Τι συμβολίζουν οι ανάδρομοι πλανήτες στον αστρολογικό χάρτη σας;

Τι συμβολίζουν οι ανάδρομοι πλανήτες στον αστρολογικό χάρτη σας;

Τι συμβολίζουν οι ανάδρομοι πλανήτες στον αστρολογικό χάρτη σας;

Πολύ συχνά ακούμε στην αστρολογία ότι κάποιος πλανήτης (συνήθως ο Ερμής) είναι ανάδρομος (Rx) και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητα μας. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα τι σημαίνει ανάδρομη πορεία, πριν εξηγήσουμε την ερμηνεία και τον αντίκτυπο που έχει σε εμάς. Η ανάδρομη πορεία του πλανήτη είναι ουσιαστικά μια φαινομενική κίνηση προς τα πίσω πάνω στον ουρανό. Πρόκειται, δηλαδή, για μια οφθαλμαπάτη και αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με το γεωκεντρικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούμε την αστρολογία, το σημείο παρατήρησης είναι η Γη, η οποία περιστρέφεται και κινείται στην ελλειπτική με διαφορετική ταχύτητα από τους υπόλοιπους πλανήτες. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν πάνε προς τα πίσω, ούτε καν επιβραδύνουν, αλλά φαίνονται να μένουν πίσω και εμείς να τους προσπερνάμε από το σημείο παρατήρησης που βρισκόμαστε.

Ο Ερμής δεν απέχει ποτέ παραπάνω από 28° από τον Ήλιο και μόλις φτάσει στο πιο απομακρυσμένο σημείο από αυτόν, τότε αλλάζει πορεία και φαίνεται να επιβραδύνει. Γι’ αυτό και είναι ο πιο συχνός ανάδρομος πλανήτης, αφού γυρνάει σε ανάδρομη πορεία 3 με 4 φορές τον χρόνο για περίπου 3 εβδομάδες, ενώ ο Δίας, ο Κρόνος και οι εξωκρόνιοι πλανήτες μένουν ανάδρομοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε έναν ή και παραπάνω ανάδρομους πλανήτες στον γενέθλιο χάρτη μας και είναι σπάνια συγκυρία να μην έχουμε κανέναν.

Τι σημαίνει όμως το να έχουμε γεννηθεί με ανάδρομους πλανήτες και πώς αλλάζει η δυναμική του κάθε πλανήτη;

Στην ανάδρομη πορεία, η ενέργεια του κάθε πλανήτη γίνεται πιο εσωτερική και εκφράζεται με έναν τρόπο πιο έμμεσο και πιο υποκειμενικό. Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να προσπαθούμε ασυνείδητα να κρατήσουμε την ενέργεια κρυμμένη, παρόλο που μπορεί εμείς οι ίδιοι να τη βιώνουμε πολύ έντονα. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί στην παιδική ηλικία μπλοκαρίστηκαν κάποια θέματα που εκφράζει ο πλανήτης ή δεν μας ενθάρρυναν να αναπτύξουμε εκείνες τις πλευρές. Υπάρχει λοιπόν μια άρνηση να εκφράσουμε άμεσα αυτή την ενέργεια ή μια καθυστέρηση να το κάνουμε, αφού αισθανόμαστε ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια από τους άλλους για να βρούμε τις ισορροπίες μας σε ό,τι αφορά τα θέματα που συμβολίζει ο κάθε πλανήτης.

Έτσι λοιπόν, όσους περισσότερους ανάδρομους πλανήτες έχει κάποιος στον γενέθλιο χάρτη του, τόσο πιο πιθανό είναι να στρέφεται στον εαυτό του και να παρουσιάζεται πιο εσωστρεφής και υποκειμενικός. Αυτά τα άτομα αισθάνονται ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε αυτούς και την κοινωνία και δεν επηρεάζονται εύκολα από τον περίγυρο τους και όσα προστάζουν οι κοινωνικές τάσεις. Αντιθέτως, έχουν την ανάγκη να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σταθούν απέναντι από τους άλλους ή να χαρακτηριστούν εκκεντρικοί και απόμακροι.

Αν δεν έχετε ανάδρομους πλανήτες

Εάν πάλι δεν έχετε κανέναν ανάδρομο πλανήτη στον γενέθλιο χάρτη σας, τότε αυτό σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει τα ταλέντα και τις ικανότητες σας από νωρίς στη ζωή σας, χωρίς να σας βαραίνει ο αντίκτυπος του κάθε πλανήτη και θα έρθετε αντιμέτωποι με τα θέματα που εκφράζει ο κάθε πλανήτης όταν αυτός γυρίσει ανάδρομος στον προοδευτικό σας χάρτη κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι σημαίνει ο κάθε ανάδρομος πλανήτης ξεχωριστά στον γενέθλιο χάρτη μας. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα Φώτα (ο Ήλιος και η Σελήνη) δε μπορούν ποτέ να γυρίσουν σε ανάδρομη πορεία.

Για να μάθετε αν έχετε ανάδρομους πλανήτες στο προσωπικό σας ωροσκόπιο, μπείτε στον αστρολογικό σας χάρτη πατώντας εδώ και βρείτε την ένδειξη «ανάδρομος» δίπλα στις θέσεις των πλανητών.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΕΡΜΗΣ

Είστε οξυδερκείς με κοφτερή σκέψη, καθώς και με πολύ ιδιαίτερο και καυστικό χιούμορ. Αντιλαμβάνεστε και επεξεργάζεστε τα δεδομένα και τα ερεθίσματα γύρω σας πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Έχετε την ανάγκη να εμβαθύνετε και να αναλύετε το καθετί, ενώ αποφεύγετε τις επιφανειακές συζητήσεις. Ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για τη λογοτεχνία και διψάτε για μάθηση και πληροφορίες. Οι ιδέες και οι απόψεις σας είναι αρκετά εκκεντρικές και ίσως να αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να τις θέσετε σε εφαρμογή. Έχετε την τάση να είστε αφηρημένοι στην καθημερινότητα σας, να σας απορροφούν οι δραστηριότητες που κάνετε και να αδιαφορείτε για τις ασήμαντες λεπτομέρειες. Δεν αποκλείεται να αισθάνεστε συχνά ότι οι άλλοι δεν σας καταλαβαίνουν, ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε ή να έχετε δυσκολία στο να εκφράσετε τα όσα σκέφτεστε και όσα έχετε στο μυαλό σας. Έρχεστε αντιμέτωποι με προβλήματα ασυνεννοησίας και με παρεξηγήσεις στην καθημερινότητα σας και γενικώς σας δυσαρεστούν συχνά οι επαφές και οι κοινωνικές σας συναναστροφές, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν βάθος και ουσία και δεν εξελίσσονται σε κάτι πιο σημαντικό.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Έχετε μεγάλη ανάγκη για αρμονία και ισορροπία και γι’ αυτό παρουσιάζεστε αρκετά συγκροτημένοι μέσα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα σύστημα αξιών και να πορεύεστε με βάση αυτό στη ζωή σας, στο επάγγελμά σας και στις κοινωνικές σας επαφές. Έχετε μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να λάβετε επιβεβαίωση από τους γύρω σας προκειμένου να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Απεχθάνεστε την επίδειξη, τον καθωσπρεπισμό και γενικώς τους συμβατικούς ρόλους και όσα κλισέ επιβάλλει η κοινωνία. Είστε ιδεαλιστές και έχετε υψηλά ιδανικά, όμως πολλές φορές δεν έχουν ρεαλιστική βάση και ξεφεύγουν από την πραγματικότητα. Στις διαπροσωπικές σας σχέσεις δυσκολεύεστε να εκφράσετε τρυφερότητα και φοβάστε την οικειότητα και την αγάπη, με αποτέλεσμα να απομονώνεστε και να κλείνεστε στον εαυτό σας. Ίσως αναζητάτε τον τέλειο σύντροφο, ο οποίος όμως δεν υφίσταται στην πραγματικότητα ή δημιουργείτε σχέσεις που είναι αντισυμβατικές με κάποιο τρόπο ή το ταίρι σας δεν υπακούει σε κοινωνικά «πρέπει» και δεν ανταποκρίνεται στα στερεότυπα. Έχετε καλλιτεχνικές ευαισθησίες και ταλέντα και δίνετε μεγάλη σημασία στην ομορφιά και την αισθητική.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΑΡΗΣ

Είστε άτομα αρκετά συνεργάσιμα, καθώς δεν αισθάνεστε την ανάγκη να θυμώσετε, να επιτεθείτε ή να ανταγωνιστείτε τους άλλους. Έχετε την τάση να καταπιέζετε τον θυμό σας, αλλά εάν δεν βρείτε ένα δημιουργικό μονοπάτι να τον διοχετεύσετε, τότε θα έχετε εκρηκτικά ξεσπάσματα οργής στην καθημερινότητα σας. Ταυτόχρονα, έχετε έναν τρόπο να προκαλείτε ασυνείδητα τον θυμό στους άλλους και έρχεστε αντιμέτωποι με επιθέσεις και εντάσεις. Προτιμάτε την εσωτερική δράση και την εξερεύνηση του βαθύτερου εαυτού σας, παρά την εξωτερική δράση και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ίσως αισθάνεστε αρκετά συχνά ότι σας λείπει το κίνητρο ή το θάρρος να αναλάβετε δράση και να ξεκινήσετε κάτι καινούριο στη ζωή σας. Επιπλέον, μπορεί να μην πιστεύετε στον εαυτό σας και να αμφιβάλετε για τις ικανότητες σας και αυτό σας αποτρέπει από το να ρισκάρετε και να μένετε πίσω σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Άλλες φορές, υπάρχει μια έντονη εναλλαγή επιθετικότητας-παθητικότητας και μπορεί σε κάποιες φάσεις της ζωής σας να βγαίνετε μπροστά και να παίρνετε πρωτοβουλίες με μεγάλη αυτοπεποίθηση και άλλες φορές να είστε εντελώς άβουλοι και στάσιμοι. Με τον ίδιο τρόπο, στον σεξουαλικό τομέα είναι πιθανό να έχετε αναστολές και καταπιεσμένες σεξουαλικές επιθυμίες και σε άλλες φάσεις να λειτουργείτε εντελώς παρορμητικά και με εκρηκτική και ακραία σεξουαλικότητα.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΣ

Είστε οξυδερκείς και έχετε μια βαθιά φιλοσοφική στάση απέναντι στη ζωή. Έχετε την ανάγκη να δώσετε νόημα στους στόχους σας, αλλά και στο καθετί που κάνετε στη ζωή σας και δεν σταματάτε ποτέ να εξελίσσεστε και να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας. Ακόμα κι αν φαινομενικά είστε ήρεμοι και συγκρατημένοι, μέσα σας νιώθετε αρκετά ανήσυχοι και έχετε ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Είστε προσανατολισμένοι περισσότερο στα πνευματικά ζητήματα και λιγότερο στα υλικά και καθημερινά θέματα της ζωής και γι’ αυτό σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και γενικώς να αναπτυχθείτε σε εσωτερικό επίπεδο. Είναι πιθανό να αμφισβητήσετε και να απορρίψετε τα συντηρητικά πιστεύω της κοινωνίας και τους ηθικούς κώδικες που σας έχουν επιβληθεί και προσπαθείτε να δημιουργήσετε δικούς σας κανόνες, βάσει των οποίων πορεύεστε. Αυτό ίσως κάνει τους γύρω σας να θεωρούν ότι δεν έχετε αναστολές και όρια ή ότι σας λείπει η ευαισθησία απέναντι στους άλλους. Ίσως και εσείς οι ίδιοι να προτιμάτε τη μοναξιά σε αρκετές φάσεις της ζωής σας, παρά να συναναστρέφεστε με άτομα τα οποία δεν μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με εσάς. Οι ιδέες σας είναι μεγαλεπήβολες, αλλά συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα η υπεραισιοδοξία να εναλλάσσεται με τον πεσιμισμό, αναλόγως με τις περιστάσεις. Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σας να αντιμετωπίσετε προκλήσεις ή εμπόδια που αφορούν τις σπουδές, το εξωτερικό ή νομικά ζητήματα.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΚΡΟΝΟΣ

Είστε άτομα με μεγάλα αποθέματα υπομονής, επιμονής και ανθεκτικότητας. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των πάντων γύρω σας και κυρίως του ίδιου σας του εαυτού. Ο αυτοέλεγχος και η αυστηρή αυτοκριτική σάς χαρακτηρίζουν, αλλά οι μεγάλες απαιτήσεις που έχετε από τον εαυτό σας μπορεί να σας φτάνουν σε οριακό σημείο. Βάζετε πάντα πολύ ψηλά τον πήχη χωρίς λόγο, γεγονός που μπορεί να σας οδηγεί στην αποτυχία, με αποτέλεσμα να χάνετε την αυτοπεποίθηση σας και την πίστη στις ικανότητες σας. Δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε σε αλλαγές και να δείξετε ευελιξία και αυτό δυσκολεύει την ομαλή συνεργασία σας με τους άλλους. Αισθάνεστε αυτάρκεις και θεωρείτε ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα μόνοι σας χωρίς την παραμικρή βοήθεια και αυτός είναι ο λόγος που θα προτιμήσετε να δουλεύετε μόνοι σας παρά με άλλους. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της ζωή σας να αντιμετωπίσετε προβλήματα με άτομα εξουσίας ή με τον πατέρα σας. Οι φοβίες, ο αρνητισμός ή ακόμα και η κατάθλιψη, είναι μερικά από τα ζητήματα που καλείστε να διαχειριστείτε. Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψετε τις ικανότητες σας και να καλλιεργήσετε τα ταλέντα σας, προκειμένου να καταπολεμήσετε το αίσθημα κατωτερότητας και αδικαιολόγητης ανασφάλειας που πολλές φορές σας κατακλύζει.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Έχετε μια αίσθηση ότι η κοινωνία σας περιορίζει και δεν σας βοηθάει να εξελιχθείτε, με αποτέλεσμα να ψάχνετε τρόπους να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι και να ξεχωρίσετε με κάποιο τρόπο. Είστε ουσιαστικά επαναστάτες που ακόμα κι αν εξωτερικά δείχνετε συμβατικοί και ήρεμοι, δεν ησυχάζετε και δεν συμβιβάζεστε εύκολα. Η σκέψη σας είναι προοδευτική και οι ιδέες σας είναι αρκετά εκκεντρικές και δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από τους γύρω σας. Βρίσκεστε σε μια διαρκή κίνηση, κυρίως πνευματική, και έχετε την ανάγκη να πειραματίζεστε και να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος, παρά μόνο η δική σας εσωτερική ανανέωση. Είστε εφευρετικοί και βρίσκεστε λύσεις σε ζητήματα που οι άλλοι δυσκολεύονται, όμως έχετε ανάγκη από ανεξαρτησία και ελευθερία, προκειμένου να δράσετε και να ξεδιπλώσετε τις ικανότητες σας. Απεχθάνεστε την προσποίηση και είστε πάντοτε αυθεντικοί, ακόμα κι αν οι άλλοι δεν συμμερίζονται τις ιδέες και τα πιστεύω σας και φαίνεστε αλλόκοτοι ή ιδιότροποι στα μάτια τους. Η διορατικότητα και η έντονη διαίσθηση θα σας βοηθήσουν να προσανατολιστείτε στη ζωή και να βρείτε τη θέση σας στην κοινωνία.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Είστε άτομα πολύ δημιουργικά, με έντονη φαντασία, καθώς και με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ταλέντα. Έχετε μια ανάγκη να ξεφύγετε από την πραγματικότητα και την ανιαρή καθημερινότητα και γι’ αυτό βρίσκεστε σε μια μόνιμη αναζήτηση καταστάσεων, οι οποίες σας βοηθούν να δραπετεύσετε για λίγο σε έναν φανταστικό κόσμο. Είστε ονειροπόλοι και είστε απορροφημένοι στο κυνήγι του ονείρου και του άπιαστου σε αρκετές φάσεις της ζωής σας. Ίσως κάποιες φορές να μην γνωρίζετε καν τι είναι αυτό που ψάχνετε, με αποτέλεσμα να χάνετε τον προσανατολισμό σας. Είστε γεμάτοι εμπνευσμένες ιδέες, τις οποίες όμως δυσκολεύεστε να τις εφαρμόσετε στον πραγματικό κόσμο, με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε ή να αλλάζετε συχνά πορεία στη ζωή σας. Σας ελκύει το χάος και σας γοητεύει οτιδήποτε είναι ασαφές, αόριστο και μη ξεκάθαρο. Μπορείτε εύκολα να παίξετε τον ρόλο του θύματος ή του μάρτυρα σε μια κατάσταση και μπορεί οι άλλοι να εκμεταλλευτούν την ανιδιοτέλεια και την μεγαλοψυχία που σας χαρακτηρίζει. Είναι σημαντικό κάποιες φορές να απομονώνεστε ή να διαλογίζεστε, προκειμένου να αποσυμπιέζεστε και να έρχεστε σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό σας.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ

Είστε άτομα με τρομερή επιμονή και εσωτερική δύναμη και δεν υποχωρείτε εύκολα, ούτε ανέχεστε να ασκήσουν έλεγχο και εξουσία επάνω σας. Έχετε φοβερές αντοχές και ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσετε μεγάλες κρίσεις, οι οποίες έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή σας και σας αναμορφώνουν. Καταφέρνετε μέσα από όλες αυτές τις αγχωτικές και κρίσιμες καταστάσεις, όχι μόνο να βγείτε αλώβητοι, αλλά και πιο δυνατοί από ό,τι ήσασταν πριν! Αρκετά συχνά βιώνετε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία έχετε την τάση να τα καταπιέζεστε ή να βγαίνουν κάποια στιγμή προς τα έξω ως απότομο ξέσπασμα ή έντονες παρορμήσεις. Η καταπιεσμένη οργή, τα απωθημένα και οι κρυφές επιθυμίες, μπορεί να σας κυριεύσουν και όταν χάσετε τον έλεγχο τους να μην ξέρετε πώς να τα διαχειριστείτε. Είστε οξυδερκείς και έχετε απίστευτη αντίληψη σε ό,τι αφορά την ψυχοσύνθεση τόσο των γύρω σας όσο και του εαυτού σας, επομένως δύσκολα μπορεί κάποιος να σας ξεγελάσει. Αρκετά συχνά μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να απομονώνεστε και να μένετε με τον εαυτό σας ή να κρατάτε τις προσωπικές σας στιγμές μακριά από τα μάτια του κόσμου, αφού η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική για εσάς! Αυτό σας κάνει τον κατάλληλο άτομο για να του εμπιστευτούν μυστικά ή για να λειτουργήσει πιο παρασκηνιακά.