναι συνηθισμένος στην ανταλλαγή αγάπης και συναισθημάτων γενικότερα.

Τα «μαθήματα» που δίνει ο Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό είναι ότι όταν εστιάζει την προσπάθειά του στο να στηρίξει κάποιον άλλο άνθρωπο, νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που διαρκεί πολύ περισσότερο. Ότι όταν αντί για τη δική του αυτοπεποίθηση τονίσει την αντίστοιχη ενός συντρόφου, κερδίζουν και οι δύο. Ότι όταν μια σχέση του είναι πετυχημένη (ή μια ομάδα στην οποία συμμετέχει) τότε μόνο κερδίζει και ο ίδιος και ότι όταν μοιράζεται με άλλους ανθρώπους, τελικά απολαμβάνει περισσότερα αγαθά.

Βόρειος Δεσμός στον Σκορπιό

Τα «μαθήματα ζωής» σ ’αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την αντίληψη της δύναμης, τον μαγνητισμό που ασκείται στους άλλους, το σεξ, το πάθος, την εξερεύνηση, την πνευματικότητα, την αλλαγή, τις μεταμορφώσεις, την αγάπη για το μυστήριο και το ξεπέρασμα της έννοιας του θανάτου. Όλα αυτά είναι τα θέματα που συνήθως ασκούν μια απωθητική δύναμη απέναντι στο άτομο με αυτό το συνδυασμό. Το άτομο έχει μάθει να δουλεύει σκληρά και δεν μπορεί να βρει εκτός από τη δουλειά και τις απολαύσεις των αισθήσεων καμία άλλη ευχαρίστηση. Επειδή η κορυφαία του ανάγκη είναι να «βολευτεί» σε μια σχέση, μια εργασία, ένα καθαρά γήινο και περιορισμένο μοτίβο ζωής, φοβάται τις αλλαγές, τις μεταμορφώσεις και επιζητά να μην ψάχνει ιδιαίτερα τα πράγματα, από φόβο μην διαφοροποιηθούν. Οτιδήποτε έχει σχέση με την καλλιέργεια του πνεύματος, τις μεταφυσικές ανησυχίες, το διώχνει μακριά του, προτιμώντας να μείνει με τα πόδια καρφωμένα στη γη. Επειδή η αλλαγή είναι άγνωστη λέξη γι’ αυτό το άτομο, οι διάφορες… αλλαγές που κάνει στη ζωή του, στην πραγματικότητα είναι οι επαναλήψεις της ίδιας συμπεριφοράς. Η ανάγκη για ασφάλεια, για πολλά αποκτήματα (υλικής μορφής), χρήματα, ακίνητη περιουσία, αλλά και για ανθρώπους που τους βλέπει κι αυτούς σαν αντικείμενα, κάτι που πρέπει να έχει και να εξουσιάζει απόλυτα, είναι ιδιαίτερα έντονη και πολεμάει για όλα αυτά με ό,τι μέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει. Έτσι όμως γίνεται σκλάβος της ύλης και εξαρτάται όλο και περισσότερο από αυτή, με αποτέλεσμα να δουλεύει ακατάπαυστα και όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο πολύ και να είναι καχύποπτος, για το αν του ανήκουν οι άλλοι πραγματικά. Η έννοια της επιτυχίας είναι τόσο σημαντική γι’ αυτό το άτομο, που θα κάνει τα πάντα για να την αποκτήσει.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Σκορπιό είναι αυτός που από τη φύση του ταυτίζει την ευτυχία με την άνεση. Θεωρεί ότι στόχος ζωής είναι η προσπάθεια να είναι κάποιος άνετος και ότι όσο πιο πολλά αγαθά έχει στη διάθεσή του, τόσο πιο εύκολα θα επιβιώσει. Η παγίδα του είναι λοιπόν ότι μπορεί να επιδοθεί σε ένα κυνήγι πλουτισμού, διότι νομίζει ότι αυτό είναι που θα του παρέχει την άνεση να νιώσει καλά με τον εαυτό του και τους γύρω του. Ως αποτέλεσμα αυτής της εμμονής έρχεται η στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα που έχει η ζωή -υλικό, πνευματικό, συναισθηματικό. Το παράδοξο είναι ότι όσο πιο πολλά αποκτά σε επίπεδο αγαθών ή συναισθημάτων από τους άλλους, τόσα περισσότερα απαιτεί να έχει, με αποτέλεσμα η περιβόητη άνεση που επιζητά, να μην έρχεται ποτέ. Άρα ούτε και η ευκολία στις σχέσεις έρχεται ποτέ, βασισμένη στην άνεση αυτή.

Οι ποιότητες του Βόρειου Δεσμού στο Σκορπιό, αυτές που αποκαλύπτουν τις βαθύτερες ικανότητές του και ξεκλειδώνουν τις δυνάμεις του, είναι η αυτοπειθαρχία του, η ικανότητά του να απελευθερώνεται από ό,τι τον κρατάει σε στασιμότητα και τα επίπεδα της ενέργειάς του χαμηλά, η ικανότητά του να αντλεί αισθησιακές απολαύσεις από πολλές πηγές και η ικανότητά του να διαισθάνεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων.

Στις σχέσεις του έχει μια ικανότητα να χτίζει βήμα βήμα τη συναισθηματική σύνδεσή του με τον σύντροφό του. Να απολαμβάνει κάθε φάση της σχέσης, από το πρώιμο φλερτ και τα βλέμματα μέχρι την αγάπη που έχει ενσταλάξει μετά από πολλά χρόνια μέσα τους. Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να απολαμβάνει κάθε στιγμή από αυτές τις συνευρέσεις, να νιώθει ότι καλύπτεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις συναισθηματικές επιθυμίες του συντρόφου του τον κάνει να είναι κακός ακροατής. Αισθάνεται ότι τα γνωρίζει όλα, βασιζόμενος στο γεγονός ότι εμπιστεύεται το ένστικτό του και αυτό που αισθάνεται για το τι είναι ο άλλος.

Όταν δεθεί ψυχικά με έναν σύντροφο, ακόμα και όταν οι συνθήκες το φέρουν να χωρίσουν, ο ίδιος αισθάνεται για πάντα δεμένος μαζί του. Ο Βόρειος Δεσμός στον Σκορπιό έχει μια μοιραία φύση. Δεν εγκαταλείπει ποτέ τη συναισθηματική εγγύτητα που έχει αναπτύξει με έναν άνθρωπο και μέσα στην ψυχή του υπάρχει πάντα ανοιχτή μια σχέση που δεν κλείνει ποτέ.

Το «μάθημα» που δίνει ο Βόρειος Δεσμός από το Σκορπιό είναι ότι μόνο αν ενστερνιστεί τις αλλαγές στη ζωή του θα κερδίζει ζωντάνια και θα νιώσει προκοπή από την εξέλιξη της ζωής του. Το να μάθει να αλλάζει είναι πολύ βασικό, προκειμένου να αποφεύγει το τέλμα, στο οποίο τείνει να πέφτει όταν το περιβάλλον του δεν συμπλέει με τη δική του γνώμη. Η αντίληψή του τείνει να διατηρεί τα καθιερωμένα, να συντηρεί αυτά που έχει βρει έτοιμα, όμως με αυτό πραγματικά δεν πηγαίνει μπροστά, αντίθετα υπογράφει συμβόλαιο με τη στασιμότητα. Επίσης, πρέπει να νιώσει ότι μόνο όταν προσφέρει στήριξη και δύναμη στους άλλους, πλουτίζει ο ίδιος. Όταν αποδεσμεύεται από την εμμονή να πλουτίζει ο ίδιος και δίνει γενναιόδωρα, σημαίνει ότι δημιουργεί γερές βάσεις στις σχέσεις του, οι οποίες δεν φθείρονται από το χρόνο. Τα σημάδια για το ποιον πρέπει να εμπιστευτεί υπάρχουν στις αξίες και τις ποιότητες του άλλου. Αν κάνει μια άφοβη βουτιά σε αυτές, θα βγει κερδισμένος.

Βόρειος Δεσμός στον Τοξότη

Τα «μαθήματα ζωής» σ’ αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την προσέγγιση της ζωής μέσα από μια καθαρά φιλοσοφική διάθεση, την πίστη, την αγάπη και την αισιοδοξία, την αλήθεια, την ελευθερία, την αποφασιστικότητα και τη μελέτη. Το άτομο έχοντας αυτό το συνδυασμό στο ωροσκόπιο του προτιμά τις ρηχές και επιφανειακές καταστάσεις που δεν το προβληματίζουν ιδιαίτερα και παρουσιάζεται αναποφάσιστο σχετικά με ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει στη ζωή του. Συνήθως αποφεύγει να παίρνει τη μία ή την άλλη πλευρά, γιατί πιστεύει ότι χάνει την ευκαιρία να κάνει κάτι άλλο. Έτσι σπάνια αφιερώνεται σε μια δραστηριότητα, μια ιδέα, ένα άνθρωπο, αφού ενδόμυχα πιστεύει ότι κάτι καλύτερο τον περιμένει στη γωνία. Ακόμη, λειτουργεί κάπως σαν χαμαιλέων, αλλάζοντας διάθεση, πιστεύω και απόψεις, ώστε να ταιριάζουν με αυτά του περιβάλλοντος του. Του είναι τόσο απαραίτητο να έχει την έγκριση των άλλων, που δεν διστάζει να συμφωνήσει μαζί τους σε πράγματα που μπορεί και να μην πιστεύει ακόμη. Έχει μοναδική ευχέρεια να μιμείται τις εκφράσεις, τα λόγια και τις γκριμάτσες των άλλων, τόσο που είναι δύσκολο να διαχωρίσεις ποιος μέσα σε όλα αυτά που δείχνει, είναι ο δικός του πραγματικός εαυτός. Είναι μόνιμα αγχωμένο και ανήσυχο κι ακόμη κι όταν το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο με χιλιάδες δραστηριότητες στο τέλος της ημέρας όταν πέφτει στο κρεβάτι του αισθάνεται πάλι ένα κενό να υπάρχει μέσα του και να το κυκλώνει. Τα προβλήματα του ξεκινάνε από σχετικά νωρίς, όταν δεν ξέρει ακόμη που να ζήσει, στη χώρα που γεννήθηκε ή σε μια άλλη, στην πόλη ή στην εξοχή. Ακόμη, δεν ξέρει εύκολα ποια επαγγελματική δραστηριότητα να ακολουθήσει και αυτό είναι κάτι μάλιστα που δεν το μαθαίνει νωρίς στη ζωή, αλλά συνήθως μετά τα πρώτα τριάντα χρόνια.

Η βασική, φυσική κλίση του Βόρειου Δεσμού στον Τοξότη είναι η νοητική ασφάλεια. Νιώθει ότι αν γνωρίζει τι σκέφτονται οι άλλοι και ότι αν τους εκφράσει την κατάλληλη ιδέα, αυτοί θα συμφωνήσουν και θα τους κερδίσει, με αποτέλεσμα να νιώθει ασφαλής. Αυτό το οδηγεί συχνά σε ένα ατέλειωτο κυνήγι πληροφορίας και γνώσης. Νιώθει ότι αν έχει συγκεντρωμένα αρκετά στοιχεία, βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα στην αλήθεια και άρα θα έχει την ευχέρεια των σωστών κινήσεων. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει απόλυτα τι συμβαίνει στο μυαλό των άλλων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην κατέχει ποτέ την πολυπόθητη αλήθεια. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποχωριστεί την ανάγκη του για έλεγχο και να εμπιστευτεί το ένστικτό του. Μόνο αν εμπιστευτεί τη δική του αλήθεια, φτάνει εκ των πραγμάτων στην αλήθεια των άλλων. Όταν βρίσκει την πίστη στη δική του αλήθεια, χωρίς να έχει την αγωνία της πληροφορίας και της λογικής γνώσης, αυτόματα νιώθει ότι διαθέτει την απαραίτητη δύναμη να φέρει τους ανθρώπους κοντά του και να τον εμπιστευτούν και αυτοί με τη σειρά τους.

Το αίτημα του Βόρειου Δεσμού στον Τοξότη είναι να συνδεθεί με τους άλλους ανθρώπους, παραμένοντας όμως ο εαυτός του. Επιζητεί να τον αποδεχτούν όλοι στο περιβάλλον του, να νιώσουν τα κίνητρά του και να μοιραστούν τις ιδέες του. Βασισμένος στην ικανότητά του να καταλαβαίνει τους άλλους με μεγάλη ευκολία, νιώθει ότι αν τους πει τις κατάλληλες κουβέντες θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη.

Οι ποιότητες που πρέπει να αναπτύξει στον εαυτό του ο Βόρειος Δεσμός στον Τοξότη, είναι η προφητική ικανότητά του, αλλά και η δυνατότητα που έχει να ηγείται χωρίς να φαίνεται. Ο αυθορμητισμός του επίσης είναι ένα σημαντικό προσωπικό εργαλείο, που σχετίζεται με την ελευθερία και την έντονη αίσθηση της περιπέτειας που έχει. Η θέση αυτή, έχει ανάγκη να περνάει χρονικά διαστήματα μόνη της, να γεμίζει μπαταρίες και να βγαίνει μετά στην κοινωνία να διαχέει τα ευρήματα της. Είναι πολύ καλός ακροατής και γνωρίζει πώς να βρίσκει το κρυμμένο νόημα πίσω από τις λέξεις που ακούει. Διαθέτει μια εγγενή σοφία στα πράγματα.

Αυτό που μαθαίνει στην πορεία της ζωής του, είναι ότι όταν προσπαθεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει τον σύντροφό του, το καταφέρνει, αλλά δεν κερδίζει κανείς. Αφήνει πάντα ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας με τον σύντροφο, έτσι ώστε να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμος να καταλάβει σε ποια διάθεση ή φάση βρίσκεται ο άλλος. Νιώθει μεγάλη ανασφάλεια αν δεν τσεκάρει συνεχώς τον άλλο, από το φόβο μήπως χάσει τον έλεγχο των κινήσεων. Όταν νιώσει ότι δεν έχει καμία πρόκληση να αντιμετωπίσει στον άλλον, διοργανώνει το πλάνο απόδρασής του, έχοντας συνήθως δυσάρεστα αποτελέσματα στην ψυχική διάθεση του άλλου.

Συνήθως, οι νοητικές ανάγκες του μπορεί να τον ωθήσουν τόσο βαθιά στους διαδρόμους του μυαλού, που κινδυνεύει να χάσει την επαφή με το σώμα και τη σεξουαλικότητά του. Συχνά χάνεται μόνος του στους διαδρόμους του μυαλού του! Όταν βρίσκεται ανάμεσα στη φύση, συνήθως αυτή η νευρική θέση που δουλεύει υπερωριακά μέσα στο σύστημά του, μπαίνει σε πιο χαλαρό ρυθμό και τον ισορροπεί. Τα κριτήρια επιλογής του συντρόφου του είναι πάντα νοητικά και στην πορεία μαθαίνει ότι η πίστη και η αφοσίωση απέναντι στους άλλους είναι αυτή που τον βοηθάει να κερδίζει και να τον κάνει ευτυχισμένο.

Τα «μαθήματα» που δίνει ο Βόρειος Δεσμός στον Τοξότη είναι ότι όταν ακολουθεί την προσωπική αλήθεια του, κερδίζει. Αυτήν την προσωπική αλήθεια την ανακαλύπτει βασισμένος στο ένστικτό του και όχι σε ένα λογικό σχήμα που αποτελείται από πληροφορίες και δεδομένα. Το ένστικτο είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μόνο αν αφήνει τους άλλους να είναι οι εαυτοί τους, χωρίς να τους χειραγωγεί, κερδίζει ο ίδιος την ελευθερία του. Μόνο αν ανά πάσα στιγμή εκφράζει την επιθυμία του και αυτό που νιώθει, απαλλαγμένος από τον ψυχαναγκασμό του σωστού και του κατάλληλου, κερδίζει αυτά που έχει ανάγκη πραγματικά.

Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω

Τα «μαθήματα ζωής» σ’ αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την εγκράτεια, τη φιλοδοξία, τη συντηρητικότητα, την παράδοση, την οικονομία, την πειθαρχία και την υπευθυνότητα. Όλα αυτά στην αρχή της ζωής του ξενίζουν το άτομο και πιθανώς του προκαλούν «αλλεργία» στο άκουσμα τους, στην πορεία όμως και μόλις φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας αρχίζουν να έχουν πραγματικό νόημα. Το άτομο στις «αποσκευές» του, στο ξεκίνημα της ζωής του, έχει μια τάση να τα βλέπει όλα όμορφα και ωραία από το ροζ συννεφάκι του και επιλέγει να αδιαφορήσει για όλα αυτά που το στενοχωρούν ή το απογοητεύουν. Γι’ αυτά άλλωστε υπάρχουν όλοι οι άλλοι, οι γονείς του, οι συνάδελφοί του, ο σύντροφός του, οι φίλοι του. Περιμένει από αυτούς να δεχθούν σαν ασπίδες προστασίας όλα αυτά που το ίδιο φοβάται στην πορεία της ζωής, όλα αυτά που το απειλούν. Πολλοί άνθρωποι με αυτόν τον ζωδιακό συνδυασμό στο ωροσκόπιο τους γίνονται σημαίνουσες προσωπικότητες, κυρίως στον επιχειρηματικό ή πολιτικό στίβο του τόπου που γεννήθηκαν, αφού μέσα τους υπάρχει έντονη η αγάπη για την πατρίδα και την εξουσία. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους και της ενέργειας τους έχει σαν στόχο νεότερα σε ηλικία άτομα από το ίδιο. Άλλωστε και οι ίδιοι, ακόμη κι αν παραδέχονται την ηλικία τους ανοικτά, προσπαθούν να έχουν ένα lifestyle που να παραπέμπει σε νεότερες ηλικίες. Τα μεγαλύτερα βάρη στον ευαίσθητο ψυχικό του κόσμο τα προκαλεί με την συμπεριφορά του το ίδιο το άτομο, αφού μονίμως διακατέχεται από το σύνδρομο του «τι θα μπορούσε» ή «τι θα έπρεπε να είχε κάνει» πριν τόσα χρόνια κλπ.. Οι απαιτήσεις του από τον εαυτό του και τους άλλους είναι τεράστιες και πολλές φορές πραγματικά παίζει με την υπομονή ή τα νεύρα των άλλων ανθρώπων γύρω του, αφού συνήθως δεν το ενδιαφέρει τι πραγματικά συνέβη, αλλά γιατί το ίδιο ένιωσε έτσι όπως ένιωσε. Τα έντονα φορτισμένα συγκινησιακά του ξεσπάσματα είναι αυτά που το χαρακτηρίζουν έντονα.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω είναι επιρρεπής στην εξάρτηση. Η ανάγκη του να φροντίζεται από κάποιον άλλο είναι τόσο διογκωμένη μέσα του, που σχεδόν την ταυτίζει με την επιβίωση. Μοιάζει να λέει στον εαυτό του, ότι μόνο αν κάποιος άλλος άνθρωπος τον έχει συνέχεια στο νου του θα μπορέσει να επιβιώσει. Αυτή η ιδέα τον κάνει να αναζητά συνέχεια την εξασφάλισή του. Ψάχνει συνεχώς να ισχυροποιήσει το έδαφος πάνω στο οποίο στέκεται, διότι πιστεύει ότι αυτό θα τον κάνει δυνατότερο για να αναλάβει τις ευθύνες της ζωής του. Έτσι, αναπτύσσει συναισθηματικές εξαρτήσεις και στην ουσία παραχωρεί το χειρισμό της δικής του ψυχολογικής διάθεσης σε κάποιον άλλο. Αυτή όμως η προσπάθεια είναι μάταιη, γιατί όσο και μεγάλη να είναι η προθυμία του άλλου να του παρέχει την αυτοπεποίθηση, δεν είναι δυνατόν ποτέ να είναι αρκετή ώστε να βασιστεί σε αυτήν.

Το κλειδί σε αυτό το παράδοξο είναι ένα απλό ρίσκο. Ο Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω πρέπει να ρισκάρει, να πάρει στα χέρια του τη δημιουργία της δικής του αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωσης, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιβιώσει με τα κέρδη που αυτές φέρουν, αλλά και με τις συνέπειες. Το αίτημά του είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, προστατευτικό και τρυφερό, ένας χώρος στον οποίο αναζητούν να ανήκουν ολοκληρωτικά. Αυτό πρέπει ο ίδιος όμως να το φτιάξει και όχι να περιμένει από κάποιον άλλον τη δημιουργία του.

Όταν ο Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω βάζει ένα συναισθηματικό φρένο στον εαυτό του και δεν αφήνεται να «χαθεί» μέσα στα αισθήματα του άλλου, βγαίνουν και οι δύο κερδισμένοι. Και αυτό διότι ο σύντροφος δεν νιώθει το διπλό βάρος μέσα του, από την ευθύνη των συναισθημάτων ενός άλλου ανθρώπου και ο ίδιος νιώθει πιο ισορροπημένος και ήρεμος που δεν χρειάζεται να εκλιπαρήσει για την αποδοχή και τη φροντίδα του άλλου. Όταν αντίστοιχα αναζητάει το ταίρι του με την αγωνία της ανάγκης και της εξάρτησης, η εξέλιξη της σχέσης είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Με αυτές τις συνθήκες προσελκύει κοντά του κτητικά άτομα που τον φυλακίζουν σε πολύ στενές συνθήκες, με αποτέλεσμα να έρχεται αργά ή γρήγορα η επανάσταση απέναντι σε αυτό που ο ίδιος κυνήγησε να αποκτήσει. Η ικανοποίηση που αναζητά δεν έρχεται όμως από μια σχέση. Έρχεται από μέσα του, όταν χτίσει μόνος του τις συνθήκες αυτοσεβασμού του.

Τα «μαθήματα» που δίνει ο Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω είναι ότι βασικά δεν μπορεί ποτέ να ελέγξει κανέναν άλλο αποτελεσματικά και πετυχημένα, παρά μόνο τον εαυτό του. Ότι όταν αφήνει το παρελθόν πίσω του διαχειρίζεται πολύ πιο δημιουργικά το παρόν. Επίσης, όταν αναλαμβάνει τα ηνία, πάντα έχει το αποτέλεσμα που επιζητεί, καθώς ο αυτοσεβασμός και η εκτίμηση των δικών του έργων γίνεται η μαγιά για την επόμενη δράση του. Μαθαίνει λοιπόν, ότι όσο περισσότερο απεξαρτάται από τους άλλους, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεται στην πορεία. Η πίστη ότι είναι ικανός και δυνατός να αναλάβει την ευθύνη του είναι μια σίγουρη διαδρομή προς την προσωπική ολοκλήρωσή του. Όσο λιγότερο συντηρητικός γίνεται σε μια πορεία του, τόσο πιο κερδισμένος και αποδεκτός είναι από το περιβάλλον του.

Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο

Τα «μαθήματα ζωής» σ’ αυτόν τον συνδυασμό έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική διάσταση του ατόμου, τα αισθήματα ισότητας και δικαιοσύνης, την πνευματικότητα, το μέλλον, την πρόοδο, τον αλτρουισμό, την ανεκτικότητα και την απρόσωπη αγάπη! Φυσικά για να φτάσει να αγγίξει όλα τα παραπάνω, έχει να κάνει αρκετή δουλειά με όλα αυτά που τον κρατούν στην απέναντι όχθη του στόχου του. Το άτομο λοιπόν αυτό έχει μια τάση να κοιτάζει υπεροπτικά τους ανθρώπους, να βρίσκει ενδιαφέρον μόνο σ ’αυτούς που έχουν κάποια φήμη ή ισχυρό στάτους και μάλιστα το name-dropping αποτελεί μια από τις κύριες εμμονές του! Όλοι και όλα γυρίζουν γύρω του, αφού το ίδιο το άτομο βάζει τον εαυτό του στο κέντρο του σύμπαντος και μάλιστα σε ένα πολύ ψηλό σκαλοπάτι, τόσο ψηλό που δεν μπορεί να το φτάσει κανείς. Έχει την τάση να κυριαρχεί στο περιβάλλον του και δεν δέχεται να κάνει κανενός είδους συμβιβασμό, προκειμένου να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις. Αυτός ο συνδυασμός είναι δύσκολος, κυρίως για τις ερωτικές σχέσεις και το γάμο, αφού το άτομο έχει όχι απλώς κτητικές, αλλά μερικές φορές σαδιστικά κυριαρχικές τάσεις πάνω στον σύντροφό του. Μερικές φορές το άτομο γίνεται ένας άλλος Δον Κιχώτης που κυνηγάει ανεμόμυλους. Καλώς ή κακώς ο άνθρωπος μ’ αυτόν τον ζωδιακό συνδυασμό στο ζώδιό του, πρέπει να ζήσει αρκετά μόνος του, αφού ο κάπως εκκεντρικός του χαρακτήρας δεν τον βοηθά να διατηρεί τις σχέσεις επί μακρόν.

Η έγκριση και η σφραγίδα αποδοχής των άλλων είναι η μόνιμη ανάγκη του Βόρειου Δεσμού στον Υδροχόο. Η έγκριση όμως όχι τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από μια φιλική ή ερωτική σχέση, αλλά η μαζική από το πλήθος. Ταυτίζει την επιβίωσή του με την έγκριση των άλλων. Ωστόσο, η ματαιότητα αυτής της ιδέας έγκειται στο ότι ποτέ δεν θα μπορεί ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο να αποκτήσει ολοκληρωτικά την αποδοχή του πλήθους, διότι θα υπάρχει, στην καλύτερη περίπτωση, έστω κι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που θα είναι αντίθετο. Άρα λοιπόν αυτό που είναι αναγκαίο στην περίπτωσή του, είναι ένα ρίσκο να δράσει, έχοντας στο νου του ότι μπορεί και να μην εγκριθεί μια κίνησή του. Αυτόματα αυτή η διαδικασία θα του εξασφαλίσει την προσωπική αυτό-έγκριση. Είναι αυτή που θα τον κάνει ευτυχισμένο και ήρεμο.

Η «παγίδα» στην οποία πέφτει ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο, είναι ότι μπαίνει σε μια σειρά σχέσεων αναζητώντας μια ευτυχή ερωτική ζωή, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει τη δύναμη που αντλεί από αυτή, στον πλανήτη ολόκληρο. Το βαθύτερο αίτημά του είναι η προσφορά του εαυτού του σε έναν μεγαλύτερο, πανανθρώπινο σκοπό. Πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει αυτό, μόνο αν νιώθει ότι έχει μια πετυχημένη ερωτική σχέση, η οποία όμως θέλει να δουλεύει από μόνη της, στον αυτόματο, χωρίς να κοπιάζει για αυτήν. Με έναν τρόπο, αντλεί ικανοποίηση μεν από την επιτυχημένη συμμετοχή του σε ένα παγκόσμιο πλάνο δράσης, αλλά θεωρεί και δεδομένο ότι σε προσωπικό επίπεδο θα είναι ευτυχής με την ερωτική σχέση του.

Το αίτημα του Βόρειου Δεσμού στον Υδροχόο είναι να αγαπιέται, να λατρεύεται και να βρίσκεται στο επίκεντρο του πάθους κάποιου ανθρώπου, στον οποίο, πρόθυμα ανταποδίδει ισχυρά, παθιασμένα συναισθήματα. Όμως πρέπει να μάθει να προχωρά σύμφωνα με το ρεύμα και να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να εντοπίσει την ευκαιρία που θα του δοθεί για να την αρπάξει. Αυτή η ευκαιρία τού φέρνει κοντά έναν άνθρωπο που πραγματικά τον αγαπάει. Ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο έχει ανάγκη να περιβάλλεται από ανθρώπους, με τους οποίους μοιράζεται τις παράδοξες ιδέες του και τα προχωρημένα οράματα που έχει για τον κόσμο. Αντί όμως να βγει να τους αναζητήσει πρέπει απλά να περιμένει να εμφανιστούν στην πορεία του, μόνοι τους. Μόνο όταν εστιάζει τη νοητική και συναισθηματική ενέργειά του στους στόχους του, καταφέρνει να προσελκύει γύρω του αυτά και αυτούς που έχει πραγματικά ανάγκη.

Οι βασικές ποιότητες που πρέπει να αναπτύξει μέσα του ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο για να ευτυχήσει, είναι η αντικειμενικότητα που έχει στο βλέμμα του (η ικανότητά του, δηλαδή, να βλέπει τη συνολική εικόνα μιας κατάστασης), η επιθυμία του για φιλίες, η ανάληψη αποφάσεων για το κοινό συμφέρον, η προθυμία του να ενστερνιστεί αντισυμβατικές ιδέες, η ενεργητική δράση του σε ομάδες, η αναγνώριση της ισότητας, η ικανότητά του να δημιουργεί βάσεις και συνθήκες και η γενναία αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των άλλων.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο απολαμβάνει το να είναι ερωτευμένος, αλλά πρέπει να μάθει να είναι και στην ερωτική σχέση του αντικειμενικός και αλτρουιστής, όπως κάνει με τις φιλίες του. Πρέπει να καλλιεργήσει την αίσθηση στον άλλο ότι βρίσκεται παρών, έστω και αν δεν ξεκινάει απευθείας μια ερωτική σχέση. Θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσει ίσως μια φιλία, η οποία στην πορεία «θα κερδίσει» το δικαίωμά της να γίνει έρωτας. Η ισότητα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στην ερωτική σχέση, το φλερτ, το γάμο, είναι βασική γι’ αυτόν. Έχει ανάγκη μια ισχυρή προσωπικότητα δίπλα του, για να μην διατρέξει τον κίνδυνο στην πορεία να τον καπελώσει.

Τα «μαθήματα» που δίνει ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο είναι ότι κερδίζει μόνο όταν εκδηλώνει προθυμία και ότι βρίσκει την ευτυχία μόνο όταν αποδεσμεύεται από τα «πρέπει». Τη στιγμή που θα νιώσει ότι πράττει το καλύτερο και για τους δύο μέσα σε μια σχέση ή για όλους μέσα σε μια ομάδα, θα ικανοποιηθεί πλήρως. Πρέπει να είναι μονίμως σε επαφή με τη δική του επιθυμία και να απεξαρτηθεί από την ανάγκη των άλλων. Όταν συνειδητοποιήσει και πραγματοποιήσει τη δική του επιθυμία, αυτόματα θα νιώσει ότι δέχεται και την έγκριση του περίγυρου, που τόσο έχει ανάγκη.

Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς

Τα «μαθήματα ζωής» γι’ αυτό τον ζωδιακό συνδυασμό έχουν να κάνουν με την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου, την πνευματικότητα του, την ικανότητά του να συγχωρεί και να συμπονάει τους ανθρώπους, την γενναιοδωρία του και την αφοσίωσή του στους άλλους. Πιθανώς κάποιες, αν όχι όλες οι παραπάνω, λέξεις δημιουργούν άγχος, ανησυχία και ένα αίσθημα περίεργο στο άτομο που ακόμη δεν έχει βρει το αληθινό μονοπάτι του στη ζωή. Θεωρείται κι όχι άδικα ένας από τους πλέον δύσκολους ζωδιακούς συνδυασμούς, αν όχι ο πιο δύσκολος. Το άτομο σε όλη του τη ζωή αντιμετωπίζει καταστάσεις και ανθρώπους που το υποχρεώνουν κατά κάποιο τρόπο να παραιτηθεί από την πρακτικότητα και την οργανωτικότητα που το διακατέχει. Αλλά αυτός είναι και ο μεγάλος του φόβος, μήπως αφήνοντας το χάος να μπει στη ζωή του κινδυνέψει να χαθεί μέσα σ’ αυτό. Η εμμονή του έχει να κάνει με την τάξη, την τελειότητα, την αγάπη στη λεπτομέρεια και δείχνει ιδιαίτερα προσηλωμένο στις τακτικές της υγιεινής διατροφής και άσκησης, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στον εαυτό του από την πειθαρχία και τα στρατιωτικά προγράμματα που του επιβάλλει. Δύσκολα δέχεται κάτι ως γεγονός αν δεν το εξετάσει αναλυτικά και δεν το ακούσει από το στόμα κάποιου με «υψηλή θέση». Για το άτομο ο κόσμος είναι φύσει εχθρικός και οι άνθρωποι απειλητικοί, γι’ αυτό και δύσκολα τους αφήνει να εισχωρήσουν στη ζωή του.

Ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς έχει μια βαθύτατα ριζωμένη πίστη πως μόνο όταν όλα βρίσκονται σε τάξη θα καταφέρει να επιβιώσει ο ίδιος. Έχει ανάγκη όλα γύρω του να διέπονται από την τάξη που έχει ο ίδιος ως αίτημα μέσα του, για να νιώσει ότι μπορεί να επιβιώσει και να προχωρήσει στη ζωή. Μοιραία, αυτή η ανάγκη τους οδηγεί σε ένα συνεχές κυνήγι της τελειότητας, λέγοντας κατά κάποιο τρόπο στον εαυτό του ότι μόνο αν οι άνθρωποι γύρω του γίνουν τέλειοι, θα μπορέσει ο ίδιος να ησυχάσει και να εμπιστευτεί. Επειδή όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς βιώνει αγωνίες και μόνιμα άγχη. Και φυσικά επειδή οι άλλοι δεν είναι «τέλειοι», ο ίδιος δεν νιώθει ποτέ επαρκώς ήσυχος να προσφέρει την εμπιστοσύνη και τη χαρά του.

Οι ποιότητες που πρέπει να αναπτύξει ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς είναι η συμπόνια που έχει φυσική μέσα του, η αποβολή της αγωνίας και η παράδοσή του σε μια μεγαλύτερη από τον ίδιο «σοφία», η δυνατότητα που έχει να αυτοσυγκεντρώνεται, η αφοσίωσή του στην πνευματικότητα και η εμπιστοσύνη του στα θετικά αποτελέσματα της δράσης του. Επίσης η ικανότητά του να αλλάζει και να παίρνει μορφές, που τον βοηθούν να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις κάθε περιβάλλοντος είναι ένα συστατικό και πολύ βοηθητικό στοιχείο της ύπαρξής του.

Στις ερωτικές σχέσεις του, ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς θα πρέπει να απαλλαγεί από την ανάγκη του να παρεμβαίνει στα αποτελέσματα της σχέσης του. Όταν το κάνει αυτό, ελέγχοντας τα πάντα, δείχνει ένα πρόσωπο σκληρό και μηχανικό, κάνοντας τους άλλους να απομακρύνονται από κοντά του. Μπαίνει σε ένα ρόλο, με αποτέλεσμα ο σύντροφος να βλέπει αυτό το ρόλο μπροστά του και όχι το πραγματικό πρόσωπο. Μόνο όταν αποδεσμεύεται από το ρόλο, ξαναγίνεται ανθρώπινος και επιτρέπει στην προσωπική ισχύ του να λάμψει. Παίζοντας ρόλους, ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς πέφτει θύμα των περιορισμών και της στενότητας του χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται.

Ωστόσο, είναι πολύ γήινος και απολαμβάνει τον κόσμο των αισθήσεων, παρότι συχνά φοβάται να δεσμευτεί με κάποιο σύντροφο. Οι φυσικές του αντιδράσεις είναι πολύ θερμές και ζωντανές, αλλά το εσωτερικό του παραμένει απομακρυσμένο και καθόλου συμμετοχικό. Είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που υποκαθιστά με υπερβολική δουλειά και βαριά επαγγελματικά προγράμματα χρόνου τη συναισθηματική δράση του. Νιώθει άβολα όταν αφήνει την εύθραυστη, ευαίσθητη φύση του να φανεί. Ακόμη μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικριτικός με το σύντροφο του, ενώ σπάνια είναι δεκτικό το ίδιο το άτομο στην κριτική των άλλων.

Το «μάθημα» που δίνει ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθύς είναι ότι πρέπει να εμπιστεύεται τη φυσική ροή των πραγμάτων και να μην αναστατώνεται όταν δεν του είναι οικεία η δράση του περιβάλλοντός του. Πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται τη φυσική σοφία που υπάρχει γύρω του και να συνειδητοποιήσει ότι αυτή δεν κάνει ποτέ λάθος, είναι «τέλεια» και δεν χρειάζεται παρεμβάσεις. Η επιβίωσή του σίγουρα δεν κινδυνεύει από την αταξία γύρω του και οι ευθύνες του δεν απλώνονται σε όσα πιάνει το βλέμμα του τριγύρω, αλλά περιορίζονται μόνο σε όσα συμβαίνουν μέσα του.