Ήλιος στον Ταύρο: Ο συμβολισμός

Ήλιος στον Ταύρο: Ο συμβολισμός

Ήλιος στον Ταύρο: Ο συμβολισμός

Ταύρος: Ο Πραγματιστής, ο Μουσικός, ο Σιωπηλός άνθρωπος!

Το σύμβολο του Ταύρου

Το σύμβολο του Ταύρου φυσικά είναι το ίδιο το ζώο. Όχι ο ταύρος μπροστά στο κόκκινο πανί του ταυρομάχου, όχι ο άγριος ταύρος με τα ρουθούνια ανοιχτά γεμάτα θυμό, αλλά το ήσυχο και δυνατό αυτό ζώο που στέκεται αγέρωχο στο λιβάδι την άνοιξη, εποπτεύοντας ήρεμα τον αγρό, τον ήλιο, το υπόλοιπο κοπάδι. Τίποτε δεν τον τρομάζει. Έχει τον έλεγχο του δικού του κόσμου που δεν χωρά καμία φοβία.

Η λέξη κλειδί: Απλότητα

Σκεφτείτε τον εαυτό σας σε ένα λιβάδι αρχές Μαΐου. Ένα γλυκό αεράκι πνέει και σας χαϊδεύει το πρόσωπο όσο για να μην σας καίει ο ανοιξιάτικος ήλιος. Γύρω σας ανθίζουν παπαρούνες, μαργαρίτες, αγριολούλουδα. Οι αγρότες δουλεύουν στα χωράφια τους, τα κοπάδια τρώνε το φρέσκο γρασίδι. Στέκεστε μόνοι σας εκεί μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο, μέσα στη φύση για μια ώρα, για δυο ώρες, χωρίς να σκέφτεστε τίποτε, χωρίς να σας πιέζει τίποτε, είστε απλά εκεί εσείς και ο εαυτός σας. Χωρίς αγωνίες, χωρίς να υπάρχει λόγος να μιλήσετε, απλώς να υπάρχετε. Πώς νιώθετε σε ένα τέτοιο πλαίσιο; Που δεν μετρά ο χρόνος; Που δεν βιάζεστε, που υπάρχει ηρεμία και γαλήνη. Πώς είναι να είμαστε ταυτόχρονα τόσο πολυσύνθετοι, αλλά και απλοί εμείς οι άνθρωποι; Πώς μπορούμε να νιώθουμε βαθιά συναισθήματα χωρίς να έχουμε την ανάγκη να τα περιγράψουμε; Ακριβώς εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει όλο αυτό αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει να είσαι Ταύρος, όπως πολύ παραστατικά περιγράφει ο Steven Forrest στο βιβλίο του «The Inner Sky». Ο σκοπός του Ταύρου είναι να βρει τη γαλήνη και να την κρατήσει για πάντα στη ζωή του.

Τώρα θα μου πείτε ότι όλοι οι Ταύροι αγαπούν τη φύση; Δεν ξέρω αν την αγαπούν όλοι, αυτό που ξέρω είναι ότι η Μάνα Φύση είναι ο καλύτερος δάσκαλος για έναν Ταύρο κι αυτό που μπορεί να του δώσει δύναμη στη ζωή του να συνεχίζει. Ηρεμεί το πνεύμα του, αγαλλιάζει την ψυχή του. Έστω μια μικρή βόλτα σε ένα δάσος, ένα πάρκο, μια λίμνη, οπουδήποτε υπάρχει πράσινο και ηρεμία. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία για το πνεύμα και την ψυχή του. Φυσικά το ζώδιο μας δεν είναι όλος μας ο αστρολογικός χάρτης. Ένας Ταύρος με πολλούς πλανήτες στους Διδύμους μπορεί να προτιμά ένα αστικό περιβάλλον για να ζήσει, μια μητρόπολη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκτιμήσει τις διακοπές του σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον ή έναν καθημερινό περίπατο δίπλα στη φύση. Η ανάγκη του Ταύρου σε αυτή τη ζωή είναι να νιώθει ασφαλής και να υπάρχει σταθερότητα.

Οι δύο τύποι Ταύρων

Συνήθως δυο τύποι Ταύρων είναι διακριτοί: ο ένας που είναι πιο παθητικός και αδιάφορος και ολίγον καλλιτέχνης, αλλά και ολίγον τεμπέλης και ο άλλος που είναι εργατικός, πρακτικός, λογικός. Ο ένας ψάχνει την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση κι άλλος την πρακτικότητα και την απόκτηση υλικών αγαθών που θα του προσφέρουν την άνεση και θα του δώσουν και αυτοπεποίθηση. Βέβαια και οι δυο τύποι μπορεί να είναι ανά περιόδους ορατοί στον ίδιο άνθρωπο.

Ο φόβος της αλλαγής

Ο Ταύρος λειτουργεί καλύτερα μέσα σε πλαίσιο που έχει ορίσει ο ίδιος. Θέλει να ξέρει τα όρια του. Οτιδήποτε απειλεί τα όρια αυτά, τον ρίχνει σε μια ψυχολογική ανισορροπία. Γι’ αυτό και τέτοιες περίοδοι, όπως τώρα που ο πλανήτης των αλλαγών, ο Ουρανός έχει εγκατασταθεί στο ζώδιο τους, νιώθουν ίσως πιο μετέωροι από άλλους εκπροσώπους του ζωδιακού. Οι αλλαγές δεν είναι σίγουρα το φόρτε τους. Τους τρομάζει η οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμη κι αν αυτό που ζουν τώρα είναι κακό. Τους είναι όμως γνωστό, οικείο. Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο καινούριο και θα πρέπει να πειστούν με χίλιους τρόπους και να τους δοθεί χρόνος για να μπορέσουν ξανανιώσουν ότι είναι ασφαλείς, ότι έχει γίνει κτήμα τους η αλλαγή.

Υπομονή, επιμονή και ασφάλεια

Το ζώδιο του Ταύρου ανήκει στα σταθερά ζώδια κάτι που σημαίνει ότι έχουν υπομονή, επιμονή αλλά και μεγάλη τάση να αντιστέκονται. Η αλλαγή τους αναστατώνει και η πρώτη τους αντίδραση θα είναι να γυρίσουν στην ασφάλεια και τα γνωστά τους λημέρια. Αυτό φυσικά είναι και το μεγάλο τους ελάττωμα, καθώς δεν βοηθά τους ίδιους να πάνε μπροστά και να προοδεύσουν. Συνήθως αυτό που δεν κάνουν οι ίδιοι θα το κάνουν οι σύντροφοι τους ή οι στενοί φίλοι τους. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για να αλλάξουν κι εκείνοι.

Οι αισθήσεις και η σιωπή

Εκτός της Φύσης, ο δεύτερος μεγάλος δάσκαλος για τους Ταύρους είναι η «σιωπή». Ο Ταύρος ίσως είναι ο πιο λιτός και ολιγόλογος εκπρόσωπος του ζωδιακού, φυσικά μιλάμε πάντα για τους αυθεντικούς εκπροσώπους του ζωδίου κι όχι κάποιον που έχει έντονη παρουσία διπλανών ζωδίων στον χάρτη του, στους Διδύμους ή τον Καρκίνο. Δεν θέλει τα πολλά λόγια, δεν θέλει τη φλυαρία και τον θόρυβο. Προτιμά να απομονώνεται από τους εξωτερικούς θορύβους. Όμως αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι η εσωτερική σιωπή. Αυτή που δεν σου επιτρέπει να ακούς φωνές μέσα στο ίδιο το κεφάλι σου. Κι εδώ έρχεται ο μεγάλος του σύμμαχος που είναι η μουσική. Μπορεί να απορροφάται με τις ώρες ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική, να υπνωτίζεται από τις νότες κι έστω και για λίγο αυτές οι φωνές του μυαλού παύουν. Κι αυτή είναι μια μαγική στιγμή για κάθε Ταύρο είτε ακούει κλασική μουσική είτε ακόμη και hard rock. Όταν δε μπορεί ο ίδιος να δημιουργεί μουσική, να παίζει κάποιο όργανο, να τραγουδά, τότε είναι η στιγμή της απόλυτης νιρβάνα. Από όλα τα ζώδια ο Ταύρος είναι το πιο αισθησιακό. Ο Ταύρος ζει για τις αισθήσεις. Ζει για το άγγιγμα. Είτε αγγίζει ένα μπουκάλι παλαιωμένου κρασιού, είτε σχεδιάζει με τα χέρια του κάτι, είτε ζωγραφίζει, είτε μαγειρεύει, ο Ταύρος νιώθει την ανάγκη να αγγίζει, να δημιουργεί τέχνη. Είναι από τα βασικά στοιχεία της γήινης διαδρομής του.

Η σκιά

Η ανάγκη να νιώθει ασφάλεια είναι και η μεγαλύτερη παγίδα για έναν Ταύρο. Γιατί ψάχνοντας την ηρεμία και την ασφάλεια της ψυχής, μπορεί να μπερδευτεί από την αντανάκλαση της στο εξωτερικό περιβάλλον. Θα ψάξει για αποκτήματα, για χρήματα, για ιδιοκτησία, για τη σύνταξη. Όχι ότι είναι κακό να τα έχει κάποιος αυτά στη ζωή του, αλλά τι θυσίες σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο πρέπει να κάνει για να τα έχει; Αν έχει προδώσει την ψυχική του ηρεμία, διότι πρέπει να κυνηγάει στόχους, αριθμούς, τι σημασία θα έχει στο τέλος να αποκτήσει λίγα παραπάνω; Η «ασφάλεια» μπορεί να γίνει στασιμότητα και σε πνευματικό επίπεδο. Και τότε η ζωή γίνεται βαρετή και για τον ίδιο και για τους άλλους. Και ναι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι «εγώ είμαι ίδιος και χτες και σήμερα και αύριο», αλλά έτσι έχει χάσει το νόημα της ζωής που είναι η αλλαγή και η πρόοδος.