Τα τέσσερα στοιχεία της ζωής και της προσωπικότητάς μας

Τα τέσσερα στοιχεία της ζωής και της προσωπικότητάς μας

Τα δώδεκα ζώδια χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έχουν πάρει το όνομα τους από τα φυσικά στοιχεία της Φωτιάς, του Αέρα, της Γης και του Νερού. Δεν είναι τυχαίες οι ονομασίες, αλλά συμβολικές, αφού το κάθε στοιχείο περιγράφει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ζωδίου. Στο κάθε στοιχείο αντιστοιχούν τρία ζώδια, τα οποία σχηματίζουν μεταξύ τους ένα τέλειο τρίγωνο και αυτό σημαίνει ότι έχουν κοινά σημεία και είναι συμβατά μεταξύ τους. Όπως μάλιστα τονίζει στα βιβλία του ο κορυφαίος αστρολόγος και συγγραφέας Alan Leo, το τρίγωνο είναι ιερό και συμβολίζει μια αίσθηση αρμονίας, ροής και συμμόρφωσης, έτσι οι φλογερές, γήινες, αέρινες και υδάτινες «τριπλότητες» εναρμονίζονται πάντα.

Οι κατηγορίες του Καρλ Γιουνγκ

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τα βασικά σημεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ατόμου. Δείχνουν την ιδιοσυγκρασία του, το πώς ερμηνεύει τις ενέργειες που δέχεται από το περιβάλλον του, τα συναισθήματα του, αλλά και πως εκφράζει τους φόβους και τις ανάγκες του. Σύμφωνα με τον Ελβετό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Καρλ Γιούνγκ (ο οποίος ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την αστρολογία στην ψυχανάλυση, στο επίπεδο της λειτουργίας των αρχέτυπων), τα στοιχεία αυτά είναι όπως και ο διαχωρισμός της ανθρώπινης ψυχής. Ο Γιούνγκ ομαδοποίησε τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, όπως και τα στοιχεία στην Αστρολογία. Σύμφωνα με τον Γιούνγκ λοιπόν, υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν «ανοιχτή» και ταυτόχρονα κυριαρχική συμπεριφορά με έντονη ανάγκη αναγνώρισης και διαισθητική λειτουργία (Φωτιά). Αυτοί που λειτουργούν νοητικά και έχουν «ανοιχτή», αλλά μη κυριαρχική συμπεριφορά και η βασική τους ανάγκη τους είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η αποδοχή (Αέρα). Η τρίτη κατηγορία αφορά αυτούς που χαρακτηρίζονται από «κλειστή» και ταυτόχρονα κυριαρχική συμπεριφορά και έχουν ανάγκη για επιτεύγματα και λειτουργούν αισθαντικά (Γη). Και τέλος οι άνθρωποι που λειτουργούν συναισθηματικά, έχουν «κλειστό» χαρακτήρα, αλλά μη κυριαρχικό και επιθυμούν έντονα να αισθανθούν ασφαλείς (Νερό). Αυτές οι κατηγορίες του Γιούνγκ έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα στοιχεία των ζωδίων.

Φωτιά

Στα ζώδια της φωτιάς ανήκουν ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης και η αντιστοίχιση με τις κατηγορίες του Γιούνγκ είναι ο «ανοιχτός» και κυριαρχικός άνθρωπος που θέλει την αναγνώριση. Όσοι ανήκουν στα ζώδια της φωτιάς είναι παρορμητικοί, ανεξάρτητοι, απρόβλεπτοι, ζωηροί, ενθουσιώδεις, λειτουργούν με ενστικτώδη διαίσθηση και συμβολίζουν τη δύναμη. Έχουν πάθος, ζουν στο έπακρο την κάθε στιγμή και ενδιαφέρονται για την ουσία των πραγμάτων. Είναι δημιουργικοί και αναζητούν συνεχώς νέες ευκαιρίες και εμπειρίες. Θα μπορούσε κάποιος να τους παραλληλίσει με τους μεγάλους καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημιουργικούς ανθρώπους που εμπνευστήκαν από μια φλογερή ενέργεια και δεν φοβήθηκαν το άγνωστο. Είναι εξωστρεφείς, εκφράζουν το συναίσθημα τους -θετικό ή αρνητικό- με μεγάλη ένταση και χωρίς να σκεφτούν αν ο απέναντι τους μπορεί να το αντέξει. Η παρορμητικότητα είναι συνώνυμο τους, όπως και οι ισχυρές επιθυμίες τους. Είναι εγωκεντρικοί και σχεδόν απαιτούν την προσοχή των άλλων, αδιαφορώντας πολλές φορές για τις ανάγκες των ατόμων που έχουν γύρω τους. Έχουν μεγάλη ανάγκη να εκφράζονται χωρίς περιορισμούς και να ζουν ελεύθερα. Πάντα κυνηγούν το όνειρο τους και σύμφωνα με τον Γιούνγκ, είναι οι άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από συμβολισμούς και λατρεύουν να διαβάζουν τα «σημάδια» του πεπρωμένου. Έχουν μια μυστηριώδη αντίληψη και μια χαρισματική ικανότητα διαίσθησης, μαζί με λίγη τύχη και θεϊκή ενέργεια.

Αέρας

Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος είναι τα ζώδια του αέρα. Η επικοινωνία και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το ζητούμενο τους και η κίνηση στο DNA τους. Η διανοητική τους διέγερση είναι μοναδική και θέλουν να βρουν λύση σε κάθε πρόβλημα της ζωής. Είναι λογικοί, με αναλυτικό πνεύμα, απρόσωποι και χαρακτηρίζονται από την πολυπλοκότητα της σκέψης τους. Λατρεύουν να ενημερώνονται, να γνωρίζουν τα πάντα, να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες και να τις μεταδίδουν. Η επικοινωνία είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής τους και κάνουν συνεχώς νέες γνωριμίες και επαφές. Γίνονται εξαιρετικοί σύμβουλοι, καθώς είναι σε θέση να αποστασιοποιηθούν από οποιαδήποτε κατάσταση και είναι πιο αντικειμενικοί. Σιχαίνονται τον περιορισμό και χρειάζονται προσωπικό χώρο και χρόνο. Είναι οι διανοούμενοι, αυτοί που έμειναν στην ιστορία για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης τους, οι εμπνευστές, οι στοχαστές  και οι φιλόσοφοι. Σύμφωνα με τη θεωρία του Γιούνγκ είναι οι «διευκολυντές», έχουν «ανοιχτή» – εξωστρεφή συμπεριφορά, αλλά ο στόχος τους δεν είναι να κυριαρχήσουν και να επιβληθούν, αλλά να επικοινωνήσουν, να εμπνεύσουν και να ταυτιστούν νοητικά. Είναι δεκτικοί, καλοσυνάτοι, συνεργάσιμοι και εξυπηρετικοί.

Γη

Στα ζώδια της Γης ανήκουν ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως. Δεν ονειροβατούν ποτέ και αντιμετωπίζουν τα πάντα με ρεαλισμό και ακρίβεια. Είναι απλοί, πρακτικοί και επικεντρώνονται στο προφανές. Εξετάζουν τα πάντα, δίνουν σημασία στις εμπειρίες και είναι γειωμένοι. Δίνουν σημασία στην ασφάλεια και την άνεση, είναι ανθεκτικοί και η βασική τους ανάγκη είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία. Αντιστέκονται στην αλλαγή και θα προτιμούσαν τα πάντα να παραμείνουν ίδια, ακόμα κι αν αυτό είναι αδύνατο. Τους αρέσει να διατηρούν το status quo και την παράδοση. Φοβούνται την αβεβαιότητα και προτιμούν αυτό που γνωρίζουν και τους είναι οικείο. Είναι υπομονετικοί, αφοσιωμένοι και πιστοί. Δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια και την οργάνωση και τους αρέσει η ποιότητα. Ο κόσμος των αισθήσεων τους ανήκει και δίνουν μεγάλη σημασία στις απολαύσεις. Είναι «δύσκαμπτοι» όμως και σύμφωνα με τον Γιούνγκ «κλειστοί» και κυριαρχικοί. Η αξία τους καθορίζεται από τα επιτεύγματα τους, έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, δίνουν σημασία στην ουσία και στο αποτέλεσμα και πολλές φορές γίνονται καταπιεστικοί.

Νερό

Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες είναι τα ζώδια του νερού, που πλημμυρίζονται από συναίσθημα. Η ευαισθησία είναι το χαρακτηριστικό τους, αλλά το καθένα την εκφράζει με διαφορετικό τρόπο. Θεωρείται ως το «τρίγωνο της ψυχής» και  συμβολίζει τα πιο βαθιά συναισθήματα. Ανταποκρίνονται με ενσυναίσθηση και φροντίδα, μόνο προς  αυτούς που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, αλλιώς κρατούν την ψυχή τους φυλακισμένη και δεν εκφράζουν το τι νιώθουν. Η διάθεση τους επηρεάζεται από τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους, αλλά είναι ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι. Αντιλαμβάνονται πράγματα και καταστάσεις σε βάθος και το βασικό ζητούμενο στη ζωή τους είναι η σιγουριά και η ασφάλεια. Το στοιχείο του νερού σχετίζεται με το ασυνείδητο και τη φαντασία. Εδώ συναντά κάποιος τους μάρτυρες, τους  μυστικιστές και τους ανθρώπους που έδωσαν και πήραν πολύ πόνο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλά και τους μεγάλους ερευνητές και αναλυτές. Τα συναισθήματα τους είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τους ίδιους, αλλά και να κατανοηθούν από τους υπόλοιπους. Τους ενδιαφέρει το διαφορετικό, το σκοτεινό, το μυστηριώδες και το κρυμμένο. Σύμφωνα με τις κατηγορίες του Γιούνγκ έχουν «κλειστό» χαρακτήρα, αλλά μη κυριαρχικό και επιζητούν την απόδειξη, την εγγύηση, την ακρίβεια και πάνω από όλα την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: Astrology, Psychology and the 4 elements by Stephen Arroyo